tiistai 16. heinäkuuta 2019

Vadelma-basilikapikkukakkuset


Tästä piti alunperin tulla juustokakku. Uuniin mennessään basilikajuustokakku tuoksui hurmaavalta ja oli kauniin vihreä, mutta kun se oli paistettu, oli vihreä väri muuttunut likaisen ruskean vihreäksi. Päätinkin esteettisyyden nimissä vaihtaa juustokakkuidean lennossa kuppikakkukuorrutteeksi ja yhdistää mukaan myös vadelmat. Siitä syntyi tosi herkullinen jälkkäri, jota monet sitä valmistaneet ja syöneet ovat kovasti kehuneet. Jos basilika kuitenkin kuulostaa liian ihmeelliseltä ainesosalta, voit jättää sen pois ja saat tilalle vadelma-limepikkukakkusia!

Resepti on alunperin julkaistu Tuulispään leivontakirjassa. Julkaisen kirjan reseptit blogissa vuoden 2019 aikana, ja ne ovat helposti selattavissa kirjan omalla sivulla.

Tarvikkeet: muffinssipelti, 12 muffinssivuokaa, sauva- tai tehosekoitin, siivilä, sähkövatkain, pursotuspussi

Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä amerikan-, kartonki-, folio- tai silikonivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, sillä siten siitä tulee mahdollisimman meheviä ja kuohkeita muffinsseja.

Huom! Suosittelen kuorrutteeseen ennemmin kauravispiä kuin soijavispiä, sillä soijavispi saattaa jäädä helposti löysäksi erityisesti silloin, jos kuorrutteessa on sen kaverina kauratuorejuustoa.

Basilika-vadelmapikkukakkuset, 12 kpl

vadelmapikkukakkuset
  • 3 dl vadelmia
  • 1/2 dl vettä
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
basilikakuorrute
  • 2 dl tuoreita basilikan lehtiä
  • 2 rkl lime- tai sitruunamehua
  • 50 g maustamatonta vegetuorejuustoa
  • 1 prk Alpron tai Kaslinkin vispiä tai 2 prk Plantin vispiä
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl tomusokeria
  1. Jos käytät pakastevadelmia, anna niiden ensin sulaa. Älä kaada niistä valuvaa vadelmamehua pois, sillä sekin käytetään taikinaan. Laita muffinssipellin koloihin paperiset muffinssivuoat ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Soseuta vadelmat, vesi ja öljy sauva- tai tehosekoittimella. Lisää sokeri, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 18–20 minuuttia. Pikkukakkuset ovat valmiit, kun ne ovat saaneet väriä ja niihin työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna pikkukakkusten jäähtyä täysin ennen niiden kuorruttamista.
  4. Soseuta basilika ja limemehu mahdollisimman tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos basilika ei tunnu hienontuvan, lisää mukaan osa vispistä. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden pikkukakkusten päälle korkeiksi tötteröiksi. Koristele halutessasi kokonaisilla vadelmilla ja basilikalla.
  5. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa.
Pakastaminen: Pikkukakkuset voi pakastaa, mutta niiden kuorrute voi sulaessa kärsiä. Voit pakastaa pelkät pohjat erikseen ja kuorruttaa ne vasta ennen tarjoilua.
Gluteeniton versio: Vaihda vehnäjauhot 2 1/2 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Käytä kuorrutteeseen soijavispiä tai gluteenitonta kauravispiä (Kaslink on gluteeniton ja Planti Keliakialiiton mukaan vähägluteeninen). Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa.

Soijaton versio: Käytä kuorrutteessa kauravispiä ja Oatlyn påMackania tai Violifen maustamatonta tuorejuustoa.

Vinkki: Basilika-limettikuorrutetta voi tarjota jälkiruoaksi myös sellaisenaan. Pursota valmis kuorrute kulhoon ja koristele vadelmilla sekä basilikan lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu