maanantai 30. lokakuuta 2017

New Yorkin vegetärpit: Manhattan

Red Bamboo
Terkkuja New Yorkista! Vatsa on nyt täynnä.

Syöminen oli yksi tärkeimmistä jutuista, jota menin New Yorkiin tekemään. Ja sitä tuli tehtyä. New Yorkissa on valtavasti sekä kokonaan vegaanisia ravintoloita että ravintoloita, joiden listalla on valmiina vegaanisia annoksia. Tässä ensimmäisessä kirjoituksessa kerron Manhattanilla syömistäni ruoista ja toisessa osassa Brooklynin tarjoiluista. Listani eivät kerro koko totuutta New Yorkin vegaaniruokaskenestä, sillä ehdin syödä vain murto-osan murto-osassa kaikista ravintoloista.


Vinkki: Suosittelen tekemään etukäteen listaa sellaisista ravintoloista, jotka kiinnostavat. Esimerkiksi HappyCow on hyvä apuväline vegaaniystävällisten ruokapaikkojen ja kauppojen etsintään. Paikat kannattaa merkitä Google Mapsiin, sillä sitä voi käyttää kännykällä myös ilman kallista mobiilidataa tai wifiä. Jos nälkä yllättää, voit katsoa kartasta, löytyykö lähistöltä ruokapaikkaa, johon haluaisit mennä. Jos tarvitset reittiohjeet, vaatii Google Maps nettiyhteyden reitin määritelläkseen. Kun reitti on etsitty, voi netin sammuttaa. Useimmilta metroasemilta, monista ravintoloista ja tavarataloista sekä LinkNYC:n wifipömpeleistä saat tarvittaessa wifin ilmaiseksi ja ilman salasanaa käyttöösi.

Jos minun pitäisi määritellä ruokailukategoria itselleni, kutsuisin itseäni terveyssipsariksi. En välttele rasvaa tai mättöruokaa, mutta pidän siitä, että ruoassa on myös tuoreita elementtejä tai ylipäätään paljon kasviksia. Syömäni annokset olivat jossain määrin juuri tällaisia. Tosi monissa näistä paikoista oli saatavilla myös paljon mätömpää ruokaa ja toisaalta paljon kepeämpää ruokaa kuin mitä itse tilasin. Suosittelen siis tutustumaan näiden ravintoloiden ruokalistoihin, koska ne ovat huomattavasti monipuolisempia kuin mitä omat ostokseni antavat ymmärtää.


Red Bamboo

Tämä ravintola oli minulle tuttu jo edelliseltä reissulta, ja koska tykkäsin silloin kovasti, halusin tänne uudelleen. Tilasin ribsit (ks. ylin kuva), jotka ovat kummitelleet mielessäni edellisestä reissusta lähtien. Annokseen kuului myös perunamuusia, kastiketta, porkkanoita, herneitä ja parsakaalia. Ei valittamista mistään. Annoskoko oli aika iso, joten viiden ribsin syöminen oli vähän työn takana. Ribseissa oli hyvä kastike ja sopivasti grillauksen makua. Muusi oli ihan perusmuusia ja kastike toimi sen kanssa tosi hyvin. Itse suurena kastikkeen ystävänä olisin kelpuuttanut isomman määrän kastiketta. Kasvikset olivat sopivan kypsiä eli pikkuisen rapsakoita.

Jälkkäriksi söimme suklaahippu-minttujäätelöä ja rocky road -täytekakkua. Jäätelö maistui suklaahippu-minttujäätelölle eli oli ihanaa. Kakku oli mehevää, suklaista ja makeaa. Sen valmistaja oli Vegan Treats -niminen leipomo, joka leipoo täytekakkuja, juustokakkuja ja muitakin leivonnaisia moniin newyorkilaisiin ravintoloihin. Suosittelen ehdottomasti tilaamaan, jos törmäät jossain toisessakin ravintolassa heidän kakkuihinsa. Söin edellisellä reissulla Death by Chocolate -kakkua, ja se on ehkä parasta suklaakakkua, mitä olen koskaan syönyt.
  • Ei kokonaan vegaaninen, mutta epävegaaniset annokset ja ainesosat on merkitty listaan. Suurin osa annoksista on kuitenkin vegaanisia.
  • 140 West 4th St.
  • www.redbamboo-nyc.com

Red Bamboo

Blossom du Jour

Blossom du Jour myy sekä terveyspainotteista lehtikaalisalaatti- ja acaikulhosettiä että mättöä. Itseäni täällä kiinnosti enemmän mättöosasto. Söin cajunseitanilla, guacamolella ja salaatilla täytetyn leivän, kukkakaaliwingsit ja maapähkinävoi-suklaapirtelön. Koska ravintolassa oli ilmastointilaite asetettu noin -15 asteeseen, päätimme syödä ruoat läheisessä puistossa. Siksi kuvausasetelma ei ollut paras mahdollinen.

Leipä oli tosi hyvä. Se ei ollut paras koskaan syömäni leipä, mutta se oli oikein oiva. Erityisen siitä teki se, että sen täytteessä oli agavesiirappia eli makeutta, johon en ehkä ole niin tottunut täytetyissä leivissä. Tottumattomuudesta huolimatta tykkäsin kovasti. Kukkakaaliwingsit olivat suurin piirtein täydelliset. Ne oli uppopaistettu rapeiksi ja tarjoiltiin tosi hyvän, vähän happaman kastikkeen kera. Pirtelö oli jäätävän makea, mutta sekin oli tosi hyvä. Mutta tosi makea.

Söimme täällä myös toistamiseen. Otin tuolloin jakkihedelmällä täytetyn burgerin. Se oli ehkä aavistuksen tylsä ruoka, mutta tylsyydessäänkin ihan maukas. Jos se olisi ollut jotain muuta kuin jakkihedelmäsoosia sämpylän välissä, se olisi ollut ehkä vähän vähemmän tylsä.
  • Kokonaan vegaaninen.
  • Useita toimipisteitä. Me kävimme Upper West Sidella osoitteessa 449 Amsterdam Avenue.
  • blossomdujour.com
Blossom Du Jour
Terri

Terrikin oli minulle edelliseltä reissulta tuttu paikka. Tällä kertaa otin wrapin, joka sisälsi vegekanaa, salaattia, krutonkia, cashewpähkinäjuustoa, tomaattia ja kastiketta. Annos oli tosi maukas ja täyttävä. Vegekana oli hyvinkin kanamaista. En oikein osaa sanoa tästä muuta kuin että suosittelen käymään erityisesti, jos haluat jotain nopeasti mukaan.
  • Kokonaan vegaaninen.
  • Useita toimipisteitä. Me kävimme osoitteessa 60 West 23rd st.
  • terrinyc.com

Terri
Cinnamon Snail

Cinnamon Snailin burgeri oli samaan aikaan omituisin ja ehkä jopa paras burgeri, mitä koskaan olen syönyt. En edes tunnistanut kaikkia sen makuja, mutta se oli silti hämmentävän herkullinen. Sämpylän välissä oli muun muassa rucolaa, seitania ja mac&cheeseä. Burgeri oli melko tulinen, mutta syötävissä ilman tulenlieskoja. Tulisuus ei varsinaisesti ollut yllätys, sillä burgerissa on chiliä kolmessa eri muodossa. Ostin myös savumantelidonitsin, joka oli oikein hyvä sekin.

Ravintola sijaitsee The Pennsy Local Food Hall -nimisessä paikassa, jossa on useita ravintoloita. Ravintoloilla on omat myyntipisteet ja yhteiset pöydät.

Cinnamon Snail

Two Boots

Two Bootsilta sai hyvää pitsaa! Omassani oli rapean pohjan päällä ainakin sipulia ja sieniä. En ole sienien ystävä, mutta tässä ne eivät haitanneet. Juustona oli Daiyaa.
  • Ei vegaaninen, mutta vegaaniset pitsat merkitty selvästi.
  • Useita toimipaikkoja.
  • twoboots.com
Two Boots

Van Leeuwen

No niin. Jos pidät jäätelöstä, mene tänne syömään sitä! Van Leeuwenilla on useita vegaanisia vaihtoehtoja, joista itse maistoin suklaata, salted caramellia ja keksinmuru-mansikkahilloa. Myös koristeista ja kastikkeista löytyy vegaanisia vaihtoehtoja. Listalla on valmiina myös ainakin yksi vegaaninen jäätelöannos.

Kävimme täällä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla otin kaikkia kolmea mainittua makua ja toisella kerralla kuvassa näkyvän jäätelöannoksen, jossa oli suklaa- ja salted caramel -jäätelöä, vegekermavaahtoa, suklaakastiketta, kaakaonibsejä ja saksanpähkinöitä. Siis huh huh.

Heidän jäätelöpallonsa ovat aika kookkaita, joten omasta kokemuksesta suosittelen, että kannattaa vierailla täällä useita kertoja ja syödä korkeintaan kahta makua kerrallaan.
  • Ei kokonaan vegaaninen, mutta vegaaniset vaihtoehdot merkitty selkeästi.
  • Useita toimipisteitä. Yrityksen vegaanijäätelöitä myydään myös joissakin ruokakaupoissa.
  • www.vanleeuwenicecream.com

Van Leeuwen

Erin McKenna's Bakery

Olen käynyt täällä kahdesti aikaisemmin. Leipomo näytti aika samalta eli söpöltä, mutta nimi oli vaihtunut. Aikaisemmin leipomo tunnettiin nimellä Babycakes. Ostimme evääksi suklaatäytekeksin ja suklaahippu-minttukuppikakun. Olivat aika tuhteja, mutta tosi hyvän makuisia.
Erin McKenna's Bakery

Tältä näytti Manhattan vatsani näkökulmasta. Palaan asiaan piakkoin Brooklynin tarjonnalla!

4 kommenttia:

  1. Aah, matkakuume iskee! Syöminen on tärkeimpiä elämyksiä reissuilla. Vuosia sitten New Yorkin reissua varten tulostelin karttoja ja pikkuruisin post it -tarroin merkkasin kymmeniä kiinnostavia ravintoloita, mutta onneksi nykyään on Happy Cow appsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tekniikka kyllä helpottaa kovasti matkustelua, vaikka eipä paperikartassakaan mitään vikaa ole :) Se on myös siitä kiva, että sitä ei tarvitse ladata...

      Poista
  2. Mulla on ollu NYC:in reissu jo kauan suunnitteilla ja nämä ruuat ei ainakaan helpota matkakuumetta! :D Tää onkin hyvä postaus pitää mielessä sitten kun reissu tulee ajankohtaiseks :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti voin suositella New Yorkia ihan vaan pelkästään ruoan perusteella, vaikka on siellä toki paljon muutakin tekemistä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu