perjantai 19. heinäkuuta 2019

Maapähkinävoi-banaanikakku


Kun ryhdyin vegaaniksi, luulin maailmasta löytyvän ainoastaan yhden vegaanisen leivonnaisen, suklaa-banaanikakun. Leivoin sitä monta vuotta putkeen kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin. Vaikka kakku olikin hyvää, sen jatkuvasta syömisestä seurasi se, että nykyisin en juurikaan käytä banaania leivonnaisissa. Halusin kuitenkin kirjoittaa uudistetun ja toisella tavalla herkullisen version tuosta itselleni niin tutuksi tulleesta kakusta jättämällä kaakaon pois kakun makumaailmasta ja vaihtamalla sen maapähkinävoihin. Tuloksena on pehmeä ja maukas sekä ei-yhtään-kuiva kuivakakku.

Maapähkinävoi-banaanikakku on yksi Tuulispään leivontakirjan resepteistä. Aion tämän vuoden aikana lisätä kaikki kirjan reseptit tänne blogiin, jotta niitä on jatkossa kenen tahansa helppo käyttää ilmaiseksi. Pääset selaamaan kirjan reseptejä kirjan omalta sivulta.

Banaani on yksi vegaanileivonnan klassisimmista raaka-aineista, sillä sen avulla leivonnaisista tulee meheviä ja ne pysyvät hienosti koossa. Banaani on (ehkä vähän jopa onneksi) menettänyt rooliaan "kananmunankorvikkeena", kun tietoa vegaanisesta leipomisesta on tullut niin paljon lisää. On huomattu, miten paljon kaikkia muitakin asioita voi käyttää leivonnassa ja toisaalta kuinka moni leivonnainen onnistuu myös sekä ilman kananmunia että niiden korvaajia. Jos haluat tietää lisää kananmunattomasta leipomisesta, klikkaa itsesi kananmunattomaan keittiöön.

Tarvikkeet: 2 litran vetoinen kuivakakkuvuoka, siivilä

Maapähkinävoi-banaanikakku, 12 palaa

vuoan jauhottamiseen
taikina
  • 2 kypsää banaania
  • 2 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 2 dl vettä
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl suolaa (vähennä puoleen, jos maapähkinävoissasi on suolaa)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  1. Rasvaa ja jauhota kuivakakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Soseuta banaanit sähkövatkaimella, sauva- tai tehosekoittimella tai haarukalla. Notkista maapähkinävoi ja sekoita se, vesi, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe banaanisoseen sekaan. Siivilöi vehnäjauho, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin lusikalla. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Kaada taikina vuokaan ja paista esilämmitetyn uunin alatasolla 1 tunnin ajan. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Anna kakun tämän jälkeen jäähtyä kokonaan ennen sen leikkaamista.
  4. Säilytä valmis kakku mieluiten jääkaapissa tai ilmatiiviisti huoneenlämmössä.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu