lauantai 25. maaliskuuta 2017

Hasselpähkinä-suklaakeksit


Hurraahuuto suklaalle ja hasselpähkinälle! Näitä helppoja keksejä voi leipoa vaikkapa pääsiäisen herkkupöytään. Kun keksitaikinan muotoilee palloiksi, keksit saavat paistamisen aikana rapeat reunat mutta niiden sisus jää ihanan meheväksi. Nämä keksit ovat mielestäni parhaimmillaan silloin, kun ne ovat vähän jäähtyneet, mutta suklaa ei ole vielä ehtinyt jähmettyä.


Huom! Nämä keksit on leivottu poikkeuksellisesti öljyllä margariinin sijaan, sillä margariinittomia reseptejä kysellään aina välillä. Öljyllä leivottuna näistä tulee vähän erilaisia kuin margariinilla. Jos haluat välttää öljyisyyden, käytä öljyn sijaan 100 g margariinia ja vähennä veden määrä puoleen. Jos haluat palmuöljyttömiä keksejä, käytä margariinina Keiju 3 öljyä tai Keiju Kauraa.

Hasselpähkinä-suklaakeksit, 16 kpl
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 1/2 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl ruokasoodaa
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl hasselpähkinärouhetta
  • 100 g vegaanista suklaata (ks. lista täältä)
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, öljy, vesi, suola, ruokasooda ja vaniljajauhe haarukalla.
  3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Käytä tarvittaessa käsiäsi.
  4. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi veitsellä leikkuulaudan päällä. Lisää suklaa sekä hasselpähkinärouhe taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa taikina kuuteentoista yhtä suureen osaan. Se onnistuu helposti jakamalla taikina ensin puoliksi, puolikkaat puoliksi ja niin edelleen, kunnes paloja on kuusitoista.
  6. Muotoile taikinapalat palloiksi ja aseta ne leivinpaperille. Jätä pallojen väliin hyvin tilaa, sillä ne leviävät vähän paistamisen aikana. Välit keksien välissä lisäävät myös keksien reunojen rapeutta. (Voit tehdä kekseistä myös halkaisijaltaan kuusisenttisiä litteitä keksejä, jolloin niistä tulee kauttaaltaan rapeita.)
  7. Paista keksejä esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 10 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet vähän väriä.
  8. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat heti uunista tullessaan hyvin pehmeitä. Jäähtyessään ne kiinteytyvät.
  9. Säilytä keksit jääkaapissa tai ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

3 kommenttia:

  1. Heippa!

    Mitä sanot, voiko ohjeissa vaihtaa tuon öljyn vaikka sulatettuun Keijuun? Minusta öljy on aika kauheeta taikinoissa, esimerkiksi keksit on "kuivia mutta rasvaisia", ei samalla lailla meheviä kuin jos olis jotain muuta rasvaa niissä.

    Millainen määrä Keijua vastaisi esimerkiksi desiä öljyä - vai vastaako 1dl sulatettua rasvaa 1dl öljyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän muuten yleensä margariinia keksitaikinoissa maun ja rakenteen vuoksi. Koska kaikki ei halua käyttää margariinia, niin halusin välillä tehdä margariinittoman reseptin. Näistä tuli öljylläkin tosi hyviä, mutta onnistuvat varmasti myös margariinilla. Laita 75 g tai 100 g margariinia ja puolet vähemmän vettä :)

      Poista
    2. Paljon kiitoksia neuvosta! =)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu