torstai 18. huhtikuuta 2013

Gluteenittomat munkit


Vappuherkkujen testailu jatkui gluteenittomien tippaleipien jälkeen gluteenittomilla munkeilla. Maistuvat ihan yhtä hyviltä kuin vehnämunkit, mutta rakenteeltaan nämä ovat pikkuisen tiiviimpiä. Siksi suosittelenkin, että teet munkeista melko pieniä.

Gluteenittomat munkit (16 kpl)
  • 2,5 dl vettä
  • 25 g hiivaa tai 0,5 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • n. 5 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta*
  • 2 rkl rypsiöljyä
Paistamiseen
  • rypsiöljyä
  • kattila ja sille kansi
  • reikäkauha
  • lämpömittari
  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva ja psyllium. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita sekin jo tässä vaiheessa veden sekaan. Anna vesi-hiiva-psylliumseoksen turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää taikinan sekaan sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon myös gluteenitonta jauhoseosta pienissä erissä, kunnes taikina on sopivan kiinteää. Sekoita taikinan joukkoon lopuksi rypsiöljy.
  3. Muotoile taikina samantien kohottamatta munkkirinkilöiksi tai munkkikärsiksi. Jaa taikina kuuteentoista osaan. Pyöritä ja painele osaset palloiksi ja paina niihin kolo (tai kaksi) peukalolla. Kolosta kannattaa tehdä suht iso, jotta se ei muuraudu umpeen paistettaessa. Siisti rinkilä tai kärsä nätinnäköiseksi ja aseta leivinpaperin päälle.
  4. Peitä munkit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia. Gluteenittomat munkit eivät kohoa ihan samalla tavalla kuin vehnäjauhoversiot, mutta jonkinlaista turvotusta näissäkin oli kyllä havaittavissa.
  5. Kuumenna kattilassa öljy 180-asteiseksi. Nosta munkit kattilaan varovasti muutama kerrallaan ja paista kauniinväriseksi molemmin puolin. Paistoin kutakin munkkia yhteensä kolme minuuttia.
  6. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele ne sokerissa vielä, kun ne ovat lämpimiä.
  7. Tarjoile mahdollisimman heti.
*En ole testannut reseptiä muilla gluteenittomilla jauhoilla tai jauhoseoksilla, joten niiden toimivuudesta tässä reseptissä ei minulla ole tietoa.

Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta paistamalla siinä minimunkin. Jos sormenpään kokoinen minimunkki ruskistuu kauniin väriseksi minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa. Suosittelen kuitenkin lämpömittarin hankkimista, sillä sen avulla munkkien ja muiden uppopaistettavien syömisten paistamisesta tulee vähän turvallisempaa.


Jos teet munkkirinkilään yhden sijasta kaksi reikää, saat kärsänmallisia munkkeja! Kärsät voi kuorruttaa mansikkamehusta ja tomusokerista tehdyllä tahnalla. Nöf nöf!!



Jos öljy syttyy palamaan...

...sammuta se tukahduttamalla joko kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä koskaan sammuta öljypaloa vedellä, sillä tuli ainoastaan roihahtaa entistä pahemmin, kuten tässä Jyväskylän vapaapalokunnan demovideossa.

31 kommenttia:

  1. Kiitos loistavasta reseptistä! Etsin gluteenittomien munkkien ohjetta ja eksyin blogiisi. Tein tänään munkkeja tällä ohjeella ja niistä tuli tosi hyviä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kuulin ystävältäni ohjeesta ja aion kokeilla heti. olen luullut että vilja-, muna- ja maitoallergisen on "pärjättävä" vappu donitsipalleroilla. Odotan lapseni ilmeen näkemistä kun hän vihdoin saa "munkkeja jossa on reikä". :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana, toivottavasti lapsesi ilahtuu reikämunkeista!

      Blogista löytyy muuten paljon gluteenittomia ja helposti gluteenittomiksi muunnettavia reseptejä täytekakuista Runebergin torttuihin. Koska tämä on vegaaniblogi, ovat kaikki ohjeet tietysti samalla maidottomia ja munattomia :) http://kamomillankonditoria.blogspot.fi/search/label/Gluteenittomat

      Poista
  3. Hei! Sain vinkin tästä gluteenittomien munkkien ohjeesta. Ihanaa. Nyt voin yllättää puolisoni munkkirinkilöillä. Itsekin olen ihan excited ja tuskin maltan odottaa, että voin aloittaa paistopuuhat. Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että joku vinkkasi tästä :) Hauskaa vappua sinulle ja puolisollesi!

      Poista
  4. Uskomatonta mikä vaikutus psylliumilla on leivonnassa. Lapsi sai elämänsä ensimmäiset "reikämunkit" ja maistui!! Kolme munkkia meni heti :D . Laitetaanpas loput pakkaseen...Tämän sinun loistavan ohjeen ja psylliumin löytämisen innoittamana saamme jatkossa enemmän kotileipää ja pullaa.

    Tulen vierailemaan jatkossakin blogissasi, kiitos ja hyvää kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, miten ihana juttu :) Kivaa kevättä myös sinulle!

      Poista
  5. Suuri kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  6. Sydämenllinen kiitos ohjeesta <3. Uusi allergikko opettelee uuteen elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Toivottavasti maistuu ja löydät kaikkia muitakin ihania allergioihisi sopivia herkkuja :)

      Poista
  7. Kiitos gluteenittomista ohjeista! Joskus muutakin, kun pelkkää tärkkelystä (esim semper - viljatuotteen jauhoissa on ideaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä :) Viljatuotteen jauhoseos onihan suosikkini, koska se on gluteenittomaksi jauhoksi tosi vehnäjauhomaista eli maultaan neutraalia ja rakenteeltaan kuohkeaa. Sitä on myös melko yleisesti saatavilla ainakin S-ryhmän kaupoissa. Siksi suosittelen sitä useimmissa gluteenittomissa ohjeissa.

      Poista
  8. Onnistuukohan tummiin jytte jauhoihin nämä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olen joskus vuosikausia sitten leiponut Jyttejauhoilla jotain (en munkkeja, vaan jotain muuta) ja totesin silloin niiden olevan hieman raskaan makuisia. En tosin tiedä, olisinko nykyisin sitä mieltä :) En siis valitettavasti tiedä, miten nämä onnistuisivat Jyttejauhoista rakenteen tai maun puolesta.

      Poista
    2. Hyvää tuli! Tein puolet jytteen ja puolet viljatuotteen jauhoon. :)

      Poista
  9. Voiko rypsiöljyn tilalle laittaa voita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mun blogi on vegaaninen, joten en suosittele täällä mitään eläinperäisiä tuotteita :) Lisäksi oon ollut sen verran kauan vegaani, että en oo oikea henkilö vastaamaan eläinperäisiä tuotteita koskeviin kysymyksiin.

      Voit laittaa rypsiöljyn tilalle mitä vain mielestäsi hyvänmakuista öljyä tai margariinia. Esimerkiksi kookosöljy (kylmäpuristettu tai neutraalinmakuinen) toimii varmasti :)

      Poista
  10. Saunassa on nousemassa. Katotaan mitä tulee? Sen verran jäpäkkää tuli taikinasta et 0.5dl jauhoja en enää uskaltanu laittaa sekaan. Nyttekkin tuntui murustavan kovasti. Tein eiln toisen ohjeen mukaan munkkeja, ja ne eivät oikeen onnistunut. (Kun tarpeeksi ärsyynnyn osaamattomuudestani, teen vaikka koko yön uudestaan ja uudestaan!) Maku oli ihan ok, mut päälisestä tuli kova. Noh, tulipahan hampaille töitä. ;) Ja jostain syystä sokeri ei tarttunut pintaan. Noh, katotaan mitä nyt tulee! Kiitos blokistasi! Katselen sitä usein ja joskus aina toteutankin jotain. En kuitenkaan ole saanut äidiltäni perintönä leivonta geeniä, niin minun leipomiseni on vähän "herran haltuun" leivontaa! :) Ajattelinkin, että ois kiva jos joku (lue sinä) pitäisi pienen ryhmän gluteenittoman leivonta kurssin? Ihan tuiki tavallisia; täytekakku, munkit, kuivakakku jne... Ja sit syötäs ne! :D Vink, vink!

    VastaaPoista
  11. Munkit paistettu...ja syöty!Miehenikin piti niistä kovin ja sanoi niiden olevan parempia kuin eiliset. HYVIÄ tuli! Ei kylläkään kohonnut ja sokeri ei tarttunut kiinni. Noh, ei se mitää. Maku on se tärkein juttu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tuli hyviä, vaikka ei kohonneetkaan :)

      Riippuu vähän jauhojen laadusta, miten paljon niitä tarvitaan. Gluteenittomat taikinat kohotetaan vain kerran eli ne pyöräytellään munkkimuotoon heti ja kohotetaan, eikä ne kyllä silloinkaan kohoa ihan samalla tavalla kuin gluteenimunkit ;) Sokeri ei puolestaan tartu jäähtyneeseen munkkiin tai jos sokeriin on sekoittunut liikaa öljyä aiemmista munkeista.

      Poista
  12. Hei!
    Kiitos hyvästä ohjeesta, toimi hienosti. Rapsakoita ja maistuvia munkkeja. Puoli huolimattomasti guuglettelin eri ohjeita, mutta tämä oli ehdoton munattomuudessaan ja yksinkertaisuudessaan. Muille tein tavallisia ja itselleni näitä, onneks vappu on vaan kerran vuodessa! (= kohta kaikki jo syöty) Hauskaa vappua ja kevään odotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tosi kiva kuulla :) Mukavaa kevään odotusta myös sinulle!

      Poista
  13. Kommentit näyttää olevan jo vanhoja, mutta voiko näitä munkkeja pakastaa, raakana siis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo kokeillut itse, niin en uskalla sanoa mitään varmaa. Gluteenittoman taikinan kohoaminen on vähän hankalampi kuin gluteenillisen, joten pakastaminen voi hankaloittaa sitä.

      Poista
    2. Okei. Täytyypä facebuukista kysellä onko joku pakastanut. Helpottaisi huomattavasti

      Poista
  14. Ihan paras vegaani ja gluteeniton munkkiresepti. Ollaan kokeiltu muitakin vuosien varrella, mutta tämä oli kyllä paras. Taikina pysyi hyvin koossa käsittelyn aikana. Aikataulusyistä munkit kohosivat varmaan puolitoistatuntia ja olivat kohonneet ihan kivasti. Maku oli mahtava! Kiitos. Resepti menee kestosuosikkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäät! Pidempi kohotusaika on varmasti vaan hyväksi :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu