keskiviikko 14. elokuuta 2019

Suklaakuppikakkuja!


Suunnitteletko leffailtaa? Mitä jos kasaisit kaikki leffaillan perusnaksut, kuten popparit, pistaasit ja pretzelit, kuppikakun koristeeksi? Toimii! Toimii myös niin, että syö kuppikakut erikseen ja naksut erikseen. Saat seuraavaksi reseptit kahdelle eri kuorrutteelle. Perussuklaakuorrutteita blogissa onkin jo varmaan noin miljoona, mutta suklaahippukuorrutetta täällä ei vielä tainnut olla. Nyt siis leipomaan!

Molemmat reseptit ovat Tuulispään leivontakirjasta. Julkaisen kaikki kirjan reseptit blogissa, ja projekti onkin jo melkein loppusuoralla. Kirjalla on täällä oma sivu, josta reseptejä on helppo selata.


Kuppikakut onnistuvat tarvittaessa gluteenittomina, soijattomina ja pähkinättöminä. Lue kuppikakkupohjareseptin perästä ohjeet mahdollisiin muokkauksiin.

Tarvikkeet: Muffinssipelti, 12 muffinssivuokaa. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, silikoni-, folio- tai amerikanvuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee mahdollisimman meheviä kuppikakkuja. Tavalliseen paperivuokaan laitettuna kuppikakut leviävät paistettaessa.

Suklaakuppikakkupohjat, 12 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Mittaa kulhoon kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun niihin työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna pikkukakkusten jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Valmista kuorrute (reseptit alla) ja koristele kuppikakut sillä.
  5. Kuppikakut voi tarjoilla heti ja ne kestävät muutaman päivän hyvinä. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
Pakastaminen: Kuppikakkupohjat voi pakastaa ja kuorruttaa ennen tarjoilua. Kuppikakut voi pakastaa myös kuorrutettuina, mutta kuorrute voi vähän kärsiä sulatuksesta. Älä sulata kuorrutettuja kuppikakkuja lämmittämällä vaan mieluiten hitaasti jääkaapissa.
Gluteeniton versio: Käytä soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Lisää kaakaojauheen määrä 1 dl:aan. Vaihda vehnäjauhot 2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Käytä myös kuorrutteissa gluteenitonta kasvimaitoa. Varmista myös, että koristeet ovat gluteenittomat.

Soijaton versio: Käytä pohjaan ja kuorrutteeseen jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Tarkista, että suklaahippukuorrutteen suklaassa ei ole soijalesitiiniä.

Pähkinätön versio: Älä käytä koristeluun pähkinöitä. Jos teet suklaahippukuorrutetta, huomioi, että useat suklaat saattavat sisältää jäämiä pähkinöistä. Riippuu allergikosta, voiko hän käyttää tuollaisia tuotteita eli varmista asia etukäteen. Jos allergia vaatii ehdottoman pähkinätöntä, niin esimerkiksi Dammenbergin tuotteet on tehty pähkinättömässä ympäristössä, ja heillä on paljon myös vegaanisia suklaita.

Suosittelen käyttämään kuorrutteissa margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Hyviä vaihtoehtoja ovat Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite. En suosittele leivontamargariineja kuorrutteisiin niiden maun ja rakenteen vuoksi. Jos kuitenkin käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ennen käyttöä.

Suklaakuorrute, 12 kuppikakulle

Tarvikkeet: sähkövatkain, pursotuspussi
  • 100 g vegaanista margariinia
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • n. 4 dl tomusokeria
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  1. Vaahdota margariini, suola, vaniljajauhe, kaakaojauhe sekä puolet tomusokerista sähkövatkaimella. 
  2. Lisää kauramaito sekä niin paljon tomusokeria, että saat pehmeän mutta ei valuvan kuorrutteen. Vaahdota kuohkeaksi.
  3. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota pohjien päälle. 
  4. Jos aiot koristella kuppikakut leffaeväillä, kuten pretzeleillä, poppareilla tai pähkinöillä, ne kannattaa painella kuorrutteeseen vasta ennen tarjoilua, jotta ne eivät menetä rapeuttaan.

Suklaahippukuorrute, 12 kuppikakulle

Tarvikkeet: kuorimaveitsi, sähkövatkain, pursotuspussi
  1. Mittaa kulhoon margariini, vaniljajauhe, suola sekä puolet tomusokerista ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. 
  2. Lisää kauramaito sekä niin paljon tomusokeria, että saat pehmeän mutta ei valuvan kuorrutteen. Vaahdota kuohkeaksi. 
  3. Leikkaa suklaa pienen pieniksi murusiksi kuorimaveitsellä veistelemällä. Sekoita suklaamurut kuorrutteen sekaan. 
  4. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota isoiksi tötteröiksi jäähtyneiden pohjien päälle. Jos käytät pursottamiseen pursotusterää eli tyllaa, valitse mahdollisimman iso, jotta suklaahiput eivät tuki sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu