maanantai 25. helmikuuta 2019

Cinnamon rolls


Cinnamon roll on vähän niin kuin amerikkalainen versio korvapuustista – paitsi että se on ihan eri leivonnainen. Molemmissa on kyllä hiivalla nostatettu pullataikina, kanelia ja rullailua, mutta lopputulos on ihan erilainen. En osaa laittaa cinnamon rollseja ja korvapuusteja paremmuusjärjestykseen, eikä onneksi tarvitsekaan, sillä molemmat ovat ihania. Jos nämä kuitenkin pitäisi laittaa makeusjärjestykseen, niin cinnamon rollsit kyllä voittavat sen kisan kirkkaasti!

Näistä pullista tulee tosi isoja, sellaisia täytetyn reissumiehen kokoisia. Mielestäni paras tapa syödä cinnamon rollseja on repiä pullaspiraalia pikkuhiljaa auki ja haukkailla siitä pieniä paloja.

Cinnamon roll -taikinassa on enemmän rasvaa ja sokeria, jolloin sen rakenteesta tulee erilainen kuin perinteisestä Suomi-pullataikinasta. Amerikkalaispullataikinassa ei ole myöskään yleensä kardemummaa, vaan sen sijaan täällä laitetaan pullataikinaan yleensä vaniljaa.

Jos kaipaat vinkkejä pullien erikoisruokavalioistamisiin, olen listannut muunto-ohjeita reseptin perään.

Cinnamon rolls, 16 kpl
taikina
  • 2 1/2 dl kaura-, soija-, manteli- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 150 g vegaanista margariinia sulatettuna (rasvapitoisuus on vähintään 60 %)
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
täyte
  • 100 g vegaanista margariinia (pehmeänä)
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 rkl kanelia
kuorrute
  • 50 g vegaanista margariinia (pehmeänä)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 tl kasvimaitoa
  1. Valmista ensin taikina. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi n. 42-asteiseksi. Voit liottaa hiivan nesteeseen tai sekoittaa sen ensin pieneen määrään jauhoja.) Lisää joukkoon sokeri, margariini, kaneli, vanilja sekä puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää suola. Jatka taikinan sekoittamista käsin vaivaamalla ja lisää niin paljon vehnäjauhoja, että saat aikaa kimmoisan taikinan, joka ei enää tartu sormiin. Jauhojen laadusta ja omasta vaivaustyylistäsi riippuu, miten paljon jauhoja lopulta tarvitset. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia. Peitä se sitten liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi noin puolen tunnin ajan.
  2. Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen haarukalla. Jos täyte tuntuu liian löysältä ja valuvaiselta, sekoita sen joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja.
  3. Levitä leivinpaperi suurehkoon vuokaan, joka on kooltaan n. 30 x 40 senttiä. Jos rutistat leivinpaperin ensin ihan mytyksi, se on helpompi saada paikoilleen. (Jos sinulla ei ole isoa vuokaa, voit laittaa cinnamon rollsit myös ihan uunipellille, ja se ei vaikuta makuun, vaan pelkästään siihen, miltä rullat lopulta näyttävät.)
  4. Kaulitse taikina noin puolisenttiä paksuksi, n. 35 x 45 -senttiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Levitä täyte taikinalevyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Jätä reunoille kuitenkin pari senttiä tyhjää ilman täytettä. Rullaa levy napakasti ja leikkaa se kuuteentoista yhtä isoon osaan. (Tämä käy helpoiten siten, että jaa rulla ensin puoliksi, puolikkaat puoliksi ja niin edelleen, kunnes paloja on yhteensä kuusitoista.)
  5. Aseta rullat vuokaan kyljelleen ja jätä niiden väliin viitisen senttiä tilaa. Muotoile rullat tarvittaessa pyöreämmiksi ja nipistä rullan reuna kiinni, jotta se ei paistamisen aikana aukea. Anna rullien kohota vielä puolisen tuntia.
  6. Anna uunin kuumentua 175 asteeseen. Paista rullia uunin keskitasolla, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin eli uunista riippuen 25–35 minuuttia.
  7. Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Tahna saa jäädä vähän löysäksi. Levitä kuorrute pullien päälle, kun ne ovat vielä pikkuisen lämpimiä.
  8. Säilytä valmiit pullat esimerkiksi paperipussissa tuplaleivinliinaan käärittynä, jotta ne eivät kuivu. (Muovipussissa niistä saattaa tulla vähän sitkaita.) Pullat kannattaa syödä parin päivän sisällä valmistumisesta.
Pakastaminen: Pullat voi pakastaa joko kuorrutettuina tai ilman kuorrutetta. Sulata pullat rauhassa jääkaapissa useamman tunnin ajan tai huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

Erikoisemmat ruokavaliot 

Resepti on automaattisesti maidoton, munaton ja laktoositon, koska se on vegaaninen. Ohje on sellaisenaan myös pähkinätön.
  • Soijaton: Käytä nesteenä kaura-, manteli- tai muuta soijatonta kasvimaitoa. 
  • Gluteeniton: En ole tehnyt reseptiä gluteenittomana, mutta jos tarvitset gluteenittoman vaihtoehdon, kokeile pullataikinana tätä gluteenitonta reseptiä. Jätä kardemumma pois ja vaihda sen tilalle vaniljaa. Lisää rasvan ja sokerin määrää. Saatat joutua lisäämään myös jauhojen määrää.
  • Palmuöljytön: Käytä margariinina Keiju 3-öljyä-margariinia tai jotain vegaanista pullomargariinia.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu