maanantai 5. elokuuta 2019

Yllättävän ihanat täysjyväkeksit


Täysjyväkeksi kieltämättä kuulostaa tosi tylsältä keksiltä, mutta nämäpä ovatkin yllättävän ihania täysjyväkeksejä! Nämä keksit eivät maistu terveelliseltä, ja nämä sopivat oikein hyvin sellaisenaan syötäviksi tai kahviin, kaakaoon tai kauramaitoon kastettaviksi. Nämä voi täyttää vegejätskillä, laittaa tunniksi pakastimeen ja syödä keksijäätelönä! Voit myös sulattaa keksien pinnalle maidotonta suklaata.

Keksit ovat yksi Tuulispään leivontakirjan resepteistä. Lisään reseptit blogiin nyt loppukesän aikana, ja jo julkaistuja reseptejä voi helposti selata kirjan oman sivun kautta. Projekti on jo yli puolivälin eli reseptejä on saatavilla jo yli kolmekymmentä muffinsseista täytekakkuihin ja piirakoista whoopieihin.

Suosittelen margariinia, jossa on rasvaa vähintään 60 %. Hyviä vaihtoehtoja ovat Keiju Laktoositon 70 % (eli tummansininen Keiju), Keiju 3 öljyä tai Naturlin Vegaaninen levite. En suosittele leivontamargariineja maun vuoksi, mutta jos kuitenkin niitä käytät, anna niiden pehmentyä ennen leipomista.


Täysjyväkeksit, 16 kpl

  • 150 g vegaanista margariinia 
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl vettä
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 2 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  1. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita margariini, sokeri, suola ja vesi haarukalla tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon. Lisää täysjyvävehnäjauhot sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Käytä lopuksi sekoittamiseen käsiäsi, jotta saat keksitaikinan tasaiseksi.
  3. Jaa taikina kuuteentoista osaan ja muotoile ne halkaisijaltaan 6-senttisiksi kekseiksi, kahdeksan keksiä kummallekin uunipellille. Jätä keksien väliin hyvin tilaa, sillä ne leviävät paistettaessa.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla yksi pellillinen kerrallaan 14–16 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunoissa on hieman kauniin ruskeaa sävyä. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä ainakin viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä. 
  5. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa.
Gluteeniton versio: Näiden keksien gluteeniton versio onkin kaurakeksi! Jätä täysjyvävehnä- ja vehnäjauhot pois ja käytän niiden tilalla 1 1/2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä 3 dl gluteenitonta kaurajauhoa, joiden joukkoon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Gluteeniton taikina on pehmeämpää kuin vehnällä leivottu, joten sitä ei voi muovailla käsin: nostele siis taikina mekaanisella jäätelökauhalla tai kahdella lusikalla uunipellille ja levitä taikina siinä 6-senttisiksi kekseiksi. Jos taikina meinaa tarttua sormiin, kostuta kätesi. Jos et löydä kaupastasi valmista gluteenitonta kaurajauhoa, voit jauhaa sitä itse tehosekoittimella gluteenittomista kaurahiutaleista. Jos kaura ei sovi, voit käyttää sen tilalla esimerkiksi tattarihiutaleita.

Vinkki: Jos haluat leipoa siististi pyöreitä ja tasaisen paksuja keksejä, käytä apunasi pyöreää keksimuottia. Aseta muotti leivinpaperin päälle ja painele keksitaikina tasaiseksi kerrokseksi muotin sisällä. Poista muotti ja tee samoin kaikille muillekin kekseille.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu