torstai 19. joulukuuta 2013

Taatelikakku


Tämän kakun alkuperäisresepti on peräisin käsinkirjoitetusta reseptivihkosta, jonka sain yli kymmenen vuotta sitten hyvältä ystävältäni lahjaksi. Muokkasin munaton hedelmäkakku -nimellä kulkevaa ohjetta nyt aika paljonkin uusiksi, mutta olen tuolla alkuperäisreseptillä leiponut tosi monta kertaa tykätyin tuloksin. Jos et tykkää kahvista, voit käyttää sen tilalla alkuperäisohjeen mukaan teetä.

Taatelikakku
  • 3 dl (n. 150 g) taateleita
  •  3 dl kuumaa kahvia
  • 1 dl öljyä
  • 2 dl siirappia
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl neilikkaa
  • 0,5 tl maustepippuria
  • 0,5 tl suolaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • öljyä ja (korppu)jauhoja vuoan jauhottamiseen
  1. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi terävällä veitsellä.
  2. Sekoita kahvi, öljy, siirappi, kardemumma, neilikka, maustepippuri, suola sekä taatelit. Anna taatelien pehmentyä nesteiden joukossa kymmenisen minuuttia.
  3. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Ei haittaa, jos et saa taateleita täysin sileäksi. Jos neste on vielä kuumaa, anna sen viilentyä kylmässä vesihauteessa tai talvella vaikkapa parvekkeella, kunnes se tuntuu viileältä.
  4. Mittaa taikinan joukkoon puolet vehnäjauhoista ja ruokasooda. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi, mutta vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei muutu sitkoiseksi.
  5. Rasvaa ja jauhota puolentoista litran vetoinen kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
  6. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa, kun se on irronnut vuoan reunoista ja kun se tuntuu nostettaessa kevyeltä.
  7. Anna valmiin kakun levätä vuoassa viitisen minuuttia ja kumoa se vasta sitten. Anna kakun jäähtyä täysin ennen sen leikkaamista ja tarjoilua.

6 kommenttia:

  1. Ihanaa, itsellänikin tämä on tänään leipomisen alla. Taatelikakku kuuluu meillä ehdottomasti jouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelikakku on kyllä tosi jouluinen juttu, vaikka se sopisi kyllä moneen muuhunkin tilaisuuteen :) Kivaa leipomispäivää sinnekin!

      Poista
  2. Onpas hyvä kakku tullut! Hyvin mehukas, maukas ja terveellinenkin;) Kiitos tästä reseptistä! <3

    VastaaPoista
  3. Hei. Millainen alkuperäinen ohje oli? Etsiskelen tässä reseptiä vegaaniseen hedelmäkakkuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo nyt pääsyä siihen reseptiin, mutta muistaakseni siinä oli kahvin tilalla teetä ja taatelien tilalla sekalaisesti kuivahedelmiä. Todennäköisesti oon vähän fiksaillut jauhojen ja nesteen suhdetta ja mausteiden määrää myös.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu