maanantai 28. tammikuuta 2013

Jämäkkä soijavispi


Soija- ja kauravispit ovat oikein kelpoa kamaa muun muassa kakun päällystämiseen. Voit lukea vaahtoutuvista vegekermoista lisää täältä. Kauniiden pursotusten tekeminen niiden avulla voi kuitenkin joskus olla vähän turhan hankalaa, eivätkä pursotukset välttämättä pysy pitkään muodossaan. Tällä helpolla niksillä saa Alpron soijavispistä todella hyvin vaahtoutuvaa ja kauniisti pursotettavaa vaahtoa.

(13.7.2019) Resepti on myöhemmin julkaistu myös kirjoittamassani ja vuonna 2015 julkaistussa Tuulispään leivontakirjassa. Kirjan kaikkia reseptejä pääsee kätevästi selaamaan kirjan oman sivun kautta.


Jämäkkä soijavispi
  • 1 prk Alpron soijavispiä
  • 0,25 tl agar agar jauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes seos kiehuu.
  3. Vähennä hieman lämpöä ja anna kiehua samalla vispaten 2 minuuttia.
  4. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.
  5. Vaahdota jääkaappikylmä "soijavispihyytelö" sähkövatkaimella jämäkäksi. Käytä sähkövatkaimen isointa tehoa, niin vaahto onnistuu vieläkin paremmin.
  6. Käytä mahdollisimman pian täytekakun kuorruttamiseen ja pursotuksiin.
Jos haluat värjätä vaahdon, lisää elintarvikeväri muiden ainesten joukkoon heti alussa. Jos vispistä on tarkoitus tehdä monenvärisiä vispejä, voit värjätä myös valmiin vaahdon ennen kuorruttamista tai pursottamista.

HUOM! Jos käytät jotain muuta hyytelöimisainetta kuin agar agar -jauhetta (esim. agar agar -hiutaleita), lue vinkit täältä.

14 kommenttia:

  1. No niinpä tietysti! Kiitos taas tästäkin vinkistä :)

    VastaaPoista
  2. Agar agar kyllä popittaa kunnolla! Tällä hetkellä olen vahvasti sitä mieltä, että agar agarissa voi piillä vastaus siihen, miten saadaan sodat lopetettua maailmasta :D

    VastaaPoista
  3. Kuumennatko siis vispinkin? Olen tähän mennessä tehnyt niin että vispaan vispin valmiiksi, sitten kuumennan agaria tilkan veden kera ja vatkaan tämän soijavaahdon joukkoon. Pitää kokeilla tätäkin, vaahtoaa siis kuitenkin kunnolla kuumentamisen jälkeenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, keitän koko setin ja todella hyvin vaahtoutuu - ainakin tuo Alpron vispi :)

      Mun mielestä tämä on niin paljon helpompaa tehdä näin, kuin todella paksuksi mömmöksi jähmettyvän agar agarin sekoittaminen mahdollisimman nopeasti ja tasaisesti kylmän nesteen tai soijavaahdon joukkoon.

      Poista
  4. Onnistuisikohan tämä vegesetillä tai vegegelillä? Agar-agar jauhetta ei ole aina helppo löytää.

    Mulla on agar-hiutaleita,mitenköhän ne toimii tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tehnyt tätä muulla kuin agarjauheella, mutta aikas varmasti onnistuu kyllä myös VegeSetillä ja Vegegelillä. Niissä on sama annostus kuin agarjauheessa ja muutenkin niiden kanssa voi toimia samoin. Jos käytät agarhiutaleita, niin käytä niitä kolminkertainen määrä ja keitä seosta vähän pidempään, jotta hiutaleet varmasti liukenevat.

      Poista
  5. Kiitos tästä vinkistä!!! Täytyneen kokeilla. Olen vasta tutustumassa maidottomaan maailmaan niin kaikkia vippaskonsteja en tiedä. Tietämätön kun olen, niin mistä tuota agar agar jauhetta saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agar-agaria löytyy joistakin apteekeista, joistakin marketeista, eko- ja erikoisruokakaupoista ja joistakin etnisistä liikkeistä. Jostain kumman syystä se ei ole vielä löytänyt tietään kaikkien ruokakauppojen perusvalikoimaan, vaikka hyvä tuote onkin :)

      Poista
  6. Hei! :) Kiitos tästä ohjeesta, ei ole tullut mieleenkään sekoittaa vaahdon joukkoon agar agaria. Osaatko sanoa kuinka suureen kakkuun tästä riittää pursotukset? Ylioppilasjuhlat lähestyvät ja tarkoituksena olisi tehdä yksi iso pellillinen kakkua, joka aluksi päällystettäisiin kauttaaltaan kermavaahdolla ja päälle pursotettaisiin sitten vielä kermavaahdosta koristeita. Kannattaako kakun päällystämiseen käytettävä kermavaahto tehdä myös tällä ohjeella, vai riittääkö tasaiseen lopputulokseen perinteinen soijavaahto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdestä annoksesta tulee riittävästi vaahtoa suurin piirtein yhden kymmenen hengen kakun pinnalle. Pursotuksia varten kannattaa varata ekstravaahtoa. Uunipellin kokoiseen kakkuun käyttäisin itse vähintään kaksi ja todennäköisesti kolme annosta vispiä. Suosittelen, että kaikki kakun pinnalle tuleva soijavispi keitettäisiin agar-agarin kanssa, koska sellaisenaan se voi olla vähän liian höttöä ja valuvaa tärkeisiin kakkuihin.

      Poista
  7. Hei! Voiko kolminkertaisen annoksen vaahtoa tehdä yhdessä erässä vai mieluummin kolme erillistä satsia?

    VastaaPoista
  8. Hei aion kokeilla tätä reseptiä! Voiko kuorrutteeseen lisätä sulatettua valkosuklaata vai muuttaako se koostumusta jotenkin? Kuorrutteen tulee olla jämäkkää mutta hyvin levittyvää. Tulee nakukakkuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosuklaa jähmettää vispiä vähän, mutta ei niin paljon kuin tummemmat suklaat. Uskoisin, että sitä voi lisätä tähän ja lopputulos pysyy suht samana :) Riippuu tietysti valkosuklaan määrästä. Jos sitä on paljon, niin agar agaria ei välttämättä edes tarvita. Helpointa olisi varmaankin se, että kun vispi on keitetty ja se on pikkuisen jäähtynyt mutta vielä lämmintä, että lisäisi valkosuklaan jo siinä vaiheessa pieninä paloina joukkoon. Näin ei tarvitsisi erikseen sulattaa valkosuklaata.

      Mulla on blogissa listaus ja testit eri vegaanisista valkosuklaista ja siitä, miten ne käyttäytyy sulatuksessa ja leivonnassa:
      https://www.kamomillankonditoria.com/2017/04/maidottomat-valkosuklaat.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu