tiistai 27. elokuuta 2019

Tosi helpot vegaaniset leivonnaiset ja vinkkejä aloittelijoille


Tämä teksti on kirjoitettu avuksi erityisesti kaikille aloitteleville vegaanileipureille sekä niille kokeneille leipureille, joilla ei ole kokemusta vegaanisista leivonnaisista. Tekstin alussa on lista tosi helpoista ja aloittelijoille sopivista resepteistä. Kerron myös tarkemmin siitä, mitä kaikkea aloittelijan kannattaa ottaa huomioon.



Helppoja reseptejä aloittelijoille

Olen koonnut tähän useita sellaisia reseptejä, jotka sopivat hyvin erityisesti aloittelijoille. Nämä tehdään tosi perusaineksista ilman mitään sen kummempia vempaimia tai kikkailua.

Pyrin Kamomillan konditorian resepteissä aina siihen, että ne ovat mahdollisimman helppoja ja että niiden ohjeet ovat selkeitä ja helppoja seurata. Jos siis et löydä näistä resepteistä mieluista, tutustu blogin muihinkin resepteihin! Tutustuminen kannattaa aloittaa blogin reseptiarkistosta.
  • Tosi helppo suklaakakku on nimensä mukaisesti tosi helppo. Sen aineksetkin ovat tosi yksinkertaiset: vehnäjauho, sokeri, öljy, kaakaojauhe, vaniljasokeri, ruokasooda, (omenaviini)etikka, suola ja vesi. Kakku on hyvää sellaisenaan, mutta sen voi myös kuorruttaa. Kuorrutevinkkejä on annettu reseptin yhteydessä.
  • Hasselpähkinämokkapalat ovat pähkinäinen ja suklaaton versio klassisista perusmokkapaloista. Hasselpähkinöiden maku on tosi intensiivinen ja herkullinen, ja kahvin maku sopii sen kanssa tosi hyvin yhteen.
  • Persikkapaistos on kiva jälkkäri. Siinä vuoan pohjalle levitetään säilykepersikoita, joiden päälle kaadetaan helpoista perusaineksista valmistettu taikina, jotka sitten paistetaan. Paistoksen voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla vaikkapa vaniljakaurajäätelön kera.
  • Banaani-suklaakakku on yksi ensimmäistä vegaanisista leivonnaisista, joita itse leivoin jo ennen kuin aloin vegaaniksi. Siinä banaanit soseutetaan ja niiden sekaan lisätään kaikki muut aineet. Jos tykkäät maapähkinävoista, kokeile myös tätä maapähkinävoiversiota samasta kakusta.
  • Porkkanakakun valmistuksen vaivalloisin osa on porkkanoiden raastaminen. Muutoin kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen ja paistetaan.
  • Tämä appelsiinikakku valmistuu yksinkertaisista aineksista. Siinä on kiva appelsiinin maku ja mehevä rakenne.
  • Keksit ovat helppoja vegaanisia leivonnaisia. Kokeile vaikkapa näitä sokerikeksejä, jotka laitetaan paistumaan pallon muotoisina mutta jotka paistamisen aikana leviävät hauskannäköisiksi pinnaltaan ratkenneiksi kekseiksi. Voit lisätä kekseihin kanelia, jos tykkäät siitä!
  • Kardemumma ja manteli maistuvat ihanilta yhdessä. Niiden maut sopivat hyvin myös näihin kardemummaisiin mantelikekseihin. Kekseissä käytetään mantelilastuja, jotka antavat kekseille erityisen kivan rakenteen, kun niitä haukkaa.
  • Jos haluat tehdä juustokakkua, kannattaa aloittaa resepteistä, joissa hyydyttävänä aineena toimii suklaa tai joissa mitään hyydyttävää ainetta ei tarvita, koska muut ainekset ovat sellaisenaan riittävän jämäköitä. Kokeile esimerkiksi tätä suklaajuustokakkua tai tätä maapähkinävoijuustokakkua.
  • Jos haluat leipoa täytekakun, mutta haluat tehdä sen mahdollisimman helposti, suosittelen törkyöverikakkua. Sinun pitää sitä varten paistaa suklaakakkupohja ja vaahdottaa vegetuorejuustosta, vispistä ja sulatetusta suklaasta sekä suklaapaloista sille täyte ja kuorrute. Kakku on helppo koota, sillä sitä ei kostuteta ja täytekin vain levitetään huolettomasti kakun sisään ja pinnalle. Kakku on yksi kirjoittamani leivontakirjan suosituimmista resepteistä.
  • Mansikkaruudut ovat rapeapohjaisia mutta mehevän mansikkaisia kivoja leivonnaisia. Pohjataikina sekoitetaan nyppimällä jauhot ja rasva sekaisin käsin. Se painellaan uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja sitä esipaistetaan hetken aikaa. Tämän jälkeen sen pinnalle levitetään mansikkahilloa, mansikoita sekä muruseos ja paistetaan vielä vähän lisää.
  • Mansikka-aikaan tai pakastimen tyhjennykseen sopii tämä raparperi-mansikkakakku. Tässä pitää tehdä muutama eri asia erikseen eli leipoa kakku, keittää raparperihilloke, vaahdottaa vispi ja perata mansikat. Mikään työvaiheista ei kuitenkaan ole vaikea, joten tämä on helppo ja nopea tapa saada aikaan vähän täytekakkumaisempi leivonnainen. 
  • Jos haluat tehdä marjapiirakkaa vegaanisella rahkatäytteellä, löydät reseptin tästä. Voit valita piirakkaan ne marjat, joista tykkäät itse eniten.
  • Muffinssit ovat myös helppoja aloittelijan leivonnaisia. Erityisesti banaanilla mehevöitetyt muffinssit ovat tosi herkullisia! Kokeile vaikkapa näitä inkiväärillä maustettuja banaanimuffinsseja.
  • Jos olet koskaan leiponut pullaa, osaat leipoa sitä myös vegaanisena! Tästä blogipostauksesta löydät kaiken oleellisen tiedon niin pullataikinasta kuin pullien voitelustakin.
  • Joulutortut on helppo tehdä vegaanisena! Kauppojen lehti- ja torttutaikinat ovat vegaanisia, kuten luumuhillokin. Tortut voi jättää voitelematta ja tarvittaessa peittää paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos ne meinaavat kuivua. Valmiiden torttujen päälle voi sirotella tomusokeria.


Ihan ensimmäiseksi: Unohda kananmunat!

Kun mietitään vegaanista leipomista, tulee monille todennäköisesti ensimmäisenä mieleen kananmuna ja pohdiskelu siitä, miten se korvataan. Voikin käydä niin, että vegaaniutelias leipuri rientää heti selvittämään asiaa. Tämä on tietysti täysin ymmärrettävää, sillä me olemme niin tottuneita siihen ajatukseen, että leipomisessa kuuluu käyttää kananmunia.

Vaikka kananmunien korvaaminen ei yleensä olekaan rakettitiedettä, on ensimmäinen vinkkini aloittelijalle tämä: Unohda kananmunat ja niiden korvaaminen kokonaan!


Mistä siis kannattaa aloittaa?

Kaikkein helpointa on käyttää valmiiksi vegaanisia reseptejä. Joku muu on tällöin kehittänyt reseptin ja todennut sen toimivaksi. Tässä pari lisävinkkiä reseptien valintaan.
  • Reseptien joukosta kannattaa valita ne, joita joku suosittelee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Silloin tiedät, että joku muukin kuin reseptin tekijä on onnistunut reseptissä. Suosituksia voi etsiä tai kysellä esimerkiksi Facebookin Vegaaninen leivonta ja Vegaaniset kasvisruuat -ryhmissä.
  • Kannattaa valita sellainen resepti, jonka sisältö on helppo ymmärtää.
  • Parhaimpia reseptejä ovat todennäköisesti mahdollisimman tuoreet reseptit. Vegaanisesta leivonnasta opitaan koko ajan enemmän. Myös tuotevalikoima kasvaa ja muuttuu jatkuvasti. Suosittelenkin siis vähän katsomaan, milloin resepti on julkaistu. Viisi vuotta vanha resepti ei välttämättä ole lainkaan huono, mutta on todennäköistä, että siitä on olemassa uudempi, helpompi ja parempi versio.

Helpoimpia veganisoitavia ovat sellaiset reseptit, joissa on maitoa tai voita.
  • Jos reseptissä on lehmänmaitoa, voit vaihtaa sen kaura-, soija- tai muuhun kasvimaitoon.
  • Jos reseptissä on voita, voit vaihtaa sen vegaaniseen margariiniin. 
    • On suositeltavaa käyttää margariinia, jonka rasvapitoisuus on vähintään 60 %. 
    • Suosittelen maun ja rakenteen puolesta rasiamargariineja ennemmin kuin leivontamargariineja. 
    • Esimerkiksi Keiju Laktoositon 70 % ja Naturli Vegaaninen levite ovat sopivia leivontaan.


Mistä EI kannata aloittaa?

Agar agar on mielestäni ihana tuote, jota käytän säännöllisesti hyvin monenlaisissa leivonnaisissa. En kuitenkaan suosittele sitä aloittelijoille. Vaikka hyydytettävät leivonnaiset ja jälkiruoat on ihan mahdollista saada onnistumaan myös vegaanisena, niiden kohdalla riski epäonnistumiseen on muita leivonnaisia suurempi. Tämä johtuu siitä, että agar agar ja Vegegel toimivat joskus vähän arvaamattomasti.
  • En suosittele aloittelijalle liivatetta sisältävien leivonnaisten veganisoimista.
  • Aloittelijan ei kannata myöskään tehdä agar agarilla tai Vegegelillä hyydytettäviä leivonnaisia, vaikka niille olisi olemassa valmiiksi vegaaninen resepti. Tähän on toki olemassa poikkeuksiakin: jos näet, että tosi moni ihminen suosittelee tiettyä reseptiä, voit todennäköisesti luottaa siihen, että sinäkin onnistut sen kanssa.
  • Suurin riski epäonnistumiseen on juusto- ja hyydykekakuilla, mutta perushyytelöt onnistuvat todennäköisesti hyvin. Jos haluat kokeilla agar agaria, suosittelen ensimmäiseksi tätä appelsiini-mangohyytelöä.

Aloittelijan ei kannata yrittää veganisoida sellaisia reseptejä, joissa on paljon kananmunia tai joissa kananmunat vaahdotetaan.
  • Kananmunien tilalla voidaan käyttää tosi paljon erilaisia vegaanisia raaka-aineita, ja useimmat niistä ovat ihan ennestään tuttuja ja helposti saatavilla. Koska ne kaikki eivät kuitenkaan sovi kaikenlaisiin resepteihin, pitää reseptiä veganisoivan henkilön vähän tietää, mitä kannattaa käyttää mihinkin. Tästä syystä suosittelen jättämään useampia kananmunia sisältävien reseptien veganisoinnin myöhemmäksi, kun vegaaninen leipominen on tullut vähän tutummaksi.
  • Kananmuna-sokerivaahdolle ei ole olemassa helppoa vegaanista vastinetta. Useimmat sitä sisältävät reseptit on kuitenkin mahdollista tehdä vegaanisena, mutta reseptit poikkeavat tosi paljon kananmunallisesta versiosta. Tästä syystä johtuen en suosittele kananmunavaahdollisten reseptien veganisointia aloittelijoille.
  • Poikkeus edelliseen on marenkiresepti. Kananmunanvalkuaisvaahdon voi korvata aquafaballa eli säilykepapujen liemellä.

En suosittele aloittelijoille munkkien tai muiden uppopaistettavien leivonnaisten tekemistä.
  • Sinällään esimerkiksi munkkitaikinan teko ei eroa pullataikinan teosta juuri mitenkään. Isoin ero on kypsennystavassa.
  • Uppopaistaminen lisää aina jännitystä ihan hyvästä syystä, koska siinä on muuhun leipomiseen verrattuna kohonnut riski loukkaantumiselle tai tulipalolle. Etenkin jos leipominen muutenkin jännittää, uppopaistohommat kannattaa jättää väliin.


Mitkä leivonnaiset maistuvat mahdollisimman tavallisille?

Harva ihminen jää kaipaamaan kananmunan makua syödessään vegaanisia leivonnaisia. Tässä mielessä kananmunattomat leivonnaiset ovatkin helppoja toteuttaa.
  • Esimerkiksi keksit, pullat, muffinssit ja monet piirakat sekä kuivakakut maistuvat vegaanisena varsin samalta kuin epävegaanisenakin. Maku riippuu ihan muista aineksista kuin kananmunista.
  • Kananmunan puuttuminen huomataan yleensä ennemmin tiettyjen leivonnaisten rakenteesta. Esimerkiksi vegaaninen täytekakkupohja on erilainen kuin epävegaaninen.

Eläinperäisten maitotuotteiden vaihtaminen kasviperäisiin on joskus mahdollista huomata leivonnaisen maussa. Riippuu syöjästä, onko maku parempi, huonompi vai vain erilainen kuin se, mihin on totuttu.
  • Muffinssi-, lätty- tai pullataikina ei todennäköisesti maistu mitenkään erilaiselta vegaanisena, vaikka niissä käytetty maito olisikin kasvimaitoa. 
  • Juusto- ja kermakakun sekä rahkapiirakan vegaaniset versiot todennäköisesti maistuvat erilaisilta, koska niissä maitotuotteiden maku on niin selkeässä roolissa.


Miten reseptejä käytetään?

Ota nämä jutut haltuun, niin leipominen todennäköisimmin onnistuu hyvin.
  • Lue koko resepti alusta loppuun. Varmista, että ymmärrät kaiken, mitä siinä pyydetään tekemään.
  • Tarkista, että sinulla on kaikkia tarvittavia aineksia riittävät määrät.
  • Sitten vaan leipomaan!


Mitä välineitä tarvitsen?

Tosi paljon erilaisia leivonnaisia voi leipoa myös ilman mitään erityisiä leivontaan tarvittavia välineitä. Tässä ovat omat suositukseni ja vinkkini erityisesti sellaisille henkilöille, joilla ei ole kotona mitään leivontatarvikkeita.
  • Jonkinlainen iso kulho on tarpeellinen, jotta voit sekoittaa taikinaa tai kuorrutteita helposti. Jos sinulla ei ole erillistä kulhoa, voit käyttää esimerkiksi kattilaa. (Teflon- ja muita pinnoitettuja kattiloita ei kuitenkaan kannata käyttää leivontaan, jotta niiden pinta ei vahingoitu.)
  • Desilitran mitta on useimmiten todella tarpeellinen. Jos sinulla on mahdollisuus ostaa useampia mitta-astioita, suosittelen 5 dl, 1 dl ja 1/2 dl mittojen hankkimista.
  • Pienempien määrien mittaamiseen voi usein käyttää ihan tavallisia syömiseen tarkoitettuja lusikoita. Niiden koot eivät kuitenkaan aina ole täsmällisesti sitä, mitä reseptien teelusikalla ja ruokalusikalla tarkoitetaan: 1 tl on 5 ml ja 1 rkl = 15 ml. Tästä syystä leivonnainen voi joissain tapauksissa mennä vähän pieleen. Jos sinulla on mahdollisuus hankkia viralliset mittalusikat, suosittelen sellaista settiä, jossa on 1 rkl, 1 tl, 1/2 tl ja 1/4 tl lusikat. Mittalusikkasettejä myydään lähes kaikissa sellaisissa kaupoissa, joissa myydään leivontatarvikkeita.
  • Sekoittamiseen voi käyttää taikinan koostumuksesta riippuen haarukkaa, vispilää, nuolijaa tai käsiä. Sähkövatkainta tarvitaan, kun tehdään kuohkeita kuorrutteita tai vaahdotetaan vegaanista kermavaahtoa eli vispiä. Jos sinulla ei ole sähkövatkainta ja tarvitset kermavaahtoa, Kaslinkin kauravispiä voi vaahdottaa myös vispilällä suht hyvin.
  • Leivonnaisesta riippuen saatat tarvita muffinssivuokia, leivinpaperia, uunipellin, piirakkavuoan tai kakkuvuoan.
  • Tarvitset hyvin todennäköisesti myös uunin.


Kysymyksiä?

Jos sinulla on kysymyksiä vegaanisesta leivonnasta, voit kirjoittaa ne kommentteihin tai lähettää minulle sähköpostia (kamomillankonditoria@gmail.com). Voit myös lukea tämän tekstin usein kysytyistä vegaanileivontakysymyksistä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta tekstistä! Tosi ihanaa, kun jaksat paneutua asioihin näin paljon ja vielä pyyteettömästi opastaa muitakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista sanoista :) Mielelläni tätä teen joka tapauksessa, mutta on tosi kiva saada tästä positiivista palautetta. Toivon, että tästä on apua mahdollisimman monelle.

      Poista
  2. Kiitos neuvoista on paljon apua kuin olen aloittelija näissä vegaanileipomissa. liliansiivonen3

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu