lauantai 18. maaliskuuta 2017

Gluteenittomat suklaakuppikakut karamellisydämellä


Tämä gluteeniton herkkukuppikakku kätkee sisäänsä karamellikastikesydämen. Se on koristeltu suklaakeksillä, suolapähkinöillä sekä suussasulavalla suklaamoussella. Vaikka näissä onkin monta eri elementtiä, ei mikään yksittäinen tekovaihe ole erityisen vaikea. Kannattaa siis uskaltaa kokeilla! Voit myös tehdä vain pohjat ja kuorrutteen, sillä ne ovat kahdestaankin ihania.


Jos kuppikakkujen ei tarvitse olla gluteenittomia, voit käyttää tätä ohjetta pohjiin.

Gluteenittomat suklaakuppikakut, 12 kpl
pohja
  • 2 1/2 dl kasvimaitoa*
  • 3/4 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta 
  • 2 1/2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta**
  • 1/4 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
suklaamoussekuorrute
  • 1/2 prk Alpron soijavispiä***
  • 50 g tummaa suklaata
  • 1 rkl tomusokeria
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
muut koristeet
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla. Jos sinulla ei ole käytössäsi muffinssipeltiä, käytä uunissaleviämättömiä amerikan-, kartonki-, folio- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita kasvimaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, gluteeniton jauhoseos, ksantaani, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 min. Anna pohjien jäähtyä täysin ennen niiden koristelua.
  4. Paina peukalolla kolo jokaiseen kuppikakkupohjaan. Täytä kolo Tuulispään karamellikastikkeella.
  5. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi sähkövatkaimella. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Sekoita kaikki moussen ainekset yhteen. Pursota kuorrute kuppikakkujen päälle. 
  6. Paina kuppikakun pinnalle kuorrutteen sisään keksi. Leikkaa suolapähkinät pieniksi veitsellä ja ripottele kuppikakkujen pinnalle. Sulata suklaata ja valuta sitä ohuena nauhana kuppikakkujen päälle.
  7. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
* Voit käyttää mitä vain suosikkikasvimaitoasi oli se sitten soijaa, riisiä tai vaikka hamppua. Monet kauramaidot sopivat Keliakialiiton mukaan useimmille keliaakikoille, mutta tarkista asia siltä keliaakikolta, jolle olet näitä leipomassa. Jos käytät kookosmaitoa (sitä perinteistä tölkissä tai tetrassa myytävää, sitä kannattaa laimentaa vähän vedellä.)

**En ole kokeillut tähän muita gluteenittomia jauhoja tai jauhoseoksia, joten en tiedä, miten ne toimivat. Pelkkää tärkkelystä sisältävistä jauhoista kokemukseni on se, että niillä saa aikaan pesusieniä. En siis suosittele niitä muffinsseihin tai kakkuihin.

***Soijavispin sijaan voit käyttää Plantin kauravispiä. Tarvitset sitä kokonaisen purkin. Jos teet näitä kuppikakkuja keliaakikolle, varmista häneltä kuitenkin ensin, voiko hän käyttää kauravispiä. Lisätietoa saat Keliakialiiton sivuilta. Muita vegaanisia vispejä valmistavat esim. SoyaToo! ja Schlagfix. Lue lisää täältä.

****Käytin S-marketista löytyneitä söpöjä pikkusuklaakeksejä. Muitakin gluteenittomia keksejä löytyy valmiina kaupasta. Vegaanituotteet.net-sivulla on mainittu, jos tuote on gluteeniton.

Nämä kuppikakut matkasivat gluteenillisten versioiden kera tuttuni lapsen ristiäisiin.

1 kommentti:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu