torstai 15. elokuuta 2019

Tyrnikuppikakut


Tyrni on lähes hirvittävän hapan pieni marja, jota käytetään useimmiten lähinnä flunssankarkottamiseen. Tyrnimehusta saa kuitenkin aika pienellä vaivalla aikaiseksi ihanasti makeaa ja sopivasti kirpeää tahnaa, joka sopii täydellisesti pikkukakkusten täytteeksi. Sitä voi käyttää myös levitteenä paahtoleivällä tai vaikka kakun täytteenä lemon curdin tapaan.

Resepti on julkaistu Tuulispään leivontakirjassa, jonka kaikki reseptit lisään blogiin piakkoin. Suurin osa resepteistä on jo täällä, ja niitä voi selata helposti kirjan oman sivun kautta.

Pehmeää tofua voi ostaa monista aasialaisista kaupoista. S-ryhmän kaupoista voi löytää Tofumoonin pehmeää tofua, ja K-ryhmän kaupoissa voi olla vakuumipakattua Blue Dragon -merkkistä pehmeää tofua.

Huom! Valmista tyrnitahna valmiiksi vähintään kuusi tuntia ennen kuin tarvitset sitä. 

Tarvikkeet: pieni kattila, sauva- tai tehosekoitin


Tyrnitahna

  • 100 g pehmeää eli silken tofua
  • 1 1/2 dl tyrnitäysmehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
  1. Soseuta pehmeä tofu, tyrnitäysmehu, sokeri ja perunajauhot sauva- tai tehosekoittimella
    tasaiseksi. (Jos sinulla ei ole käytössäsi sauva- tai tehosekoitinta, soseuta tofu ensin yksinään mahdollisimman hienoksi tahnaksi sähkövatkaimella.)
  2. Kaada seos kattilaan ja laita levy päälle. Kun seos kuplahtaa eli ensimmäiset kuplat nousevat sen pintaan seoksen alkaessa kiehua, siirrä kattila pois liedeltä. (Jos käytät maissitärkkelystä, anna seoksen kiehua minuutin tai pari.)
  3. Anna tyrnitahnan jäähtyä hyvin ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Säilytä tyrnitahna kannellisessa astiassa jääkaapissa ja käytä viikon sisällä.
Pakastaminen: En suosittele tahnan pakastamista.

Suosittelen margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite ovat sopivia. En suosittele leivontamargariinia kuorrutteisiin maun ja rakenteen vuoksi, mutta jos kuitenkin sitä käytät, anna sen pehmentyä huoneenlämmössä ennen käyttöä.

Tarvikkeet: muffinssipelti, sähkövatkain, pursotuspussi. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä amerikan-, kartonki-, folio- tai silikonivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, sillä siten siitä tulee mahdollisimman meheviä ja kuohkeita muffinsseja. Löysä taikina voi kuitenkin levitä uunissa paistamisen aikana, jos käytössä on vain tavallinen paperivuoka sellaisenaan.

Tyrnikuppikakut, 12 kpl

pohja
  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 50 g vegaanista margariinia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 rkl tyrnitäysmehua
täyte
  • tyrnitahnaa (ohje yllä)
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Mittaa kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe kulhoon ja sekoita ne. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 22 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun niihin työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista. 
  4. Leikkaa veitsellä tai paina peukalolla kolot pohjiin. Täytä kolot tyrnitahnalla. Odota hetki, että tahna vähän laskeutuu ja laita sitä vielä vähän lisää.
  5. Vaahdota margariini, vaniljajauhe ja puolet tomusokerista sähkövatkaimella. Lisää tyrnitäysmehu ja loppu tomusokeri ja vaahdota kuohkeaksi. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota tyrnitahnan ympärille rengas. Jos sinulla on kokonaisia tyrnimarjoja, voit käyttää niitä koristeluun.
  6. Kuppikakut voi tarjoilla heti tai parin päivän sisällä. Säilytä ne jääkaapissa.
Pakastaminen: Täytettyjä kuppikakkuja ei kannata pakastaa, mutta pohjat voi pakastaa täyttämättä.
Gluteeniton versio: Käytä taikinassa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot 2 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu