torstai 3. lokakuuta 2013

Kurpitsamuffinssit


Kurpitsoita tulee syötyä aika harvoin, tarkemmin sanottuna tämä on vasta kolmas kerta elämässäni, kun valmistan itse kurpitsoista jotain syötävää. Kun eilen sain käsiini söpöisen pienen luomukurpitsan, päätin muussata sen muffinsseiksi. Ohjeelle katsoin hieman osviittaa Post Punk Kitchenin kurpitsamuffinssiohjeesta. Kun maistelin muffinsseja eilen niiden ollessa vielä hieman lämpimiä, tuntuivat ne rakenteeltaan vähän jopa liian meheviltä ja kosteilta. Nyt aamulla jääkaapissa vietetyn yön jälkeen ne olivatkin oikein mainioita, joten pääsivät siksi blogiin. Suosittelenkin antamaan näiden muffinssien viilentyä hyvin ennen niiden syömistä.



Kypsensin oman noin kilonpainoisen myskikurpitsani leikkaamalla sen paloiksi ja höyryttämällä sitä viisitoista minuuttia. Annoin palojen hieman jäähtyä, leikkasin niistä kuoret pois ja soseutin perunansurvimella. Sosetta tästä kurpitsasta tuli suurin piirtein puoli litraa. Kurpitsan voi kypsentää myös uunissa tai jopa mikroaaltouunissa. Myös siemenet kannattaa säästää ja paahtaa, sillä niistä tulee tosi hyvänmakuinen pieni välipala tai salaatin päälle ripoteltava asia. Kurpitsaa ei kannata kuoria ennen kypsentämistä, sillä kypsästä kurpitsasta kuoren saa tosi paljon helpommin ja siistimmin leikattua irti.

Kurpitsamuffinssit (12 kpl)
  • 3 dl kurpitsasosetta
  • 1,5 dl kauramaitoa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 3 dl täysruokosokeria (tai valkoista sokeria)
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl maustepippuria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,25 tl muskottipähkinää
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä vuokia, kuten amerikan-, folio- tai silikonivuokia.
  2. Sekoita kurpitsasose, kauramaito, rypsiöljy, sokeri, suola, maustepippuri, kardemumma ja muskottipähkinä.
  3. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
  4. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 22 minuuttia eli kunnes muffinssit ovat kauniin ruskeita eikä niihin työnnettyyn tikkuun jää taikinaa.
  5. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen syömistä. Säilytä nämä mehevät muffinssit mieluiten jääkaapissa.

11 kommenttia:

  1. Oih! Kurpitsa on kyllä parasta mitä on! Pitää paniikissa hamstrata pakastin täyteen niin kauan kuin niitä saa halvalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taitaa olla kurpitsasesonki, joten hamstraamaan vaan :) Kurpitsa on kyllä tosi hyvää, mutta sitä tulee syötyä to-del-la harvoin.

      Poista
  2. Mä en oo koskaan uskaltanu tehä kurpitsoista mitään, kun en oo oikeen koskaan ollu sen ystävä :D Mutta ehkäpä pitäis ees kerran elämässään kokeilla! Tää ohje meinaan kuulostaa niin hyvältä, että on pakko tallentaa suosikkeihin talteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kaikki maistu hyvältä, kun niistä tekee leivonnaisia? ;)

      Poista
  3. Tuli ihan loistavan makuisia muffinsseja noista ja maku vaan parani seuraavaksi päiväksi :)

    VastaaPoista
  4. Oli helppo�� eu ollut kaikkia mausteita, niin laitoin 1tl kardemummaa ja pari piparkakkumaustetta. Tätä ohjetta sovellan muihinkin vastaaviin.
    Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. Noi oli TODELLA hyviä! Kurpitsan käsitteltssä itsen suosin seuraavaa tapaa: Halkaisen pituus suunnassa, laitan uunin 200asteeseen, kurpitsan puolikkaat pellille leikkauspinta ylöspäin, saapi olla n. Tunnin kaks. Kurpitsan pinnan pitää hieman ruskistua ja liha pehmenee. Sitten jäähdyttelen me liinan alla seuraavaan päivään ja lusikoin sisuksen pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, paahtoaika kurpitsalle oli puolituntia!!!!

      Poista
    2. Kiitos, kiva kuulla, että maistuivat! Uunissa paahtaminen tekee kurpitsasta varmasti parempaa kuin keittäminen tai höyryttäminen. Tosi hyvä vinkki siis :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu