keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Hasselpähkinämokkapalat


Hasselpähkinä on pistaasien ja pekaanien ohella yksi suosikkipähkinöistäni leivonnassa, sillä sen maku on ihan omanlaisensa ja herkullisen voimakas. Tässä pehmeässä leivonnaisessa sen maku hitsautuu ihanasti yhteen kahvin kanssa. Hasselpähkinämokkapalat on helppo valmistaa, ja pellillisestä riittää isollekin joukolle.

Tämäkin resepti on Tuulispään leivontakirjasta, jonka kaikki reseptit julkaisen täällä blogissa vuoden 2019 aikana. Reseptejä voi kätevästi selata kirjan omalta sivulta sitä mukaa kuin niitä tänne lisään.

Alkuperäinen resepti kirjassa tehtiin tästä puolikkaana annoksena 30-senttiseen piirakkavuokaan. Jos haluat tehdä reseptin pienempänä, paistolämpötila ja -aika pysyvät silti samoina.

Hasselpähkinäjauhetta myydään useimpien ruokakauppojen leivontaosastolla. Jos sinulla on tehosekoitin, voit myös jauhaa pähkinöistä itse jauhetta.

Hasselpähkinämokkapalat, pellillinen eli n. 25 palaa

pohja
  • 6 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 5 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl vaniljajauhetta tai 4 tl vaniljasokeria
  • 4 dl hasselpähkinäjauhetta (n. 140 g)
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
kuorrute
  • 3/4 dl vahvaa kahvia (tai 3/4 dl vettä + 1 1/2 tl pikakahvijauhetta)
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/2 tl vaniljajauhetta tai 4 tl vaniljasokeria
  • 7 dl tomusokeria
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe sekä hasselpähkinäjauhe. Siivilöi vehnäjauhot sekä leivinjauhe ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää ne taikinan sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Kaada taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 35 minuuttia. Voit kokeilla pohjan kypsyyttä cocktailtikulla tai veitsellä: työnnä tikku pohjan keskikohtaan ja jos se tulee ulos puhtaana, on pohja valmis.
  4. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle, jotta se leviää kauniisti ja tasaisesti. Anna leivonnaisen jäähtyä ja leikkaa se sitten sopiviin paloihin terävällä veitsellä. 
  5. Säilytä valmiit mokkapalat mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Mokkapalat voi pakastaa. Anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa tai huoneenlämmössä eli älä kuumenna niitä mikrossa, jotta kuorrute ei mene pilalle.
Vinkki: Jos haluat leikata mahdollisimman siistejä paloja ilman kuorrutteen murtumista, kannattaa veitsi kuumentaa kuumassa vedessä. Näin se uppoaa jähmettyneeseen kuorrutteeseen helpommin. Veitsi on hyvä pyyhkiä puhtaaksi ja kuumentaa uudelleen jokaisen viillon jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu