keskiviikko 21. elokuuta 2019

Vegaanileivonnan UKK


En tiedä, miksi en ole aikaisemmin keksinyt kirjoittaa tätä tekstiä! Nyt se kuitenkin on tässä ja palvelee toivottavasti monia näitä kysymyksiä ihmetteleviä. Kysymykset ovat joko sellaisia, joita minulta kysytään usein tai joita näen usein sosiaalisen median ryhmissä. Mukaan on mahtunut myös silloin tällöin kysyttyjä kysymyksiä, koska pidin niihin vastaamista tärkeänä.

Vastaan muun muassa kysymyksiin kananmunan korvaamisesta, margariinisuosituksista ja margariinittomuussuosituksista, erilaisista leivontatarvikkeista, mystisesti paperiin tarttuvista muffinsseista, kumisen kakkupohjan arvoituksesta, leivonnaisten pakastamisesta ja siitä vahingossa ostetusta silkentofupaketista, jolle ei keksitä käyttötarkoitusta. Vastaan myös ihan hirveän moneen muuhunkin kysymykseen.

Osa vastauksista on ihan faktaperusteisia ja osa puolestaan enemmän omiin kokemuksiini perustuvia suosituksia. Ethän siis suhtaudu tekstiin universaalina totuutena vegaanisesta leivonnasta.

Koska lista on pitkä, suosittelen Ctrl + F -yhdistelmän käyttöä, jos olet oikeasti etsimässä vastausta johonkin kysymykseen, etkä ole vain lukemassa tätä omaksi iloksesi ja yleissivistyksen vuoksi.

Jos listalta puuttuu sinua kiinnostava kysymys, kirjoitathan sen kommentteihin! Voit tietysti kysyä myös sähköpostilla (kamomillankonditoria@gmail.com) tai lähettää yksityisviestin Facebookissa tai Instagramissa. Olen käytännössä olemassa sitä varten, että vastaan vegaanileivontaa koskeviin kysymyksiin, joten ethän arkaile kysyä.

Yleiset vegaanileivontakysymykset

Lähdetään liikkeelle ihan perusjutuista eli niistä kysymyksistä, jotka tulevat todennäköisesti mieleen, kun ihan ensimmäistä kertaa pohtii kananmunatonta ja maidotonta leipomista.

Mitä kaikkea voi leipoa vegaanisena?

  • Melkeinpä mitä tahansa voi leipoa vegaanisena: kakkua, pullaa, muffinsseja, keksejä, piirakoita, munkkeja, marenkeja, juustokakkua ja niin edelleen.
  • Tämä on mahdollista siitä huolimatta, että vegaanisissa leivonnaisissa ei käytetä kananmunia, maitotuotteita tai liivatetta.

Miltä vegaaniset leivonnaiset maistuvat?

  • Suurin osa vegaanisista leivonnaisista maistuu leivonnaisille. Maku riippuu tietenkin siitä, mistä leivonnaisesta on kyse, millä reseptillä se on tehty ja tietysti myös siitä, kuka leipoo ja mistä asioista hän pitää. Jos olet maistanut yhtä vegaanista leivonnaista, se ei todennäköisesti kerro juurikaan siitä, miltä muut vegaaniset leivonnaiset maistuvat. Sama pätee muuten myös epävegaanisiin leivonnaisiin, vaikka sitä ei aina tulekaan ajatelleeksi.
  • Koska aika harva henkilö syö epävegaanisia leivonnaisia siksi, että ne maistuvat kananmunalle, ei kananmunan puuttumista yleensä huomaa vegaanisen leivonnaisen mausta. Joissain tapauksissa sen voi huomata leivonnaisen rakenteesta, mutta ei lainkaan niin usein kuin moni ajattelee.
  • Eläinperäisten maitotuotteiden vaihtaminen vegaanisiin saattaa joissain tapauksissa vaikuttaa leivonnaisen makuun. Esimerkiksi kermakakut, juustokakut ja rahkapiirakat maistuvat todennäköisesti vähän erilaiselta vegaanisena kuin epävegaanisena, kun taas lätyt, pullat, muffinssit ja keksit todennäköisesti eivät.
  • Vaikka vegaaniset leivonnaiset voivatkin maistua erilaiselta kuin epävegaaniset, toivon, että niihin suhtauduttaisiin uteliaasti. Olen kirjoittanut tätä blogia kymmenen vuotta ja samana aikana syöttänyt vegaanisia leivonnaisia tuhansille ihmisille erilaisissa tapahtumissa. Palaute on lähes poikkeuksetta positiivista. Se on paras todiste siitä, että vegaaninen leivonta on ihan pätevä tapa leipoa.

Onko vegaaninen leipominen vaikeaa?

  • Hyvin yleinen kommentti ja ihmetyksen aihe on se, että vegaaninen leivonta on helpompaa kuin leipominen munien ja maitotuotteiden kera. Suuri osa resepteistä on niin yksinkertaisia, että niissä vain sekoitellaan eri ainekset ja laitetaan ne vuokaan paistumaan. Siinä ei tarvitse varoa märkiä taikinakulhoja tai kerman muuttumista voiksi.
  • Vegaanisia leivonnaisia voi tehdä toki myös enemmän tai vähemmän kikkaillen. Vegaanisena voi tehdä esimerkiksi mirror glaze -kakkuja ja baked alaska -leivoksia. Peruskotileipurointi onnistuu vegaanisena kuitenkin helposti, ja hankalille resepteille löytyy yleensä jokin helpompi vaihtoehto. 

Voivatko vegaanit käyttää leipoessaan vehnäjauhoja, gluteenia, sokeria tai rasvaa?

  • Kyllä!
  • Kunhan ainesosat ovat vegaanisia, ne sopivat vegaaniseen leivontaan. Niitä ei myöskään ole tarkoitus käyttää kitsastellen, vaan vegaanisista leivonnaisista voi tehdä ihan yhtä makeita ja rasvaisia kuin muistakin.
  • Jos vegaanilla on keliakia tai vehnäyliherkkyys, hän ei voi käyttää vehnäjauhoja tai muita gluteeniviljoja. Myös vegaaniset gluteenittomat leivonnaiset kuitenkin onnistuvat, ja niistä on kerrottu lisää kohdassa "Erikoisruokavaliot". Vegaaniset leivonnaiset eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti ole gluteenittomia.

Mitä tarkoittaa "reseptin veganisoiminen"?

  • Alunperin eläinperäisiä aineksia sisältävästä reseptistä tehdään vegaaninen eli se veganisoidaan.
  • Esimerkiksi lehmänmaito vaihdetaan kasvimaitoon, voi margariiniin ja eläinperäisen tuorejuuston tilalle laitetaan vegaanista tuorejuustoa. Kananmunat vaihdetaan johonkin kasviperäiseen vaihtoehtoon tai yllättävän monissa tapauksissa vain jätetään pois.

Mitä reseptejä suosittelet aloittelijoille?

  • Olen kirjoittanut tällaisen oppaan kaikille aloitteleville vegaanileipureille. Tekstissä on reseptivinkkejä sekä muuta hyödyllistä tietoa, jolla pääsee alkuun.
  • Periaatteeni on se, että julkaisen blogissa pääsääntöisesti vain sellaisia reseptejä, joiden ainekset voi ostaa perusruokakaupasta ja jotka ovat helppoja valmistaa. Tässä muutama sellainen resepti, jotka sopivat erityisen hyvin aloitteleville vegaanileipureille:
  • Aloittelijan kannattaa ensisijaisesti leipoa valmiiksi vegaanisilla resepteillä tai veganisoida sellaisia reseptejä, joissa epävegaanisia ainesosia ovat maito ja voi, koska ne on helppo vain vaihtaa kasvimaidoksi ja margariiniksi. Haluan myös antaa sellaisen vinkin, että aloittelijan ei todennäköisesti kannata yrittää veganisoida ensimmäisenä vegaanisena leivonnaisenaan sellaista reseptiä, jossa käytetään liivatetta. Liivatteen korvaaminen vegaanisilla hyytelöimisaineilla kyllä onnistuu, mutta kaikkein suurin epäonnistumisriski koskee juurikin tällaisia reseptejä.

Kananmunat

Kananmunaton leivonta ei enää herätä yhtään niin paljon kysymyksiä kuin kymmenen vuotta sitten. On mahtavaa, että vegaaninen ja erityisesti kananmunaton leivonta pikkuhiljaa normalisoituu ja kuka vain voi koska tahansa leipoa vegaanisesti ilman, että välttämättä tulee sitä edes ajatelleeksi!

Miten korvaan kananmunan?

  • Kananmunan korvaaminen on varmasti yksi yleisimmistä vegaaniseen leipomiseen liittyvistä kysymyksistä. Siksi olenkin koonnut tämän tosi kattavan tietopaketin aiheesta. Tekstissä annetaan vinkkejä eri tuotteista ja kerrotaan, miten minkäkin reseptin voi veganisoida.
  • Kananmunan tilalla vegaanisessa leivonnassa voidaan käyttää tosi monenlaisia tuotteita, kuten vissyä, omenasosetta, maapähkinävoita, kaurahiutaleita, banaania, etikkaa tai sellaistakin outoutta kuin säilykekikherneiden lientä. Ylläolevassa linkissä on kerrottu, mikä sopii mihinkin ja kuinka paljon mitäkin tarvitaan. 
  • Tosi monet reseptit onnistuvat vegaanisena ilman, että reseptiin tarvitsee lisätä mitään uutta raaka-ainetta. Esimerkiksi vehnäjauhon tai leivinjauheen määrää nostamalla leivonnainen voi onnistua ihan yhtä hyvin kuin se onnistuisi kananmunalla leivottuna.
  • Jos reseptissä on yksi kananmuna, sen voi useimmiten vain jättää pois. Jos munia on enemmän, niiden tilalle kannattaa vaihtaa jokin vegaaninen tuote. Jos kananmunat pitää vaahdottaa, kannattaa resepti unohtaa ja etsiä sen tilalle valmiiksi vegaaninen resepti.
  • Jos olet aloitteleva vegaanileipuri tai aloitteleva kotileipuri ylipäätään, suosittelen aloittamaan kananmunattoman leipomisen valmiiksi vegaanisilla resepteillä. Kun olet vähän päässyt asiasta jyvälle, voit alkaa soveltaa ja muokata epävegaanisia suosikkireseptejäsi vegaanisiksi.

Miten leivonnaisista saa kuohkeita ilman kananmunaa?

Monissa kananmunallisissa leivonnaisissa kananmunat vaahdotetaan joko sellaisenaan tai sokerin kanssa, ja kananmunavaahto tekee sitten leivonnaisesta kuohkean. Koska vegaanisessa leivonnassa kananmunia ei tietenkään käytetä, saadaan kuohkeus aikaan muilla keinoilla, joista tässä kerron lyhyesti.
  • Taikinoihin saadaan kuohkeutta esimerkiksi vissyllä, nostatusaineilla, etikalla tai aquafaballa.
  • Löysä taikina paistuu kuohkeammaksi kuin paksu taikina. Jauhojen määrällä on siis merkitystä.
  • Sokerilla on maun lisäksi myös muita tehtäviä. Sekin antaa taikinalle kuohkeutta. Vähäsokerinen leivonnainen voi siis olla tiivis tai leipämäinen.
  • Jos taikinan ainesosat ovat raskaat, se ei välttämättä jaksa kohota paistamisen aikana ja voi jäädä sisältä raa'aksi. Tämän ongelman voi kiertää paistamalla esimerkiksi kakkupohja kakkuvuoan sijaan tasona uunipellillä.

Miten leivonnaiset pysyvät koossa ilman kananmunaa?

Kananmunan merkitys leivonnaisen koossapitäjänä on jossain määrin liioiteltu, sillä leivonnaisissa on yleensä myös monia muita ainesosia, jotka osaltaan pitävät leivonnaista koossa.
  • Tärkein näistä on vehnäjauho ja sen gluteeni. Gluteenittomassa leivonnassa usein ksantaani tai psyllium.
  • Paistettaessa sokeri karamellisoituu ja muuttuu jäähtyessään kiinteäksi. Esimerkiksi kekseissä sokerilla onkin tärkeä rooli keksin kiinteyttäjänä. Sokeri vaikuttaa myös muiden leivonnaisten koossapysymiseen, vaikka sen merkitys ei olekaan niissä niin näkyvä.
  • Suklaapalat muffinssissa tai keksissä sulavat kuumennettaessa. Kun ne jäähtyessään jähmettyvät, tarttuu kaikki niiden ympärillä oleva niihin tiukasti kiinni. Myös tällä on vaikutusta leivonnaisen koossapysymiseen.
  • Lisäksi esimerkiksi maapähkinävoita, pellavarouhetta, kikhernejauhoja, kaurahiutaleita, soijajogurttia ja monia muita tuotteita voidaan käyttää kananmunan tilalla leivonnassa nimenomaan leivonnaisen koossapitävinä voimina.

Maitotuotteet

Vegaanisessa leivonnassa yksi helpoimmista jutuista on eläinperäisten maitotuotteiden vaihtaminen kasviperäisiin. Lähes kaikille eläinperäisille maitotuotteille on olemassa jokin kasviperäinen vaihtoehto, jota käytetään samoin tai lähes samoin kuin eläinperäistä vastinetta. Isoin ero eläinperäisiin maitotuotteisiin verrattuna on se, että ne eivät yleensä maistu samalta kuin tuotteet, joihin on totuttu. Kuppikakku- ja pullataikinassa tämä ei haittaa, mutta täytekakun kuorrutteessa se voi joitakin ihmisiä häiritä. Makuaisti onneksi tottuu, kunhan ahkerasti maistelee itselle vieraita makuja!

Mitä tarkoittaa kasvimaito?

  • Kasvimaito on yleisnimi kaikille kasviperäisille maidoille oli ne sitten tehty kaurasta, soijasta, riisistä tai muista ainesosista.
  • Yritykset eivät saa kutsua kasvimaitoja maidoiksi, joten ne on nimetty usein juomiksi. Yleiskielessä kasvimaito, soijamaito, kaurakerma ja muut vastaavat sanat ovat kuitenkin ihan sallittuja.

Mikä on parhaimman makuinen kasvikerma/vegejogurtti/vegetuorejuusto/jne.?

Koska kasvimaitotuotteita ei tehdä lehmänmaidosta, ne tietysti maistuvat enemmän tai vähemmän erilaiselle kuin lehmänmaitotuotteet. Riippuu myös täysin ihmisestä ja tämän mieltymyksistä, mistä tuotteista hän tykkää. Kannattaa siis itse testailla ja pikkuhiljaa löytää ne omat suosikit. Tässä on kuitenkin muutamia vinkkejä, jotka perustuvat lähinnä siihen, mitä suurin osa ihmisistä suosittelee eri sosiaalisen median ryhmissä.
  • Aito- sekä Oatly-kauravispit on tällä hetkellä eniten kehuttu vaahtoutuva kerma. Sekä sen makua että vaahtoutuvuutta kiitellään. Makunsa puolesta Alpron soijavispi on monen tykkäämä, mutta sen vaahtoutumisominaisuudet ovat välillä huonot. Plantin vispi vaahtoutuu hyvin, mutta osa ihmisistä pitää sen makua vähän outona. SureWhip vaahtoutuu hyvin, mutta jotkut maistavat siinä metallisen sivumaun. Suosittelen siis ensisijaisesti Aitoa, Oatlya ja Alproa.
  • Maustamattomat soija- ja kaurajogurtit ovat nekin keskenään tosi erimakuisia, ja osa tykkää toisista ja osa taas toisista. Yosa kaurapohjainen Greek Style on rakenteeltaan lohkeavaa ja maultaan happamampaa kuin Yosan muut tuotteet. Soijapohjaisissa tuotteissa on paljon vaihtoehtoja, joille kaikille löytyy käyttäjänsä. Alprolla on useampi maustamattoman kuuloinen soijajogurtti, mutta vain No Sugars on kokonaan makeuttamaton. Rainbow-sarjan maustamaton soijajogurtti on edullinen ja hapan tuote, mutta jota moni sanoo vähän jauhoisen makuiseksi. Oatly-sarjan maustamatonta kaurajogurttia on kuvailtu maultaan ja rakenteeltaan etäisesti piimämäiseksi. Plantilla on sekä kaura- että soijajogurttia myös maustamattomana.
  • Vegaanisia tuorejuustoja on saatavilla ainakin neljältä valmistajalta. Oatlyn påMackan on niistä selvästi tykätyin. Tofutti ja Sheese jakavat mielipiteitä, mutta Tofutti on näistä kahdesta miedomman makuinen. Violifen tuorejuusto on maultaan mieto ja jakaa rakenteensa puolesta mielipiteitä.

Voinko käyttää mitä tahansa kasvimaitoa?

  • Jos reseptissä mainitaan vain soijamaito tai mikä tahansa muu yksittäinen kasvimaito, sen voi pääsääntöisesti aina vaihtaa huoletta toiseen kasvimaitoon. Sääntö pätee niin lättyihin, pulliin, muffinsseihin kuin kiisseleihinkin.
  • Ainoita poikkeuksia ovat reseptit, joissa soijamaidon proteiinipitoisuudella on merkitystä reseptin onnistumiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa melkeinpä ainoastaan majoneesireseptejä, joissa siis soijamaidon proteiinista ja öljystä tehdään emulsio. Älä siis yritä tehdä majoneesia kaura- tai kookosmaidosta, koska se ei onnistu.
  • Jos kasvimaito on reseptissä sellaisessa roolissa, jossa se maistuu paljon (esim. kiisselit ja kastikkeet), kannattaa kasvimaito valita sen mukaan, mistä itse tykkää. Pulla-, muffinssi-, lätty- ja muissa vastaavissa taikinoissa kasvimaidon maku jää yleensä muiden makujen varjoon eli niissä kasvimaidon maulla ei ole niin kauheasti väliä. 
  • Jos leivot suolaisia leivonnaisia, valitse sellainen kasvimaito, jossa ei ole vanilja-aromia. Esimerkiksi useimmat Alpron kasvimaidot sisältävät sitä, vaikka tuotteessa lukeekin vain aromi.
  • Metalli- ja kartonkitölkissä myytävä ruoanlaittoon tarkoitettu kookosmaito käy sekin leivontaan. Se on rasvaisempaa kuin useimmat lehmänmaidon tavoin käytettävät kasvimaidot. Joissain tapauksissa voi siis olla hyödyllistä vähän laimentaa sitä vedellä.

Millä voi korvata piimän?

  • Kun soijamaitoon sekoittaa omenaviini-, valkoviini- tai jotain muuta etikkaa, se paksuuntuu ja sitä voi käyttää leivonnassa, kuten piimää. Myös muista kasvimaidoista voi tehdä leivontaa varten piimälle vastineen tällä tavalla, mutta ne eivät välttämättä samalla tavalla paksuunnu. 
  • Myös maustamatonta soija- ja kaurajogurttia voi joko sellaisenaan tai vedellä laimennettuna käyttää piimän tilalla.
  • Valmista vegaanista piimää ei toistaiseksi ole saatavilla.

Mikä vegaaninen kermavaahto eli vispi on parhaimman makuinen ja mikä niistä sopii parhaiten pursotuksiin?

    Makuasiat ovat aina yksilökohtaisia ja riippuvat siitä, mihin ihminen on tottunut. Osa tuotteista on sellaisia, joista tykätään enemmän ja osasta taas vähemmän. Nämä suositukset perustuvat useamman sosiaalisen median ryhmän keskusteluihin. Katso täältä tekemäni testi eri vispien ominaisuuksista.
    • Aito-kauravispi on tällä hetkellä makunsa puolesta kaikkein eniten kehuttu vegaaninen kermavaahto. Se myös vaahtoutuu hyvin ja sopii pursotuksiin. Aito-kauravispi kestää keittämisen, joten sitä voi käyttää myös kuumennettaviin resepteihin. (Sen vaahto ei kuitenkaan kestä kuumentamista.)
    • Myös Alpron soijavispin mausta tykätään paljon. Osa kuitenkin sanoo sen maistuvan soijalle. Siitä saa hyvin pursotettavaa, kun se ensin keitetään agar agarin kanssa ja annetaan jäähtyä ja jähmettyä. Alpro siis kestää myös kuumentamista, joten sitä voi käyttää kuumennettavissa resepteissä. (Senkään vaahto ei kuitenkaan kestä kuumennusta.)
    • Plantin kauravispi on sekin monen suosikki, mutta toisaalta moni sanoo, että sen maussa on jokin häiritsevä sivumaku. Plantin kauravispi vaahtoutuu sellaisenaan todella jämäkäksi, joten se käy hyvin pursotuksiin.
    • SureWhip-kasvirasvavalmiste saa sekin aika ajoin kehuja, mutta jotkut ihmiset maistavat siinä metallisen sivumaun. Se vaahtoutuu hyvin ja sillä voi myös pursottaa. Tuotetta kiitellään myös siksi, että se myydään litran pakkauksissa eli se on riittoisaa ja edullista.

    Miten paljon kermavaahtoa tulee yhdestä purkista vispiä?

    • Eri tuotteet vaahtoutuvat eri tavoin. Vaahdon määrä riippuu myös siitä, vaahdotetaanko vispi käsin vai sähkövatkaimella. (Suosittelen käyttämään sähkövatkainta.) 
    • Olen itse saanut yleisistä vegaanisista kermavaahdoista seuraavat määrät vaahtoa:
      • Alpron soijavispi n. 7 dl (purkin koko 2 1/2 dl)
      • Oatly iMat kauravispi n. 8 dl (purkin koko 2 1/2 dl)
      • Plantin kauravispi n. 4 dl (purkin koko 2 dl)
      • Fazer Aito kauravispi n. 6 dl (purkin koko 2 1/2 dl)
    • Huomaa myös, että vispien rakenteet ovat erilaiset vaahdotettuina.

    Miksi kasvikerma ei vaahtoudu?

    • Vispin pitää olla jääkaappikylmää. Voit tarvittaessa laittaa sen hetkeksi aikaa pakastimeen.
    • Tarvitset sähkövatkaimen, jota pitää käyttää sen suurimmalla teholla. Vegaaniset vispit voi toki vaahdottaa myös vispilällä käsin, mutta siihen kuluu paljon aikaa eikä lopputulos ole yhtä hyvä kuin sähkövatkaimella.
    • Jos käytössäsi on Alpron soijavispi, niin valitettavasti se on välillä vähän hankalaa saada vaahtoutumaan. Siitä saa jämäkkää, kun sen ensin keittää agar agarin kanssa ja antaa jäähtyä täysin ennen vaahdottamista.
    • Plantin ja Kaslinkin kauravispit vaahtoutuvat jämäköiksi sellaisenaan, kunhan ne ovat jääkaappikylmiä.
    • Sitruunamehu voi auttaa vispiä vaahtoutumaan paremmin.
    • Vispin sekaan voi lisätä myös vegetuorejuustoa tai sulatettua tummaa suklaata tai vegaanista valkosuklaata.
    • Huolehdi myös siitä, että välineet ovat puhtaat ja kuivat.
    • Onko sinulla sittenkin vahingossa vispin sijaan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta? Sitä ei saa vaahdotettua jämäkäksi, sillä se on tarkoitettu ennemminkin kastikkeeksi. Myöskään ruokakermatyyppiset kasvikermat eivät vaahtoudu.

    Kuuluuko (kaura)vispin olla kiinteä kökkö?

    • Plantin kauravispi on kiinteä kökkö ja sen kuuluu olla sellainen. Kun tuotteen vaahdottaa sähkövatkaimella, siitä tulee ilmavaa.
    • Myös SoyaToo!-sarjan soija-, kookos- ja riisivispit ovat kiinteitä. 
    • Alpron, Kaslinkin ja SureWhipin vispit ovat purkissa nestemäisiä.

    Kaura-/soijavispistä tuli huokoisen reikäistä, kun yritin pursottaa sitä. Mitä tein väärin?

    • Et tehnyt mitään väärin. Kun vispi on vaahdotettu ja sen annetaan olla omassa rauhassaan, se jähmettyy nopeasti. Kun tällaista jo vähän asettunutta vispiä pursotetaan, siihen syntyy reikiä.
    • Sekoita vispi uudelleen tasaiseksi esimerkiksi ihan vain lusikalla ja se on taas käyttökunnossa.

    En pidä vegaanisten kermavaahtojen mausta. Mitä voin tehdä?

    • Oletko maistanut niitä kaikkia? Ne kaikki maistuvat vähän erilaisille. Maun puolesta suosittelen Alpron ja Kaslinkin vispejä.
    • Totuta makunystyräsi vispien makuun tekemällä niistä joko suklaamoussea tai marjamoussea. Moussessa vispi maistuu tietenkin vähemmän kuin sellaisenaan, joten makuaistisi voi alkaa opetella totuttelemaan sen makuun.
    • Voit kokeilla kermavaahdon tekemistä myös itse cashewpähkinöistä.
    • Jos pidät kookoksen mausta, voit tehdä kermavaahtoa myös siitä. Laita mahdollisimman rasvapitoinen kookosmaito yöksi jääkaappiin, avaa purkki ja lusikoi pinnalle kertynyt kiinteä osa pois. Kiinteän osan voi vaahdottaa ja sitä voi käyttää kermavaahdon tapaan. Jäljellejääneen nesteen voi käyttää ruoanlaitossa, smoothiessa tai jääkahvin nesteenä.

    Onko olemassa vegaanista kermavaahtoa, jossa ei olisi soijaa tai kauraa?

    • SoyaToo!-sarjassa on riisi- ja kookosvispiä, jotka ovat sekä soijattomia että kaurattomia. Niitä voi ostaa joistakin erikoisruokakaupoista, kuten Ruohonjuuresta. Ne säilyvät huoneenlämmössä, joten niitä voi ostaa myös nettikaupoista. Tuotteet eivät mielestäni ole maultaan eivätkä vaahtoutumisominaisuuksiltaan niin hyviä kuin muut vegaaniset vispit.
    • Schlagfix-tuotesarjassa on vaahtoutuvia kasvirasvavalmisteita, jotka ovat soijattomia ja kaurattomia. Niitä voi ostaa ainakin Vegekaupasta. Sarjassa on myös spraypullossa myytävä valmisvispi, jota saa joistakin K-ryhmän kaupoista. Se toimii esimerkiksi kaakaon, lättyjen tai vaikka brownien päälle pursotettuna. Sillä ei voi kuitenkaan kuorruttaa kakkuja, koska vaahto lässähtää nopeasti, kuten spraypullovaahdot yleensäkin.

    Onko olemassa makeuttamatonta vaahtoutuvaa vegaanista kermaa?

    • Oatly iMat Visp sekä Schlagfixin universal -vispit ovat maustamattomia ja vaahtoutuvia.

    Mitä voi käyttää piirakoissa rahkan tai kermaviilin tilalla?

    • Soijajogurtti hyytyy uunissa, joten se käy sellaisenaan moniin piirakoihin. Kun valitset maustamattoman, se käy myös suolaisiin piirakoihin. Myös soijarahka (Alpro Go On) käy piirakoiden täytteeksi, mutta huomioi, että sitä on vähän makeutettu.
    • Maustamattomat kaurajogurtit käyvät piirakoiden täytteeksi, kunhan niihin lisää perunajauhoja tai maissitärkkelystä. Sataa jogurttigrammaa kohden kannattaa laittaa 4 teelusikallista perunajauhoja tai 1 rkl maissitärkkelystä. Suosittelen Yosan Greek Style -kaurajogurttia sen rakenteen ja sopivan happamuuden vuoksi, mutta myös muut käyvät.

    Mikä vegaaninen tuorejuusto sopii leivontaan?

    • Suomessa myydään tällä hetkellä neljää eri vegaanista maustamatonta tuorejuustoa: Oatly påMackan, Tofutti, Sheese ja Violife. Olen kirjoittanut niistä ja niiden ominaisuuksista tämän tekstin.
    • En suosittele Violifen tuorejuustoa paistettaviin leivonnaisiin, koska se muuttuu vähän purkkamaiseksi, mutta esimerkiksi suklaalla hyydytettäviin juustokakkuihin se käy hyvin. Kokeile esimerkiksi tätä hasselpähkinäistä suklaajuustokakkua.

    Miksi tuorejuustokuorrutteesta tuli löysää?

    • Käytitkö Oatlyn påMackania? Se käyttäytyy joskus hassusti esimerkiksi porkkanakakun kuorrutteessa. Se kannattaa lisätä kuorrutteen sekaan varovaisesti.

    Onko olemassa vegaanista kondensoitua maitoa? Voiko siitä tehdä kinuskia?

    • Vegekauppa ja Ruohonjuuri myyvät Nature's Charm -merkkistä ja monet marketit Spice Up -merkkistä kondensoitua kookosmaitoa. Niitä voi käyttää, kuten kondensoitua lehmänmaitoakin.
    • Ne voi myös keittää kinuskiksi samalla tavalla kuin lehmäversionkin: poista purkin etiketti ja laita purkki muutamaksi tunniksi hiljalleen kiehuvaan veteen. Varmista, että koko purkki on koko ajan veden alla.
    • Kondensoitua kasvimaitoa voi tehdä myös itse tällä ohjeella, mutta koska sitä ei saa laitettua säilykepurkkiin, siitä ei voi tehdä kinuskia.

    Hyytelöimisaineet

    Liivatteen vaihtaminen vegaanisiin vaihtoehtoihin voi joskus olla vähän hankalaa, koska niiden toimintaan tuntuvat välillä vaikuttavan tähtien asennot ja ties mitkä. Niillä voi kuitenkin onnistua. Tässä vinkkejä ja lisätietoa.

    Millä kannattaa korvata liivate?

    • Liivatteen voi korvata agar agarilla, jonka käytöstä ja ostopaikoista olen kirjoittanut tähän oppaaseen.
    • Kaupoissa on yleisesti saatavilla myös Dr. Oetkerin Vegegeliä, mutta minulla on siitä vain vähän omaa kokemusta. Useita nettikeskusteluja seuranneena suosittelen, että kannattaa ensin valita sellaisia reseptejä, joissa Vegegeliä on käytetty onnistuneesti. Kun olet itse tottunut sen käyttöön, voit alkaa soveltaa sitä muihin resepteihin.
    • Jos haluat tehdä esimerkiksi hyydytettyä juustokakkua, mutta et halua kikkailla hyytelöimisaineiden kanssa, rientää suklaa apuun. Sulatettu suklaa hyydyttää soija- ja kauravispit ja tuorejuustot hyvin eikä erillisiä hyytelöimisaineita tarvita. Blogin juustokakkukategoriasta löydät paljon tällaisia reseptejä.

    Miksi agar agar ei toimi?

    • Agar agar ei ole liuennut kunnolla nesteeseen keitettäessä. Varmista agar agarin liukeneminen lisäämällä se kylmään nesteeseen ja keittämällä nestettä niin kauan, että agar agar on varmasti liuennut. Yleensä kahden minuutin keittoaika riittää jauheelle, hiutaleet tarvitsevat pidemmän keittoajan. Aloita ajan mittaaminen vasta siitä hetkestä, kun neste kiehuu.
    • Hyydytettävä massa on liian huokoista, jolloin agar agar ei saa sitä hyydytettyä. Jos käytät esimerkiksi juustokakussa Alpron soijavispiä, kokeile vaihtaa se Plantin kauravispiin. Huomioi kuitenkin, että kauravispit eivät juuri pidä kuumentamisesta. Yksi purkki soijavispiä vastaa kahta purkkia Plantin kauravispiä.
    • Agar agar on mitattu väärin. Varmista, että lusikkasi ovat oikean kokoiset.
    • Keitetty agar agar ei ole sekoittunut kunnolla hyydytettävään massaan. Tästä voi seurata se, että massa hyytyy epätasaisesti tai siinä on ikäviä klimppejä. Varmista agar agarin sekoittuminen keittämällä se mahdollisimman isossa määrässä nestettä ja sekoittamalla se mahdollisimman tarkasti ja nopeasti sähkövatkaimella massan sekaan.
    • Ohjeessa tarkoitetaankin agar agar -jauhetta, mutta käytössäsi on agar agar -hiutaleita. Hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä ja niitä pitää keittää pidempään.

    Leivonnan muut raaka-aineet

    Tässä on suosituksia erilaisista leivonnan raaka-aineista ja vinkkejä niiden käyttöön.

    Mistä voin ostaa tuotetta X?

    Tämä kysymys ei sinällään liity pelkästään vegaaniseen leivontaan, vaan oikeastaan kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Tätä kysellään kuitenkin niin usein, että halusin sisällyttää vastauksen myös tähän kirjoitukseen.
    • Jos sinulta on hukassa vaikkapa jokin tietty vegaaninen tuorejuusto, strösseli tai jäätelö, voit etsiä sitä kauppaketjujen omilta sivuilta.
    • S- ja K-ryhmällä on molemmilla suht ajantasaiset nettisivut, joissa on tieto näiden ketjujen myymistä tuotteista. Voit sivujen avulla etsiä, onko tiettyä tuotetta ylipäätään ketjun valikoimissa ja että missä yksittäisissä kaupoissa sitä myydään. Voit valita oman vakikauppasi asetuksista oletuskaupaksi.
      • S-ryhmän sivun nimi on Foodie. Foodie näyttää tuotteen sijainnin kaupassa hyllyvälin tarkkuudella.
      • K-ryhmän sivun nimi on puolestaan K-ruoka.
    • Sivuilla on useimmista tuotteista myös ainesosat, joten myös tuotteiden vegaanisuuden tarkistaminen onnistuu usein tätä kautta.

    Mikä vehnäjauho sopii leivontaan?

    • Tavallinen vehnäjauho eli puolikarkea vehnäjauho käy kaikkiin Kamomillan konditorian leivontaresepteihin, joissa käytetään vehnäjauhoja. Sama pätee suureen osaan kaikkia muitakin leivontareseptejä.
    • Puolikarkea vehnäjauho on se perusvehnäjauho, jota on jauho-osastolla suurin valikoima. Ei ole väliä, onko jauho luomua vai ei tai suomalaista vai ei.
    • Erityishienon vehnäjauhon ja erikoisvehnäjauhopussin kyljessä voi hämäävästi olla kuva tiikerikakusta tai muusta leivonnaisesta. Jos reseptissä ei erikseen käsketä käyttämään niitä, käyvät puolikarkeat vehnäjauhot hyvin. Jos sinulla on vain erikoisvehnäjauhoja tai vaikkapa spelttijauhoja, voit leipoa toki niilläkin. Niiden annostelu voi kuitenkin olla vähän erilainen jauhosta riippuen.

    Leivinjauhe on loppu. Voinko käyttää sen tilalla ruokasoodaa?

    • Ruokasoodaa ja leivinjauhetta voi käyttää hätätapauksessa toistensa korvikkeina. Teelusikallinen leivinjauhetta vastaa puolta teelusikallista ruokasoodaa.
    • Ruokasooda vaatii hyvin toimiakseen jotain hapanta. Hapan ei tässä tapauksessa tarkoita pelkästään sitruunaa, soijajogurttia, etikkaa ja muita selvästi happamia tuotteita, vaan myös esimerkiksi siirappi tai kaakaojauhe auttaa ruokasoodaa toimimaan. Parhaiten se kuitenkin toimii selvästi happamien tuotteiden kanssa.

    Tuorehiiva on loppu. Miten korvaan sen kuivahiivalla? Onko se edes vegaanista?

    • Kuivahiiva on vegaanista. Myös tuorehiiva on vegaanista, vaikka jotenkin kummasti aina silloin tällöin joku väittää, ettei se olisi. Kyllä se on. Vaikka hiiva ei olekaan varsinaisesti kasvi, sillä ei ole tietoisuutta eikä se tunne kipua eikä sitä haittaa, että siitä tehdään pullaa.
    • 1 pussi kuivahiivaa vastaa 25 grammaa eli puolikasta palaa tuorehiivaa.
    • Tuorehiiva tarvitsee toimiakseen 42-asteista nestettä.
    • Kuivahiiva neuvotaan usein sekoittamaan pieneen määrään jauhoja, mutta sen voi sekoittaa myös nesteen sekaan.

    Mitä suklaata suosittelet?

    • Vegaanisia suklaita on myynnissä useissa perusruokakaupoissa ja tietysti myös erikoisruokakaupoissa ja nettikaupoissa. Perusruokakauppojen vegaanisuklaita on listattu tänne. Huomioi, että kaikki tummatkaan suklaat eivät ole vegaanisia, sillä jotkut niistä sisältävät maitotuotteita. Lue siis tuoteseloste.
    • Suklaahippukekseihin suosittelen Pirkan tummasuklaahippuja, sillä ne on suunniteltu leivontaa varten ja ne pitävät muotonsa myös paistettaessa. Vastaavia suklaahippuja voi ostaa vegaanisena joistakin erikoisruokakaupoista. Jos ei haittaa, että suklaa sulaessaan leviää, mikä vain vegaaninen suklaa käy.
    • Pandan Tumma suklaa on yleisesti saatavilla monissa ruokakaupoissa. Se ei ole nimestään huolimatta kauhean tummaa, vaikka se ei maitosuklaata vastaakaan. Käytän yleensä sitä tai esimerkiksi Pirkan reilun kaupan tummaa luomusuklaata sellaisiin resepteihin, joissa suklaa sulatetaan.
    • Minttuisista suklaista Pirkka Dark Mint -täytesuklaa sopii esimerkiksi brownien sekaan.
    • Jos resepti vaatii maitosuklaata, sitäkin on saatavilla vegaanisena esimerkiksi iChoc-merkkisenä. Parhaiten sitä löytää erikoisruokakaupoista, mutta myös osa S-ryhmän kaupoista myy tuotesarjaa. Myös Dammenbergilla on vaaleita vegaanisia suklaita.
    • Saatavilla on myös vegaanisia valkosuklaita. Olen kirjoittanut niistä ja niiden soveltuvuudesta sulatukseen ja muuhun leivontaan tänne.

    Pitääkö suklaa temperoida ja mitä se tarkoittaa?

    • Kun suklaa sulatetaan ja se jähmettyy takaisin kiinteäksi, se voi jonkin ajan kuluttua muuttua harmaaksi ja reikäiseksi. Suklaa on toki syömiskelpoista, mutta tällainen rakenne vaikuttaa suklaan makuun kielteisesti. 
    • Temperoinnissa suklaa ensin lämmitetään tiettyyn lämpötilaan, viilennetään tiettyyn lämpötilaan ja lämmitetään vielä toiseen kertaan tiettyyn mutta aikaisempaa vähän matalampaan lämpötilaan. Tämä auttaa suklaan osasia asettumaan keskenään sopivasti.
    • Temperoitu suklaa kovettuu temperoimatonta nopeammin, irtoaa helposti muotista ja sen rakenne on miellyttävä puraista. Tärkeintä on se, että se pysyy kauniina.
    • Jos teet konvehteja tai sulatat suklaata esimerkiksi kakun päälle sellaisenaan, kannattaa suklaa temperoida. Jos aiot syödä konvehdit tai kakun vuorokauden kuluessa, ei temperointia tarvitse tehdä.
    • Olen kirjoittanut suklaan temperoinnista vähän tarkemmin tänne.

    Vaniljajauhe, vaniljauute, vanilja-aromi... Voiko niitä käyttää ristiin? Ja ovatko ne vegaanisia?

    • Vaniljatuotteet ovat lähes poikkeuksetta ihan vegaanisia.
    • Omissa resepteissäni on yleensä vaihtoehtoina vaniljajauhe tai vaniljasokeri, mutta muitakin vaniljaisia asioita voi tottakai käyttää. 
    • Koska eri tuotteet sisältävät vähän eri määrät vaniljaa tai vanilja-aromia ja eri määrät muita aineita, ei täsmällisiä ohjeita voi kuitenkaan antaa. Onneksi se ei kauheasti haittaa ja onneksi voi arvata! 1/4 tl vaniljajauhetta, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl vaniljauutetta, 1/2 tl vanilja-aromia, 1 tl vaniljatahnaa tai yksi vaniljatanko vastaavat suurin piirtein toisiaan.
    • Vaikka vanilja-aromi ei sisälläkään vaniljaa (tai se sisältää sitä vain vähän), käytän sitä siitä huolimatta (tai sen takia) salaisena ainesosana joissakin sellaisissa kuppikakkukuorrutteissa, joiden haluan herättävän ihmisissä muiston lapsuuden suklaapehmiksestä. Mutta, shhh, älkää kertoko tätä kellekään!
    • Vanilliinisokeri on vähän outo asia menneisyydestä, jota edelleen myydään kaupoissa. Kannattaa katsoa, olisiko se vieressä oleva vaniljasokeri (riittävän) samanhintaista ja valita se, jos vain mahdollista. 
      • Lisäys 22.8.2019: Minulle huomautettiin, että vanilliinisokeri voi sopia heille, jotka ovat allergisia vaniljalle. Eli se on siis edelleen oikein hyvä lisä kaupan vaniljatuotteisiin!

    Miksi makeissa leivonnaisissa on suolaa?

    • Suola korostaa leivonnaisen muita makuja. Esimerkiksi sokeri ja kaakao maistuvat enemmän, kun taikinassa on suolaa.
    • Joissain leivonnaisissa suolaa on paljon ja joissain vähemmän, mutta omissa resepteissäni suolaa on yleensä aina vähintään vähän.

    Miten voin korvata voin?

    • Voi korvataan samalla määrällä vegaanista margariinia.
    • Kaulittavissa taikinoissa on rakenteen puolesta parempi käyttää leivontamargariinia. Katso muut suositukseni seuraavasta kohdasta.

    Mitä margariinia suosittelet?

    • Leivontaan kannattaa käyttää margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Tämä vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen positiivisesti. 
    • Suositukseni margariineiksi ovat Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite.
    • En yleensä suosittele leivontamargariineja leivontaan, etenkään kuorrutteisiin tai täytteisiin. Niiden maku on usein rasiamargariineja tylsempi ja niiden rakenne kovempi. Ne saattavat myös aiheuttaa kitalakirasvaefektin, jos niitä käyttää kuorrutteessa. Jos kuitenkin käytät leivontamargariinia, sen kannattaa yleensä antaa pehmentyä ennen käyttöä paitsi silloin, jos sitä käytetään kaulittaviin taikinoihin.
    • Olen kirjoittanut margariineista ja niiden käytöstä leivonnassa tämän tekstin.

    En pidä margariinin mausta. Mitä teen?

    • Oletko kokeillut Naturlin Vegaanista levitettä? Sen maku muistuttaa kaikista Suomessa myytävistä vegaanisista tuotteista eniten voita ja vähiten margariinia. Se sopii hyvin leivontaan.
    • Jos kaipaat voin makua, voit kokeilla myös Neito-sarjan voinmakuista rypsiöljyä. Se on vegaanista ja käy myös leivontaan.
    • Katso myös seuraava kohta.

    En halua käyttää margariinia. Mitä sen tilalle?

    • Margariinin voi monissa tapauksissa vaihtaa öljyyn. 100 grammaa margariinia tai voita vastaa yleensä noin 3/4 dl öljyä. Öljyksi kannattaa valita miedonmakuinen öljy, kuten tavallinen rypsiöljy.
    • Jos margariini pitää vaahdottaa, sen vaihtaminen öljyyn ei yleensä onnistu eli en suosittele kokeilemaan.
    • Piirakoiden kuoritaikinat, bisquitit ja muut vastaavat taikinat, joissa margariinin/voin on tarkoitus tehdä taikinasta kiinteää, eivät välttämättä onnistu hyvin öljyllä. Joissakin tapauksissa margariinin/voin voi vaihtaa kookosöljyyn, koska se on kylmässä kiinteää.
    • Vegaanihaasteen blogissa on teksti, joka käsittelee mm. margariinien terveysvaikutuksia ja valmistustapaa sekä purkaa margariineihin liittyviä myyttejä ja pelkoja.

    Onko olemassa palmuöljytöntä margariinia? Mitä muita palmuöljyttömiä tuotteita voi käyttää leivonnassa?

    • Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite on valmistettu ilman palmuöljyä. Myös pullomargariinit ovat palmuöljyttömiä, mutta ne eivät vaahtoudu, joten niitä ei voi käyttää kuorrutteissa.
    • Käytännössä mitä vain leivonnaisia voi tehdä sekä vegaanisena että palmuöljyttömänä. 
    • Olen kirjoittanut palmuöljyttömistä ja vegaanisista tuotteista tämän listan. Listassa on mm. margariineja, kermoja, tuorejuustoja ja keksejä sekä useita vinkkejä itsetehtäviin tuotteisiin.

    Ostin vahingossa silken tofua. Mihin sitä voi käyttää?

    Silken eli pehmeä tofu on nimensä mukaisesti tosi pehmeää, joten se ei siksi sovellu kauhean hyvin esimerkiksi paistettavaksi. Sitä voi käyttää esimerkiksi sosekeitoissa, makaronilaatikossa munamaidon tilalla tai pieninä määrinä smoothiessa. Leivontaankin se sopii tosi hyvin! Tässä muutama resepti.

    Mistä voi ostaa silken tofua?

    • Pehmeää eli silken tofua myydään monissa aasialaisissa kaupoissa.
    • Joissakin S-ryhmän kaupoissa myydään Tofumoonin silken tofua.
    • Joissakin K-ryhmän kaupoissa puolestaan myydään Blue Dragon -merkkistä vakuumipakattua tofua. Tämä kyseinen tofu säilyy huoneenlämmössä, ja yleensä sen myyntipaikka on aasialaisten elintarvikkeiden, kuten sushitarvikkeiden, läheisyydessä.
    • Jalotofu valmisti aikaisemmin pehmeää tofua, jota sai kaikkialta, mutta sen valmistus on ollut nyt muutaman vuoden tauolla. Toivottavasti tuote palaa takaisin heidän valikoimiinsa jossain vaiheessa.

    Mistä voi ostaa vegaanista punaista elintarvikeväriä?

    • Punainen väri on usein peräisin karmiinista, ja se voidaan merkitä pakkaukseen myös nimellä E120. Perusruokakauppojen punaiset (ja usein myös vaaleanpunaiset) elintarvikevärit sisältävät usein karmiinia.
    • Leivontatarvikeliikkeiden (kivijalkaliikkeet ja nettikaupat) punaiset elintarvikevärit sen sijaan ovat hyvin usein vegaanisia. Jos tuotteessa ei ole mainintaa karmiinista tai E120:stä, on se siis hyvin todennäköisesti vegaaninen.

    Mistä voi ostaa hasselpähkinäjauhetta?

    • Useimpien ruokakauppojen leivontaosastolla on paljon pähkinätuotteita. Niiden joukossa on usein myös hasselpähkinäjauhetta.
    • Jos et löydä hasselpähkinäjauhetta, mutta sinulla on tehosekoitin, voit tehdä jauhetta itse pähkinöistä.

    Onko olemassa suomalaista sokeria?

    • Dansukkerin Suomalainen taloussokeri on tällä hetkellä ainoa kokonaan Suomessa kasvaneesta sokerijuurikkaasta tehty sokeri.
    • Suurin osa kauppojen sokereista sisältää sekä juurikas- että ruokosokeria. Sokerijuurikas voi tulla joko Suomesta tai muualta. Sokeriruokoa ei viljellä Suomessa.

    Mistä saa ruokotomusokeria?

    • Tällä hetkellä ei mistään.
    • Joissain blogin vanhoissa resepteissä käytetään ruokotomusokeria. Sen valmistus on sittemmin lopetettu. Sen tilalla voi käyttää tavallista tomusokeria.

    Mitä on aquafaba?

    • Aquafaba eli papuliemi on se liemi, jossa säilykepavut uiskentelevat tölkissä. Useimmiten käytetään kikherneiden lientä, mutta myös monen muun pavun liemet käyvät. 
    • Aquafaba vaahtoutuu kuin kananmunan valkuainen, ja sitä voidaankin käyttää leivonnassa sen tilalla. Vaahtoutuminen perustuu proteiineihin, jotka ovat irronneet pavuista ja liuenneet nesteen sekaan säilytyksen aikana. Jotkut henkilöt ovat kertoneet, että aquafaba toimii sitä paremmin, mitä vanhemmasta säilykkeestä on kyse.
    • Aquafaba käy esimerkiksi marenkien valmistamiseen ja kestävän piparkakkukuorrutteen eli pikeerin tekemiseen. Katso myös tämä Ruokakonttuuri-blogin majoneesiresepti ja Urbaani vegenda -blogin jäätelökoneeton suklaajäätelöresepti.
    • Aquafabassa on tietysti pieni papumainen maku, mutta se ei yleensä maistu lopullisessa leivonnaisessa tai muussa ruoassa.
    • Yleensä ei haittaa yhtään, vaikka aquafaba sisältäisi suolaa. Aquafabaa käytetään usein tosi makeisiin leivonnaisiin, joissa pieni suolaisuus vain korostaa muita makuja.
    • Aquafabaa voi pakastaa. Se kannattaa pakastaa pienissä erissä, jotta sitä on helppo ottaa tarvittava määrä käyttöön.
    • Aquafabaa voi tehdä myös itse. Jos keität papuja, säästä keitinvesi ja keitä sitä kokoon, kunnes saat säilykepapujen liemen paksuista lientä. Papujen lektiinit tuhoutuvat kuumennettaessa, joten keitinvedessä ei ole haitallisia aineita. Liotusvesi sen sijaan sisältää niitä, joten se pitää aina kaataa pois. 
    • Vaikka aquafaba ratkaisikin pitkään velloneen vegaaninen marenki -mysteerin, ei se kuitenkaan ole ihmeaine. Tosi moni leivonnainen onnistuu aquafaballa mutta todennäköisesti myös siitä huolimatta.
    • Facebookissa on oma englanninkielinen ryhmä, josta löydät kaiken tarvittavan tiedon aquafabasta ja resepteistä, joihin sitä voi käyttää.

    Mitä on NoEgg-kananmunankorvausjauhe ja voiko sillä tehdä täytekakkuja tai kääretorttua?

    • Orgran NoEgg on tuote, jota voi ostaa joistakin erikoisruokakaupoista ja marketeista. Sitä voidaan käyttää kananmunan tilalla monissa leivonnaisissa. Se sisältää lähinnä erilaisia tärkkelyksiä ja stabilointiainetta, jotka imitoivat kananmunan kiinteyttävää ja sakeuttavaa ominaisuutta.
    • Se ei vaahtoudu, joten sitä ei voi käyttää kananmunan tilalla sellaisissa leivonnaisissa, joissa kananmunat pitäisi vaahdottaa.
    • NoEgg on mielestäni vähän turha tuote, koska niin paljon muitakin, helpommin löytyviä ja ihan tavallisia tuotteita voi käyttää kananmunan tilalla. Usein sitä käytetään sellaisissa leivonnaisissa, joihin ei edes tarvittaisi mitään kananmunankorviketta. NoEggin käytöstä ei kuitenkaan ole todennäköisesti haittaakaan, joten jos sinua kiinnostaa, miten tuote toimii, niin anna mennä.

    Täsmävinkit leivonnaisiin

    Seuraavassa on vastauksia usein kysyttyihin leivonnaisspesifeihin kysymyksiin.

    Millä voi voidella pullat?

    • Jos haluat pulliin kiiltoa, voitele ne soijavanukkaalla, soijavaniljakastikkeella tai agarhyytelöllä. Hyytelölle saat ohjeen täältä.
    • Voit myös jättää pullat voitelematta ja tarvittaessa peittää pullat leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa. Valmiit pullat voi voidella sokeri-vesiseoksella. Kristallipullia saa voitelemalla valmiit pullat margariinisulalla ja kierittelemällä ne sen jälkeen sokerissa.
    • Pullan voiteluun voi käyttää myös esimerkiksi kahvia, siirappia, aquafabaa eli säilykekikherneiden lientä, kasvimaitoa, kasvikermaa, öljyä, margariinia tai ihan vain vettä. 

    Miksi muffinssit jäävät kiinni paperiin?

    • Yleisin syy on se, että muffinssi ei ole vielä jäähtynyt. Malta siis vielä hetki ennen syömistä!
    • Muffinssi voi jäädä kiinni paperiin myös silloin, jos taikinassa on liian vähän rasvaa tai liian paljon sokeria. 
    • Joissain harvinaisissa tapauksissa paperivuoka voi olla sellaista materiaalia, johon leivonnainen tarttuu kiinni.

    Haluaisin tehdä tavallisten muffinssien sijaan minimuffinsseja. Miten toimin?

    • Yksi tavallisen kokoinen muffinssi vastaa noin kolmea minimuffinssia. Kahdentoista muffinssin tai kuppikakun taikinasta tulee siis noin 36 minimuffinssia tai minikuppikakkua.
    • Tarkkaile muffinssien paistumista. Paistoaika on ainakin muutaman minuutin lyhyempi kuin tavallisilla muffinsseilla.
    • Minimuffinssipeltejä ja -vuokia voi ostaa useimmista leivontatarvikeliikkeistä.

    Miten kuppikakkukuorrutteesta saisi vähemmän makeaa?

    • Jos kyseessä on margariinipohjainen suklaakuorrute, voit vähentää tomusokerin ja lisätä kaakaojauheen määrää. Jos vähennät tomusokeria esim. yhden desilitran, laita sen tilalle neljäsosa desilitra kaakaojauhetta.
    • Margariinipohjaisista kuorrutteista saa vähemmän makeita myös vähentämällä tomusokerin lisäksi nesteen (esim. kauramaito) määrää kuorrutteessa. Kuorrutetta voi tottakai tehdä myös kokonaan ilman nestettä, mutta mielestäni kuorrutteen rakenne ja maku ovat parempia sen kanssa. Jos jätät nesteet pois kuorrutteesta tai vähennät ne puoleen, varmista, että vaahdotat kuorrutetta riittävästi, jotta saat siitä kuohkeaa.
    • Osa tomusokerista voi olla mahdollista korvata myös soijamaito- tai muulla kasvimaitojauheella, jos satut sellaista saamaan käsiisi. Huomaa, että myös ne ovat makeutettuja, vaikkakaan ne eivät ole niin makeita kuin tomusokeri.
    • Tomusokeri-margariinikuorrutteita vähemmän makeita ovat vispipohjaiset kuorrutteet, kuten soija- tai kauravispistä ja sulatetusta suklaasta sekoitettu suklaamousse, jota voi käyttää myös kuorrutteena. Voit tehdä myös marjamoussea, joka käy täytteen lisäksi kuorrutteeksi.

    Miten tehdään lätyt ilman kananmunia ja maitoa?

    • Lättytaikinassa nesteenä voi käyttää kasvimaitoa, vissyä tai näitä molempia.
    • Kun kananmunat jätetään pois, niiden tilalle kannattaa laittaa vähän ekstrajauhoja, jotta taikina on pikkuisen paksumpaa. Tämän kummempaa kikkailua ei tarvitse tehdä.
    • Lettukestipostauksessa on useampi erilainen lättyresepti ja vinkkejä lättyjen paistamiseen. Mukana on myös ohjeet gluteenittomiin versioihin!

    Miksi en saa lättyjä käännettyä ilman niiden hajoamista?

    • Onhan lättytaikinasi riittävän paksu? Sen ei tarvitse olla tönkköä, mutta sen pitää olla vähän kananmunallista lättytaikinaa paksumpaa.
    • Onhan lättypannu riittävän kuuma, siinä riittävästi rasvaa ja onko lätyn alapintaan muodostunut hyvä paistopinta ennen kääntämisyritystä?
    • Onko sinulla käytössäsi litteä ja taipuisa lasta, jonka saa helposti sujautettua lätyn alle?
    • Kokeile tehdä pienempiä lättyjä! Niitä on helpompi kääntää kuin isoja.

    Miksi lättyihin ei tule väriä?

    • Jos lättytaikinassa ei ole tarpeeksi sokeria, se voi jäädä vaaleaksi.
    • Myös gluteeniton lättytaikina voi jäädä vaaleaksi.
    • Lätyt kannattaa myös paistaa hyvässä rasvassa ja riittävän pitkään.

    Miksi vohvelit jäävät kiinni rautaan?

    • Jos taikinassa on liikaa sokeria, se voi tarttua kiinni vohvelirautaan.
    • Myös liian löysä taikina voi tarttua kiinni.
    • Anna taikinan kypsyä hyvin ennen kuin avaat raudan. Avaa rautaa ensin varovasti, ja jos taikina tuntuu jäävän kiinni rautaan, auta sitä irtoamaan.

    Miksi pullasta tulee kuivaa?

    • Jos taikinassa on liikaa jauhoja, voi pullasta tulla kuivaa. Kun vaivaat taikinaa, lisää siihen vain sen verran jauhoja kuin on pakko. Älä siis lisää kaikkea jauhoa kerralla, vaan vaivaa taikinaan sitkoa ja lisää jauhoja vähitellen. Mitä tarkemmin ja pidempään vaivaat, sitä vähemmän jauhoja todennäköisesti tarvitset.
    • Taikinaan kannattaa laittaa riittävästi rasvaa ja sokeria, sillä ne kuohkeuttavat taikinaa.
    • Anna taikinan kohota hyvin ennen paistamista ja huolehdi, että et paista pullaa liian pitkään.
    • Hiivataikinoista tehdyt leivonnaiset kuivuvat aika nopeasti. Säilytä pullat esimerkiksi paperipussissa, joka on kääritty keittiöpyyhkeeseen. Jos et syö pullia vuorokauden sisällä, ne kannattaa pakastaa.

    Miten tehdään kakkupohja ilman kananmunia?

    • Teen itse vaaleat kakkupohjat yleensä sellaisella taikinalla, jossa on vissyä ja omenasosetta. Paistan pohjat uunipellillä pannukakun tapaan, jolloin niistä tulee kuohkeita ja pehmeitä. Muitakin tapoja on toki olemassa, mutta tämä on se, jonka olen itse hyväksi havainnut.
    • Täytekakkuoppaassa on käytännössä kaikki tieto, mitä tarvitset vegaanisen täytekakun valmistamiseen: kakkupohjareseptit, ohjeet täytteisiin ja kuorrutteisiin sekä paljon muuta.

    Miksi täytekakkupohjasta tulee kengänpohjia?

    • Jos kakkupohjaohjeessa käytetään vissyä, se ei saa olla matalahiilihappoista. 
    • Kun taikina on valmis, se pitäisi laittaa mahdollisimman pian paistumaan, jotta sen kuplat eivät karkaa taikinan seasta. Tämä pätee myös sellaisiin taikinoihin, joissa ei ole vissyä, sillä myös nostatusaineet muodostavat taikinaan ilmakuplia.
    • Jos paistettu pohja tuntuu kumimaiselta, ei hätää! Kunhan kostutat kakun hyvin ja käytät siinä meheviä täytteitä, kumimaisuus hyvin todennäköisesti katoaa.
    • Täytekakun kannattaa antaa tekeytyä vähintään kuusi tuntia ennen tarjoilua. Kakun kosteus pääsee näin leviämään koko kakkuun ja sen maut tasoittuvat. Tämä vaikuttaa myös kakun rakenteeseen myönteisesti.

    Miksi täytekakku jäi sisältä raa'aksi, vaikka paistoin sitä ohjeessa mainitun ajan / pidempään kuin ohjeessa?

    • Jos yritit paistaa vaaleaa täytekakkupohjaani kakkuvuoassa uunipellin sijaan, on vika todennäköisesti siinä.
    • Koska vegaaninen täytekakkupohja sisältää yleensä aika raskaita ainesosia, sitä ei kannata paistaa kakkuvuoassa. Taikina ei jaksa kohota, ja vaikka se jaksaisikin kohota, se ei jaksa kohota riittävästi tai riittävän pitkää aikaa. Kun kakkupohja paistetaan uunipellillä, tätä ongelmaa ei ole, sillä ohuempi taikinakerros paistuu nopeammin ja tasaisemmin.

    Miten tasona paistetusta kakkupohjasta saa pyöreän kakun?


    Miksi kakkupohjasta puskee läpi jokin paha maku?

    • Käytitkö kylmäpuristettua rypsiöljyä? Niin arvelinkin. Käytä seuraavalla kerralla miedonmakuista öljyä, kuten ihan tavallista rypsiöljyä.

    Miksi juustokakkuni ei hyytynyt?

    • Hyydytitkö kakun agar agarilla tai Vegegelillä? Katso kohta "Millä kannattaa korvata liivate" ylempää.
    • Oliko resepti sellainen, johon ei tule agar agaria tai Vegegeliä? Mitä vegetuorejuustoa ja vispiä käytit? Jos käytit Oatlyn påMackania ja Alpron soijavispiä, saattaa vika olla siinä, sillä ne ovat molemmat pehmeitä ja höttöisiä. Jos vaihdat molemmat tai ainakin toisen jämäkämpään (esim. Tofutti- tai Violife-tuorejuustot ja Plantin vispi), onnistuu kakkukin todennäköisesti paremmin. Myös suklaa hyydyttää hyvin, joten sen lisääminen massan sekaan todennäköisesti auttaa, jos se vain muuten sopii kakun makuihin.

    Onko jokin kauppojen lehtitaikinoista vegaaninen? Entä piparkakkutaikinoista?


    Tein marenkeja hyvänkuuloisella amerikkalaisen bloggaajan reseptillä ja ne kärähtivät täysin. Mitä tein väärin?

    • Jenkkiresepteissä lämpötilat ovat useimmiten fahrenheiteja celsiusasteikon sijaan. Uunisi oli siis todennäköisesti liian kuuma.

    Pitääkö mokkapalakuorrute levittää kylmän vai kuuman pohjan päälle?

    • Jos kuorrutteessa on rasvaa, se kannattaa levittää kylmän pohjan päälle. Jos sen levittää lämpimän pohjan päälle, rasva sulaa ja kuorrute imeytyy pohjaan.
    • Jos kuorrutteessa ei ole rasvaa, vaan esimerkiksi vain kahvia, tomusokeria ja kaakaojauhetta, sen voi levittää myös lämpimän pohjan päälle.

    Onko sinulla reseptiä vegaanisille runebergintortuille?


    Miten tehdään vegaanisia tuulihattuja?

    • En tiedä. Tuulihattutaikina ei sinällään kuulosta vaikealta veganisoida, sillä siihen tulee vehnäjauhoja, leivinjauhetta, voita, vettä ja kananmunia. Voin voi tietenkin vaihtaa margariiniin, mutta kananmunan korvaaminen onkin vähän hankalampi juttu, koska tuulihatuissa kananmuna nimenomaan kohottaa leivonnaisen. Olen muutaman kerran testannut vegaanisia tuulihattuja, ja sainkin jo aikaiseksi hyvänmakuisia ja tuulihatun näköisiä leivonnaisia. Ongelma niissä oli se, että ne eivät olleet onttoja, joten jätin reseptin hautumaan eli unohdin sen. 
    • Jos ihan villisti pitäisi nyt keksiä päästä vegaaninen tuulihatturesepti, niin vaihtaisin ehkä veden aquafabaan, lisäisin leivinjauheen määrää ja keksisin vielä jonkin sopivasti proteiinipitoisen asian kananmunien tilalle. (En tosin nyt äkkiä keksi, mikä se asia olisi.)
    • Tuulihatun tyyppisten eclairs-leivonnaisten reseptejä tulee välillä vastaan, ja olen yhden sellaisen leivonnaisen kerran syönytkin! Bhavna's Kitchenin videossa tehdään kananmunattomia eclairseja. Myös Gretchen's Vegan Bakeryssä on tehty vegaanisia eclairseja, mutta niissä kananmunan tilalla on tuote, jota ei toistaiseksi saa Suomesta kuin ehkä joskus ihan satunnaisesti.

    Voiko kääretortun tehdä vegaanisena?

    • Vastaus on kyllä, mutta minulla ei ole siihen tarjota kauhean tuoretta reseptiä. Tämä ihan toosii tosi vanha resepti on tarkoitettu sellaiselle kääretortulle, joka kääritään lämpimänä eli sen sisälle ei voi laittaa kreemiä tai muuta sulavaa täytettä.

    Miksi kaikki maistamani vegaaniset leivonnaiset maistuvat niin hyviltä? En voi lopettaa leipomista!

    • *näyttää peukkua ja hymyilee*

    Leivontatarvikkeet

    Leipominen onnistuu yleensä ilman sen ihmeellisempiä laitteita tai välineitä. Kulholla, mitta-astioilla ja haarukalla pääsee jo tosi pitkälle! Tässä on kuitenkin joitakin sellaisia tarvikkeita ja niihin liittyviä kysymyksiä ja pulmia, joihin olen usein törmännyt.

    Voinko käyttää mittaamiseen tavallisia lusikoita?

    • Tavalliset syömiseen tarkoitetut lusikat voivat olla keskenään tosi erikokoisia ja erimallisia. Niistä ei useinkaan päällepäin näe, pitääkö mitattavaa ainetta olla tasainen vai kukkurallinen lusikallinen. Yleensä vastaus on tasainen lusikallinen.
    • Vaikka leivonnan sanotaankin olevan tiedettä ja mittaamisen erityisen tarkkaa, niin uskallan silti väittää, että useimmat leivonnaiset kyllä onnistuvat, vaikka raaka-aineet mitattaisiinkin tavallisilla lusikoilla. Kriittisin mitattava ainesosa on agar agar, jota voi vääränkokoisella lusikalla tulla mitatuksi liian vähän.
    • Suosittelen vahvasti, että varsinkin jos leipoo säännöllisesti tai paljon, on kannattavaa hankkia viralliset mittalusikat. Hyvä setti on sellainen, jossa on 1 rkl, 1 tl, 1/2 tl ja 1/4 tl mitat. Niillä saa varmasti mitattua oikeat määrät leivinjauheita ja agar agareita.
    • Virallisesti yksi teelusikka on 5 ml ja yksi ruokalusikka on 15 ml.

    Kuinka paljon on hyppysellinen? Kuinka paljon on ripaus, loraus tai kunnon loraus?

    • Hyppysellinen on se määrä suolaa tai jotain muuta mitattavaa ainetta, joka jää peukalon ja etusormen väliin, kun upotat ne suolaan, painat ne yhteen ja nostat pois suolasta. Sormien sijaan voit käyttää myös lusikkaa tai veistä ja ottaa mitattavaa ainetta sen kärjellisen verran. Hyppysellinen on siis vähän, eikä sillä yleensä tarkoiteta mitään täsmällistä määrää.
    • Myös ripaus on epämääräinen mittayksikkö, jolla ei ole täsmällistä merkitystä. Se on vähän enemmän kuin hyppysellinen. Sormien sijaan se annostellaan ehkäpä ennemminkin lusikalla.
    • Loraus on samaa sarjaa hyppysellinen ja ripauksen kanssa, mutta se koskee yleensä nestemäisiä asioita, kuten öljyä tai etikkaa. Jos reseptissä sanotaan vaikkapa loraus öljyä, käytän sitä suurin piirtein ruokalusikallisen. Kunnon loraus on sitten vähintään tuplat.
    • Käytän resepteissä hyppysellinen-mittayksikköä silloin tällöin. Ripausta tai lorausta en muista käyttäneeni koskaan.

    Minulla ei ole vaakaa, mitä teen?!

    • Suomenkielisissä resepteissä ei juurikaan mitata jauhojen tai sokerin määrää painon mukaan vaan tilavuuden. Marjat, margariinit, suklaa ja vaikkapa soijajogurtti voidaan ilmoittaa painon mukaan.
    • Jos tarvitset sata grammaa margariinia ja sinulla on sitä neljänsadan gramman paketti, jaa se veitsellä ensin puoliksi toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Jokainen margariinilohko on painoltaan noin sata grammaa. Samalla tavalla voit arvioida monien muidenkin kiinteiden ja kiinteähköjen tuotteiden painoa.
    • Jos reseptissä sokeri, kaakaojauhe, vehnäjauho tai jokin muu irtonainen tuote on annettu grammoina, voit tarkistaa tuotteen painon desilitraa kohden esimerkiksi Marttojen sivuilta.

    Miten muffinssipeltiä käytetään? Mistä muffinssipeltejä voi ostaa?

    • Muffinssipellin avulla muffinsseista ja kuppikakuista tulee kauniin mallisia. Metallinen tai silikoninen muffinssipelti auttaa siis pitämään muffinssit muodossaan, jotta ne eivät leviä lättänöiksi paistamisen aikana.  
    • Metallista peltiä ei ole tarkoitus käyttää sellaisenaan, vaan sen kanssa on erittäin suositeltavaa käyttää paperisia vuokia. 
    • Jos ehdottomasti haluat käyttää metallista muffinssipeltiä ilman paperivuokia, rasvaa ja jauhota pelti hyvin ja anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista. Vaikka pelti olisi rasvattu ja jauhotettu hyvin, voi leivonnaisia olla vaikea saada siitä irti. 
    • Silikonimuotit eivät tarvitse paperivuokia, ja niistä on yleensä suht helppo saada leivonnaiset irti. Jos haluat leipoa muffinsseja ilman kertakäyttövuokia, voi silikoni olla hyvä ratkaisu. 
    • Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, voit käyttää kartonki-, amerikan-, silikoni- tai foliovuokia. Jos sinulla ei ole näitäkään, kokeile laittaa kaksi tavallista paperivuokaa päällekkäin. 
    • Muffinssipeltejä voi ostaa useimmista sellaisista kaupoista, jotka myyvät leivontarvikkeita. Ne maksat muutamasta eurosta kymmeneen euroon. Joskus myös kirpputoreilta löytää halpoja muffinssipeltejä. Minimuffinssipeltejä voi varmimmin ostaa leivontatarvikeliikkeistä.

    Miten muffinssitaikinan saa vuokiin siististi ilman sotkua?

    • Taikinaa ei kannata yrittää kaataa suoraan taikinakulhosta vuokiin. Suosittelen käyttämään apuna jotakin seuraavista:
      • Mekaaninen jäätelö-/keksikauha, jolla taikinaa voi annostella tosi kätevästi.
      • Myös desilitran, puolen desilitran mittaa tai metallista soppakauhaa voi käyttää apuna annostelussa.
      • On olemassa myös taikinan annosteluun tarkoitettuja kannuja ja suppiloita, joiden pohjassa on reikä ja josta taikinaa saa valutettua sopivan määrän kerralla.
    • Tärkeintä sotkun välttämisessä on se, että pyrkii pitämään annosteluun käytetyn välineen mahdollisimman puhtaana. Älä siis säilytä sitä taikinan seassa silloin, kun et tarvitse sitä, vaan laita se esimerkiksi lautaselle taikinakulhon viereen. Pyyhi siitä ylimääräinen taikina pois riittävän usein.

    Miten saa tehtyä hienoja pursotuksia?

    • Pursotuksia tehdään yleensä joko vaahtoutuvilla kasvikermavaahdoilla tai margariini-tomusokeripohjaisilla kreemeillä. Lue vegekermavaahtojen eli vispien käytöstä tarkemmin Maitotuotteet-otsikon alta.
    • Kuppikakkujen ja täytekakkujen kuorruttaminen ja pursottaminen on taito, jonka voi melkeinpä kuka tahansa oppia. Suosittelen katselemaan Youtubesta videoita erilaisista tekniikoista ja opetella niistä vaikka kaksi erilaista. Pursottamista kannattaa harjoitella etukäteen, etenkin jos tiedossa on tärkeät juhlat, joiden tarjoiluiden pitää näyttää täydellisiltä.
    • Vaikka pursottaa voi myös laittamalla kuorrute muovipussiin, jonka kulmaan leikataan reikä, se ei välttämättä ole paras tapa, jos tarkoituksena on tehdä erityisen kauniita tai näyttäviä pursotuksia. Silloin on suositeltavaa hankkia vähän apuvälineitä. Tarvitset pursotuspussin ja pursotusterän eli tyllan. Pursotuspussin voi tehdä myös itse leivinpaperista esimerkiksi tällä ohjeella. (Huomioi, että sellaiset ison lääkeruiskun malliset pursotusvälineet on tarkoitettu keksitaikinoiden pursottamiseen. Ne ovat vähän kömpelöitä kuorrutteiden pursottamiseen.)
    • Pursottamiseen käytettävän kuorrutteen pitää olla riittävän pehmeää, jotta sitä on helppo pursottaa, mutta se ei saa kuitenkaan olla valuvaa.

    Miten voin koristella kakut ja kuppikakut ilman pursotusvälineitä?

    • Kuorrutteen voi levittää tietysti myös lusikalla tai veitsellä. Kulmapalettiveitsi on tehtävään erityisen hyvä, jos sellainen sattuu löytymään. 
    • Kuorrutteeseen voi tehdä lusikalla esimerkiksi spiraalin tai haarukan piikeillä raitoja.
    • Jos sinulla on mekaaninen jäätelökauha, voit annostella kuppikakkukuorrutteen sen avulla tekemällä kuorrutteesta pallon kuppikakun pinnalle.
    • Täytekakun voi kuorruttaa pursottamisen sijaan pilvenhattarametodilla, jossa vaahdotettu vispi lusikoidaan kakun pinnalle ja taputellaan tarkoituksella epätasaiseksi. Lopputulos on tosi kivannäköinen.
    • Pursotuspussin voi tehdä myös muovipussista tai leivinpaperista (linkki ohjeeseen yllä). Huom! Jos sinulla on suklaa- tai muuta ruskeaa kuorrutetta, en suosittele pursottamaan sitä ilman pursotusterää eli tyllaa paitsi siinä tapauksessa, että olet tekemässä kakkaemojileivonnaisia.

    Minulla ei ole oikeankokoista tai -mallista vuokaa, mitä teen?

    • Jos vuoan koko on ilmoitettu sentteinä, on oleellista vuoan pinta-ala. Pyöreän vuoan sijaan voi siis käyttää kantikasta ja toisinpäin, kunhan pinta-ala on suurin piirtein sama. 
      • Jos vuoan läpimitta heittää parilla sentillä, se ei todennäköisesti juuri haittaa. Tarkkaile kuitenkin paistoaikaa.
      • Jos teet leivonnaisen paljon isommassa vuoassa kuin ohjeessa on neuvottu, sitä on vuoassa ohuempi kerros. Leivonnainen kypsyy tällöin nopeammin.
      • Jos taas vuokasi on pienempi kuin ohjeessa eli taikina on paksumpana kerroksena, paistoaika pitenee. Jos vuoka on merkittävästi pienempi, voi leivonnaisella olla vaikeuksia paistua kunnolla ja se voi jäädä sisältä raa'aksi. 
    • Jos vuoan koko on ilmoitettu litroina, voit yleensä huoletta käyttää isompaa vuokaa. Taikina ei tällöin tietenkään täytä koko vuokaa, joten leivonnainen voi näyttää vuokaan verrattuna vähän hassulta. Liian pieneen vuokaan taikinaa ei kannata laittaa, sillä se voi pursuilla yli ja valua uunin pohjalle.
    • Voit myös tuplata tai puolittaa taikinan sen mukaan, minkä kokoinen vuoka sinulla on käytössä.

    Haluan tehdä leivonnaista vuoan sijaan pellillisen. Pitääkö minun kaksin- vai kolminkertaistaa resepti?

    • Jos alkuperäinen resepti tehdään noin 24-senttiseen pyöreään vuokaan, tee resepti kolminkertaisena. Jos taas alkuperäinen resepti tehdään noin 30-senttiseen pyöreään vuokaan, tee resepti kaksinkertaisena.
    • Paistolämpötila pysyy samana. Paistoaika pysyy todennäköisesti myös samana, mutta tarkkaile leivonnaista ja lisää tai vähennä paistoaikaa tarvittaessa.

    Millä taikina kannattaa sekoittaa?

    • Taikinan sekoittamiseen voi käyttää vispilää, sähkövatkainta, haarukkaa, blenderiä, sauvasekoitinta tai käsiä, mutta riippuu tosi paljon taikinasta, mikä väline sopii mihinkin. 
    • Voit lukea tästä tekstistä, mitä välineitä on suositeltavaa käyttää minkäkinlaisiin taikinoihin.

      Onko sähkövatkain pakollinen?

      Leipominen onnistuu tosi hyvin myös ilman sähkövempaimia, mutta on joitakin asioita, joissa sähkövatkain tai yleiskone on erityisen hyödyllinen tai jopa pakollinen.
      • Vispien vaahdottaminen
      • Aquafaban vaahdottaminen 
      • Margariinipohjaisten kuorrutteiden ja täytteiden valmistaminen
      • Suurien taikinoiden sekoittaminen.

      Onko tehosekoitin (blender) tai monitoimikone (food processor) pakollinen? Voinko käyttää sen tilalla sauvasekoitinta?

      • Jos haluat tehdä pähkinöistä tai siemenistä tahnoja tai maitoja tai pakastetuista banaaneista jäätelöä, on tehosekoitin tärkeä apuväline.
      • Sauvasekoittimet eivät yleensä ole niin tehokkaita kuin tehosekoittimet ja monitoimikoneet. Sauvasekoittimen terät voivat myös olla tylsemmät. Riippuu siis tosi paljon sauvasekoittimesta, voiko sitä käyttää tehosekoittimen tilalla. 
      • Laitteet, joiden tehot ovat heikot, voivat helposti rikkoontua, jos niillä yrittää hienontaa tai soseuttaa pähkinöitä tai pakastettuja hedelmiä. Ethän siis riko laitettasi, vaan selvitä etukäteen, mitä sillä voi tehdä ja mitä sillä ei suositella tehtävän!

      Millainen lämpömittari olisi hyvä?

      • Leivonnassa tarvitaan lämpömittaria, kun mitataan uppopaistorasvan lämpötilaa tai jos valmistetaan makeisia tai kastikkeita, joissa sokerin tai siirapin lämpötilalla on merkitystä.
      • Lämpömittarissa pitää siis olla jonkinlainen anturi, jonka voi asettaa mitattavaan aineeseen. 
      • Saatavilla on monenlaisia lämpömittareita, jotka useimmiten käyvät hyvin myös leivontaan:
        • makeisia varten tarkoitettuja lämpömittareita (candy thermometer)
        • lihalämpömittareita, joiden anturin voi asettaa myös kattilan reunaan
        • nuolijoita, joissa on sisäänrakennettu lämpömittari.
      • Uppopaistorasvan lämpötilaa voi arvioida myös ilman lämpömittaria esimerkiksi paistamalla siinä pienen palan leipää tai taikinaa. Tarkempia ohjeita annetaan yleensä reseptien yhteydessä.

      Mitä pitää ottaa huomioon, jos käyttää kiertoilmauunia?

      • Kamomillan konditorian reseptit on tehty tavallisella uunilla.
      • Kiertoilmauunissa kuuma ilma uunin nimen mukaisesti kiertää, joten sinne voi laittaa samaan aikaan leivonnaisia useampaan tasoon.
      • Kiertoilmauunissa lämpötila valitaan yleensä vähän pienemmäksi kuin tavallisessa uunissa. Tämä riippuu vähän uunista, joten tarkista oman uunisi käyttöohjeesta kyseisen uunin suositukset ja vinkit.


      Leivonnan aikataulutus

      Minulta kysellään tosi usein, voiko leivonnaisen pakastaa tai voiko sen tehdä jo edellisenä päivänä. Aloinkin pari vuotta sitten lisätä pakastamisohjeet blogin resepteihin. Sitä vanhemmissa resepteissä tietoa ei yleensä ole. Tässä yleisesti vinkkejä.

      Voiko tämän leipoa jo edellisenä päivänä?

      • Useimmat leivonnaiset voi leipoa ja edellisenä päivänä ja tosi monet leivonnaiset kannattaakin leipoa hyvissä ajoin. 
      • Vastapaistetut leivonnaiset, kuten keksit, muffinssit ja kuivakakut, ovat toki ihania, mutta ne ovat hyviä myös myöhemmin. 
      • Täytettyjen ja kuorrutettujen leivonnaisten maku usein tasaantuu ja syvenee, kun ne saavat tekeytyä päivän tai jopa pari. Säilytä tällaiset leivonnaiset ilmatiiviisti jääkaapissa.
      • Jos leivot hiivalla kohotetuilla taikinoilla tai lehtitaikinaleivonnaisia, ne kannattaa leipoa vasta tarjoilupäivänä tai pakastaa ja sulattaa tarjoilupäivänä, koska ne kuivuvat herkästi.
      • Pavlova kannattaa koota vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki ei mene mössöksi.
      • Osa kakkujen ja muiden leivonnaisten koristeista kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät mene pilalle kosteudesta. 
        • Pähkinät saattavat imeä itseensä kosteutta, jolloin niiden rapeus kärsii. 
        • Vohvelit ja keksimurska imevät myös kosteutta.
        • Marsipaani- ja sokerimassa imevät itseensä kosteutta jääkaapissa ollessaan etenkin silloin, jos ne on peitetty kuvulla. Näillä kuorrutetut kakut kannattaakin kuorruttaa vasta tarjoilupäivänä ja näistä tehdyt koristeet lisätä leivonnaisen päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Massan alle ei kannata laittaa hilloa tai vispiä, sillä massa imee sen kosteuden itseensä. Käytä mieluummin kreemiä varsinkin silloin, jos kakkua ei syödä heti vaan seuraavana päivänä.
        • Jos kakun koristeena on marjoja, ne kannattaa lisätä vasta ennen tarjoilua, jotta niistä valuva neste ei värjää kuorrutetta.

      Voiko tämän pakastaa?

      • Suht huoletta voi pakastaa kuivakakkuja, muffinsseja (ilman kuorrutetta), täytekakkupohjia (ilman täytettä), keksejä, pullia, lehtitaikinaleivonnaisia, piirakoita (joiden täytteessä ei ole valkoisia asioita, kuten soijajogurttia) sekä mokkapaloja, brownieita ja vastaavia.
      • Jos muutokset ulkonäössä eivät haittaa, voit pakastaa myös täytekakkuja, kuppikakkuja, whoopieita, piirakoita (joissa on valkoista täytettä), juustokakkuja, lättyjä ja pannareita.
      • En suosittele pakastamaan hyytelökakkuja, kiisseleitä tai vanukkaita enkä kokonaisia pähkinöitä sisältäviä leivonnaisia.
      • Leivonnaiset kannattaa sulattaa ensisijaisesti jääkaapissa. Huoneenlämmössä sulattamisessa voi olla riskinä se, että elintarvikehygienia voi kärsiä, jos sulamiseen kuluu pitkä aika. Sulata mikrossa tai uunissa vain sellaisia leivonnaisia, joita ei ole kuorrutettu tai täytetty.

      Pitäisi leipoa isolle porukalle, mitä teen?


      Erikoisruokavaliot

      Vegaaniset leivonnaiset sopivat hyvin tosi isolle osalle ihmisiä, koska ne ottavat niin hyvin huomioon monet yleiset allergiat. Ne ovat automaattisesti maidottomia, munattomia ja laktoosittomia. Vegaanileivonnaisia on tietysti mahdollista tehdä myös gluteenittomana, soijattomana ja pähkinättömänä sekä monia muita erikoisruokavalioita ja rajoituksia noudattaen tarpeen mukaan.

      Lapseni on todella allerginen maidolle/kananmunille. Voiko hän syödä vegaanisia leivonnaisia?

      • Tosi monet elintarvikkeet voivat sisältää jäämiä tuotteista, jotka eivät kuulu tuotteen reseptiin. Yleiset allergeenit, kuten maito, kananmuna ja pähkinät, pitää merkitä tuotteen pakkaukseen. Esimerkiksi monet suklaat, karkit ja valmiskeksit voivat sisältää jäämiä maidosta. Suurimmalla osalla vegaaneista ei ole eettistä syytä vältellä tällaisia tuotteita: tuotantolinjalta mahdollisesti suklaalevyyn päätyvä maitohippu ei lisää eläinten kärsimystä eikä ilmastopäästöjä eli niitä syitä, joiden vuoksi monet vegaanit ovat vegaaneja. Näin ollen myös tällaisia leivonnaisia kutsutaan yleensä vegaanisiksi. 
      • Yritysten kohdalla tuotepakkausten ja esimerkiksi nettisivujen merkintöjen käytännöt vaihtelevat. Jotkut yritykset merkitsevät vaikkapa nettisivuilleen tietyn tuotteen sopivan vegaaniruokavalioon, vaikka siinä voisikin olla pieniä määriä maitoa jäämänä tuotantolinjalta. Osa yrityksistä puolestaan toimii päinvastoin. Allergeenien mahdollisuus pitää merkitä tuotepakkaukseen, joten parhaiten tiedon niistä saa lukemalla tuoteselosteen.
      • Erityisesti silloin jos kyseessä on vakava allergia, niin myös vegaanisten leivonnaisten kohdalla kannattaa kysyä, voivatko ne sisältää jäämiä eläinperäisistä raaka-aineista. Leivonnaisen tekijällä on mielestäni vastuu olla selvillä asiasta.
      • Jos leivot itse, niin vegaaniset reseptit ovat tietenkin allergisellekin turvallisia, kunhan niihin valitaan ne tuotteet, jotka sopivat allergikolle. Esimerkiksi Dammenberg valmistaa allergeenivapaita suklaita, joista monet ovat vegaanisia.

      Voiko tämän tehdä gluteenittomana?

      • Yleensä vastaus tähän kysymykseen on kyllä.
      • Olen koonnut tähän tekstiin resepti- ja tuotesuosituksia sekä tärkeitä ohjeita gluteenittomaan leivontaan.
      • Reseptin muokkaaminen gluteenittomaksi onnistuu useimmiten siten, että jauhot vaihdetaan sopiviin gluteenittomiin ja taikinaan lisätään gluteenin tilalle ksantaania. Suosittelen jauhoksi yleensä Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. 
      • Muita gluteenittomia ja vegaanisia jauhoseoksia ovat esimerkiksi Semper Fin Mix (hieno jauhoseos) sekä Sunnuntai Gluteeniton jauhoseos (sisältää vehnätärkkelystä). Sunnuntain jauhoseos soveltuu lähinnä kekseihin ja murotaikinapiirakkapohjiin, sillä muffinsseissa ja muissa vastaavissa pehmeissä leivonnaisissa siitä tulee sienimäistä.
      • Huomioi, että joissakin gluteenittomissa jauhoseoksissa on maitoa. Tarkista siis tuoteseloste!
      • Kamomillan konditoriassa on satoja reseptejä, jotka voi tehdä tarvittaessa myös gluteenittomana. Pääset selaamaan niitä tästä linkistä.

      Mistä ksantaania tai psylliumia voi ostaa?

      • Ksantaania myydään yleisesti ihan tavallisten ruokakauppojen leivontaosastoilla.
      • Psylliumia myydään monien kauppojen leivontaosastoilla. Koska sitä käytetään myös kuitulisänä, se voi olla myös jossain muussa hyllyssä. Kannattaa kysyä henkilökunnalta apua.

      Onko gluteenittomassa leivonnassa pakko käyttää ksantaania tai psylliumia?

      • Ksantaani korvaa gluteenittomassa leivonnassa puuttuvaa gluteenia eli se pitää leivonnaista kasassa. Suosittelen ksantaania etenkin kakkuihin, muffinsseihin ja muihin vastaaviin huokoisiin leivonnaisiin. Keksi- ja murotaikinapiirakoissa ksantaani ei todennäköisesti ole pakollinen, vaan leivonnaisen muoto ja paistotapa auttaa sitä pysymään koossa.
      • Psyllium antaa leivonnaiselle kuohkeutta ja pitää sitä myös koossa. Ilman psylliumia leivonnaisen rakenteesta tulee siis toisenlainen. Riippuu leivonnaisesta ja sen syöjästä, haittaako se vai ei.

      Voiko tämän tehdä soijattomana?

      • Vegaaniset leivonnaiset ovat hyvin usein sellaisenaan soijattomia tai ne voi helposti muokata soijattomiksi vaihtamalla soijaa sisältävät tuotteet soijattomiin. 
      • Jos esimerkiksi piirakan täytteessä on soijajogurttia, sen voi vaihtaa kaurajogurttiin, johon on sekoitettu perunajauhoja tai maissitärkkelystä. Tärkkelystä tarvitaan siksi, että kaurajogurtti ei hyydy sellaisenaan yhtä hyvin kuin soijajogurtti.
      • Blogissa on tosi paljon soijattomia reseptejä sekä soijattomiksi helposti muokattavia reseptejä. Pääset selaamaan niitä tästä linkistä.

      Voiko tämän tehdä pähkinättömänä?

      • Jos pähkinät ovat leivonnaisessa koristeena, ne voi vain jättää pois.
      • Jos pähkinät ovat taikinan seassa kokonaisina tai rouheena, ne voi yleensä jättää pois tai niiden tilalle voi laittaa vähän lisää jauhoja tai vaikkapa hiutaleita.
      • Jos pähkinät ovat jauheena taikinan seassa, niiden tilalle voi laittaa vähän lisää jauhoja.
      • Jos taikinassa on käytetty maapähkinävoita, mantelivoita tai muuta vastaavaa tahnaa, sen tilalle voi laittaa siemenistä tehtyä tahnaa, joita voi ostaa joistakin erikoisruokakaupoista. Jos nekään eivät käy, suosittelen etsimään jonkin toisen reseptin, sillä pähkinätahnat vaikuttavat leivonnaisen rakenteeseen. Maapähkinävoin vaihtaminen auringonkukansiemenvoihin vaikuttaa tietysti myös tuotteen makuun, mikä myös kannattaa huomioida.
      • Usein pähkinät ovat leivonnaisessa tärkeässä roolissa tuomassa makua ja purutuntumaa. Jos pähkinät jättää pois, voi leivonnaisesta tulla maultaan tai rakenteeltaan hyvin erilainen tai jopa tylsä. Joskus voi siis olla parempi vaihtaa pähkinällinen resepti suosilla pähkinättömään.

      Voinko käyttää reseptissä puhdistamatonta sokeria? 

      • Voit yleensä vaihtaa valkoisen sokerin puhdistamattomaan sokeriin.
      • Leivonnainen todennäköisesti maistuu tällöin erilaiselta, mutta on makuasia, maistuuko se paremmalta vai huonommalta vai vain erilaiselta.
      • Valkoisella sokerilla leivotut leivonnaiset kohoavat usein paremmin kuin puhdistamattomalla sokerilla leivotut. Leivonnaisen rakenne voi siis muuttua, jos sokerin vaihtaa.

      Miten voin vähentää sokerin määrää?

      • Sokerin tarkoitus on tietysti antaa leivonnaiselle makeutta, mutta lisäksi se omalta osaltaan kuohkeuttaa ja joissain tapauksissa myös koossapitää taikinaa. Sokerin vähentäminen voi siis saada aikaan tiiviimpiä ja joissain tapauksessa leipämäisempiä leivonnaisia.
      • Leivonnassa voidaan käyttää makeutuksena myös omena-, päärynä- tai banaanisosetta, jolloin sokerin määrää voidaan vähentää. Tämä vaikuttaa kuitenkin leivonnaisen rakenteeseen ja usein merkittävästi. Etenkin pelkillä hedelmäsoseilla makeutetut paistetut leivonnaiset ovat herkästi tiiviitä ja kumimaisia. Hedelmäsosetta sisältävät leivonnaiset eivät paistu yhtä rapeiksi kuin hedelmäsoseettomat.
      • Jos sokerin tilalla käytetään esimerkiksi steviatippoja, se voi antaa toivotun makeuden, mutta ei samaa rakennetta, minkä sokeri antaa. 

      Miten voin leipoa ilman sokeria?

      • Minulla ei ole tarpeeksi tietoa tästä aiheesta, joten en uskalla neuvoa. Jos haluat leipoa täysin ilman lisättyä sokeria ja makeutusaineita, suosittelen kääntymään hakukoneen puoleen ja etsimään vinkkejä toisaalta.

      Onko sinulla FODMAP-ruokavalioon soveltuvia reseptejä?


      Vegaaniruokavalio ja vegaaniset tuotteet

      Kokosin tähän väljästi leivontaan liittyviä kysymyksiä vegaanituotteista ja vegaanisesta ruokavaliosta.

      Mistä tietää, mitkä tuotteet ovat vegaanisia? Onko olemassa jokin lista, josta niitä voi tarkistaa?

      • Vegaanituotteet.net-sivu on mahtava tietopaketti yleisesti Suomessa saatavilla olevista perusruokakauppojen vegaanisista tuotteista. Lista ei ole täydellinen eli tuote voi olla vegaaninen, vaikka sitä ei olisikaan listattu Vegaanituotteet-sivulle. Lisäksi monet kivijalkaliikkeet ja nettikaupat myyvät paljon vegaanituotteita.
      • Leivontaan soveltuvia vegaanisia tuotteita on paljon: kasvimaitoja, vaahtoutuvia kasvikermoja eli vispejä, vegetuorejuustoja, kauravaniljakastikkeita , soijarahkaa ja tietysti margariineja.
      • Vegaanituotteet-sivulle on listattu vegaanisia strösseleitä, sokeri- ja marsipaanimassoja, elintarvikevärejä sekä muita koristelutuotteita.
      • Suomessa ei yleensä erikseen merkitä tuotteeseen tekstillä tai symbolilla, että se on vegaaninen. Vegaanisuus selviää siis yleensä tuoteselostetta lukemalla: jos tuote ei sisällä minkäänlaisen eläimen lihaa, maitotuotteita, munia tai liivatetta, se on hyvin todennäköisesti vegaaninen.
      • Jos tuotteessa lukee, että se "Saattaa sisältää jäämiä maidosta/munista/jne." voi se silti olla vegaaninen. Maito/muna/jne. saattaa päätyä tuollaiseen tuotteeseen tuotantolinjalta eli se ei kuulu tuotteen reseptiin. Merkintä on olemassa allergikkoja varten, jotta he osaavat tarvittaessa vältellä tuotetta. 

      Lisäaineet, hunaja ja muut hyönteistuotteet, aromit ja hirvensarvisuola?

      Mietin pitkään, haluanko puhua näistä asioista tässä tekstissä ja miten paljon, sillä nämä teemat helposti harhauttavat ihmiset keskustelemaan yksittäisistä asioista ja antamaan niille suuremman merkityksen tärkeiden kokonaisuuksien sijaan. Jos olet kiinnostunut vegaaniruokavaliosta tai eläinperäisen ruoan vähentämisestä, suosittelen, että näihin yksittäisiin varsin pieniin juttuihin ei kannata kauheasti kiinnittää huomiota etenkään aluksi ja varsinkaan siksi, että hyvin usein monet mahdollisesti epävegaaniset asiat ovatkin sattumalta vegaanisia. Isot linjat, kuten lihan- ja maitotuotteiden syönnin vähentäminen, ovat paljon merkityksellisempiä ja tärkeämpiä asioita kuin e-koodien lukeminen kauppareissulla tai epävegaanisen asian etsiminen sieltä, mistä sitä on vaikea löytää. Jos taas olet vegaani, saat olla juuri niin paljon vegaani kuin haluat ja myös lukea niitä e-koodeja tai kysellä raaka-aineiden alkuperää valmistajilta, jos se on sinulle tärkeää. Vegaanius ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niin pitää tehdä.
      • Vaikka onkin olemassa lisäaineita, jotka voivat olla eläinperäisiä, yleensä ne on Suomessa valmistettu kasvikunnan tuotteista tai synteettisesti. Siksi olen itse sitä mieltä, että niiden selvittämiseen tai varsinkaan ulkoa opettelemiseen ei kannata käyttää aikaa, vaan ennemmin voi vain olettaa niiden olevan vegaanisia. Voit toki tarkistaa, löytyykö tuote Vegaanituotteet-sivulta. Kaikki sivulla mainitut tuotteet ovat lisäaineita myöten vegaanisia. Vaikka tuotetta ei sivulta löytyisikään, se ei tarkoita, että se ei olisi vegaaninen, sillä sivulle ei ole listattu kaikkia vegaanisia tuotteita.
      • Varmasti eläinperäisiä lisäaineita ovat E120 (karmiini), E901 (mehiläisvaha) ja E904 (sellakka). Nämä ovat niin sanottuja hyönteistuotteita, joita monet vegaanit välttävät. Leivontaan liittyvissä tuotteissa näitä on usein karkeissa, strösseleissä ja joissakin punaisissa elintarvikeväreissä. (Lisäksi on kaksi muuta eläinperäistä lisäainetta, E966 ja E1105, mutta ne ovat harvinaisia.) Useimmat vegaanit välttävät myös hunajaa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan tämän hunajantuotantoa ja sen monimutkaisuutta käsittelevän tekstin Vegaanihaasteen blogista. Yleinen (vaikkakaan ei universaali) tapa on, että hyönteistuotetta sisältäviä tuotteita ei sanota vegaanisiksi, siitä huolimatta että osa vegaaneista niitä joskus syökin. Jos aiot käyttää hyönteistuotteita sisältäviä raaka-aineita leivonnaisissa tai ruoanlaitossa ja tarkoituksenasi on tarjota niitä myös vegaaneille, suosittelen kysymään heiltä etukäteen, miten he niihin omassa ruoassaan suhtautuvat. Se on todennäköisesti paljon kivempi tapa kuin se, että asia selviäisi vasta ruokapöydässä. (Jos vegaanitermin käyttö hyönteistuotteita syövien ihmisten kohdalla ihmetyttää, lue tekstin lopusta pohdintani asiasta. Ja jos minun hunajansyöntini kiinnostaa, niin kerrottakoon, että en käytä hunajaa enkä muitakaan hyönteistuotteita.)
      • Myös luonnollisten aromien vegaanisuutta kysellään usein etenkin sosiaalisen median vegaaniryhmissä. Joissain harvinaisissa tapauksissa aromin valmistusaineena on hauste, joka on peräisin majavan anaalirauhasesta ja jota ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen. Tämä on kuitenkin sen verran harvinaista ja epätodennäköistä, että aromien voi luottaa olevan vegaanisia, jos niissä ei erikseen mainita niiden olevan eläinperäisiä. Yleensä aromin eläinperäinen ainesosa on peräisin maidosta, ja se pitää silloin ilmoittaa tuotteen pakkauksessa.
      • Joissain korppujauhoissa, valmiissa kekseissä ja ehkä joissain vanhoissa resepteissä käytetään hirvensarvisuolaa. Se on nimestään huolimatta vegaanista.
      • Joskus saattaa kuulla väitteen, että sokeri ei olisi vegaanista. Näin onkin joissain tapauksissa esimerkiksi Yhdysvalloissa, joissa jotkin valmistajat valkaisevat sokeria luujauholla. Suomessa myytävä sokeri on kuitenkin aina vegaanista – mansikkatomusokeria lukuun ottamatta, sillä se sisältää karmiinia. Yhdysvalloissakin monet vegaanit käyttävät sokeria siitä huolimatta, tietävätkö he juuri kyseisen sokerin vegaanisuudesta vai eivät. Eläinaktivisti Colleen Patrick-Goudreau kertoo tässä videossa hyvän tiivistelmän siitä, miksi sokerin vegaanius ei ole oleellista isossa mittakaavassa. Video on englanniksi ja siinä kuvaillaan sanallisesti eläintuotannon julmia käytäntöjä. (Jos jotakuta kiinnostaa minun sokerinkäyttöni nyt, kun asun Yhdysvalloissa, niin kerrottakoon, että ostan kotiin vain sellaista sokeria, jonka tiedän olevan vegaanista, mutta valmiissa elintarvikkeissa tai ravintolaruoissa en kysele sokerin vegaanisuuden perään juuri siitä syystä, mistä Patrick-Goudreau videossaan puhuu.)
      • On olemassa myös sellaisia tuotteita, joissa voi olla käytetty eläinperäisiä ainesosia, mutta se ei käy mitenkään ilmi tuotepakkauksesta ja sitä voi olla vaikeaa tai mahdotonta selvittää. Olen itse vahvasti sitä mieltä, että tällaiset tuotteet ovat riittävän vegaanisia, vegan enough. Meidän maailmamme perustuu hyvin pitkälle eläinten hyväksikäytölle, ja eläinperäisiä raaka-aineita onkin ihan kaikkialla tyyliin muovipusseista vessapaperiin. Tässä tilanteessa on niin paljon tärkeämpää keskittyä isoihin linjoihin, kuten lihan- ja maidonsyönnin vähentämiseen. Kun maailma pikkuhiljaa muuttuu ja saamme parempia tuotteita eläinperäisten tilalle, vaihtuvat myös nämä näkymättömät piiloeläintuotteet vegaanisiin.

      Mitkä yllättävät tuotteet eivät ole vegaanisia?

      En yleensä tykkää tehdä tällaisia listoja, koska se antaa sen virheellisen kuvan, että vegaaniruokavalio olisi täynnä mokaamisen vaaranpaikkoja tai että sillä mokaamisella olisi ylipäätään jotain väliä. Tässä kuitenkin muutama sellainen leivontaan liittyvä juttu, joiden eläinperäiset ainesosat tulevat aina silloin tällöin ihmisille yllätyksenä. Jos nyt tämän listan myötä huomaat mokanneesi, niin ethän soimaa itseäsi! Me kaikki mokailemme, vaikka olisimme olleet kaksikymmentä vuotta vegaaneja ja osaisimme kaikki tuotepakkaukset ulkoa. Seuraavalla kerralla voit halutessasi valita toisin.
      • Liivate eli gelatiini ei ole vegaanista ja myös useimmat "tavalliset" kasvissyöjät välttävät sitä. Liivatetta on tosi monenlaisissa tuotteissa karkeista joihinkin yksittäisiin maustettuihin pähkinöihin. Sitä ei kuitenkaan ole niissä kaikissa, joten suosittelen lukemaan tuoteselosteen.
      • Monet strösselit ja muut koristelutuotteet sisältävät eläinperäisiä ainesosia, kuten maitotuotteita, liivatetta (gelatiini), karmiinia (E120), mehiläisvahaa (E901) tai sellakkaa (E904). Vegaanisia koristelutuotteita on listattu tänne.
      • Marianne-rakeissa on sekä mehiläisvahaa että sellakkaa. (Perus-Mariannet ja Marianne-rouhe sen sijaan ovat vegaanisia.)
      • Myös Lontoon rakeet, ranskanpastillit ja monet muut vastaavat päällystetyt makeiset sisältävät sellakkaa, mehiläisvahaa tai karmiinia. (Vegaanisia karkkeja on saatavilla paljon, ja monet niistä sopivat kivasti koristeiksi leivonnaisiin. Voit kurkata niiden listaa täältä.)
      • Mansikanmakuinen tomusokeri sisältää karmiinia. Se taitaa olla Suomen markkinoilla ainoa epävegaaninen sokeri.
      • Flora vispi ja muut kasvirasvavalmisteet. Vain niiden rasva on kasvirasvaa, mutta ne ovat silti maitopohjaisia. Sama koskee kasvirasvajäätelöitä. (Vegaanisia vaahtoutuvia kastikkeita on listattu tänne ja vegaanisia jäätelöitä ovat jätskialtaat pullollaan!)
      • Joskus erikoisruokavaliomerkinnät voivat mennä vähän sekaisin varsinkin silloin, jos aihe ei ole kovin tuttu. Koska vegaanisissa tuotteissa ei käytetä eläinperäistä maitoa, niissä ei ole silloin myöskään laktoosia. Laktoositon-merkintä ei kuitenkaan yleensä tarkoita vegaanista tai edes maidotonta. Myöskään maidoton ei ole aina vegaaninen, koska sen valmistuksessa on voitu käyttää muita eläinperäisiä tuotteita.

      Mitä vegaanisia tuotteita voi käyttää leivonnassa?

      • Jauhot, sokerit, pähkinät, leivinjauheet ja monet muut perusleivonnasta tutut tuotteet ovat vegaanisia ja käyvät näin ollen myös vegaaniseen leivontaan. 
      • Eläinperäisten maitotuotteiden tilalla käytetään niiden kasviperäisiä vaihtoehtoja: maidolle, kermalle, voille, jäätelölle, tuorejuustolle, jogurtille, kermaviilille ja rahkalle on siis olemassa vegaaninen vastine, ja niitä kaikkia saa hyvin yleisesti ihan tavallisista ruokakaupoista.
      • Vegaanileivonnassa voidaan käyttää myös muita useimmille tuttuja tuotteita, joita ei ole yleensä totuttu käyttämään juuri leivonnassa. Esimerkiksi vissyä, omenasosetta ja maapähkinävoita käytetään vegaanisessa leivonnassa yleisesti esimerkiksi kananmunan tilalla.

      Pitääkö minun ostaa outoja aineksia erikoiskaupoista?

      • Suurin osa Kamomillan konditorian resepteistä onnistuu helposti aineksista, jotka voi ostaa ihan tavallisesta ruokakaupasta. Sama pätee useimpiin muihinkin vegaanisiin leivontaresepteihin.
      • Poikkeus edelliseen ovat valkosuklaa ja vaahtokarkit, joita ei välttämättä löydy ainakaan kauhean helposti muualta kuin erikoisruokakaupoista ja nettikaupoista. Ne eivät onneksi ole erityisen tärkeä ainesosa missään leivonnaisessa, mutta niitäkin siis saa tarvittaessa myös maidottomana ja liivatteettomana!
      • Jos käytät muita kuin suomalaisten blogien tai keittokirjojen reseptejä, niissä voi olla aineksia, joita ei saa Suomesta. Olen kirjoittanut jenkkiresepteistä ja niiden "suomentamisesta" tämän oppaan, josta voi olla hyötyä.

      Muita kysymyksiä

      Muut aihetta liippaavat kysymykset.

      Mistä voi tilata vegaanisia kakkuja?

      • Etenkin monet isoissa kaupungeissa toimivat leipomot, kahvilat ja pitopalvelut osaavat nykyisin tehdä hyviä ja kauniita vegaanisia kakkuja. 
      • Kannattaa etsiä suosituksia ja kokemuksia Facebookin kaupunkikohtaisista vegaaniryhmistä.

      Voiko Suomessa opiskella kondiittoriksi vegaanina?

      • Minulla ei ole asiasta kokemusta, mutta Urbaani vegenda -blogin Tiinalla on. Lue hänen vinkkinsä täältä. Suosittelen muutenkin tutustumaan hänen blogiinsa!

      Mistä Tuulispään leivontakirjaa voi ostaa?

      • Ei mistään enää, mutta kaikki kirjan reseptit ovat täällä blogissa ja selattavissa kirjan omalta sivulta.



      Lopuksi vielä pohdintaa vegaanin määritelmästä

      Tämä ei liity enää mitenkään vegaaniseen leivontaan, mutta tästä aiheesta käydään niin usein keskustelua, että haluan antaa oman näkökulmani asiaan.

      Määritelmän mukaan vegaanit eivät syö tai käytä muussakaan elämässä mitään eläinperäistä. Määritelmät ovat kuitenkin vain työkaluja eivätkä ne useinkaan ota huomioon sitä, mikä on mahdollista tai käytännöllistä ihan tavallisessa arjessa. Määritelmät ovat lisäksi toissijaisia, kun pohditaan niitä kokonaisuuksia, joihin määritelmien avulla pyritään. On paljon ihmisiä, jotka identifioivat itsensä vegaaneiksi, vaikka syövätkin hyönteistuotteita tai jotka syövät joskus jotain muuta eläinperäistä. En näe kummassakaan asiassa ongelmaa. On ok olla olematta sataprosenttisesti vegaani ja on ok siitä huolimatta kutsua itseään vegaaniksi.

      On ihan valtavan tärkeää huomioida se, että ruokaa voidaan kutsua joko vegaaniseksi tai epävegaaniseksi – eikä sekään ole aina yksiselitteistä, mutta kenenkään henkilön identiteetin määrittely ei kuitenkaan saisi olla toisen henkilön tehtävä. On todella ongelmallista määritellä toisen henkilön puolesta, kuka hän on. Oleellista on sekin, että jos henkilö määrittelee itsensä vegaaniksi, se on todennäköisesti vain hyvä asia niiden tavoitteiden kannalta, mitä vegaanit ajavat riippumatta siitä, kuinka hyvin kyseinen henkilö mahtuu vegaanimuottiin. Jos taas vegaanius kyseenalaistetaan erityisesti negatiivisella tavalla, se voi ajaa henkilön kokonaan pois, ja sehän ei ole eläinten tai ympäristön kannalta lainkaan hyvä asia.

      Mitä sallivammin ja löyhemmin vegaaniudesta, kasvissyönnistä ja fleksaamisesta on alettu puhua, sitä enemmän se kiinnostaa. Terminologian sijaan konkreettiset neuvot ja mahdollisuus tehdä parempia valintoja ovat paljon tärkeämpiä. Koska vegaaniudesta kuitenkin paljon puhutaan (siis myös minä täällä blogissani ja somekanavillani), sen pitäisi tuoda mieleen kivoja ja tavoiteltavia asioita, jotta se ei tee vegaaniudesta tai siihen pyrkimisestä välteltävää.

      "Ole se vegaani, jonka olisit halunnut tavata ennen kuin sinusta tuli vegaani", on hyvä ohjenuora myös pohdittaessa sitä, millä tavalla vegaaniudesta ylipäätään puhutaan. En tiedä, kuka tuon lauseen on sanonut, mutta se on jäänyt mieleen, koska siinä on paljon totta. Itse haluan olla se vegaani, joka toivottaa tervetulleeksi kaikki, jotka haluavat toimia paremman maailman ja tulevaisuuden puolesta. Haluan olla se vegaani, jolta saa apua ja tukea. Haluan olla se vegaani, jonka kanssa voi keskustella myös yksityiskohdista, mutta jolle kokonaisuus on se, jolla on merkitystä.

      5 kommenttia:

      1. Kiitän sinua kauniisti tästä vegaanisen leivonnan paketista! Vaikka itselläni on useamman kymmenen vuoden kokemus kaikenlaisesta dieettileivonnasta (tällä nimellä työssä ollessani), niin silti vegaaniksi ryhtymiseni jälkeen olen juuri tuskaillut leivonnan kanssa. Alan vähitellen saada otetta asiasta, kiitos sinun ja täytyy todeta se vanha hokema, että oppia ikä kaikki!

        VastaaPoista
        Vastaukset
        1. Kiitos ihanasta kommentista! Tosi kiva kuulla, että olen voinut olla avuksi :)

          Poista
      2. Oikein perusteellinen tietopaketti! Suurkiitos! Tämä sivu oli todella hyödyllinen.

        VastaaPoista
      3. En ainakaan huomannut mainintaa mm. onego bion valmistamasta valkuaisproteiinista, joka tuotetaan bioreaktorissa bakteereilla. Pidätkö tätä vegaanisena?

        VastaaPoista
        Vastaukset
        1. En ole sen tarkemmin tutustunut tähän tuotteeseen. Jos sen valmistuksessa ei käytetä eläinperäisiä tuotteita, se on vegaaninen. Ja siinäkin tapauksessa, että sen valmistukseen käytetään esimerkiksi eläinperäisiä soluja, joista tuote kasvatetaan, on se taatusti huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kananmunien tuotanto kanaloissa.

          Poista

      HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

      Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

      - Satu