maanantai 1. syyskuuta 2014

Muoviton syyskuu


Tänään alkaa muoviton syyskuu -haaste, jonka osallistumisnappia painoin jonkin aikaa sitten sen Facebookissa kummemmin asiaa miettimättä. Haasteen tarkoituksena on vähentää muovin kulutusta sillä tavalla, mikä sopii omaan elämäntilanteeseen.



Muoviton syyskuu -tapahtumaan kannattaa liittyä ja sivusta tykätä, jos haluat saada vertaistukea ja vinkkejä:

Kokosin tähän kirjoitukseen listat omista tavoitteistani sekä yleisvinkkejä muovittomuuteen ja vielä erillisen listan muovittomille leipureille.

Muovi on suoraan sanottuna kamala asia, joten muovihaaste on varmasti enemmän kuin paikallaan. On järkyttävää, kuinka paljon valmistetaan asioita, joiden tehtävänä on tulla heitetyksi roskiin viiden minuutin käytön jälkeen. On myös turhauttavaa, kuinka monessa tuotepakkauksessa on turhia muoviosia. Hyvä esimerkki tästä ovat esimerkiksi mehupurkit, joissa on muovikorkit. Tästä asiasta "tuhahdinkin" Yle Tampereen haastattelussa, johon vähän niin kuin vahingossa ja yllättäen jouduin. Valtamerten jätelautat ja ekosysteemin kyllästyminen muovilla ovat oikeita, isoja ympäristöongelmia, joihin tulee puuttua. Onneksi yksilötasolla voi tehdä ainakin jotain asian hyväksi. Ensimmäinen askel on osallistua muoviton syyskuu -haasteeseen.

Ekologisuus on itselleni tosi tärkeä juttu ja pääsääntöisesti kulutankin vain ekologisia tuotteita, kuten luomua ja kasvisruokaa. Muovittomuuden lisäksi aionkin syyskuussa kiinnittää huomiota myös muuhun kuluttamiseeni. Toivottavasti haasteeseen osallistuminen saa minut muistamaan nämä asiat myös syyskuun jälkeen.

Omat muovittomuus- ja muut ekologisuustavoitteeni syyskuulle ovat seuraavat:
  • Muistan aina ottaa kauppaan mukaan kangaskassin lisäksi myös omat pussit hedelmille ja vihanneksille.
  • Valitsen sellaisia tuotteita, joista ei syömisen tai käytön jälkeen jää jäljelle isoa kasaa roskaa, oli se sitten muovia tai muita jätelaatuja.
  • En shoppaile ruokaa tai muita asioita, vaan mietin, tarvitsenko kaikkia niitä tuotteita, joita ostoskoriini kerään.
  • Pyrin syömään kauden kasviksia ja ostamaan ne nykyistä useammin muualta kuin marketista.
  • Järjestän vihdoin jäteastian myös muoviroskalle. Ongelma muovin kierrättämisessä on Tampereella se, että keräyspisteitä on vain muutama ja lähin niistä on kodistani aika kaukana. Mielestäni tuo on ihan hyvä tekosyy olla kierrättämättä muovia, mutta yritän nyt järkeillä tuon asian uusiksi.

Tiedän jo tässä vaiheessa, että ärsyttäviä päätöksiä on tiedossa. Esimerkiksi pastaosastolta ei löydy vaihtoehtoja, jos haluaa täysjyvästä valmistetun luomutuotteen, eikä niitä vaihtoehtoja ole siellä oikein silloinkaan, vaikka huolisi ei-luomun valkoisesta vehnäjauhosta tehdyn pastapaketin. Joko siis jätän pastan kohdalla muovihaasteen huomiotta tai pastat ostamatta tai teen pastan itse. Pakasteosastolta ei todennäköisesti löydy mitään sellaista, jota ei ole pakattu muoviin, joten joudun miettimään uusiksi ainakin intohimoista suhdettani pakasteherneisiin. Todennäköisesti en tule syyskuun aikana luopumaan ainakaan tofusta, soijajogurtista, tuorekurkusta tai salaatista, joten noiden kohdalla minun on vähän niin kuin pakko ostaa muovipakkauksia, sillä vaihtoehtoisia pakkausmuotoja ei noiden kohdalla oikein ole. Keittokirjaprojektini lisää myös oman osansa muovihaasteen haasteellisuuden kasvattajana.

Eihän muovihaasteessa tietenkään ole kyse siitä, että vältellään muovia henkeen ja vereen. Muovihaasteessa ehkä oleellisinta on se, että siihen osallistuvat havahtuvat siihen, kuinka paljon muovia tulee vastaan ihan perusarjessa.


Tässä muutama pikainen vinkki kauppareissuille:
  • Muista ottaa reppu sekä riittävästi kangaskasseja (tai muita jo olemassaolevia kasseja) mukaan.
  • Hanki kestohedelmäpusseja tai tee niitä itse. Voit myös käyttää mitä vain vanhoja pusseja ja pakata irtotuotteet niihin.
  • Jos huomaat kaupassa ollessasi, että omat pussit jäivät kotiin, niin älä joudu paniikkiin. 
    • Jos ostat samaa vihannesta vain pari kappaletta, voit punnita ne yhdessä ja lätkäistä hintalapun niistä vain yhteen. Tätä varten ei tarvita pussia. Teen tuota itse tosi usein, eikä kassalla ole koskaan valitettu asiasta tai annettu hämmentyneitä katseita.
    • Jos päädyt ottamaan irtotuotteille paperi- tai biohajoavan pussin, niin pakkaa samaan pussiin useampaa eri laatua. Punnitse tuotteet erikseen ja laita niiden hintalaput samaan pussiin. Kassalla kannattaa mainita asiasta myyjälle, jotta myyjä varmasti huomaa piipauttaa kaikki hintalaput.
    • Ihan kaikille mahdollisille asioille, kuten banaaneille tai kaaleille ei ole pakko ottaa pussia lainkaan. Jos banaanimuusi pelottaa, niin älä pakkaa niitä kassiin alimmaksi.
  • Älä osta tuotetta, jota et välttämättä tarvitse. Käy ensin läpi ruokakaappisi, jääkaappisi ja pakastimesi sisältö ja tee kauppalista vasta sen jälkeen. Muovittomankin tuotteen ostamatta jättäminen on suurempi ympäristöteko kuin sen ostaminen.
  • Kieltäydy kohteliaasti pusseista, joita myyjä sinulle kassalla tarjoaa tai joihin hän jopa kysymättä pakkaa ostoksesi. Koska myyjää on todennäköisesti ohjeistettu toimimaan tietyllä tavalla, niin hänelle ei kannata rähjätä turhista pusseista.
  • Tutustu eko- ja erikoiskauppojen irtotuotevalikoimiin sekä torikauppiaiden tarjontaan. Ota omat pussit mukaan myös näihin kauppoihin ja toreille.
  • Jos ostat mitä tahansa käyttöesineitä, kuten astioita tai leluja, niin jätä muoviset, usein huonolaatuiset ja helposti rumaksi naarmuuntuvat tuotteet ostamatta ja valitse puisia, lasisia, metallisia, kankaisia ja muista vastaavista materiaaleista tehtyjä tuotteita.
  • Jos sinulla on tarvetta kuukautissuojille, niin nyt on hyvä hetki tutustua kestositeiden ja kuukuppien maailmaan. Vaippaperheissä kannattaa tietysti pohtia kestovaippojen käytön mahdollisuutta.
  • Älä tuijota pelkkää ulkokuorta! Ekologisesti, eettisesti ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta tarkasteltuna pakkauksen sisällöllä on suurempi merkitys kuin pakkausmateriaalilla. Muoviin pakattu pussillinen kikherneitä tai kidneypapuja tai muoviin pakattu tofu on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin lihatiskistä valittu ja paperiin pakattu tuote.


Koska leipoessa tulee vastaan kaikenlaisia pakkauksia, niin kokosin myös pienen muovittoman vinkkilistan erityisesti leipojia ajatellen.

Muoviton leipuri
  • Margariinipaketit taitavat olla ei-ei syyskuun aikana ja suurin osa rypsiöljyistäkin on pakattu muovipulloon. Kylmäpuristetut rypsiöljyt maistuvat leivonnaisissa suoraan sanottuna kammottavilta, joten tietääkseni ainoa vastaus tähän ongelmaan on lasipulloon pakatussa Neito-rypsiöljyssä sekä lasipurkkeihin pakatuissa kylmäpuristetuissa kookosöljyissä.
  • Jauhojen ja muiden viljatuotteiden suhteen ei muovittomalla leipurilla taida olla erityisiä ongelmia, sillä jauhot ovat pääsääntöisesti pakattu paperipusseihin tai kartonkipakkauksiin. Jotkut gluteenittomat jauhot ja hiutaleet voivat olla muovisissa tai muovia sisältävissä pakkauksissa, mutta niillekin löytynee kyllä vaihtoehtoja.
  • Sokeriosastolla hienot sokerit ja tomusokerit ovat muovittoman leipurin kannalta ok, mutta esimerkiksi fariinisokeri ja monet erikoissokerit palmusokerista kookossokeriin on valitettavasti usein pakattu muoviin. Dansukkerilta löytyy kartonkipakkauksessa reilun kaupan ruokokidesokeria, joka on perussokeria hieman tummempaa ja näin ollen aromikkaampaa.
  • Vegaanisissa täytekakkupohjissa yhtenä hyvänä ainesosana on vissy, koska se tekee taikinasta kuohkean. Pienemmiltä virvoitusjuomavalmistajilta, kuten Nokian panimo, löytyy vissyä lasipullossa.
  • Leivonnaisiin käytettävät pähkinät ja kuivahedelmät kannattaa ostaa irtotuotteita myyvistä kaupoista sen sijaan, että ostaisi ne muovipussissa marketista.
  • Jos kasvimaito-osastolla purkkien muovikorkit ärsyttävät, niin vaihtoehto näille tuotteille löytyy esimerkiksi kartonkiin pakatusta kookosmaidosta tai kookoskermasta sekä itsetehdystä pähkinä- tai kauramaidosta. Kasvimaitoja on helppo tehdä itse hyvällä blenderillä, ja ohjeita löytyy vaikka kuinka nettiä kaivelemalla. Teen varmasti syyskuussa itsekin maitoja, mutta todennäköisesti kyllä ostan kauramaitoa myös kaupasta erityisesti siksi, että kartonkipakkausten muovikorkit voi kierrättää kartongin mukana, eivätkä ne näin ollen joudu kaatopaikalle.
  • GoGreenin ja Sunnuntain ruokakerma- ja vispipurkeissa ei ole muovikorkkeja, joten erityisesti muovittomalla dieetillä olevien kannattaa ostaa niitä kakkuihinsa.
  • Nostatusaineet ovat jätteen kannalta ehkä hieman ongelmallinen asia, koska niitä myydään joko pienissä kartonkia ja muovia sisältävissä pakkauksissa, pienissä pinnoitetuissa paperipusseissa sekä isoissa, puolen kilon muovipurkeissa. Jätteen määrän kannalta nuo isot purkit taitavat olla paras vaihtoehto, mutta muovin välttelyn kannalta eivät. En ole itse keksinyt mitään järkevää uusiokäyttötarkoitusta isoille purkeille, mutta todennäköisesti aion jatkossakin ostaa niitä enkä noita pienempiä vaihtoehtoja.
  • Kaakaojauhetta löytyy lähes muovittomasta pakkauksesta. Koska tavanomaisesti tuotettu kaakao pitää sisällään valtavia ihmisoikeusongelmia, suosittelen valitsemaan reilun kaupan luomukaakaojauhetta, jota valmistaa esimerkiksi Pirkka.
  • Mausteet löytyvät usein muoviin pakattuina, mutta paljon löytyy onneksi myös muovittomia pakkauksia.

Ja lopuksi ihan ohimennen mainostelen, että ostin itselleni ja avomiehelleni kuukausi takaperin tällaisia käteviä lasikippoja Prismasta eväs- ja muiksi rasioiksi. Kyllästyin siihen, että meillä eväät laitetaan muovisiin jäätelöpurkkeihin, jotka sitten lämmitetään mikrossa, jotta niistä varmasti irtoaa mahdollisimman paljon kaikkea myrkkyä ruokaan. Lähes samalla kauhulla suhtauduin myös sellaisiin muovirasioihin, jotka on tarkoitettukin kuumennettaviksi, sillä muovi ei nyt vain ole niin stabiili aines kuin usein ajatellaan. Näissä lasipurkeissa on toki muoviset kannet, mutta muut materiaalit olisivat ehkä olleet vähän huonoja käytännöllisyyden kannalta. Joka tapauksessa nämä ovat tosi kivoja ja käteviä, eivät valuttele sisältöjään pitkin poikin, kestävät kuumentamista ja pakastamista ja niin edelleen, joten pidän näitä järkevänä sijoituskohteena. Nämä maksoivat nelisen euroa kappaleelta, joten myöskään hinta ei ole erityisen suuri este hankkia näitä. Lasisia eväsrasioita haikailevien ei tietenkään tarvitse ostaa purkkeja uutena, vaan monista kodeista löytyviä isohkoja hillo- ja säilöntäpurkkeja voi myös käyttää eväsrasioina.


Tsemppiä kaikille muovihaasteeseen osallistujille!

2 kommenttia:

  1. Sadonkorjuu aika on kyllä mahtavaa, koska sekajätettä ei synny! Kumpa tuoreiden vihannesten kautta riittäisi aina vaan... Kasvissyöjillä muovijätettä syntyy onneksi muutenkin vähemmän, koska lihapakkaukset jäävät pois.
    Missä muuten Tampereella on muovinkeräyspisteet, tahtoisin käyttää niitä nyt kun se vihdoin on mahdollista.

    -Mimmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hurjaa, kuinka kaikki pakataan muoviin! Varsinkin jos haluaa ostaa luomutuotteita, niin marketit myyvät ne lähes poikkeuksetta valmiiksi pakattuina. Se on siksikin tyhmää, että valmiiksi pakattuina niiden kilohinta on paljon isompi kuin jos ne myytäisiin irtotuotteina.

      Meillä on vegaanin ja sekasyöjän talous, jossa tulee muovijätettä pussillinen (!) viikossa. En ole mitenkään vahtinut, että kumman jätettä sinne pussiin tulee enemmän, mutta kyllä sinne aika paljon päätyy esim. ruukkusalaattien ja -yrttien ruukkuja ja monia muita muovisia asioita omasta toimestani. Se on niin kurjaa, että esim. juuri noita salaatteja ei kasvateta maatuvissa ruukuissa, vaikka se olisi ihan mahdollista :/ (Vertailun vuoksi, sekajätettä meiltä tulee kuukaudessa ehkä puoli pussillista.)

      Tampereen muovinkeräyspisteet löytyvät tästä linkistä:
      www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/pjoy/muovipakkaukset

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu