tiistai 3. helmikuuta 2015

Runeberg goes whoopie!


Runebergin päivä on ylihuomenna ja huomenna on Vegaaniliiton Tampereen ryhmän veganismiluento, joten tänään oli aika vähän leivoskella. Tällä kertaa muovasin Runebergit whoopie pie -muotoon. Tämä on hyvä vaihtoehto heille, joiden mielestä perinteisenmalliset Runebergit sisältävät liian vähän hilloa ja tomusokerikuorrutetta.

Runebergin whoopie piet, 14 kpl

pohjat
  • 1,5 dl fariinisokeria (tiiviisti mittaan pakattuna)
  • 1,5 dl manteli-, kaura- tai soijamaitoa
  • 1 dl öljyä
  • 1 dl omenasosetta
  • 0,5 tl karvasmanteliaromia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 3 dl vehnäjauhoja

täyte
  • 25 g vegaanista margariinia
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl tomusokeria
  • 1 rkl manteli-, kaura- tai soijamaitoa
  • 1,5 dl vadelmahilloa
  1. Levitä kahdelle uunipellille leivinpaperit ja laita uuni kuumenemaan 175 C-asteeseen.
  2. Sekoita fariinisokeri, mantelimaito, öljy, omenasose, karvasmanteliaromi, suola, kardemumma, mantelijauhot sekä korppujauhot tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Siivilöi vehnäjauhot ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Jaa taikina yhden ruokalusikallisen kokoisiksi kasoiksi leivinpapereille, kummallekin 14 kasaa. Jätä kasojen väliin mahdollisimman paljon tilaa, sillä ne leviävät paistamisen aikana. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla yksi pellillinen kerrallaan noin 12 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ennen niiden täyttämistä.
  4. Vaahdota margariini, suola, vaniljajauhe sekä puolet tomusokerista sähkövatkaimella. Lisää mantelimaito ja loput tomusokerit ja vaahdota kuohkeaksi. Pursota joka toisen whoopiepohjan tasaiselle puolelle iso rengas. Täytä rengas hillolla ja paina varovasti toinen whoopiepohja kanneksi.
  5. Tarjoile heti ja säilytä jääkaapissa. 
Hillo ja jääkaappisäilytys tekevät näistä ehkä hieman liian kosteita, joten suosittelen täyttämään nämä vasta hieman ennen tarjoilua. Miksikään supermössöksi nämä eivät kuitenkaan muutu, mutta mielestäni ovat parempia vastatäytettyinä kuin vuorokauden ajan jääkaapissa muhineina.


Muistathan, että blogista löytyy monta muutakin Runeberg-reseptiä: tavis-Runebergien lisäksi tarjolla on mm. gluteeniton Runeberg! Löydät kaikki Runebergin torttu -reseptit tätä linkkiä klikkaamalla.

6 kommenttia:

  1. Näitä kyllä kokeilen!! Mutta muutama kysymys:

    *Kuinka oleellista on toi karvasmanteli? Mä kun en yhtään tykkää siitä...

    *Voiko fariinisokerin korvata inkkarilla? Vaikka edes osittain? Mulla ei nimittäin taida olla ihan noin paljoa fariinisokeria kaapissa...mutta kuitenkin varmaan desin verran olis. Mielestäni niissä on vähän samantyyppinen maku, mutta onko leipoutumisessa tms. jotain oleellista eroa?

    *Mulla on tuolla monta purkkia omatekemää omenahilloa. Voikohan sitä käyttää tässä? Rakenteeltaan ei ole mitään "dronningholmia" vaan ennemminkin sosemaista, mutta aika hurjan makeaa kuitenkin. Vai olisko parempi olla ihan makeuttamatonta sosetta?

    Eli leipasenko olemassa olevista aineista vai suunnistanko ensin kauppaan? =D Ohje näyttää kyllä aivan hitsin herkulta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Karvasmantelin voi vaihtaa joko manteliaromiin tai jättää kokonaan pois. Leivonnainen maistuu silti riittävästi mantelille. Uskoisin, että fariinisokerin voi vaihtaa intiaanisokeriin. Kaupasta ostetun omenasoseen voi myös vaihtaa itse tehtyyn - varsinkin koska tarkoitus onkin käyttää just omenasosetta eikä hilloa. Jos siinä on lisättyä sokeria, niin ehkä tuota sokerin määrää voi tiputtaa vaikka desilitraan. Ei kannata ihan hirveästi vähentää sokerin määrää, jotta taikinasta ei tule leipätaikinaa :)

      Poista
  2. Mitä mieltä oot muuten tuon manteliaromin säilymisestä, koska mulla on manteliaromia missä on päivämäärä ollut elokuussa 2013... :DD Voiskohan käyttää?? :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei oo mikään virallinen suositus, mutta jos se ei ole homeessa tai muuten selvästi pilalla, niin en usko sen käytön olevan erityisen haitallista. Sitä kuitenkin käytetään niin pieni määrä tuosta koko taikinasta.

      Poista
  3. Näistä tuli tosi hyviä, vaikka ei ollut erinäisten allergioiden takia omenasosetta eikä mantelia. Mutta olen eri mieltä siitä, ettei jääkaappi tee näille hyvää. Kiitos tästäkin erinomaisesta reseptistä, teen näitä varmasti uudestaankin!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu