tiistai 9. heinäkuuta 2019

Ihana brownie ja jänskiä uutisia!


Tästä ihanasta browniereseptistä alkaa jänskä juttu! Aion julkaista kaikki Tuulispään leivontakirjan reseptit tämän vuoden aikana blogissa, ja niitä pääsee myöhemmin kätevästi selaamaan Tuulispään leivontakirjan omalta sivulta. Kirja ja sen reseptit ovat olleet ihan kamalan tykättyjä ja kehuttuja. Koska kirjaa ei enää voi ostaa kaupoista, halusin, että kaikki kirjan reseptit ovat jatkossa kenen tahansa löydettävissä ja käytettävissä helposti ja ilmaiseksi.

Browniet eli suklaaruudut ovat yksi perinteisimmistä amerikkalaisista leivonnaisista, ja ne ovat löytäneet tiensä meikäläisten keittiöihin jo paljon ennen pikkukakkusia ja whoopieita. Brownie-reseptit voidaan karkeasti jakaa kahdenlaisiin sen mukaan, tuleeko browniesta kakkumaisen huokoinen vai mukavalla tavalla tiivis ja kostea. Tällä reseptillä saat jälkimmäisiä eli todella meheviä brownieita, joiden rakenteen salaisuus piilee pehmeässä tofussa. Tofu ei maistu läpi leivonnaisesta, sillä sokeri, kaakao ja suklaa pitävät siitä huolen.

Alunperin tämä resepti tehtiin pieneen uunivuokaan, mutta koska tämä on niin hyvää, päätin julkaista reseptin suoraan uunipellin kokoisena. Olen tehnyt näitä brownieita ihan tosi monta kertaa, koska näitä on ollut tarjolla muun muassa Tuulispään avoimissa ovissa ja erilaisissa tapahtumissa, joissa Tuulispää on ollut mukana.

Pehmeää tofua löytää perusruokakaupoista Jalotofun ja Tofumoonin valmistamana. Jalotofun pakkauksessa on 250 grammaa ja se riittää kyllä tähän reseptiin, vaikka alkuperäisessä ohjeessa sitä käytettiinkin pikkuisen vähemmän. Olen muokannut reseptiä huomioimaan tämän asian.

Tarvikkeet: sauva- tai tehosekoitin, siivilä

Brownie, pellillinen eli n. 24 palaa

  • 250–300 g pehmeää eli silken tofua (jos tätä ei ole saatavilla, katso alta soijaton versio)
  • 3 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 300 g vegaanista margariinia
  • 6 dl sokeria
  • 2 1/4 dl kaakaojauhetta
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 3/4 tl vaniljajauhetta tai 2 rkl vaniljasokeria
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl ruokasoodaa
  • 200–250 g vegaanista suklaata
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Soseuta tofu ja kauramaito sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. (Jos sinulla ei ole sauva- tai tehosekoitinta käytössäsi, soseuta tofu ensin yksinään sähkövatkaimella mahdollisimman sileäksi.) Sulata margariini ja lisää se tofun ja kauramaidon seokseen. Lisää sokeri, kaakaojauhe, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita. 
  3. Siivilöi vehnäjauhot ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää ne taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi. 
  4. Rouhi suklaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi ja lisää taikinan joukkoon.
  5. Kaada taikina leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Jos brownien pinta meinaa palaa, peitä se leivinpaperilla. Brownie on valmis, kun siihen työnnetty tikku tulee ulos suhteellisen puhtaana. Koska brownien on tarkoitus jäädä sisältä meheväksi, vältä liian pitkää paistoaikaa.
  6. Anna leivonnaisen vähän jäähtyä ennen sen leikkaamista. Tarjoile sellaisenaan, kaurajäätelöpallon tai kauravaniljakastikkeen kanssa. Säilytä valmis brownie mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Browniet voi pakastaa.
Gluteeniton versio: Käytä taikinaan soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Lisää kaakaojauheen määrä 3 dl:aan. Vaihda vehnäjauhot 6 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 3/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa.

Soijaton versio: Jos haluat tehdä tämän reseptin soijattomana, käytä 4,5 dl kaura- tai riisimaitoa. Jätä tofu pois ja käytä sen tilalla 3 dl omena- tai päärynäsosetta. Lopputulos ei ole samanlainen kuin tofulla leivottaessa, mutta silti pehmeä ja hyvä.

Vinkki: Jos haluat minttubrownieita, lisää taikinan sekaan 1 1/2 tl piparminttuaromia tai käytä suklaana vegaanista minttusuklaata.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Onko gluteenittoman version 6dl oikea jauhomäärä? Tuntuu aika vähältä verrattuna 9dl vehnäjauhoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä oon sen sillä määrällä aikanaan testannut onnistuneesti :) Jos taikina tuntuu jotenkin superlöysältä tuolla määrällä, niin jauhoa voi toki laittaa vähän enemmän.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu