keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Kaaleppi-kukon korvapuustit


Korvapuusti on sen verran tuttu juttu, että sitä tuskin tarvitsee sen kummemmin edes esitellä. Jos minun pitäisi valita yksi ainoa leivonnainen, jota söisin loppuelämäni, olisivat korvapuustit vahvasti ehdolla. Niin paljon niistä tykkään!

Resepti on julkaistu Tuulispään leivontakirjassa. Lisään kirjan kaikki reseptit blogiin seuraavan parin kuukauden aikana. Niitä voi selata kätevästi kirjan oman sivun kautta.



Kaaleppi-kukko oli minulle yksi merkityksellisimmistä Tuulispään asukkaista. Sen tapaaminen konkretisoi minulle sen, mitä ei ole olemassa: aikuisia kukkoja, jotka ovat syntyneet kananmunateollisuuteen. Kaaleppi kuoriutui munasta kasvattamossa, joka tuotti uusia kanoja kananmunantuotantoon. Koska kukkoja ei kananmunien tuotannossa tarvita, päivän ikäiset kukkotiput tapetaan. Kaalepilla kävi kuitenkin tuuri, sillä sitä luultiin kanaksi, ja sen elämä ja matka jatkuivat kanalaan ja sieltä mutkan kautta lopulta Tuulispäähän. Toisin kuin miljoonat muut kukkotiput, Kaaleppi sai kasvaa aikuiseksi. Kaaleppi on valitettavasti jo menehtynyt. Jos jossain on se sateenkaarisilta, jonne eläinystävät matkaavat kuoltuaan, on Kaaleppi sillalla varmistamassa, että kukaan epäilyttävä ei pääse sillan yli. Kaaleppi oli eläessään hyvin puolustustahtoinen kukko, jonka mielestä suurin osa ihmisistä oli potentiaalinen uhka kanoille. Minäkin sain tästä osani, ja nilkassani on edelleen arpi Kaalepilta saamastani korvapuustista.

Kaalepin korvapuustit, 12 kpl

pullataikina
  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia (rasvaa vähintään 60 %)
pullien väliin
  • 50 g vegaanista margariinia
  • 1/2 dl sokeria tai fariinisokeria
  • 2 tl kanelia 
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen lämmetä ensin huoneenlämmössä pehmeäksi.
  2. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kasvimaito n. 42-asteiseksi. Voit lisätä kuivahiivan nesteiden sekaan tai sekoittaa sen ensin pieneen määrään jauhoja.)
  3. Lisää margariini sekä muutamassa erässä niin paljon vehnäjauhoja, että saat taikinasta kimmoisaa eikä se enää tartu käsiin. Jauhojen laadusta ja vaivaustyylistäsi riippuu, miten paljon lopulta tarvitset jauhoja eli älä hämmästy, jos tarvitset niitä vähemmän tai enemmän kuin tuo kahdeksan desilitraa. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puoli tuntia. 
  4. Vaivaa taikina uudelleen ja kaulitse se jauhotetulla tasolla noin 30 x 40 cm levyksi. Levitä margariini levyn pinnalle ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Rullaa levy napakasti ja leikkaa se kahteentoista osaan. Aseta puustit kyljelleen leivinpaperin päälle ja paina ne vielä peukaloilla lyttyyn. Anna pullien kohota liinan alla vielä toistamiseen puolisen tuntia.
  5. Voit halutessasi voidella pullat esimerkiksi kahvilla, kauravaniljakastikkeella tai sokerivedellä (katso vinkit myös täältä) ja ripotella niiden pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta.
  6. Paista korvapuusteja 225 asteisessa uunissa n. 10–14 minuuttia uunin keskitasolla. Pullat ovat valmiit, kun ne ovat kauniin ruskeita.
  7. Tarjoile korvapuustit lämpiminä tai huoneenlämpöisinä. Säilytä ne paperipussissa, jonka ympärille on kiedottu keittiöpyyhe. 
Pakastaminen: Korvapuustit voi pakastaa. Jos et aio syödä pullia vuorokauden sisällä niiden valmistumisesta, ne kannattaakin pakastaa. Raesokeri voi sulaa pakastaminen ja sulamisen yhteydessä.
Gluteeniton versio: Käytä reseptiin puolitoistakertainen annos gluteenitonta pullataikinaa, jonka ohjeen saat täältä. Gluteeniton pullataikina kohotetaan vain kerran eli taikina muotoillaan heti korvapuusteiksi ja kohotetaan kertaalleen vasta sitten.

Soijaton versio: Älä käytä taikinaan soijamaitoa vaan valitse jokin muu kasvimaito.

Vinkki: Voit kaulita taikinan myös paljon ohuemmaksi, jolloin korvapuustiin tulee enemmän kerroksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu