sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Törkyöverikeksit

Suklaakeksi ja itsetehty vaniljainen cashewpähkinä-manteli-kauramaito, nami!

Teki mieli leipoa ja teki mieli laittaa jääkaapissa odottanut soijatuorejuusto keksien sisälle. Nämä ovat reunoilta rapeita, sisältä pehmeitä ja kamalan isoja. Pienempiä näistä ei ehkä kannata tehdä, jotta näiden näpertely ei olisi ihan kamalan hankalaa. Aika övereitä ja tosi hyviä keksejä tuli!



Törkyöverikeksit (10 kpl)
täyte
  • 100 g (n. 0,5 prk) Tofutti maustamatonta soijatuorejuustoa tai Sour Supremea
  • 0,5 dl tomusokeria
  • 1/8 tl suolaa
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g maidotonta suklaata pieniksi paloiksi leikattuna
keksitaikina
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 0,25 dl öljyä
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja (ei pakollinen)
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  1. Tee ensin keksien täyte sekoittamalla soijatuorejuusto, tomusokeri, suola ja vanilja tasaiseksi ja sekoittamalla lopuksi niiden sekaan myös suklaa. Vaihtoehtoisesti voit myös sulattaa suklaan ja sekoittaa sen muihin täytteen aineksiin. Näin saat aikaan tasaisen, suklaajuustokakkumaisen täytteen kekseille.
  2. Sekoita haarukalla margariini, öljy, vesi, sokeri, fariinisokeri, kaakaojauhe, maissitärkkelys, suola ja vaniljajauhe mahdollisimman tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita. Jos et saa taikinaa tasaiseksi haarukalla sekoittamalla, sekoita taikina loppuun käsin.
  3. Jaa taikina kahteenkymmeneen samankokoiseen osaan: Jaa taikina ensin puoliksi ja sitten puolikkaat taas puoliksi. Nyt sinulla on neljä samankokoista palaa taikinaa. Nyt sinun on helppo jakaa jokainen pala viiteen samankokoiseen palaan.
  4. Keksit kannattaa muotoilla yksi kerrallaan valmiiksi:
    • Pyöritä ja painele taikinapala noin kämmenen kokoiseksi ja suurin piirtein pyöreäksi levyksi ja aseta se leivinpaperin päälle. 
    • Nosta taikinan keskelle vajaa ruokalusikallinen täytettä. 
    • Muotoile toinen taikinapala pyöreäksi levyksi ja paina se kevyen napakasti täytteen päälle. Taikina saattaa tässä vaiheessa hieman revetä, mutta älä anna sen häiritä.
    • Painele taikinalevyjen reunat hellästi yhteen ja muotoile keksi kauniin muotoiseksi työntämällä litistyneet reunat lähemmäksi keksin keskustaa tämän kuvan tyyliin.
    • Nosta keksi varovasti käteesi ja käännä se ylösalaisin leivinpaperin päälle. Näin toimimalla saat mahdollisimman nättejä keksejä, sillä kaikki saumat jäävät paistamisen alla keksin alapuolelle piiloon.
  5. Kekseistä tulee isoja, joten ne kannattaa paistaa kahdessa erässä, jotta ne mahtuvat hyvin uunipellille. Paista keksejä 190-asteisen uunin keskitasolla 12–14 minuuttia eli kunnes keksin reunat ovat saaneet hieman väriä.
  6. Anna keksien jäähtyä ja hieman kovettua viisi minuuttia uunipellillä ja nosta ne sitten esimerkiksi ritilälle jäähtymään. Keksit voi kyllä syödä heti, mutta parhaimmillaan ne ovat jäähtyneinä tai jääkaappikylminä. Säilytä valmiit keksit jääkaapissa.
Tässä on kuva kekseistä noin tunti niiden paistamisen jälkeen, kun ne eivät vielä ole olleet jääkaapissa. Vielä hieman lämpimästä soijatuorejuusto-suklaatäytteestä ei näy siksi vielä kauhean paljon. Kunhan keksit laittaa jääkaappiin ja soijatuorejuusto kylmenee, muuttuu se valkoiseksi ja näkyy haukatessa hyvin.


Keksienteosta löytyy nyt myös video, jonka voit katsella tässä tai Kamomillan konditorian YouTube-kanavalla.

12 kommenttia:

  1. Ai, kun sopivasti tuli tämä! Kiitos! Meillä jäi puolikas purkki Tofuttia ylitse eräänlaisista pienistä juustokakun tapaisista herkuista, joita lapsi kokeili tehdä pari päivää sitten. Taitaa huomenna tulla tämmöisiä keksejä tarjolle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! Maistoin näitä hetki sitten uudestaan niiden jääkaappireissun jälkeen ja ovat todella herkullisia erityisesti kylmänä :)

      Poista
  2. Vegedominoja! Mahtavaa! Mistä tuota Tofuttia saa ja osaatko heittää hinta-arvion? Ja onko mitään korvaavaa tuotetta jos en tuota löydä? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteessä on ehkä hieman dominomainen suutuntuma, mutta nämä ovat kyllä paljon parempia kuin tylsähköt dominot :D Tofuttia löytyy monista eko- ja kasvisruokakaupoista sekä ihan perusmarketeista. Purkki maksaa pyöreästi 4-5 euroa. Tofutit voivat löytyä tofujen tai lehmäperäisten tuorejuustojen luota jostain ylähyllyltä tai sitten jostain ihan muualta, sillä joskus kauppojen esillepanossa on kummallinen logiikka.

      Poista
  3. Yhyy miten hyviä nämä oli! <3 Jos näitä sais jostain kahvilasta ramppaisin teellä ja keksillä joka päivä.
    - Asta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii! Näistä kyllä tykättiin eilen blogisynttäreillä tosi paljon. Ehkä jonkin kahvilan pitäisi ottaa nämä valikoimiinsa :)

      Poista
  4. Kestääkö nää seuraavaan päivään möhjääntymättä? Ajattelin tehälapsen synttäreille näitä ja sillon ne pitäs tehä edellisenä päivänä. Elikkä huomenna...kääk... eiköhän ne kestä, onhan ne keksejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne kestää seuraavaan päivään hyvin ja varmasti sitäkin seuraavaan :) Nämä ovat pikkuisen pehmeämpiä kuin peruskeksit ja näiden täyte tietysti tuo pehmeyteen oman osansa, mutta eivät nämä kuitenkaan varsinaisesti muutu pidempäänkään säilytettäessä mitenkään erityisen kosteiksi tai löllöiksi.

      Poista
  5. Herranjestas mitä herkkuja nämä keksit ovat! :) Käytin taikinassa öljynä sulatettua kookosöljyä, ja keksit saivat ihanan vienon kookoksen maun. Niin, niin hyviä ja helppoja tehdä. Kiitos isosti ohjeesta, ja hauskaa vappua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että myös pelkällä öljyllä näistä tulee hyviä ja että maistuivat :) Myöhästyneet vapputoivotukset myös sinulle!

      Poista
  6. Mistä saa maidotonta suklaata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maidottomia suklaita on ihan tavallisissa kaupoissa vaikka kuinka paljon, ja listaan niistä voi tutustua Vegaanituotteet-sivulla: www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

      Useimmat tummat suklaat ovat kokonaan maidottomia, mutta on olemassa myös maidottomia vaaleita ja valkoisia suklaita, jotka ovat usein joko riisi- tai soijamaitopohjaisia. Niitä voi ostaa erikoiskaupoista, kuten Ekolosta, Punnitse ja Säästästä, Ruohonjuuresta, Runsaudensarvesta ja Kuudennesta mausta sekä monista luontaistuotekaupoista.

      Maidottomia vaaleita ja valkoisia suklaita valmistavat mm. Plamil, Sweet William, Organica, MooFree, Vivani, Vantastic Foods ja Bonvita. Dammenbergin maidotonta toffeesuklaalevyä löytää myös marketeista.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu