maanantai 22. heinäkuuta 2019

Sokerikeksit


Sokerikeksejä kanelilla tai ilman! Nämä keksit paistetaan vähän eri tavoin kuin monet muut keksit. Taikina muotoillaan palloiksi, jotka kieritellään sokerissa tai kanelisokerissa. Kun pallot paistetaan uunissa, ne leviävät ja niihin syntyy hauskoja railoja. Sokerikeksit ovat lopulta kaikki ihan erinäköisiä ja ne maistuvat kivoilta, sellaisilta hyviltä peruskekseiltä.

Resepti on yksi Tuulispään leivontakirjan kuudestakymmenestä reseptistä. Koska kirjaa ei ole enää saatavilla, mutta sen reseptit ovat edelleen ajankohtaisia, haluan lisätä kaikki kirjan reseptit tänne blogiin kenen tahansa käytettäväksi koska vain ja ilmaiseksi. Lisään reseptilinkit kirjan omalle sivulle sitä mukaa kuin niitä julkaisen. Projekti on valmis todennäköisesti elo–syyskuun vaihteessa 2019.

Tarvikkeet: sähkövatkain

Suosittelen margariinia, jonka rasvapitoisuus on yli 60 %. Suosittelen maun puolesta ensisijaisesti jotain muuta kuin leivontamargariinia. Jos kuitenkin käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ensin huoneenlämmössä.

Sokerikeksit, 16 kpl

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
kierittelyyn
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 tl kanelia (ei pakollinen)
  1. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota margariinia ja sokeria sähkövatkaimella noin kaksi minuuttia eli kunnes saat vaaleaa margariinivaahtoa. Lisää suola, vaniljajauhe, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jaa taikina kuuteentoista yhtä suureen osaan: jaa taikina kahtia, puolikkaat kahtia ja niin edelleen, kunnes sinulla on kuusitoista palaa. Pyörittele taikinapalat palloiksi. Laita kierittelysokeri pieneen kulhoon ja sekoita sen joukkoon kaneli, jos sitä käytät. Kierittele pallot kauttaaltaan sokerissa ja aseta ne leivinpapereille, kahdeksan palloa kummallekin. Älä litistä taikinapalloja, sillä ne leviävät uunissa itsestään. Jätä pallojen väliin runsaasti tilaa.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 12–14 minuuttia yksi pellillinen kerrallaan. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet hieman väriä. Ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä, joten anna niiden levätä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä.
  5. Säilytä keksit ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai jääkaapissa. 
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa, mutta niiden rapeus voi sulaessa vähän kärsiä.
Gluteeniton versio: Lisää taikinan joukkoon 2 tl vettä ja vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, jonka joukkoon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa.

5 kommenttia:

  1. Aloittelevana leipurina tämä oli tosi hyvä ja helppo ohje. Kiitos menee muutkin reseptit kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tää on siitä kiva ohje, että tässä ei oo mitään ihmeellistä, ei oo vaikea ja maistuukin hyvältä :) Toivottavasti myös muiden reseptien parissa tulee onnistumisia!

      Poista
  2. Aivan sairaan hyviä keksejä 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nää kaikessa yksinkertaisuudessaan ihania :)

      Poista
  3. Huvä makuinen taikina

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu