perjantai 23. tammikuuta 2015

Linnakakku ja vaahtokarkki-riisimurokarkit


Kummilapseni täytti neljä vuotta, joten tänään biletettiin urakalla ensin päiväkodissa ja sitten kummilapseni kotona. Koska joukossa oli yksi gluteeniton juhlija, hoidettiin tarjoilut ilman gluteenia, jotta kaikki saisivat syödä samoja ruokia. Päivänsankari toivoi linnanmallista, vaaleanpunaista kakkua, joten sellaisen sitten tein ja koristelin erilaisilla hymysuisilla hedelmillä. Päivänsankarin vanhemmat puolestaan toivoivat rice krispie treat -makeisia ja krokotiilinmallista kurkkua, joten sellaisiakin ilmestyi pöytään. Lisäksi tarjolla oli popkornia, maissinaksuja, vesimelonia, porkkanatikkuja, kirsikkatomaatteja ja avokadodippiä.




Jos kaipaat todella makeaa makeista, joka haukatessa rapsahtaa kivasti ja on samaan aikaan mehevän sitkeä, kannattaa testailla näitä.

Vaahtokarkki-riisimurokarkit eli rice krispie treatit
  • 50 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 2,5 dl vegaanisia vaahtokarkkeja (esim. Freemallows, Dandies)
  • 3 dl riisimuroja
  1. Levitä leivinpaperi matalareunaiseen vuokaan. Ota toinen leivinpaperi valmiiksi esille.
  2. Mitta margariini kattilaan ja käännä levy päälle.
  3. Kun margariini on sulanut, kaada sen joukkoon vaahtokarkit. Jatka seoksen keittämistä koko ajan lastalla sekottaen, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet.
  4. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada massan sekaan riisimurot. Sekoita hyvin. 
  5. Kaada riisimuroseos leivinpaperin päälle vuokaan, laita toinen leivinpaperi massan päälle ja painele tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi.
  6. Anna levyn jäähtyä ja jähmettyä kylmässä ja leikkaa se sitten sopiviin osiin terävällä veitsellä.
Vantastic Foodsin vegaanisia ja samalla tietysti liivatteettomia Freemallows-vaahtokarkkeja myyvät ainakin Runsaudensarvi, Vegetukku ja Ekolo. Käytin näihin mansikanmakuisia vaahtokarkkeja, jotka toimivat makunsa puolesta ihan kivasti, vaikkakin veikkaan vaniljanmakuisten toimivan paremmin. Vegaanisia vaahtokarkkeja on löytynyt myös Helunalta, joten joko heidän live- tai sitten nettikauppaansa kannattaa suunnata vaahtokarkin nälässä.


Vaikka synttärivieraat olivat kiskoneet kitusiinsa herkkuja jo vaikka kuinka paljon kakun tullessa pöytään, ei kakusta jäänyt ihan kamalasti jäljelle.

Hedelmien linnakakku (20:lle hengelle)
  • Kakku on koottu kahdesta gluteenittomasta kakkupohjasta.
  • Se on kostutettu noin puolellatoista desilitralla sitruuna-sokerivettä.
  • Täytteenä on puolukka- ja mustikkamoussea. Molemmat mousset on tehty tätä reseptiä mukaillen. Puolukkamoussessa sokeria oli 2 rkl ja mustikkamoussessa 1 rkl. Kummassakin moussessa marjoja oli 2 dl.
  • Kakun kuorrutteena ja pursotuksina on noin puolitoista annosta jämäkkää soijavispiä.
  • Koristeet eli omena, päärynä, appelsiini, limetti, kookospähkinä ja karambola on muovailtu värjätystä mantelimassasta. Vegaanisia pastavärejä (myös karmiinittomia punaisia) löytyy useimmista leivontarvikeliikkeistä, ja suosittelen niitä mantelimassan värjäämiseen, sillä nestemäiset ovat siihen hommaan liian nestemäisiä.
Pöydässä vahtia piti tämmöinen kurkusta veistetty krokotiili. Varo, ettei se haukkaa!

2 kommenttia:

  1. Hei, vau tuo krokotiili! Saisiko siihen ohjetta? Mielelläni tekisin sellaisen joskus oman lapsen juhliin tai vaikka muuten vaan. On niin makee! Ja muutenkin, tosi kiva tuo kakku. Miten kokoat tuollaisen kerrosmuotokakun, ettei palat uppoa toistensa sisään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Krokotiilin veistelin katsoen kuvasta mallia tuommoisesta samannäköisestä krokotiilista. En siis osaa valitettavasti antaa sen tarkempia ohjeita. Jos on vakaa käsi, niin tuo on melko helppo tehdä. Jalkoja varten leikkasin siivun krokotiilin vatsasta, leikkelin sen neljään osaan ja ne sitten jalkojennäköisiksi ja kiinnitin cocktailtikuilla.

      Tuossa kakussa tornin alla on foliolla peitetty tukipahvi, mutta muuten siinä on vain kaikki koottu päälletysten. Muurin osat on sen verran kevyitä, että kakku pysyy kyllä muodossaan.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu