sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tunteikkaat meritähdet


Sain osallistua tänään valloittavan Tähti-nimisen lapsen ensimmäisiin omiin juhliin. Leivoin juhliin kakun ja kakun päälle muovailin joukon tunteikkaita meritähtiä. Meritähtien muovailusta tuli tosi hyvälle tuulelle, koska sain tehtyä niistä yksinkertaisuudestaan huolimatta aika ilmeikkäitä. Kakku on gluteeniton, pähkinätön ja soijaton.


Vaalea gluteeniton kakkupohja (n. 10:lle hengelle)

  • 3 dl sokeria
  • 1/4 tl tl suolaa
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl omena- tai päärynäsosetta
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 5 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta*
  • 1/2 tl ksantaania
  • 3 dl vissyä (ei matalahiilihappoista)
  1. Levitä uunipellille leivinpaperi ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose, vaniljajauhe ja leivinjauhe tasaiseksi mieluiten sähkövatkaimella.
  3. Lisää taikinaan seuraavaksi gluteeniton jauhoseos sekä ksantaani ja sekoita tasaiseksi.
  4. Lisää viimeisenä vissy ja sekoita taas tasaiseksi.
  5. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Vinkkejä tasona paistetun kakkupohjan leikkaamiseen löydät täältä. Kakkupohja voi sellaisenaan tuntua oudolta ja vähän sienimäiseltä, mutta kostuttamisen, täyttämisen ja tekeytymisen jälkeen kakku muuntautuu hyväksi täytekakuksi.
  7. Kostuta ja täytä kakku ja anna sen tekeytyä vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua. Saat vinkkejä kostuttamiseen, täyttämiseen ja koristeluun täältä. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Valmiin kakkupohjan voi pakastaa.
Suosittelen kakkupohjan paistamista uunipellillä siksi, että kakkuvuoassa paistettuna se todennäköisesti ei kohoa hyvin ja jää sisältä raa'aksi. Tämä johtuu siitä, että kakun ainesosat ovat perinteistä kakkupohjaa raskaammat. Tasona paistettaessa tämä ongelma poistuu, sillä ohut taikinakerros jaksaa kohota ja paistua hyvin.

Tästä kakkupohjasta tulee todella hyvin koossapysyvä, eikä siitä oikeasti uskoisi, että se on gluteeniton. Kakkupohja on muutoin melkein sama kuin vehnällinen peruskakkupohjani, mutta jauhot ovat gluteenittomat ja lisäksi taikinassa on todellista taika-ainesosaa eli ksantaania, jota voi ostaa melkeinpä kaikista ruokakaupoista, joissa on leivontaosasto.

*En ole testannut reseptiä muilla gluteenittomilla jauhoseoksilla. Semperin vaalea Fin Mix saattaa toimia, mutta Sunnuntain gluteeniton seos ei todennäköisesti toimi tässä lainkaan.


Jos haluat tehdä uusinnan Tunteikkaista meritähdistä, on tässä siihen ohjeistus.

Tunteikkaat meritähdet (30:lle hengelle)

  • Kakun pohjana on kolme gluteenitonta kakkupohjaa, jotka jokaisen leikkasin neliöksi. Jokainen pohja paistetaan siis erikseen. Suosittelen tekemään jokaisen taikinan aina erikseen, jotta vissykuplat eivät ehdi karata taikinasta.
  • Kakku on kostutettu sitruuna-sokerivedellä. Tämän kokoiseen kakkuun sitä kuluu n. 3 dl.
  • Kakun välissä on mansikoita ja vadelmia sekä vaahdotettua GoGreen-merkkistä kauravispiä. (Päivitys 19.7.2019: kyseistä vispiä ei ole enää saatavilla. Alpron soijavispi ja Kaslinkin kauravispi ovat molemmat gluteenittomia. Lisäksi Plantin kauravispi on vähägluteeninen.)
  • Kakun kuorrutteena on mustikkakreemiä, jossa mustikka on lähinnä antamassa väriä, ei niinkään tuomassa makua. Ohjeen tälle löydät alta. Pursotukset on tehty samasta kreemistä, jota on värjätty vähän tummemmiksi elintarvikeväreillä.
  • Koristeet on muovailtu vaahtokarkin makuisesta kaulintamassasta, jota voi ostaa ainakin Confetti-verkkokaupasta.


Mustikkakreemi

  • 150 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • n. 7 dl tomusokeria
  • 3 rkl mustikoista puristettua mehua (tarvitset tähän noin desin mustikoita)
  • ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
  1. Vaahdota margariini ja noin puolet tomusokerista.
  2. Lisää mustikkamehu ja vaniljajauhe ja sekoita. Tässä kohtaa mustikkamehu voi roiskuskella ympäriinsä, joten suosittelen suojaamaan sekoituskulhon tai käyttämään valmiiksi kirjavia vaatteita. Voit myös ensin sekoittaa mehun kreemin joukkoon hellävaraisesti ilman, että sähkövatkain on päällä.
  3. Lisää tomusokeria niin paljon, että saat helposti levitettävän kuorrutteen.

Joku tarkisti kuorrutteen koostumuksen ennen kakun leikkaamista.
Oli ihanat juhlat! Kiitokset Tähdelle, Tähden äidille ja kaikille isoille ja pienille vieraille rennosta mutta kauniista tunnelmasta!

Tunnelma tiivistyi sitä mukaa kuin kakkua leikattiin!

30 kommenttia:

  1. eräs punatukkainen pirpana tunnusti toisen koemaistelujäljen ja toinen syntyi sen seurauksena kun vieruskaveri kuuli puolustuksen: se näytti NIIN hyvältä ettei voinu vastustaa kiusausta ja se oli niin hyvää ettei malttais millään odottaa et kakku leikataan :) onneksi tästä ei seurannut sen suurempaa ketjureaktiota..

    kiitos leipurille kakusta! en ole koskaan syönyt näin hyvää gluteenitonta kakkupohjaa ja kokonaisuuskin oli todella herkullinen.

    millaista tuo massa on muovailla? jos vertaa vaikka marsipaaniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kakkupohja oli tosiaan itsellenikin vähän yllätys :)

      Heh heh hee :D Siihen nähden, kuinka paljon paikalla oli ihmisiä ja kuinka helposti saatavilla kakku oli, koemaistelijoita oli kyllä yllättävän vähän. Mun mielestä ne sormenjäljet kakussa olivat vain liikuttavat ja hauskat, enkä usko, että ketään muutakaan asia haittasi.

      Mantelimassaan ja marsipaaniin verrattuna tämä massa on hankalampaa muovailla. Se on jotenkin elastisempaa ja jäykempää. Teen muovailuhahmot yleensä yhdestä palasta eli ns. vedän tassut ja korvat esiin isommasta kimpaleesta sen sijaan, että tekisin kaikki ruumiinosat ensin erikseen ja yhdistäisin ne. Ns. "yhden köntin tyylillä" muodoista ei saa niin siistejä tästä massasta kuin mantelimassasta. Ei tuo massa ole kuitenkaan huonoa, ja sitä saa vähän paremmin muotoiltavaksi kostuttamalla.

      Poista
  2. Tähti, mikä ihana nimi! Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana nimi myös mun mielestä :) Kiitos tunnustuksesta, toivottavasti ehdin piakkoin siihen vastata!

      Poista
  3. Kuin mielettömiä nää sun kakut!! <3

    VastaaPoista
  4. Hmm.. voiskohan omenasoseen tilalla käyttää esim. banaanisosetta? Omena-allergikolle nimittäin tarvis tehdä kakkua ja just gluteiinittomana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kylläkään kokeillut, mutta uskoisin, että banaanisose käy hyvin :)

      Poista
  5. Moi. Teen ohjetta ekaa kertaa ja olen "uusi" vegaani. Nyt oli kyllä jotain vikaa mun kakun teossa? Aineet on mitattu tarkkaan.... mutta kun olin laittamassa jauhoja sekaan niin taikina alkoi nousta vatkainta ylös! (Jauhot pöllysi ympäri keittiötä. Noh, tuleepa pestyä keittiökin tänään). Kun päädyin ratkaisuun laittaa kaikki jauhot kerralla (jotta osa ei jäisi vatkaimeen), niin vatkaaminen oli mahdotonta. Jouduin laittamaan vissyn jo ennen kun olin vatkannut jauhot joukkoon. Noh, aika kittiä tuo oli laittaa pellille, eikä levinyt pellille kunnolla. Voiko olla vika kun käytin jauhoina Sunnuntain vaaleaa glteiinitontajauhoseosta? Kun laitoin sen uuniin, se oli kutakuinki tasanen. Paistumisen aikana siitä tuli kuin kyntöpelto. Uunissa se oli 60min jotta se sai edes vähän väriä. Nyt se on tuossa pödällä jäähtynyt ja se on aivan pannukakun koostumus. Päällä siinä on tiheä "kalvo" jonka läpi ei varmastikkaan mene mikään kostutus. Maistoin pohjaa ja se maultaan on ihan hyvä. Päädyin nyt siihen ratkaisuun, että puolet syödään pannarina joho latetaan mansikka hilloa ja "kerma"vaahtoa päälle ja toinen puoli jatkaa matkaa kakuksi asti... meni syteen tai saveen. Eli Ei onnistunut ollenkaan!!! Nyyyyyh. Onneksi tämä oli koekakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut tätä Sunnuntain jauhoseoksella, vaan pelkästään tuolla Viljatuotteen vaalealla, jota ohjeessa on suositeltu, joten en osaa sanoa, johtuvatko ongelmat siitä. Ksantaani toimii joskus niin, että se tekee taikinasta tosi pullataikinamaista, joten se on todennäköisesti syy siihen, miksi taikina lähti nousemaan vatkaimessa. Gluteenittomat leivonnaiset eivät yleensä ruskistu samoin kuin vehnäjauhoista leivotut. Paistoajan tuplaaminen voikin tehdä kakkupohjasta tosi kuivan.

      Kakkupohja kannattaa kiepsauttaa ylösalaisin ennen kostuttamista, sillä sen huokoinen alapinta imee kyllä kosteutta.

      Harmillista kuulla, että homma ei sujunut :/ Olen itse tehnyt tämän kakkupohjan useita kertoja, ja aina se on onnistunut. Pitääpä kokeilla tuolla Sunnuntain jauhoseoksella, kun seuraavan kerran leivon gluteenitonta kakkua.

      Poista
    2. Kiitos Kamomilla vastauksesta ja kaikesta ihanasta mitä blokisi sisältää. En ole luovuttaja tyyppiä. Otan reseptin uuteen käsittelyyn, suosittelemillasi aineilla. Olen keliaakikko ja ennen vege aikaani leivoin usein..joka viikonloppu. Olen perso makealle. Nyt olen ollut vegaani kuukauden ja siis vasta opettelen näitä leivonnan saloja.

      Poista
    3. Onnittelut kivasta päätöksestä ryhtyä vegaaniksi :) Toivottavasti leivontajutut alkavat sujua! Multa saa aina kysellä vinkkejä ja neuvon parhaani mukaan.

      Poista
  6. Leivoin ennen gluteenivammaisuuttani itse paljon, mutta gluteenittoman ja vegaanisen saralla olen täysi noviisi. En ole itse täysi vegaani ja yleensä kun yritän tehdä kakkupohjan joko veg. tai glut. homma toimii hyvin, mutta yhdistelmä on joka kerta täysi pannukakku (kirjaimellisesti.) Ohjeessa ainekset sekoitetaan jokaisen lisäyksen jälkeen vain tasaiseksi. Kuinka kuohkeaa taikinan kuuluisi olla ennen levitystä? Missä vaiheessa kannattaisi taikina käännellä käsin sekaisin jotta ilmavuus säilyisi?

    btw käytin omenasoseena omaa talviomenista tehtyä sosetta ja pohja sai suloisen vaaleanpunaisen sävyn punaisilla omenatäplillä :) Ulkonäkö ja maku loistava kunhan rakenteen saisin kohdalleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä sekoitan taikinan aina sähkövatkaimella tai vispilällä ihan reippaalla otteella, enkä siis kääntele jauhoja nesteisiin. Koska kyseessä on gluteeniton taikina, ei tässä haittaa, vaikka sitä sekoittaisi vähän pidempään. Oleellista tämän taikinan kannalta on se, että taikina laitetaan heti sen valmistumisen jälkeen uuniin, jotta vissyn kuplat eivät karkaa ennen paistamista.

      Mun mielestä tästä ei tule pannukakkumainen, vaan kuohkea. Taikina on kuohkea siis ennen ja jälkeen paistamisen. On kuitenkin vaikea arvioida näin netin välityksellä, onko pohja sinun tekemänäsi samanlainen. Kakkupohja sellaisenaan ei myöskään vielä ole yhtään sama asia kuin kakkupohja, joka on kostutettu, täytetty ja kuorrutettu. Lisäksi valmiin kakun on hyvä malttaa tekeytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia. Kostuke, täytteet ja odottelu vaikuttavat siis vain positiivisesti kakkupohjan koostumukseen. Vaahtoutuvat kasvikermat, tuoreet marjat ja/tai mousset ovat se juttu, joilla täytekakuista tulee hyviä :)

      Poista
  7. Suosittelen Viljatuotteen sijaan Semperin Fin Mixiä tai sitten Schärin C-jauhoa. Niissä ei ole tattaria, joka kyllä maistuu kakkupohjassa. Nuo jauhot toimivat loistavasti leivonnaisissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kakun täyttää reippaasti ja maukkaasti, ei tattari maistu läpi mitenkään häiritsevästi. Minulla ei ole kokemusta siitä, miten muut jauhoseokset toimivat juuri tässä kakkupohjassa, joten siksi niitä ei ole listattu ohjeeseen. Eri jauhoseokset kun toimivat tosi eri tavoin. Kukin saa tietenkin itse testailla reseptejä, millä jauhoilla haluaa :) Olen myös tosi kiitollinen, jos kokeilijat kirjoittelevat kommenttejaan eri kokeiluista.

      Poista
  8. Moi ja kiitos blogista!
    Nyt olisikin pähkinä: Koska en käytä sokeria, niin miten saisin tehtyä kakkupohjan ilman eli voiko laittaa esim banaania/jauhoa minkä verran tilalle? Käyttäytyykö esim maissi/mantelijauhot eri tavoin kuin ohjeen jauhoseos?
    Ei voi moittia jos et osaa vastata. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, nyt tuli vähän vaikea kysymys :D Sen kuitenkin tiedän, että jos sokerin korvaa banaanilla, tulee kakusta tosi erilainen. Sokerin tehtävä on makeutuksen ohella kuohkeuttaa kakkua, joten jos sen jättää pois ja korvaa banaanilla, jää kakku littanaksi ja kumimaiseksi. En ole kokeillut tehdä kakkupohjaa pelkistä manteli- tai maissijauhoista (tai niiden sekoituksesta), joten en tiedä, toimiiko ohje niillä. Varmasti jotenkin säätäen ohjeen saa muokattua sokerittomaksi ja gluteenittomaksi, mutta koska en ole kokeillut, niin en uskalla antaa mitään neuvoja.

      En löytänyt nopealla googlauksella vegaanista, sokeritonta ja gluteenitonta kakkupohjareseptiä, mutta koska maailma on ihmeellinen, niin ihan varmasti joku jossain on sellaisen tehnyt. Jatkan tutkiskelua ja kerron, jos löytyy!

      Poista
    2. Antipastaa-blogista löytyi tämmöinen mikrossa tehtävä porkkanakakku. Siitä voinee ideoida edelleen :)
      http://antipastaa.blogspot.fi/2016/02/porkkanamukikakku-ja-1-vuotissynttarit.html

      Poista
    3. Mukikakkuohjeesta oletettavasti saa säädettyä(porkkanakakku on itsessäänkin herkullista), mutta mikron(ei ole) korvaaminen uunilla... Voih. Arjessa sokeriton ja gluteeniton vegaanius on helppoa, mutta jos tällaisia spesiaalitäytekakkuja meinaa tehdä niin tarvii saada muutakin apua kuin mielikuvitusta. Kiitos, kun autoit eteenpäin!

      Poista
    4. Mukikakkuohjeen voi moninkertaistaa ja paistaa uunissa. Mä näen, että isoin ongelma tässä on sokerin korvaaminen, koska sokeri on leivonnaisessa mukana muistakin syistä kuin maun takia. Käykö sulle esim. agavesiirappi, kookossokeri tai erytritoli? Jos jokin noista käy, niin sitten resepti on helpompi ratkaista :)

      Poista
  9. Hei. Kiitos kivasta ohjeesta ja todella informatiivisesta blogista. Jopa minä taidan onnistua näillä ohjeilla, ehkä. :D

    Olen ekaa kertaa leipomassa gluteenitonta (aiemmin olen useasti leiponut onnistuneesti gluteenittomia täytekakkuja munasokerivaahdolla pyöreässä irtovuoassa) vegaanitäytekakkua ja nyt tein alustavan koeversiopohjan. Onko sinulla missään kuvaa miltä tämä kakkupohjan pitäisi näyttää uunista tultua? Jotenkin omani on kovin vaalean ja lättänän oloinen. Lisäksi jos nyt päätän että tämä on tarpeeksi onnistunut pohja, voinko pakastaa sen? Ajattelin juhlien lähestyessä tehdä toisen pohjan sitten tuoreeltaan ja yhdistää nämä kaksi kakuksi siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että blogi on kiva :) Multa ei valitettavasti löydy kuvaa pohjasta, mutta kyllä se on väriltään aika vaalea, kuten gluteenittomat usein ovat. Normaalikokoiselle uunipellille tehtynä se on noin parin sentin paksuinen eli ei mitenkään kauhean paksu. Vaikka pohja varmasti on erilainen kuin kananmunalla leivottu, sen on kuitenkin tarkoitus olla pehmeä ja kuohkea :) Pohjan voi pakastaa tarvittaessa.

      Poista
  10. Hei! Kuinka kauan tämä pohja säilyisi jääkaapissa hyvänä? Teen kakkupohjan 3 päivää ennen juhlia, kannattaako suosiolla pakastaa vai voinko laittaa jääkaappiin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkoitat pelkkää kakkupohjaa, niin uskoisin, että se säilyy jääkaapissa hyvin peitettynä ihan hyvin kolme päivää. En tosin ole tästä mitenkään varma, koska minun ei ole tarvinnut säilytellä kakkupohjia sellaisenaan pitkiä aikoja. Suosittelen joka tapauksessa kostuttamaan ja täyttämään kakun viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta kakku on syömishetkellä sopivasti tekeytynyt.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta :) Joo, tarkoitin vain kakkupohjaa. En viitsisi pakastaa sitä muutamaksi päiväksi jos se säilyy hyvänä myös jääkaapissa. Minulla on myös pakastimessa pellillisen kokoisia kakkupohjia. Miten ne kannattaa sulattaa, varmaankin jääkaapissa? Osaatko sanoa kuinka kauan aikaa pellillinen kakkupohjaa täytyy antaa sulaa?

      Poista
    3. Mä luulen, että koska kyseessä on kakkupohja ilman mitään täytteitä tai muita ylimääräisiä juttuja, niin sen voi sulattaa myös huoneenlämmössä. Uskoisin, että se on tunnissa sulanut riittävästi. Jos sen sulattaa jääkaapissa, niin aikaa menee todennäköisesti useampi tunti :)

      Poista
  11. Onko tarkoitus, että taikinaa on pellillä tosi ohut kerros? Meni uuniin ja tosiaan varmaan sentin kerros jos sitäkään on taikinaa, kun levitin sen koko pellille.

    Nanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ehkä vähän ohuelta, mutta toivottavasti kohoaa! Mun pelti on 37x39 cm. Jos sun pelti on merkittävästi isompi, niin taikina menee siihen ohuemmaksi kerrokseksi.

      Poista
    2. Kuulostaa ehkä vähän ohuelta, mutta toivottavasti kohoaa! Mun pelti on 37x39 cm. Jos sun pelti on merkittävästi isompi, niin taikina menee siihen ohuemmaksi kerrokseksi.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu