torstai 15. elokuuta 2019

Sitruunakuppikakut


Sitruunaleivonnaiset ovat semmoinen kiva yhdistelmä kirpeää ja makeaa ja siksi niin monen suosikkeja. Näissä kuppikakuissa sekä pohjassa että kuorrutteessa sitruunan makua antaa myös sitruunan raastettu kuori. Se on se sama maku, joka on läsnä monissa sitruunakarkeissa.

Sitruunakuppikakut ovat Tuulispään leivontakirjasta, jonka kaikki reseptit lisään blogiin ihan lähiaikoina. Suurin osa niistä onkin jo julkaistu, ja niitä voi helposti selata kirjan oman sivun kautta.

Suosittelen margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite ovat hyviä. En suosittele leivontamargariineja kuorrutteisiin, koska niiden maku ja rakenne eivät ole niihin parhaat. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ennen käyttöä.

Tarvikkeet: Muffinssipelti, 12 muffinssivuokaa, raastin, siivilä, sähkövatkain. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä amerikan-, kartonki-, silikoni- tai foliovuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkeita kuppikakkuja. Löysä taikina voi paistettaessa levitä, jos vuoka ei ole tukeva.

Sitruunakuppikakut, 12 kpl

pohja
  • 2 1/2 dl kaura-. soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl hienolla terällä raastettua sitruunan kuorta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 75 g vegaanista margariinia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa 
  • 1/2 tl hienolla terällä raastettua sitruunan kuorta
  • n. 7 dl tomusokeria
  • 3 rkl sitruunamehua
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe sekä raastettu sitruunan kuori. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun ne ovat saaneet kauniin värin ja niihin työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Vaahdota margariini, vaniljajauhe, suola, sitruunan kuori sekä puolet tomusokerista sähkövatkaimella. Lisää sitruunamehu sekä niin paljon tomusokeria, että saat pehmeän mutta ei valuvan kuorrutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota kuorrute pohjien päälle. 
  5.  Kuppikakut voi tarjota heti, mutta ne säilyvät pari päivää hyvinä. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
Pakastaminen: Kuppikakut voi pakastaa, mutta niiden kuorrute voi sulatuksessa vähän kärsiä. Älä sulata kuppikakkuja lämmittämällä, vaan anna niiden sulaa mieluiten jääkaapissa. Voit pakastaa myös pelkät pohjat ja kuorruttaa ne ennen tarjoilua.
Gluteeniton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania.

Vinkki: Näitä voi tuunata uusiksi painamalla näiden pohjiin peukalolla kolon ja täyttämällä jollain ihanalla, kirpeällä hillolla. Kun haukkaaja haukkaa kuppikakkua, sisältä paljastuukin yllätys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu