perjantai 21. huhtikuuta 2017

Gluteenittomat kahvi-hasselpähkinäkuppikakut


Kahvi ja hasselpähkinät maistuvat tosi kivoilta yhdessä. Ne päätyivät tällä kertaa söpöihin kuppikakkuihin, joissa hasselpähkinä on jauheena leivonnaisen pohjataikinassa ja joissa kahvi puolestaan maustaa kuorrutteen. Paahdoin lisäksi kuivalla paistinpannulla kourallisen hasselpähkinöitä, joita painelin kuorrutteeseen koristeeksi. Viimeistelin kuppikakut vegaanisella valkosuklaalla, josta leikkasin veitsellä vähän sattumanvaraisia paloja ja hiutaleita.

Nämä kuppikakut ovat sekä gluteenittomia että soijattomia (jos ei käytä soijamaitoa) ja tietysti myös maidottomia, laktoosittomia ja munattomia eli sopivat aika monenlaisiin ruokavalioihin. Jos mielit hasselpähkinäkuppikakkuja, jotka on leivottu gluteenittomien jauhojen sijaan perusvehnäjauhoista, löydät reseptin tästä linkistä. Voit käyttää niihin joko linkin suklaakuorrutetta tai tätä allaolevaa kahvikuorrutetta.

Ohjeen kuorrutemäärä riittää korkeisiin kuorrutuksiin. Tee vain puolikas kuorruteannos, mikäli haluat kuorrutetta ohuemman kerroksen. (Kyllä! Sellaisiakin ihmisiä on oikeasti olemassa!)

Gluteenittomat kahvi-hasselpähkinäkuppikakut, 12–15 kpl
pohja
  • 2 1/2 dl riisi-, soija- tai gluteenitonta kauramaitoa
  • 1/2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl (70 g) hasselpähkinäjauhetta*
  • 3 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl ksantaania
kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 6 dl tomusokeria
  • 1/4 dl vettä + 1 tl pikakahvijauhetta (tai 1/4 dl tosi vahvaa kahvia)
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
koristeluun esimerkiksi
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä uunissaleviämättömiä vuokia, kuten kartonki-,  silikoni-, folio- tai amerikan muffinssivuoka. (Minulla oli käytössä pienet kartonkivuoat, jolloin taikina riitti viiteentoista kuppikakkuun. Jos käytät tavallisen kokoisia muffinssivuokia, tulee taikinasta noin kaksitoista kuppikakkua.)
  2. Sekoita riisimaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe ja hasselpähkinäjauhe. Sekoita ensin toisessa kulhossa gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe sekä ksantaani ja lisää ne nesteiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 24 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät. Pohjat ovat kypsät, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Vaahdota margariini ja puolet tomusokerista sähkövatkaimella. Lisää loput aineet ja sekoita kuohkeaksi. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden pohjien päälle. Koristele halutessasi hasselpähkinöillä ja vegevalkosuklaalla.
  5. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
*Hasselpähkinäjauhetta löytyy useimmista ruokakaupoista samasta hyllystä mantelilastujen ja kookoshiutaleiden kanssa. Pähkinät voi tietysti jauhaa myös itse tehosekoittimella.


Nämä kuppikakut olivat tänään myynnissä Oikeutta eläimille -järjestön solidaarisuuskahvilassa Tampereen Vegekaupassa. Leivoin sinne myös salmiakkikuppikakkuja, joiden ohjeen löydät tästä linkistä. Tarjolla oli paljon kaikenlaista muutakin ihanaa. Muut aktiivit olivat leiponeet mansikkaruutuja, törkyöverikakkua ja brownieita Tuulispään leivontakirjan resepteillä. Lisäksi tarjolla oli ainakin snickerskakkua, focacciaa, suklaahippukeksejä ja toscapiirakkaa. Kaikki myytiin eli tänään on Tampereella ollut paljon tyytyväisiä vatsoja!

Kahvilan kaikki tuotto menee aktivistille, joka tuomittiin viime syksynä sakkoihin avunannosta teurastamokuvauksiin. Oikeutta eläimille julkaisi lokakuussa 2015 piilokameralla kuvattuja videoita suomalaisista teurastamoista. Videot herättivät valtavan kohun, sillä eläimiä kohdeltiin niissä todella väkivaltaisesti ja usein myös eläinsuojelulakia rikkoen. Videot ovat nähtävissä Eläintehtaat-sivustolla. Niiden sisältö voi järkyttää.

2 kommenttia:

  1. Hei, pystyyköhän näitä tehdä juhliin ennakkoon siten, että tekee pohjat valmiiksi ja pakastaa ne, ja tekee kuorrutuksen vasta juuri ennen tarjoilua? Vaikuttavat tosi hyviltä, samoin kuin salmiakkiversiot :)

    Kyselee Riikka

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu