keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Puolukkakeikauskakku


Tässä on ananaskeikauskakkua talvisempi ja väreiltään jouluisampi keikauskakku, joka maistuu puolukan ystäville ja makeutensa puolesta myös heille, jotka saavat irvistysreaktion vain ajatellessaan puolukoita.

Arvelisin, että tähän kakkuun sopisivat myös ruisjauhot korvaamaan osaa vehnäjauhoista! Minulta ei ruisjauhoja eilen tätä leipoessani löytynyt, joten käytin pelkkiä vehnäjauhoja, mutta aion kyllä joskus tulevaisuudessa testata tätä hieman rukiisempana versiona.

Puolukkakeikauskakku
Vuoan pohjalle
  • 50 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 0,75 dl tummaa sokeria, kuten muscovado-sokeria
  • 3 dl (pakaste)puolukoita*
Taikina
  • 2 dl öljyä
  • 3 dl kauramaitoa
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Vuoraa n. 24-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla tai leikkaa umpivuoan pohjalle pohjankokoinen pala leivinpaperia ja rasvaa vuoan reunat. Jos jätät irtopohjavuoan vuoraamatta, valuu kinuski paistettaessa vuoassa olevien pienen pienten rakojen läpi uunin pohjalle.
  3. Murustele vuoan pohjalle margariini ja ripottele sen päälle sokeri ja puolukat.
  4. Sekoita öljy, kauramaito, sokeri, suola ja vanilja keskenään. Lisää vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina varovasti puolukoiden päälle ja tasoita.
  5. Paista kakkua esilämmitetyssä uunissa n. 45 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla paistamisen puolessa välissä, jotta kakun pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa tai kun kakun pinta pompahtaa takaisin ylös, kun sitä painaa varovasti sormella.
  6. Anna kakun jäähtyä kymmenen minuuttia vuoassaan. Kumoa kakku varoen, poista irtopohjavuoan rengas ja irrota leivinpaperi varovaisesti pois kakun päältä. Anna kakun jäähtyä täysin ja koristele se halutessasi tuoreilla tai pakastetuilla puolukoilla.
* Jos haluat tosi puolukkaisen kakun, voit vaikka tuplata puolukoiden määrän. Luulin laittaneeni kakkuun paljon puolukoita, mutta lopulta puolukkaa olikin paistetussa kakussa melko vähän.

3 kommenttia:

  1. Keikauskakut on ihania, ja puolukkainen versio kuulostaa houkuttelevalta. Puolukka vähän tasoittaa tuota makeutta. Ruisjauhot sopisivat taikinaan varmasti, kun ruis ja puolukka on niin hyvä yhdistelmä.:)

    VastaaPoista
  2. Ai että! Puolukka-ajasta lähtien on puolukkakeikauskakku kummitellut mielessäni, mutta en vain ole sitä saanut toteutettua. On siis moni muukin leipomus kummitellut.. ;D No, vielähän tässä on talvi aikaa ja pakkasessa puolukoita riittää.

    VastaaPoista
  3. Maistuis varmaan sullekin! Joo, tämä oli hyvää ja sitä mieltä olivat myös kakkua maistelleet :) Suosittelen laittamaan enemmän puolukoita kuin tuo ohjeessa annettu minimimäärä, jos puolukat ovat herkkua.

    Paula: Puolukat on ihania, vaikkakin niitä tulee tosi harvoin ostettua (ja vielä harvemmin poimittua itse) ja käytettyä yhtään mihinkään :D Kannattaa päästää se kummitus lepoon sieltä mielestä ja testata tätä :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu