Kamomillan konditoria on vegaaninen leivontablogi, jossa keskitytään helppoihin ja kaikille maistuviin resepteihin. Blogin reseptit ovat aina täysin kasviperäisiä eli munattomia ja maidottomia. Tervetuloa mukaan eläinystävällisten herkkujen maailmaan!

Munien korvaaminen | Maidon korvaaminen | Liivatteen korvaaminen
Kesäiset raparperireseptit, kuten piirakat, paistokset ja kakut

torstai 15. tammikuuta 2015

Vinkkejä kasviperäisten vispien vaahdottamiseen

Pursotukset Alpron vimmatusti vaahdotetulla vispillä,
johon on lisätty ainoastaan vaniljajauhetta.

Tekstiä muokattu 8.1.2019. Lisätty Kaslinkin kauravispi.

Kaupoista löytyy paljon kasviperäisiä vaihtoehtoja eläinkermoille: Perusruokakaupat myyvät yleisesti Alpron, Plantin ja Kaslinkin vispejä. Eko- ja erikoiskaupoista voi ostaa esimerkiksi SoyaToo!-merkkisiä soija-, riisi- ja kookospohjaisia vispejä sekä Schlagfix-merkkisiä soija- ja kasvirasvapohjaisia vispejä.

Jos haluat tehdä vispiä itse, löydät tästä hyvän ohjeen: cashew-kookosvispi Tuulispään leivontakirjasta.


Alpron soijavispi

Oma suositukseni maun puolesta on Alpron soijavispi. Sellaisenaan se on vähän hankala vaahdotettava, mutta koska se kestää keittämisen, sille voi tehdä taikatemppuja agar agarilla. Siitä tulee myös runsas vaahto.
Yhdestä 2,5 dl:n purkillisesta Alpron vispiä tulee noin litra vaahtoa, mutta sitä pitää vaahdottaa pitkään tehokkaalla sähkövatkaimella. Vaahto on kuohkeaa ja ilmavaa sekä melko pehmeää. Tärkeisiin kakkuihin suosittelen agar agarilla jämäköittämistä.

Alpron vispi pitää säilyttää jääkaapissa, joten sen löytää myös kaupoissa kylmäosastolta. Useimmiten se on lähellä muita kasvikermoja sekä eläinperäisiä kermoja.


Plantin kauravispi

Plantin kauravispi vaahtoutuu ihan sellaisenaan tosi hyvin ja pitää muotonsa erinomaisesti. Omaan suuhuni sen maku ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin Alpron soijavispillä, mutta kuitenkin ihan ok. Plantista voi tehdä marjamoussea ylläannetun ohjeen mukaan keittämällä, mutta sen rakenne ei ole ihan niin sileä kuin Alpron vispillä tehtäessä.

Yhdestä 2 dl:n purkillisesta Plantin vispiä tulee noin kolme desilitraa vaahtoa. Vaahto on kiinteää ja todella hyvin muodossaan pysyvää.

Plantin vispi säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, joten sen hyllypaikka voi olla joko kylmähyllyssä tai sen ulkopuolella. Se löytyy useimmiten muiden kasvikermojen ja eläinperäisten kermojen läheisyydestä tai kasvimaitohyllystä.

Huom! Plantin vispi on purkissa paksua ja jähmeää, vaikka purkin kyljessä lukeekin, että se pitää ravistaa. Tuote ei siis ole pilalla, vaikka se avattuna näyttääkin vähän kummalliselta.Kaslinkin kauravispi

Minulla ei ole tästä henkilökohtaista kokemusta, koska se tuli markkinoille sen jälkeen, kun muutin pois Suomesta. Olen kuitenkin kuullut tästä tosi paljon hyviä kokemuksia, joten uskallan suositella. Tämä kuulemma vaahdottuu jopa Plantin vispiä paremmin ja sen maku on miellyttävämpi.

SoyaToo!:n soija-, riisi- ja kookosvispit

SoyaToo!:n vispejä en ole käyttänyt pitkään aikaan, mutta muistikuvani niistä on, että soijavispi on niistä paras niin rakenteeltaan kuin maultaankin. Riisi- ja kookos ovat kiva lisä heille, jotka eivät voi syödä soijaa tai kauraa. Olen joskus koittanut keitellä SoyaToo!:n vispejä, eivätkä ne kyllä oikein tykänneet. En siis suosittele niiden jämäköittämisyritystä agar agarilla.

SoyaToo! -merkin kookos- ja riisivispit valmistetaan ilman palmuöljyä. Ne sopivat siis myös heille, jotka kaipaavat palmuöljytöntä vaihtoehtoa kakkujen kuorrutukseen ja muuhun leipomiseen.


Schlagfix pursotettava soijavispi

Vegekaupat myyvät spraypullossa olevaa valmista soijavispiä. Se maistuu mielestäni tosi kivalta.


Sure Whip

Joistain K-ryhmän kaupoista ja tukuista voi ostaa Sure Whip -merkkistä vegaanista vaahtoutuvaa kermaa. Se vaahtoutuu hyvin ja pitää hyvin muotonsa. Litran pakkaus on myös hyvin riittoisa.

Tuotteessa voi kuitenkin olla metallinen sivumaku. Nettikeskustelujen perusteella arvelen, että kaikki eivät maista tuota makua. Suosittelen tuotetta siis varauksella. Sivumaku peittyy, jos vaahdon sekaan lisää sulatettua suklaata eli tekee suklaamoussea. Makua voi peitellä myös sokerilla tai vaikkapa sitruunalla.

Kuva on vanha, joten pakkaukset ovat muuttuneet. GoGreenin vispiä ei ole enää saatavilla.

Kasviperäiset vispit ovat välillä vähän hankalia vaahdottaa. Tämä ei tietenkään ole mikään ongelma, jos vispiä on tarkoitus käyttää vohveleiden ja lättyjen seuralaisena tai muissa enemmän kastiketyyppisissä tarkoituksissa. Kakun koristeluun tuo toki voi tuoda ikäviä haasteita. Jos sinulla ei ole ehtimistä touhuilla agar agarin kanssa, on tässä muutama vinkki.

Kasvivispien vaahdottaminen, levittäminen ja pursottaminen
 • Vispin pitää olla jääkaappikylmää. Siis hyvin kylmää. Sen voi vaikka laittaa vartiksi pakastimeen ennen vaahdottamista.
 • Käytä vaahdottamiseen sähkövatkainta ja sen isointa tehoa. Vispilällä ei kannata edes kokeilla, jos haluaa jotain muuta kuin valuvaa vaahtoa.
 • Aikaa vaahdottamiseen kuluu vähintään kaksi minuuttia, mutta todennäköisesti pidempään. Ihan heti ei kannata luovuttaa, vaan sinnikkäästi vaahdottamalla vaahto todennäköisesti pikkuhiljaa muotoutuu.
 • Jos olet kakunkuorrutushommissa, kannattaa kakku ensin kuorruttaa ohuella kerroksella vispiä ja laittaa kakku tämän jälkeen jääkaappiin vähintään viideksitoista minuutiksi. Tämä vaihe saa vispin ankkuroitumaan kakun kylkeen, joten lopun vispin levittäminen on suht helppoa ilman pelkoa siitä, että vispi vain valuu. Tässä on myös se etu, että jos kakusta irtoaa murusia, eivät ne jää näkyviin päällimmäiseen kerrokseen.
 • Jos vispi on tarkoitus pursottaa, kannattaa pursotuspussiin laittaa kerrallaan vain pieni määrä vaahtoa. Tämä on tärkeää siksi, että käsien lämmön vaikutuksesta pussissa oleva vispi lämpenee ja latistuu. Vispi kannattaa myös vaahdottaa uudelleen aina ennen kuin pursotuspussia täyttää, koska se huoneenlämmössä lämmetessään menettää hieman jämäkkyyttään.
 • Kun kakut on kuorrutettu ja pursotukset on pursotettu, kannattaa kakku laittaa heti jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Kun vispit saavat rauhassa jähmettyä ja jäähtyä lisää, pysyvät ne paremmin muodossaan myös kahvipöydässä.
Oikeasti homma ei ole näin vaikea! Koska kasvivispit vaativat kuitenkin vähän kikkailua, niin koen näiden ohjeiden jakamisen tärkeänä. Ylimmässä kuvassa olevat pursotukset on tehty Alpron vispillä, johon on lisätty ainoastaan vaniljajauhetta. Kuten kuvasta näkyy, saa siis ilman tönkköyttämisaineitakin aikaan ihan päteviä tötteröitä.

Tässä vielä muutama lisävinkki:
 • Alpron vispin sekaan voi lorauttaa tilkan sitruunamehua. Se saattaa auttaa vispiä vaahtoutumaan paremmin. En ole itse kokeillut tätä, mutta kuullut tämän vinkin monelta muulta leipojalta.
 • Jos suklaa sopii kakun tai muun leivonnaisen muuhun makumaailmaan, voi vaahdotetun vispin sekaan sulattaa suklaata. Näin se pysyy hyvin muodossaan. Tällainen suklaamousse jähmettyy tosi nopeasti, joten pursotusjälki voi olla rakeista, jos mousse odottaa liian kauan. Sitä kannattaakin pursottaa vain pieni määrä kerrallaan ja aina sekoittaa hyvin ennen uuden erän laittamista pursotuspussiin.
 • Vispien sekaan voi lisätä myös soija- tai kauratuorejuustoa. Se auttaa osaltaan vispiä pitämään muotonsa. Makunsa puolesta suosittelen Tofuttia tai Oatlya, vaikka muitakin vegaanisia tuorejuustoja löytyy.

21 kommenttia:

 1. Mä teen usein juurikin niin, että kuumennan agarin nesteessä ja sekoitan sen sitten vaahdon joukkoon :) Hyvin toimii! Vaahdotan usein kerman mahdollisimman jämäkäksi. Sitten norotan joukkoon agarin ja vatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon testannut tuota tyyliä joskus pari vuotta sitten ja totesin, että pitää olla tosi nopea, jotta se agar agar -hyytelö ei jämähdä kylmän vispin joukkoon :D Ehkä pitää siis kokeilla vähän isommalla nestemäärällä :)

   Poista
 2. Joitain vuosia sitten kaupoissa myytiin soijavispiä jonka paketissa vinkattiin vatkaamisen yhteydessä lisämään sekaan tilkka sitruunamehua. Tuosta vispistä tuli mukavan jämäkkää.
  Oon kokeillut lisätä sitruunamehua alpron soijavispiin ja sillä tosiaan saa mukavasti jämäkkyyttä vaahtoon.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muistikuva, että tuo joitakin vuosia sitten oli joskus 2000-luvun alussa ;) Voi toki olla, että sama vinkki on ollut tuonkin jälkeen joissakin soijakermoissa. En ole itse testannut sitruunamehun lisäämistä Alpron vispiin, mutta kaverilta olen kuullut, että se toimii. Kiva kuulla, että myös muilla on samanlaisia kokemuksia :)

   Poista
  2. Periaatteessahan tuo toimii minkä tahansa proteiinivaahdon kanssa. Happo "jähmettää" proteiinin rakenteen ja siksi esimerkiksi marenkimassaan, oli se sitten munanvalkuaisesta tai soijaproteiinista tehtyä, lisätään yleensä viinikiveä. Viinikivi on vain happoa ja sen voi yleensä korvata sitruunamehulla.

   Siitä en tiedä, toimiiko kauravispeissä yms, kun niissä proteiinia on selvästi vähemmän.

   Poista
 3. Heippa! Yritin kysellä tätä joskus aiemminkin, mutta kommenttini taisi kadota bittiavaruuteen... Tuossa Alpron soijavispissä on muistaakseni joku celsiusraja mainittu, ja olen tulkinnut sen niin, että tuotetta ei saisi lämmittää? Mikä mahtaa olla syynä, muodostuuko siihen mahdollisesti transrasvoja tms.? itse olen saanut vispistä kiitettävän jämäkkää tosi reilulla vatkausajalla, ihanaa kun tämä kerma ei koskaan muutu voiksi!

  Kiitos muuten aivan mahtavasta blogista, näillä ohjeilla olen saanut vegaanisesta kakkupohjasta paljon parempaa ja koossapysyvämpää kuin mistään kananmunaversiosta ikinä! Aikaisemmat yritykset murenivat aina käsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, SK! Kiva kuulla, että reseptit on olleet hyviä :)

   Mä en löydä tuosta Alpron vispistä mitään muuta lämpötilaan viittaavaa merkintää, kuin MAX 7 °C, joka siis tarkoittaa tuotteen maksimisäilytyslämpötilaa. Haha, se on varmuuden vuoksi sanottu tuossa tuotteessa peräti viisi kertaa :D Mutta se siis ihan vain tarkoittaa sitä, että tuote menee pilalle, jos sitä säilyttää huoneenlämmössä. Sitä voi siis ihan huoletta lämmittää.

   Poista
 4. Alpron vispi on hyvää ja hyvin toimivaa, mutta siitä saa kammottavia ilmavaivoja :D Olen näin ollen yrittänyt metsästää minkä tahansa valmistajan kauravispejä, mutta yhdestäkään ruokakaupasta niitä ei ole löytynyt eikä myöskään ainakaan Itiksen Ruohonjuuresta. Mistähän ruokakaupasta sinä olet niitä saanut? Vai tapaavatko ruokakaupat sijoittaa ne jonnekin ihan eri paikkaan kuin vaikkapa tuon Alpron tuotteen?.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntain ja GoGreenin kauravispit saattaa kyllä olla ihan eri hyllyssä kuin Alpron soijavispi! Esim. Tampereen Sokoksella Sunnuntain kauravispi oli aikaisemmin ihan eri paikassa kuin Sunnuntain kauravaniljakastike, joka oli puolestaan ihan eri paikassa kuin kaikki muut kasvimaitotuotteet :D Kannattaa vaikka kysyä myyjältä, jos ei purkki osu muuten silmiin. Ainakin Sunnuntai säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, joten se voi olla muuallakin kuin kylmähyllyssä. Nuo ovat melko yleisesti sekä K-, että S-ryhmän valikoimissa, mutta en ole kumpaakaan nähnyt erikoiskauppojen hyllyissä.

   Poista
 5. Miten tehdään vegaaneja Hanna-tädin kakkuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna-tädin kakut on olleet mulla to do -listalla ikuisuuden, joten toivottavasti saan niistä suoraan vegaanisen ohjeen joskus tänne blogiinkin :)

   Pidemmästä korresta löytyy yksi vegaaninen ohje:
   http://pidempikorsi.tumblr.com/post/119357689983/hanna-tädin-kakut

   Netistä löytyvät epävegaaniset ohjeet on melko samanlaisia pienin muutoksin, mutta ne voi kaikki muokata helposti vegaanisiksi. Kerman tilalle voi laittaa saman verran soija- tai kauraruokakermaa tai kookosmaitoa ja voin tilalle margariinia. Suosittelen tummansinistä Keijua, koska se on rasvapitoisuudeltaan, rakenteeltaan ja myös maultaan parasta. Jos ei halua käyttää margariinia, niin onnistuvat varmaankin myös öljyllä (100 g margariinia/voita vastaa 3/4 dl öljyä), mutta silloin kannattaa laittaa taikinan sekaan ruokalusikallinen tai pari omenasosetta tuomaan siihen pikkuisen pehmeyttä. Ei kannata käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä, koska siinä on niin voimakas (ja monen mielestä paha) maku.

   Poista
 6. Hei! Pohdin täällä että miten saisi jalostettua marjamoussen suklaamousseksi kakun väliin. Olisiko ideoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi helppoa! Vaahdotat kaura- tai soijavispin ja sekoitat sen sekaan sulatettua suklaata. Sitä voi maun mukaan maustaa tomusokerilla ja vaikka ripauksella suolaa tai millä vain. Täältä löytyy ohje, jota voi muokata mieleiseksi: http://vegaanihaaste.fi/reseptit/suklaamousse/

   Poista
 7. Hei,

  Voi apua miten hyödyllisiä vinkkejä ja ihania ohjeita sinulla on tässä blogissa! Ihanaa että jaksat ylläpitää tämmöistä, kiitos siitä :) Meillä ei syödä lihaa, mutta maitotuotteista ja munista luopuminen on vielä vaiheessa, koska en koe osaavani korvata niitä riittävän hyvin. Tällaiset ohjeet tulevat todella tarpeeseen!

  Olen miettinyt, mahtaisiko soijavispipohjaisen marjamoussen tekeminen onnistua hillosokeria (tai ehkä kermapohjaisiin resepteihin sopivaa Hyytelösokeri Multia) käyttäen, siis ilman agaria? Vadelmamoussekakku olisi nimittäin suunnitteilla. Arkailen tuon agarin käyttöä kun se on ihan vieras ja pelkään epäonnistuvani niin että lopputuloksesta ei tule syötävää, kun taas hillo-/hyytelösokerilla tuskin voi tapahtua muuta pahaa kuin että lopputulos jää turhan löysäksi. Sitä paitsi jälkimmäisiä löytyy meidänkin pienestä lähikaupasta, olisi sikälikin helpompi.

  -Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Minusta on ihanaa olla avuksi :) Jos et vielä ole, niin kannattaa tutustua Vegaanihaasteeseen. Se on tosi kiitelty ja kätevä tapa kokeilla vegaaniruokavaliota. Täältä löytyy lisätietoa: http://vegaanihaaste.fi/

   En tiedä, miten paljon hyytelösokerissa tai Multissa on hyytelöimisainetta, joten on vaikea arvioida, kuinka paljon sitä tarvitaan tai että tulisiko tarvittavalla määrällä sopivan makeaa eikä liian imelää. Lukisikohan paketin kyljessä jonkinlaista annosteluohjetta, jota voisi hyödyntää? Mä itse käytän aina agar agaria, mutta ymmärrän, jos sen käyttö arveluttaa, koska se tosiaan on vähän eksoottisempi tuote.

   Poista
 8. Saako tuolla Plantin vispillä tehtyä selviä pursotuksia ihan hyvin? Niin että ne myös pysyy kuosissaan kakun seistessä kahvipöydällä tarjolla? Vai kannattaisiko sitäkin jämäköittää jotenkin, miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se toimii ihan sellaisenaan hyvin eli ei tarvitse jämäköittää millään.

   Poista
 9. Hei! Kiitos kattavista vinkeistä. Koitan tässä etsiskellä tietoa plantin tuotteiden gluteenipitoisuuksita. Tein juustokakkua käyttäen på mackania ja creamy dessert vispiä ja nyt haluan tietää voinko kutsua tekelettäni "vähägluteiiniseksi". Paras varmaan olisi kysyä suoraan valmistajalta itseltään, mutta olisiko tietoa plantin tuotteiden gluteiinittomuudesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut siitä, että huomasin kommenttisi vasta nyt! Keliakialiitto on tehnyt listauksen gluteenittomista ja vähägluteenisista kauratuotteista. Nuo molemmat sisältävät listan mukaan gluteenia alle 100 mg/kg. Keliakialiitto sanoo näin: "Suurin osa keliaakikoista voi käyttää halutessaan myös näitä valmisteita. Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville keliaakikoille ei tällaisia tuotteita kuitenkaan suositella." Tulkitsen tuota niin, että leivonnaista voisi kutsua ainakin vähägluteeniseksi, mutta itse ehkä kuitenkin mainitsisin varmuuden vuoksi gluteenin määrästä leivonnaisen syöjille.

   Keliakialiiton lista löytyy täältä: https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/reseptit-ja-tuotteet/gluteenittomia-tuotteita-listauksia-tuoteryhmittain/gluteenittomia-kauratuotteita/

   Poista
 10. Hei, onko sulla kokemusta agarista kauravispien kanssa? Tyttöni on allerginen soijalle, joten vain nuo kauratuotteet käyvät, mutta oman kokemuksen mukaan moni kauratuote juoksettuu tosi helposti kuumennettaessa/happoa lisätessä. Tuota vispiä olen kokeillut vain kerran ilman mitään muuta kuin sokeria, ja tällöin jäi aika löysäksi vaikka kuinka vatkasin (saattoi olla liian lämmintä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantin vispi on tosi jämäkkää, joten se ei mun mielestä tarvitse mitään lisäkikkailua agarin kanssa :) Sen vaan pitää olla jääkaappikylmää. Jos sokeria on tosi paljon, niin se voi tehdä siitä löysemmän. Oon sitä joskus koittanut keittääkin, mutta se meni vaan liruksi ja juoksettui. (Jostain syystä sen keittäminen marjojen kanssa kuitenkin onnistuu melko ookoosti eli jos haluaa tehdä marjamoussea, niin se onnistuu.) Tekstissä mainittua GoGreenin vispiä ei oo enää saatavilla, ja siitä mullakin oli kokemus, että sitä ei pysty vaahdottamaan kunnolla.

   Poista