torstai 25. lokakuuta 2018

Mantelikuppikakut


Ihanaa, vih-doin uusi resepti blogissa! Kun muutimme Amerikkaan heinäkuussa, asuimme monta monta viikkoa hotellissa, jolloin leipominen ei ollut mahdollista. Kun vihdoin muutimme omaan asuntoon, kesti leipomisen käynnistely edelleen turhan pitkään. Mutta täällä ollaan taas, ja ekana Amerikka-reseptinä haluan jakaa nämä ihan todella herkulliset paahdetuista manteleista leivotut kuppikakut. Jos mantelit ovat sinun juttusi, laitahan uuni päälle!

Mantelikuppikakkujen esikuvana on Whole Foodsista ostamani kuppikakku. Whole Foods on luomuun, luonnollisuuteen, lähiruokaan ja vastaaviin arvoihin keskittyvä ruoka- ja sekatavarakauppaketju, jonka valikoimissa on myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja. Yksi Columbuksen Whole Foodseista tuntuu erityisesti erikoistuneen vegaanisiin leivonnaisiin, ja olen raahannut sieltä monena viikonloppuna keksejä, donitseja ja kuppikakkuja kotiin.

Yksi näistä leivonnaisista on jäänyt erityisesti mieleen, ja kyseessähän oli mantelikuppikakku, jonka halusin nyt kamomillankonditorioida omannäköisenäni versiona. Sekä Whole Foodsin että tämä oma kuppikakkuni ovat molemmat herkullisia, mutta Suomessa voi olla helpompi päästä käsiksi tähän itsetehtyyn itsetehden. Ehdottomasti toki suosittelen myös sitä Whole Foodsin versiota kaikille, joilla on pääsy Whole Foodsiin!



Lue tämä ennen kuin alat leipoa!
  • Tein nämä kuppikakut käyttäen paahdettuja manteleita, joista tein jauhetta tehosekoittimella ja lastuja veitsellä. Kuppikakut voi toki tehdä myös paahtamattomista manteleista, mantelilastuista tai -jauheesta, mutta se tietysti vaikuttaa siihen, miten mantelisilta nämä lopulta maistuvat. Jos sinulla on aikaa ja viitseliäisyyttä paahtaa mantelit itse, sen voi tehdä suht helposti. Laita mantelit kuivalle paistinpannulle ja paahda koko ajan sekoitellen, kunnes manteleista lähtee paahtunut mutta ei palanut tuoksu. Voit käyttää joko kuorittuja tai kuorellisia manteleita. Omasta mielestäni kuorellisista manteleista tulee kivemman näköiset koristeet.
  • Kun taikina on löysää, siitä tulee mielestäni kuohkein ja pehmein kuppikakku. Löysä taikina voi kuitenkin olla vähän hankala, jos sen paistaa pelkissä tavallisissa paperisissa muffinssivuoissa. Käytänkin kuppikakkuja paistaessa aina muffinssipeltiä muffinssivuokien kanssa. Pelti pitää kuppikakkupohjan muodossaan paistamisen aikana eli estää sen leviämisen. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, voit käyttää kartonki-, silikoni-, folio- tai amerikanmuffinssivuokia. Jos sinulla ei ole niitäkään, laita kaksi tavallista paperivuokaa päällekkäin.

Mantelikuppikakut, 12 kpl
pohja
  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 100 g mantelimassaa
  • 100 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • 4 1/2 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
koristeluun
  • n. 1 dl mantelilastuja
  • n. 2 rkl tomusokeria
  1. Jos haluat tehdä mantelijauheen ja -lastut paahdetuista manteleista (mitä suosittelen), aloita paahtamalla noin kolme desilitraa manteleita kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen. Varo, etteivät mantelit pala! Mantelit ovat valmiit, kun niistä nousee paahtunut aromi. Anna manteleiden jäähtyä. Jauha osa tehosekoittimella jauheeksi ja leikkaa loput terävällä veitsellä varovaisesti lastuiksi.
  2. Laita muffinssivuoat muffinssipellin koloihin ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen.
  3. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe ja mantelijauhe. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 22 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät. Pohjat ovat kypsät, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana ja kun ne ovat vähän ruskistuneet. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorrutusta.
  5. Valmista seuraavaksi kuorrute. Nypi mantelimassa pieniksi paloiksi. Sekoita se ja margariini tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää puolet tomusokerista, vaniljajauhe sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää kauramaito sekä loppu tomusokeri ja vaahdota tasaisen kuohkeaksi.
  6. Laita kuorrute pursotuspussiin, pursota jäähtyneiden pohjien päälle ja tasoita veitsellä.
  7. Pyörittele kuorrutteen reunat mantelilastuissa. Viimeistele siivilöimällä kuppikakun päälle tomusokeria.
  8. Kuppikakut voi tarjota heti, mutta parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä. Säilytä valmiit kuppikakut mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Kuppikakkupohjat voi tehdä etukäteen ja pakastaa. Anna niiden sulaa parin tunnin ajan huoneenlämmössä tai vähintään neljän tunnin ajan jääkaapissa ennen kuorruttamista. Myös valmiit kuppikakut voi pakastaa, mutta niiden kuorrutteen ulkomuoto saattaa vähän kärsiä.
Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta kasvimaitoa ja vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. (Huom! En ole testannut juuri näitä kuppikakkuja gluteenittomina, mutta olen muokannut samalla kaavalla monet muut kuppikakkuni gluteenittomiksi. Oma suosikkijauhoseokseni on Viljatuotteen seos, mutta monet suosittelevat myös Semperin jauhoseosta. Sunnuntain gluteeniton vehnätärkkelyspohjainen jauhoseos sen sijaan ei todennäköisesti toimi tämäntyyppisissä leivonnaisissa. Osa gluteenittomista jauhoseoksista sisältää maitojauhetta, joten kannattaa lukea tuoteseloste.)
Soijaton versio: Käytä kasvimaitona jotain muuta kuin soijamaitoa.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu