sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Banaanimuffinssit ja oreo-minttukuppikakut


Tässäpä pari julkaisematta jäänyttä reseptiä sunnuntain piristykseksi. Alunperin näitä leivonnaisia piti tulla myyntiin Tuulispään pisteelle Vegemessuille, mutta supistimme valikoimaamme vähän viime hetkellä ja nämä jäivät pois. Oikein kelpoja ovat kuitenkin!

Oreo-minttukuppikakuissa on suklainen pohja, raikas minttukuorrute sekä kantena Oreo-keksi. Pehmeät ja maukkaat banaanimuffinssit on maustettu suklaalla sekä suolapähkinöillä ja koriteltu huolettomasti siivilöimällä päälle tomusokeria. Banaanisiivut ja suklaaraidat voi huoletta jättää pois, jos tarkoituksena on vain päästä nopeasti muffinssin kimppuun ilman, että sitä ennen pitää ottaa muffinsseista kuvia nettiin.

(Niiden neljän Vegemessu-kuppikakun reseptit saat täältä. Erityisesti appelsiini-suklaakuppikakun reseptiä ovat ihmiset kovasti testailleet ja siitä tykänneet!)


Erikoisruokavalio-ohjeistukset on kerrottu reseptin perässä. Reseptit ovat sellaisenaan vegaanisia eli maidottomia, laktoosittomia, munattomia ja liivatteettomia.
 

Herkkubanaanimuffinssit, 12 kpl

  • 1 kypsä banaani
  • 1 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 1 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedon makuista öljyä, kuten tavallista rypsiöljyä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl Pirkka-tummasuklaahippuja tai muuta vegaanista suklaata pieneksi pilkottuna
  • 3/4 dl suolapähkinöitä
  • Halutessasi koristeluun tomusokeria, banaania ja suklaata
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Soseuta banaani. Sekoita banaanisose, maapähkinävoi, kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljasokeri.
  3. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Sekoita jauhot nesteiden joukkoon. Lisää 3/4 dl suklaahipuista taikinan sekaan. (Loput hiput lisätään ennen paistamista muffinssien pinnalle.)
  4. Jaa taikina vuokiin ja ripottele loput suklaahiput sekä suolapähkinät taikinan päälle. 
  5. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Muffinssit ovat valmiit, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana.
  6. Muffinssit voi tarjoilla lämpiminä, mutta ne ovat parempia jäähtyneinä. Siivilöi valmiiden muffinssien päälle tomusokeria ja koristele halutessasi banaaniviipaleilla ja sulatetulla suklaalla juuri ennen tarjoilua. 
  7. Säilytä valmiit muffinssit mieluiten jääkaapissa ja syö neljän päivän sisällä.
Pakastaminen: Muffinssit voi pakastaa, mutta suolapähkinät saattavat menettää rapeuttaan.
Soijaton versio: Käytä jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Varmista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä. Saat lisää vinkkejä soijattomaan vegaanileivontaan täältä.

Pähkinätön versio: Jätä suolapähkinät pois.


Oreo-minttukuppikakut, 12 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedon makuista öljyä kuten tavallista rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (kuten Keiju Laktoositon 70 % tai muu margariini, jossa rasvaa vähintään 60 %)
  • 4–5 dl tomusokeria
  • 1 tl piparminttuaromia (Dr. Oetker)
  • 1/4 tl vanilja-aromia (Dr. Oetker) tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 tl vihreää elintarvikeväriä (Dr. Oetker), ei pakollinen
  • koristeluun Oreo-keksejä (tavallisia tai minttu-Oreoita)
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola sekä vaniljasokeri.
  3. Siivilöi vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhot nesteiden sekaan.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula ja valu pois.
  5. Valmista kuorrute. Sekoita margariini, puolet tomusokerista, piparminttuaromi, vanilja-aromi, suola, kauramaito sekä vihreä elintarvikeväri tasaiseksi sähkövatkaimella. Jatka vaahdottamista ja lisää erissä sen verran tomusokeria, että saat helposti levittyvän kuorrutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden pohjien päälle rengas. Viimeistele kuppikakut asettamalla kuorrutteen päälle Oreo-keksi.
  6. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa ja tarjoile kolmen päivän sisällä.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa ja kuorruttaa sulaneina. Jos pakastat kuorrutettuja kuppikakkuja, niiden ulkomuoto voi kärsiä sulamisen aikana. Älä sulata kuorrutettuja kuppikakkuja lämmittämällä, vaan anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa.
Gluteeniton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Lisää kaakaojauheen määrä 1 dl:aan. Vaihda vehnäjauhot 2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Käytä Oreo-keksien sijaan Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä tai Coooky Kaakao-vaniljatäytekeksejä. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Saat lisää vinkkejä gluteenittomaan vegaanileivontaan täältä.

Soijaton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Oreo-keksit sisältävät soijalesitiiniä. Pirkan gluteenittomien vaniljatäytekeksien reseptiin ei kuulu soija, mutta ne saattavat sisältää pieniä määriä soijaa kontaminaation vuoksi. Jos tällaiset tuotteet eivät käy, kannattaa kysellä soija-allergikolta itseltään, mitkä vegaaniset keksit hänelle käyvät tai jättää keksikoriste kokonaan pois. Saat lisää vinkkejä soijattomaan vegaanileivontaan täältä.

Palmuöljytön versio: Käytä margariinina Keiju 3 öljyä ja Oreo-keksin tilalla Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä. Tähän blogitekstiin on koottu paljon lisävinkkejä palmuöljyttömään vegeleivontaan.

2 kommenttia:

  1. Hei, tämä kysymys ei liity tähän postaukseen, mutta osaatko sanoa mistä vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta tulee jämäkin vaahto? entä maku? Oatlylla, plantilla ja kaslinkilla ainakin vaahtoutuvat vaniljakastikkeet. Oletko kokeillut niitä ja mitä suosittelisit niin maku kuin rakennemielessä?
    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo itsellä valitettavasti kauhean tuoretta tietoa noista mistään. Oon Facebookista ja Instagramista lukemieni juttujen perusteella siinä käsityksessä, että Kaslinkin kastikkeesta tulis ihan hyvä ja jämäkkä vaahto, joten suosittelen ehkä sitten sitä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu