perjantai 18. helmikuuta 2011

Sitruunaruudut (myös gluteeniton ohje)



Tässä ohje synttärimaistatuksesta tutuille sitruunaruuduille. Täyte on samaan aikaan makea ja kirpeä sekä ihanan tahmainen.

Jos haluat tehdä sitruunaruutuje pellillisen, kolminkertaista ohje. Paistolämpötila pysyy samana. Paistoaika voi vähän muuttua eli tarkkaile leivonnaista, jotta se ei pala.

Ohjeesta saa gluteenittoman, kun vain vaihtaa vehnäjauhot sekä pohjataikinassa että täytteessä gluteenittomaan jauhoseokseen.


Sitruunaruudut, 12–16 palaa


Pohja
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Vuoraa n. 20x20 -senttinen vuoka leivinpaperilla.
  2. Vatkaa margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Esipaista pohjaa esilämmitetyssä uunissa 5 min. ja valmista tänä aikana ruutujen täyte.

Täyte
  • 150 g pehmeää eli silkentofua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl sitruunan mehua
  • yhden sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  1. Soseuta tofu sauva- tai tehosekoittimella. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Täytteen kuuluu tässä vaiheessa olla löysää ja väriltään sameaa.
  2. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista n. 30 minuuttia. Ruudut ovat valmiit, kun niiden täyte ei vuokaa kevyesti heiluteltaessa juurikaan hylly. Täyte hyytyy jäähtyessään vielä lisää, joten täysin kiinteää ei täytteen tarvitse olla vielä uunista pois otettaessa.
  3. Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kostutetulla, terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi. Koska täyte on tahmaista, kannattaa veitsi aina välissä huuhdella, jotta leikkauspinnoista tulee mahdollisimman siistit.
  4. Voit koristella ruudut siivilöimällä niiden päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.


8 kommenttia:

  1. Oi kun vaikuttaa namilta, tän tyyppistä olenkin etsinyt!=o)
    Tuleeko sun mielestä tästä vai tuosta keksinmurupohjaisesta parempi?? Ja onko tämäkin muuten sopiva taikina pyöreään vuokaan? Kantikasta kun ei löydy..

    VastaaPoista
  2. Moi, Anonyymi ja kiitos namitoivotuksista! Mun mielestä sillä ei oikeastaan ole merkitystä, kummalla pohjalla tekee. Tämä ohje on murotaikinapohja, joka on myös useimpien keksien pohja. Kannattaa siis miettiä, haluaako tehdä taikinan vai murskata keksejä - kummassakin on oma pieni vaivansa. Tämän version paistoaika on pidempi, koska pohja pitää ensin esikypsentää, joten sekin kannattaa ottaa huomioon miettiessä, kummalla ohjeella tekee. Tämän voi ilman muuta tehdä myös pyöreässä vuoassa, mutta pyöreästä on vähän vaikeampi leikata ruutuja kuin kantikkaasta vuoasta. Silloin kannattaakin leikata leivonnainen jollain muulla tavalla.

    VastaaPoista
  3. Hei, onnistuisikohan millään ohentelulla tavallisesta tofusta, mitä jääkaapista löytyisi...?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo koskaan kokeillut, joten en valitettavasti tiedä yhtään. Perustofu on itsessään kumimaisempaa, enkä tiedä, saako sitä ohennettua pehmeän tofun kaltaiseksi. Jos tofun ohentaa vedellä, niin se saattaa vaikuttaa täytteen hyytymiseen. Kerro, miten kävi, jos kokeilit tavistofulla!

      Poista
  4. Hei! Kokeilin tätä ja täytyy kyllä sanoa, etten tykännyt. Oli todella makea ja samaan aikaan sitruuna maistui tosi kirpeästi. Ei mielestäni sovi leivonnaiseksi ollenkaan. Pieninä makeisina voisi toimia hyvinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä samaan aikaan sekä todella sitruunaisia että makeita. Olenkin yleensä leikannut nämä suupalan kokoisiksi paloiksi juuri tuosta syystä. :)

      Poista
  5. Hei, suunnittelen tarjoiltavaa juhliin ja mietin voisiko nämä valmistaa jo päivää ennen tarjoilua? Pysyvätkö hyvinä?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu