lauantai 23. huhtikuuta 2016

Suklaa-pistaasipikkukakkuset


Terkkuja Tuulispäästä! Tulin tänne viikonlopuksi auttelemaan eläinten hoidossa sekä ruokkimaan vierailijoita ja talkoolaisia. Leivoin vierailijoiden jälkkäriksi tänään pikkukakkusia suklaamoussella, suklaalla ja rouhituilla pistaasipähkinöillä. Ovat aikas tosi hyviä ja näyttävät kivoilta!

Reseptiä ajantasaistettu 28.4.2023.

Erityisruokavalio-ohjeistukset löydät reseptin perästä!

Suklaa-pistaasipikkukakkuset, 12 kpl

pohja
  • 2 1/2 dl soija- tai kauramaitoa
  • 3/4 dl miedon makuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
suklaamousse
  • 1/2 prk vaahtoutuvaa vegekermaa eli vispiä* (esim. Oddlygood easy whipping, Oatly iMat visp, Fazer Aito kauravispi)
  • 50 g vegaanista suklaata
  • 1 rkl tomusokeria
  • ¼ tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria, jätä tällöin tomusokeri pois)
  • ⅛ tl suolaa
kuorrute ja koristeet
  • 2 dl suolattuja ja paahdettuja pistaaseja
  • 100 g vegaanista suklaata
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä kartonki-, amerikan-, silikoni- tai foliovuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. 
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi joukkoon leivinjauhe, ruokasooda sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 20 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät eli niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa ja sekoita se, tomusokeri, vaniljajauhe ja suola soijavispin sekaan. Pursota tai lusikoi mousse jäähtyneiden pohjien päälle. Jos mousse jähmettyy ja menee rakeiseksi, sekoita se vain uudelleen sileäksi.
  5. Kuori pistaasit. Rouhi niitä pienemmiksi terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa ja valuta sitä lusikalla moussen päälle. (Jos käytät leivontasuklaata, se saattaa olla valuttamistarkoitukseen vähän paksua. Saat siitä juoksevampaa sekoittamalla sen joukkoon teelusikallisen kookosöljyä.) Ripottele suklaan päälle pistaasimuruja, kun suklaa on vielä sulaa.
  6. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa.
*Täältä voit lukea lisää vegaanisista vaahtoutuvista kermoista. Jos käytät Plantin kauravispiä, käytä koko purkki. Sen tilavuus on muita vispejä pienempi vaahdotettuna. 

Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Saat ohjeen gluteenittomalle pohjalle tämän reseptin yhteydestä. Vispeistä gluteenittomia ovat Oddlygood, Fazer Aito ja Alpro.
  • Soijaton: Jos haluat tehdä pikkukakkuset soijattomina, käytä kauramaitoa ja kauravispiä.
  • Palmuöljytön: Useimmat yleisesti saatavilla olevat vispit ovat palmuöljyttömiä, esim. Oddlygood, Fazer Aito, Oatly ja Planti.

Tässä vielä moikkaus muutamalta tuulispääläiseltä!

Otto

Saara

Osku ja Sulo

Nunnu

Kosti

Muru ja Manta

Tuulispää on minulle ihan supertärkeä paikka. Sitäkin tärkeämpi se on sen asukkaille, joista näissä kuvissa vilahtaa vain muutama. Tutustu Tuulispäähän ja sen asukkaisiin osoitteessa tuulispaa.org ja seuraa Tuulispäätä Facebookissa sekä Instagramissa. Kannattaa myös pohtia, haluaisitko alkaa vaikkapa kummiksi jollekulle Tuulispään asukkaalle. 

5 kommenttia:

  1. Wow, mitkä herkut!!!
    Aurinkoista kevätviikkoa. Kohta se kesä sieltä puskee päälle, pakko uskoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Välillä meinaa usko loppua kesää odotellessa, mutta kyllä se sieltä tulee :)

      Poista
  2. Testasin tätä reseptiä tänään, kun kartoitin kuppikakkuohjetta tuleviin juhliin. Tein pohjan gluteenittomana (käytin 2dl kaurajauhoja + 2 rkl maissitärkkelystä) ja jätin soodan pois koska sille ei ollut mitään happoa. Puolitin myös suolan määrän. Joka tapauksessa tuli ihanan kuohkeita ja täyteläisen makuisia muffineja!

    Joskus vegaaniset suklaiset pohjat on vähän vaisuja tai vetisiä maultaan, mutta nyt ei ollut. Ei myöskään sitkeitä, kuten joskus käy. Rakenne oli oikein hyvä sekä tuoreeltaan että vielä seuraavana päivänä. Ja ainekset edulliset. Tulen leipomaan tällä ohjeella juhliin :)
    - Glotter-Bäckeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tuli kuohkeita ja hyviä myös muunnellulla reseptillä! Oon itse siinä käsityksessä, että kaakaojauhe toimii ruokasoodan kanssa, mutta toki tää toimii myös pelkällä leivinjauheella :)

      Poista
    2. Kaakaojauhe on pH:ltaan emäksistä, joten ei reagoi soodan kanssa!
      - Glotter-Bäckerin

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu