torstai 1. marraskuuta 2018

Buckeyes-makeiset


Buckeyes-makeiset ovat Ohion virallinen herkku, joten täällä asuessa niitä on vähän niin kuin pakko tehdä. Maapähkinävoin ja suklaan yhdistelmä harvoin menee pieleen, joten näistäkin tuli tottakai herkullisia mättöpampuloita. Buckeyesit ovat tosi helppoja valmistaa, joten niillä voi vaikkapa juhlistaa maailman vegaanipäivää, jota juhlitaan tänään!

Buckeye näyttää samalta kuin ohionhevoskastanjan eli ohio buckeye treen siemen, ja siitä se onkin saanut nimensä. Toisin kuin esikuvansa, nämä makeiset ovat varsin syötäviä eivätkä lainkaan myrkyllisiä.

Buckeyes-termi tulee täällä vastaan tämän tästä muissakin yhteyksissä kuin näissä makeisissa. Esimerkiksi Ohio State Universityn amerikkalaisen jalkapallon joukkue on nimeltään Ohio State Buckeyes. Olemme kerran käyneet katsomassa heidän peliään, ja se oli kyllä kaiken kaikkiaan aikas erikoinen ja mahtava kokemus.

Yliopistojalkapallo on täällä valtava juttu. NFL (eli vähän niin kuin amerikkalaisen jalkapallon NHL-liiga) on täällä tietysti iso asia, johon yliopistojoukkueistakin pyritään, mutta yliopistojoukkueet ovat tosi tärkeässä roolissa paikallisten elämässä. Buckeyesin fanikamaa myydään tosi monissa kaupoissa, ja pelipäivinä ihmiset pukeutuvat punaisiin. Jotain asiasta kertoo sekin, että Buckeyesin stadionille mahtuu yli sata tuhatta katsojaa. (Vrt. Hartwall-areenalle mahtuu 13 000, Helsingin Olympiastadionille 30 000 ja Wembleyn stadionille 90 000 henkilöä.)

Itse jalkapallon (joka sekin on varsin mielenkiintoista!) lisäksi ottelun aikana ja tauoilla tapahtui koko ajan jotain. Ehkä parasta koko ottelussa oli ehkäpä noin sadan soittajan marssibändi, joka soitti katsomossa koko ottelun ajan. Puoliajalla he esittivät tosi upean esityksen, jossa he muun muassa muodostivat auton, jota poliisiauto jahtasi ja joka lopulta hajosi. Esityksessä oli paljon tekstejä ja muita muodostelmia. Pakko päästä katsomaan lisää marssibändejä!

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta ottelussa oli se, että paikalla oli lipunnostotehtävissä parisenkymmentä sotilasta. Aina kotijoukkueen tehdessä maalin, sotilaat punnersivat niin monta kertaa kuin sillä hetkellä oli pisteitä. Koska peli päättyi 52–3, ja kerralla pisteitä tulee yleensä seitsemän, se tarkoitti sitä, että punnerruksia tuli sille ottelulle ihan valtavasti.


Mutta sitten siihen reseptiin! Koska nämä ovat melkoisen tuhteja nameja, en tehnyt kauhean valtavaa annosta. Tuplaa tai vaikka triplaa toki annos, mikäli tiedät, että et saa helposti tarpeeksesi maapähkinävoi-suklaamätöstä!

Buckeyes-makeiset, 16 kpl
  • 50 g vegaanista margariinia*
  • 2 dl sileää maapähkinävoita
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • n. 2 dl tomusokeria
kuorrute
  • 100 g vegaanista suklaata
  • 2 tl vegaanista margariinia
  1. Sulata margariini. Notkista maapähkinävoi. Sekoita margariini, maapähkinävoi, suola ja vaniljajauhe tasaiseksi.
  2. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi tarvittaessa käsin. Massan on tarkoitus olla muovailuvahan paksuista eli kiinteää eli sellaista, jota voi vähän muovailla.
  3. Jaa taikina kuuteentoista yhtäsuureen osaan. Tämän voi tehdä helpoiten siten, että jaat taikinan kahtia, puolikkaat kahtia ja nämä taas kahtia, kunnes sinulla on kuusitoista taikinapalaa. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja aseta ne leivinpaperin päälle. Laita pallot jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
  4. Pilko suklaa ja mittaa se margariinin kanssa mikronkestävään kulhoon. Kuumenna puolen minuutin jaksoissa ja sekoita joka välissä, kunnes suklaa on sulanut. (Voit sulattaa suklaan ja margariinin myös vesihauteessa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja aseta sen päälle kulho, jossa suklaa ja margariini ovat. Sekoittele, kunnes molemmat ovat sulaneet.)
  5. Tökkää maapähkinävoipalloihin cocktailtikku tai haarukka ja kasta pallot suklaaseen. Älä kuitenkaan peitä niitä kokonaan suklaalla. Siirrä valmiit pallot takaisin leivinpaperille tai pieniin muffinssi- tai makeisvuokiin jähmettymään. Siisti cocktailtikun tekemä reikä.
  6. Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.
  7. Säilytä valmiit buckeyesit jääkaapissa. (Jos suklaata ei temperoi, se saattaa muuttua päivien kuluessa harmaaksi ja reikäiseksi. Huomioi tämä, jos teet näitä lahjaksi tai aiot tarjota näistä vasta useamman päivän kuluttua valmistuksesta.)
Pakastaminen: Buckeyesit voi pakastaa. Anna niiden sulaa jääkaapissa vähintään kuusi tai huoneenlämmössä pari tuntia ennen tarjoilua.
*Jos et halua käyttää margariinia, voit todennäköisesti käyttää sen tilalla kookosöljyä. Se toki vaikuttaa makuun, jos käytät kookoksenmakuista öljyä neutraalinmakuisen kookosöljyn sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu