keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Pistaasi-suklaajuustokakku sekä -jäätelö


Tässäpä tuhti kakku kaikille suklaan ja pähkinöiden ystäville! Pistaasit ja valkosuklaa toimivat ihanasti yhteen, ja mukaan mahtuu tietysti myös tummaa suklaata makeutta tasapainottamaan. Jos kakkua jää yli tai haluat saada siitä viileyttä hellepäivään, se toimii mahtavasti myös jäätelöpuikkoina!

Reseptin tuotesuosituksia päivitetty 27.2.2023.

Lue tämä ennen kuin alat leipoa

Vegetuorejuustoissa ja vispeissä on sekä maun että rakenteen puolesta tosi paljon eroja. Osa tuotteista on huokoisia ja pehmeitä ja osa taas jämäköitä ja paksuja. Tuotteiden valinta vaikuttaa siihen, miten hyvin koossapysyvä kakusta lopulta tulee. Tässä ovat omat suositukseni.
  • Olen kirjoittanut vegaanisista tuorejuustoista suosituksia tänne. Violifen ja Sheesen maustamattomat vegetuorejuustot ovat rakenteeltaan paksuimpia, samoin Schlagfix mascarponetyyppinen vegejuusto. Näiden kaikkien maut eroavat toisistaan eli Schlagfix on kaikkein neutraalein ja Sheese puolestaan happamampi ja suolaisempi. On makuasia, mistä näistä pitää.
  • Jos käytät Oatly naturell -kauralevitettä, tulee kakusta automaattisesti löysempi kuin monilla muilla tuotteilla. Tällöin suosittelen käyttämään enemmän suklaata (esim. tuplamäärän), sillä se jähmettää kakkua.
  • Vegaanisia valkosuklaita on olemassa monenlaisia. Tässä vuoden takaisessa tekstissä on omat mietteeni niiden soveltuvuudesta sulatukseen ja leivontaan.
Erikoisruokavalioversiot reseptistä on koottu tekstin loppuun!


Pistaasi-suklaajuustokakku, 8–10 palaa
pohja
täyte
  • 1 prk Oddlygood Easy Whipping -vispiä, Oatly iMat Visp -kauravispiä tai Fazer Aito kauravispiä (tai 2 prk Plantin kauravispiä)
  • 2 pkt maustamatonta vegetuorejuustoa (esim. Violife, Schlagfix tai Sheese)
  • 1/2 dl tomusokeria (+ maun mukaan tarvittaessa lisää)
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g vegaanista valkosuklaata
  • 100 g tummaa suklaata
koristeluun
  • 1/2 dl kuorittuja pistaaseja
  • 10 g tummaa suklaata
  1. Valmistele ensin irtopohjavuoka. Irrota reuna pohjasta ja levitä pohjan päälle leivinpaperi. Kiinnitä reuna ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. (Ei ole juuri väliä, minkä kokoinen vuoka on. Pienemmässä vuoassa kakusta tulee korkeampi ja suuremmassa vuoassa puolestaan matalampi. Itse käytin 24-senttistä vuokaa.)
  2. Murskaa keksit täytteineen tehosekoittimessa tai laita ne pussiin ja nuiji kaulimella murskaksi. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi. (Jos käytössäsi on pieni vuoka, kannattaa keksimurska painella myös vuoan reunoille, jotta pohjasta ei tule liian paksu.)
  3. Vaahdota jääkaappikylmä kaura- tai soijavispi mahdollisimman kuohkeaksi sähkövatkaimella. Notkista tuorejuusto ja lisää se, tomusokeri, suola ja vaniljajauhe vispin sekaan. Sekoita tasaiseksi. Jaa massa kahteen osaan.
  4. Sulata suklaat varovaisesti erillisissä kulhoissa joko pienellä teholla mikrossa tai vesihauteessa. Ole erityisen varovainen valkosuklaan kanssa, jotta se ei pala. Sekoita sulatettu tumma suklaa toiseen ja valkosuklaa toiseen juustokakkumassaan sähkövatkaimella. Maistele massoja ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Huomioi, että mitä kylmempi leivonnainen on, sitä vähemmän makealta se maistuu eli toisin sanoen kakku on jähmetyttyään vähemmän makea kuin tässä vaiheessa.
  5. Levitä tummasuklaajuustokakkumassa Oreo-pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Levitä valkosuklaajuustokakkumassa tämän päälle myöskin tasaiseksi kerrokseksi.
  6. Laita kakku jähmettymään jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi. Irrota kakku varovaisesti vuoasta ja tarvittaessa tasoita sen reunat veitsellä tai lastalla.
  7. Hienonna pistaasit tehosekoittimessa tai veitsellä. Hienonna myös suklaa ja sekoita se pistaasimurskan sekaan. Ripottele pistaasi-suklaamuru kakun päälle.
  8. Säilytä valmis kakku jääkaapissa. Kakun voi myös pakastaa jäätelöiksi!
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa. Sen voi syödä joko pakastettuna jäätelönä tai hitaasti jääkaapissa sulatettuna. Huomioi, että pähkinämurska saattaa kuitenkin vähän kärsiä sulatuksesta, jos se pääsee kastumaan.

Pistaasi-suklaajuustokakkujäätelöt, 8–10
  • Pistaasi-suklaajuustokakkua
  • Jäätelötikkuja
  1. Leikkaa valmis kakku annospaloiksi.
  2. Työnnä jokaiseen palaan jäätelötikku.
  3. Kääri varovaisesti folioon tai leivinpaperiin ja pakasta vähintään neljä tuntia.
  4. Jäätelöt voi syödä sellaisenaan suoraan pakastimesta tai niiden voi antaa pehmetä jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.

Erikoisruokavaliot
  • Kakku on sellaisenaan tietysti vegaaninen, joten se sopii maito- ja muna-allergikoille sekä laktoosi-intolerantikoille.
  • Jos haluat tehdä kakun gluteenittomana, vaihda keksit gluteenittomiin. Esimerkiksi Pirkan gluteenittomat vaniljatäytekeksit tai Coppenrathin Douple Coooky -kaakaokeksit ovat sekä gluteenittomia että vegaanisia. Tuorejuustoista gluteenittomia ovat Violife, Sheese, Schlagfix ja Ilo sekä vispeistä Oddlygood, Fazer Aito, Alpro ja Sure Whip.
  • Soijattoman kakusta saa, kun valitsee keksipohjaan sellaiset keksit, jotka eivät sisällä soijalesitiiniä. Oreot ja muut vastaavat keksit sitä sisältävät, joten kannattaa valita jokin muu vegaaninen keksi. Tuorejuustoista Violife, Schlagfix, Ilo ja Oatly ovat soijattomia ja vispeistä puolestaan Planti, Fazer Aito, Oddlygood ja Oatly.

4 kommenttia:

  1. Voi miten ihanan näköisiä leipomuksia sinulla! Olenkin joskus tehnyt ohjeillasi. Juustokeksit kiinnostavat nyt erityisesti. Yritän muistaa, kun mietin "mitähän leipoisin"... Nyt täytyy vaan vähän rajoittaa herkuttelua. Mukavaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, että huomasin kommenttisi vasta nyt! Kiitos kovasti kehuista :) Mukavaa kesän jatkoa myös sinulle!

      Poista
  2. Mitä valkosuklaata käytit tän kakun täytteessä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin todennäköisesti iChocin valkosuklaata. Tästä on vähän aikaa, niin muistikuva ei oo välttämättä ihan tarkka :D

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu