maanantai 12. elokuuta 2019

Appelsiinikakku


Tässäpä on hyvin yksinkertaisista aineksista leivottu maukas ja mehevä peruskakku. Tämä kakku on hyvää ihan sellaisenaankin, mutta kokeile tarjoilla se kaura- tai soijajäätelön ja sulatetun suklaan kanssa. Suosittelen käyttämään tähän kakkuun tuoretta appelsiinia appelsiinituoremehun sijasta, sillä tarvitset myös appelsiinin kuorta, jotta saat kakun todella maistumaan appelsiinille.

Kakku on yksi Tuulispään leivontakirjan kuudestakymmenestä reseptistä. Lisään kaikki kirjan reseptit tänne blogiin ihan lähiaikoina. Jo julkaistuja reseptejä voi selata kätevästi kirjan omalta sivulta.

Tarvikkeet: 1 litran vetoinen kuivakakkuvuoka, raastin, siivilä


Appelsiinikakku, 16 palaa

vuoan jauhottamiseen
taikina
  • 1 tl appelsiinin kuorta
  • 1 dl appelsiinimehua (n. 1 keskikokoinen appelsiini)
  • 1 dl vettä
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  1. Rasvaa ja jauhota kuivakakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Raasta appelsiinin kuoren oranssia osaa teelusikallisen verran ja purista appelsiinista yksi desilitra mehua. (Jos mehua ei tule riittävästi, lisää veden määrää.) 
  3. Sekoita appelsiinin kuori, appelsiinimehu, vesi, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 45 minuuttia. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna kakun jäähtyä vuoassaan kymmenen minuuttia ennen kumoamista ja anna kakun jäähtyä täysin ennen sen leikkaamista. 
  5. Säilytä kakku huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Kakun maku paranee, kun se saa levätä yön yli.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa.

5 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja näppärä kakku! Perusainekset löytyy kotoa ja taikina oli vartissa uunissa. Paistoin kakun lasagnevuossa ja sekoitin päälle kuorrutteen Oatlyn turkkilaisesta jogurtista ja tomusokerista.

    Tein gluteenittomana, sekoittamalla desin kutakin manteli-, kaura- ja tattarijauhoja. Sekä koostumus että maku miellyttivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että onnistui myös gluteenittomana! Kuulostaa ihanalta kuorrutteelta myös :)

      Poista
  2. Tää oli hullunhyvä ja herkullinen kakku! Törmäsin ihan sattumalta kun goolettelin vegaanisia levionnaisia vietäväksi kaverille.

    Tuunasin sitä vähän – pelkän appelsiinimehun lisäksi surautin tehosekoittimella joukkoon myös hedelmälihan. Sit tuollaisen reikävuoan sijaan käytin melko laakeaa vuokaa, niin kakusta tuli enemmän piirakka. Sit ku se oli valmis ja jäähtynyt, leikkasin sen paloiksi ja pistelin haarukalla, sekä tein nopean sitruuna-appelsiinisiirapin päälle (raastoin myös loput appelsiininkuoret siirapin joukkoon) ja valelin sillä piirakan -- siirappi imeytyi ihanasti kakkuun ja siitä tuli erityisen herkullista! Valehtelematta meillä meni koko vuoka samalla istumalla :D Kiitos siis reseptistä, tätä teen pian uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kuulostaa ihan tosi hyvältä! Ihania lisäyksiä tämmöiseen superperuskakkuun :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu