Yleensä pikeeri valmistetaan kananmunan valkuaisista, mutta kanojen iloksi se onnistuu tosi helposti myös ilman! Pikeeri valmistuu yksinkertaisimmillaan kahdesta ainesosasta: säilykekikherneiden liemestä eli aqua fabasta sekä tomusokerista.
Piparkakut voi tietysti koristella ihan vain vedestä ja tomusokerista tehdyllä tahnalla. Pikeerin taika on kuitenkin siinä, että se kovettuu todella kestäväksi kikherneliemessä olevan proteiinin vaikutuksesta. Jos tarkoituksena on koristella iso kasa pipareita tai muita keksejä, jotka pitää pakata tiiviisti, on pikeeri siihen tarkoitukseen tosi kestävä kuorrute.
Pikeeri, n. 5 dl
- 3/4 dl säilykekikherneen lientä
- 500 g (n. 8 dl) tomusokeria
- vaniljajauhetta tai jotain aromia*
- elintarvikeväriä (täältä löydät vinkkejä vegaanisiin väreihin)
- vettä
- Vaahdota kikhernelientä sähkövatkaimen isoimmalla teholla vähintään viisi minuuttia tai kunnes se on muuttunut vaahdoksi. Sähkövatkaimen tehosta riippuen aikaa voi kulua myös pidempään.
- Lisää tomusokeri muutamassa erässä. Vaahdota noin viisi minuuttia eli kunnes pikeeri on paksua ja kuohkeaa. Mausta pikeeri, jos niin haluat.
- Pikeeri on nyt valmista käytettäväksi. Voit tarvittaessa värjätä sitä tai tehdä siitä juoksevampaa lisäämällä siihen vettä tai sitruunamehua ihan pieniä määriä kerrallaan.
- Jos teet ääriviivoja, pikeeri on todennäköisesti sopivaa, mutta tarvittaessa siihen voi tietysti lisätä tipan nestettä sitä notkistamaan.
- Jos käytät pikeeriä isojen alueiden "värittämiseen", siihen kannattaa lisätä vähän enemmän vettä, jotta se on riittävän juoksevaa levittyäkseen siististi.
- Pikeeri kuivuu todella nopeasti, joten peitä valmis pikeeri esim. kostutetulla talouspaperilla tai kelmulla siksi aikaa, kun et käytä sitä.
- Säilytä pikeeri jääkaapissa ilmatiiviisti ja mieluiten tiiviisti kelmulla peitettynä. Kun otat pikeerin uudelleen käyttöön, sekoita se hyvin tasaiseksi. Pikeeri säilyy muutamasta päivästä viikkoon. Jo pipareihin pursotettu ja kuivunut pikeeri sen sijaan säilyy pidempään.
Kikherneliemi
- Kikhernesäilykkeen ei tarvitse olla suolaton, sillä tomusokeri peittää kyllä liian suolaisuuden.
- Bonduelle-merkillä on kahta eri kikhernettä, joista toinen on säilötty vain pieneen määrään nestettä. Kannattaa siis välttää sitä purkkia, jossa lukee "Less water, more crisp".
- Myös itsekeitettyjen kikherneiden keitinvettä (ei siis liotusvettä!) voi käyttää, mutta sitä pitää keittää kasaan.
- Muutkin papusäilykkeet kuin vain kikherne käyvät, mutta kikherne on yleisin, toimivin ja ehkä maultaankin neutraalein.
Tänä jouluna vegaanisia piparkakkutaikinoita löytyy tosi montaa erilaista!
- Testasin ensimmäistä kertaa Myllyn parhaan laktoositonta ja nykyisin vegaanista piparkakkutaikinaa. Se oli leipomisominaisuuksiltaan tosi hyvä ja maistuikin ihan kivalle eli rapsakalle piparkakulle. (Kaupoissa saattaa vielä olla vanhaa erää jäljellä. Jos ainesosissa mainitaan voiaromi, ei tuote ole vegaaninen. Uutta taikinaa on kyllä löytynyt nyt tosi hyvin.)
- Gluteeniton Fria on minulle tuttu jo muutaman vuoden takaa. Se maistuu hyvältä ja sitä on helppo käsitellä.
- Moilas-merkkistä gluteenitonta taikinaa en ole vielä nähnyt tai kokeillut.
- Myöskään Lidlin Jouluaitta-piparkakkutaikinaa en ole päässyt testaamaan.
- Saatan olla väärässä, mutta muistelen myös Ikean piparkakkutaikinan olevan vegaaninen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti