keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Itsetehdyt suklaamunat


Koska uusia, joskus aika turhiakin taitoja on kiva opetella, halusin tehdä itse suklaamunia. Pikkuisen siinä joutui kyllä näpräilemään, mutta mitenkään erityisen vaikeaa ei suklaamunien tekeminen ollut. Käytin omien munieni tekemiseen sekä vegaanista soijamaitosuklaata että vegaanista valkoista riisimaitosuklaata. Hyviä tuli!

En itse jaksanut tällä kertaa temperoida suklaata ja lopputuloksen voit nähdä rullailemalla sivua hieman alemmaksi. Suosittelenkin temperoimaan suklaan, jos haluaa tehdä nättejä suklaamunia, jotka pysyvät nätteinä myös useamman päivän päästä. Ohjeen temperoimiseen löydät täältä.

Suklaamunat
 • suklaata
 • Kulho suklaan sulattamista varten
 • suklaamunamuotteja tai muffinssivuokia
 • lusikka ja/tai pullasuti
 • ritilä
 • leivinpaperia
 • Kertakäyttöhanskat
 • Kulho ja sen päälle sopiva tasapohjainen kulho suklaamunan puolikkaiden liimaamista varten
 1. Temperoi suklaa (tai ota kirjoituksen alimman kuvan mukainen riski ja vain sulata se).
 2. Levitä suklaata lusikalla tai pullasudilla muotin tai muffinssivuoan sisälle mahdollisimman tasaisesti noin parin millimetrin paksuinen kerros.
 3. Käännä muotti ylösalaisin ritilän päälle, jonka alle on levitetty leivinpaperi. Näin suklaa levittyy kaikkein tasaisimmin muottiin, eikä pakkaudu sen pohjalle paksuksi kerrokseksi. Ritilän sijaan voit laittaa muotin kulmiin sopivat korokkeet (esim. tulitikkuaskit), jotka pitävät muotin irti leivinpaperista.
 4. Laita muotit jääkaappiin kovettumaan puoleksi tunniksi.
 5. Levitä toinen kerros suklaata. Varmista, että suklaaseen ei jää läpikuultavia eli ohuita kohtia. Käännä muotit taas ylösalaisin ritilän päälle ja anna kovettua jääkaapissa täysin.
 6. Kovettumisvaiheessa suklaata on hieman valunut muotin ulkopuolelle. Tasoita suklaamunan puolikkaiden reunat terävällä veitsellä ennen kuin irrotat ne muoteista.
 7. Irrota suklaamunanpuolikkaat muoteista. Muovimuoteista erityisesti temperoimaton suklaa on hieman hankala saada irti, sillä muovimuotti ei juurikaan jousta. Painele muottia eri puolilta napakan hellästi, jolloin näet, että suklaa alkaa irrota muotista. Jatka, kunnes suklaamunan puolikas irtoaa. Jos suklaa tuntuu sulavan ja tarttuvan kiinni muottiin, kannattaa suklaa laittaa aina välillä takaisin jääkaappiin kovettumaan. Temperoitu suklaa lähtee muotista irti temperoimatonta helpommin.
 8. Kiehauta vesi ja laita sen päälle tasapohjainen kulho. Leikkaa kulhon pohjalle pieni pala leivinpaperia, niin säästyt tiskiltä. Laita kertakäyttöhanskat käteesi viimeistään tässä vaiheessa, niin suklaamunat välttyvät sormenjäljiltä. Ota suklaamunan puolikas käteesi ja paina sen reunat hellästi kulhossa olevaa leivinpaperia vasten. Anna lämmön sulattaa sen reunoja hieman. (Jos haluat laittaa suklaamunan sisälle yllärin, tee se tässä vaiheessa.) Paina sulanut reuna kiinni toiseen suklaamunan puolikkaaseen. Tee sama kaikille suklaamunille. Anna jähmettyä jääkaapissa ja trimmaa vielä saumakohdat tasaisiksi.

Ostin omat suklaamunamuottini täältä. Ostin kolmea eri kokoa, joista pienin osoittautui turhan hankalaksi käyttää. Koska muotti on tosi kovaa muovia eikä pieni muotti jousta juuri yhtään, on siitä tosi hankalaa saada pikkumunia irti. Aion toki yrittää uudelleen temperoidulla suklaalla, sillä sen pitäisi irrota temperoimatonta suklaata helpommin muotista.


Munanmalliset muotit (ei muuten kannata googlata noilla sanoilla..) eivät tietenkään ole mitenkään välttämättömiä suklaamunien valmistamisessa, jos munan muodolla ei ole kauheasti väliä. Jos tarkoituksena on tehdä suklaisia, onttoja asioita, onnistuu se myös käyttämällä muottina paperisia tai silikonisia muffinssivuokia. Kuvan muffinssivuokasuklaamuna on hieman sulanut, koska en malttanut antaa sen kovettua kunnolla ennen vuoasta irrottamista, kasaamista ja kuvaamista. Välillä on vähän laiskoja päiviä.


Jos suklaamunien valmistaminen itse ei kiinnosta, löytyy vegaanisia suklaamunia myös valmiina – vaikkakin joskus niiden etsiminen voi olla työlästä: 
 • Dammenbergilla on vegaaninen suklaamuna, jonka sisältä löytyy syötävä yllätys. En ole itse nähnyt noita koskaan missään kaupoissa, mutta isommat marketit niitä kuulemma myyvät. Dammenbergiltä voi tilata niitä myös suoraan.
 • Sorini-merkkisiä pieniä suklaamunia olen nähnyt aikaisempina pääsiäisinä myytävän Vapaa valinnoissa (nykyisin Tokmanni) ja ehkä Sokoksella.
 • Lidlissä on pääsiäisen aikaan ollut myynnissä marsipaanitäytteisiä suklaamunia. 

Ja loppuun vielä kuva siitä, miltä temperoimattomat suklaamunat näyttivät vuorokauden kuluttua valamisesta. Onneksi nämä olivat vain harjoitusmunia, ja ihan tietoisesti jätin ne temperoimatta. Jos tämmöiset hauraat ja ruosteisen näköiset munat eivät kiinnosta, kannattaa suklaa ehdottomasti temperoida.

6 kommenttia:

 1. Hienon näköisiä suklaamunia, kohtasen pääsiäinen onkin. Monesti käy niin, että juhlapyhät tulevat jo ennekuin ehtii huomatakaan. Voisi alkaa jo suunnitella pääsiäisjuttuja :) Ja temperointi tosiaan kannattaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ajattelin nyt olla suklaamunineni ajoissa, koska aina välillä käy niin, että sesonkireseptit tulevat blogiin h-hetkeä edeltävänä iltana, kun kaupat ovat jo menneet kiinni :D

   Poista
 2. Ihania! Pitääpä yrittää tehdä noiden sisälle myös jokin kiva creme-tai crisp-täyte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Jotain sensuuntaista itsekin pohdin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi :)

   Poista
 3. Kiitos loistavasta ohjeesta!! Tein tänään kaverini lapselle laktoosittomia munia kun ei niitä kaupasta löytynyt. Linkitinkin osoitteesi yritykseni facebook-sivuille, toivottavasti ei haittaa. Ystävällisesti, Jenna Tasso

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Linkata tietysti saa :)

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu