sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Glögijuustokakku


Nyt minulla oli vihdoin aikaa toteuttaa reseptitoive, jonka blogin lukija esitti jo jonkin aikaa sitten. Maustoin joulun ajan klassikkojälkkärin eli glögijuustokakun appelsiinilla, ja sen maku sopii tähän tosi hyvin. Jos appelsiini kuulostaa liian jännältä, sen voi jättää pois. Jos se taas kuulostaa aivan tavattoman mahtavalta, voi glögikiilteen jättää pois ja tehdä ihan vain appelsiinijuustokakkua. Kaikki vaihtoehdot sopivat joulupöytään varmasti yhtä hyvin.


Reseptissä on aika paljon valinnanvaraa niin kekseissä, vispeissä kuin tuorejuustossakin, sillä testailin kakkua monenlaisina variaatioina. Kaikki vegaaniset vispit ja tuorejuustot maistuvat keskenään tosi erilaisilta, joten kakkuun kannattaakin valita ne omat suosikit.

Lue tämä ennen kuin alat leipoa!
  • Suosittelen käyttämään vispinä Plantin kauravispiä, koska sen avulla kakku onnistuu varmimmin. Alpron soijavispillä kakku ei ole kaikilla tätä leiponeilla hyytynyt kunnolla.
  • Tuorejuustoista jämäkimpiä ovat Tofutti ja Violife. Oatlyn PåMackanilla kakusta voi tulla liian löysä. (Sheesen tuorejuusto voi myös käyttää, mikäli pidät sen mausta. Omasta mielestäni se on vähän turhan suolainen ja hapan makeisiin leivonnaisiin.)
  • Voit värjätä kiilteen, jolloin siitä tulee kuvanmukainen. Ilman väriainetta kiille jää hailakaksi. Useimmat ruokakauppojen punaiset elintarvikevärit sisältävät eläinperäistä karmiinia (E120). Jos haluat välttää sitä, osta elintarvikeväri leivontatarvikeliikkeestä, sillä niiden punaiset värit ovat useimmiten vegaanisia. Monet vegaanit eivät halua syödä karmiinia, joten huomioithan tämän, mikäli leivot kakkua nimen omaan vegaaneille.

Glögijuustokakku, 10 palaa

pohja
  • 100 g vegaanisia keksejä tai piparkakkuja (vegaanisten keksien listan löydät täältä)
  • 75 g vegaanista margariinia (vegaanisten margariinien listan löydät täältä)
täyte
  • 2 prk Plantin kauravispiä (tai 1 prk Alpron soijavispiä)
  • 2 prk Violife-tuorejuustoa tai 1 prk Tofutti-tuorejuustoa (tai 2 prk Oatly påMackan-tuorejuustoa)
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 1 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1/8 tl neilikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 1/2 dl appelsiinin mehua
  • 1 rkl (=15 ml) agar-agar-jauhetta (lisää määrää yhdellä teelusikallisella, jos käytät soijavispiä tai påMackania tai jos et luota agar agarin hyytymisominaisuuksiin)
kiille
  • 1 dl glögitiivistettä
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1/2 tl agar-agar-jauhetta
  1. Irrota n. 24-senttisen irtopohjavuoan pohja ja reuna toisistaan. Levitä pohjan päälle leivinpaperi ja kiinnitä reuna paikoilleen. 
  2. Murskaa keksit käsin tai tehosekoittimella tai laita ne pussiin ja riko ne esim. kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi.
  3. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää se, tomusokeri, appelsiinin kuori, vaniljajauhe, neilikka ja suola kauravispin sekaan. Sekoita sähkövatkaimella, kunnes massa on täysin tasaista.
  4. Sekoita appelsiinin mehu ja agar-agar-jauhe kattilassa ja käännä levy päälle. Kuumenna sekoittaen, kunnes neste kiehuu. Vähennä lämpöä vähän ja jatka keittämistä koko ajan sekoittaen kaksi minuuttia. Kaada appelsiinimehu juustokakkumassan sekaan ja sekoita heti nopeasti sähkövatkaimella tasaiseksi. Levitä juustokakkumassa keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  5. Mittaa kiilteen ainekset kattilaan ja käännä levy päälle. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehuu. Vähennä lämpöä ja keitä koko ajan sekoittaen kahden minuutin ajan. Kaada kiille hitaasti ja varovaisesti juustokakkumassan päälle. (Voit myös antaa kiilteen jäähtyä hieman ennen sen kaatamista, mutta varo, ettei se jähmety kokkareiseksi. Jos niin käy, voit lämmittää kiilteen uudelleen juoksevaksi.) Laita takaisin jääkaappiin ja anna jähmettyä täysin, vähintään kahden tunnin ajan tai mieluiten yön yli.
  6. Irrota juustokakku varovasti vuoan reunoista ennen vuoan irrottamista. Siirrä juustokakku tarjoilulautaselle ja koristele halutessasi esim. tähtianiksilla tai vaikkapa appelsiiniviipaleilla.
  7. Säilytä valmis juustokakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Juustokakun rakenne voi kärsiä pakastamisesta. En siis suosittele tämän kakun pakastamista ainakaan silloin, jos kakku on sulamisen jälkeen tarkoitus tarjoilla tärkeissä juhlissa tms.
Agar-agar on oma luottohyytelöimisaineeni, mutta aina välillä siitä kuulee myös toisenlaisia tarinoita. Oleellista agar-agarin kanssa toimiessa on se, että se pitää mitata oikein (eli sitä pitää olla riittävästi) ja sen pitää antaa kiehua niin kauan, että se liukenee kunnolla nesteeseen. Voit lukea agar-agarista, sen käytöstä ja ostopaikoista lisää täältä.

Variaatioita
  • Jos tarvitset soijattoman kakun, käytä Plantin kauravispiä tai SoyaToo!:n riisi- tai kookosvispiä.
  • Kakusta saa gluteenittoman, kun valitsee gluteenittomat keksit, gluteenittoman tuorejuuston ja gluteenittoman vispin. Keliakialiiton mukaan Plantin vispi soveltuu joillekin keliaakikoille. Tarkista siis keliaakikolta itseltään, voiko hän käyttää tuotetta.
  • Jos appelsiini glögijuustokakussa kuulostaa liian jännältä, voit vaihtaa sen veteen tai glögitiivisteeseen. Voit tällöin tietysti jättää myös appelsiinin kuoren ja neilikan pois.
  • Jos et ole glögin ystävä, voit jättää kiilteen kokonaan pois, jolloin kakusta tulee appelsiinijuustokakku. Jos tykkäät glögistä valtavasti, voit korvata osan kiilteen vedestä glögitiivisteellä.
  • Jos et halua käyttää agar agaria, voit tehdä juustokakun Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakkuna ja hyydyttää kiilteen hyytelösokerilla.

38 kommenttia:

  1. Päällisen voi hyydyttää myös Vegegelillä. :) Juustokakun täytteeseen en vielä ole kokeillut, mutta uskoisin toimivan siinäkin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin varmasti voi :) En ole itse sitä kauheasti käyttänyt, joten siksi en sitä aktiivisesti mainitse blogissa. Olen myös kuullut, että monilla on ollut ongelmia sen kanssa, koska sen pakkauksessa ei kai ole kauhean hyviä annosteluohjeita.

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Tämmöinen olisi tarkotus tehdä vanhempien joulupöytään ja tää ohje tuli just oikeaan aikaan! Eipä tarvitse enää omaa päätä vaivata miten saan kakusta maidottoman ja gluteenittoman :)

    VastaaPoista
  3. Tyhmä kysymys ehkä, mutta olisikohan olemassa mitään kikkakolmosta, miten tämän kakun voisi tehdä ilman irtopohjavuokaa? Ei nyt ihan viitsisi yhtä leipomusta varten sellaista ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun voi tehdä mihin vain vuokaan, mutta sitä ei välttämättä sitten vaan saa sieltä irti nätisti. Vuoan voi yrittää vuorata kelmulle ja sitten hyydyttämisen jälkeen sen voi kokeilla nostaa varovasti pois. Kakun voi tietysti myös vain jättää vuokaan ja tarjoilla siitä lusikalla. Jos vuoka (tai pienet annosvuoat) ovat läpinäkyviä, niin sitten kakku näyttääkin suoraan vuoasta tarjoiltuna kivalta :)

      Poista
  4. Moikka! Säilyykö tämä kuinka pitkään hyvänä? Muistelisin että "normaali" juustokakku vaan paranee parissa päivässä, mitenkä tämän laita? Niin innoissani aloin leipomaan että tajusin vasta nyt kakun hyydyttyä että aattoon on monta päivää ja tarkoitus oli viedä vanhemmille tarjoiltavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä varmasti pari päivää ainakin säilyy hyvänä. Vaikea sanoa sen tarkemmin, kun tätä ei jäänyt kauhean moneksi päiväksi jäljelle :/

      Poista
  5. Onnistuuko tämän tekeminen vegegeelillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo itse kokeillut. Oon kuullut Vegegelistä tosi usein semmoisia kommentteja, että se ei hyydytä kunnolla. Vika lienee siinä, että sen paketissa ei oo mun käsittääkseni kauhean hyvää annosteluohjetta. Sitä tarvitaan ilmeisesti paljon enemmän kuin agar-agaria. Valitettavasti en pysty auttamaan tämän enempää :/

      Poista
  6. Kakku hyytymässä jääkaapissa ilman glögikiillettä. Mieheni ja lapseni eivät innostuneet glögin mausta. Noh, nyt tarvii huomiseksi keksii jotain koristeluja siihen, mitä lie? Ajattelin laittaa mantelilastuja, appelsiini lohoja, ehkä sitruunamelissaa. Vaikka on joulu ja kaapit täynnä ruokaan, niin ei oikeen löydy mitään oikeesti kaunista. Kiitos reseptista, kuulostaa tosi hyvälle! Odotan, että pääsee maistamaan. (Tein kluteenittomista kekseistä. Meillä 2kluteenitona).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyi kivat koristeet ja maistui hyvältä! Oli vähän kiireinen joulu, joten en valitettavasti ehtinyt vastailla :/

      Poista
  7. Onnistuukohan tämä vaalealla glögijuomalla? Voisiko sitä laittaa myös täytteeseen appelsiinimehun sijasta? Sopisiko neilikan kaveriksi jokin muu mauste?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu myös vaalealla glögillä :) Sitä voi myös laittaa täytteeseen, jos haluaa enemmän glögin makua kakkuun. Arvelisin, että kaikki jouluiset mausteet voisivat toimia neilikan lisäksi.

      Poista
    2. Apua! Kyllä nyt harmittaa. Lisätessäni agarin koostumus muuttui täysin, eikä seos ole sileää vaan se on kuin mannapuuroa. Missäköhän meni vikaan?

      Poista
    3. Voi ei :( Kuulostaa siltä, että agarseos ehti jähmettyä ennen kuin se sekoittui muun massan sekaan. Jähmettynyt agar agar jää siis pieniksi klimpeiksi. Voit varovaisesti ihan vähän lämmittää massaa, jotta agar agar muuttuu taas juoksevaksi ja sekoittaa massan sitten sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. Lopputulos ei näin ole yhtä kuohkea kuin pitäisi, mutta ainakaan ei tarvitse syödä klimppikakkua.

      Poista
    4. Uskomattoman nopeasti jähmettyy, vaikka vatkain oli toisessa kädessä valmiina. Levitin massan jo pohjan päälle, taitaa mennä suoraan jääkaapista biopussiin. Harmittaa, sillä massan maku oli hyvä! Oletan myös, että massa "litistyi" kuuman nesteen vaikutuksesta.

      Poista
    5. Jos et vielä ehtinyt heittää sitä pois, niin kantsii kuitenkin kokeilla tuota mun kikkaa. Sen voi kaapia pois vuoasta ja laittaa takaisin :)

      Poista
    6. Pidän tämän mielessä jatkoa ajatellen, toivottavasti näin ei pääse käymään uudelleen. Kiille hajotti hieman kakun pintaa, jonka seurauksena kiilteen väri muuttui aika mielenkiintoisen väriseksi. Harjoitus tekee mestarin :) Kiitos vinkeistä Satu!

      Poista
  8. Mikä auttaisi siihen, kun laitoin kiilteen, se alkoi valua reunoille asti ja reunat todennäköiset nyt punaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Levititkö kakun valkoisen osuuden ihan reunoille asti ja oliko kerros tasainen? Jos reunoissa on rako tai kerros on epätasainen, voi kiille valua.

      Poista
  9. Jos kiilteeseen käyttää vegegeeliä, täytyy nestemäärää hieman lisätä. Muuten kiille ei riitää joka puolelle, koska jähmettyy hyvin nopeasti!

    VastaaPoista
  10. Moi Satu!

    Kiitos tästä reseptistä ja sun erinomaisesta blogista muutenkin!

    Tein eilen testikakun tällä reseptillä, sillä käytin ekaa kertaa agar agaria, enkä uskaltanut käyttää sitä ensi kertaa varsinaisen kakun leivonnassa! Muuten kakku onnistui ihan hyvin ja yllättäen agar agarin käyttökin sujui ihan kelvollisesti, mutta kiilteen kanssa oli pikku ongelma. Nimittäin se kakun päälle valuttaminen ei mennyt ihan mutkattomasti, vaan kiilteen kaataminen irrotti samalla vähän juustokakkumassasta sekaansa, jolloin kiilteestä tuli aika haljun näköinen - ei mikään valioyksilö :D Vähän hankala sanallistaa tätä, mutta siis kiilteessä lillui pieniä palasia täytteestä. Onko mitään erityisvinkkejä kiilteen kaatamiseen? Eikö juustokakku ollut tarpeeksi kylmää (olin pitänyt sitä pari tuntia jääkaapissa)? Auttaisikohan se, jos sen laittaisi hetkeksi pakastimeen ennen kiilteen lisäämistä? Vai kaadoinkohan kuitenkin liian nopeasti (yritin kyllä hidastella)?

    T. Terhi (Tuulispäästä :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, mitä tarkoitat! Voi olla, että kakku on ollut vielä vähän pehmeää. Se voi auttaa, jos kakun laittaisi pakastimeen ennen kiilteen lisäämistä. Jos kiilteessä ei ole lisättyä väriainetta, siitä tulee kyllä vähän kuvan kiillettä valjumpi. En oikein osaa antaa muita vinkkejä :/ Toivottavasti onnistuu seuraavalla kerralla! Tai sitten vaan paljon koristeita pinnalle... Terkkuja Tuulispäähän <3

      Poista
  11. Tilannepäivitys: kakusta tuli törkeän hyvän makuinen! Mutta ihan liian löysä :( kiille kyllä hyytyi, mutta ihan kuin juustokakkumassalle ei olisi tapahtunut mitään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, onpa tylsää! Agar agar on siitä mälsä tuote, että joskus se toimii ja joskus taas ei. Se riippuu tietty käytetyistä aineksista. Alpron vispillä tästä tulee löysempi kuin Plantin vispillä. Jos teet uusiksi, niin kannattaa laittaa vähän enemmän agaria, kuten tuolla ohjeessa vinkkaan. Ja kannattaa myös varmistaa, että agar on jauhetta eikä hiutaleita. (Huomasin sun kommentin vasta kun olin vastannut edelliseen.)

      Poista
  12. Moi Satu, kiitos vastauksista! Tässä just pähkäilen,josko uskallan kokeilla uudestaan. Tekee mieli, koska niin hyvänmakuinen kakku tämä oli! Viimeksi tosiaan käytin alpron vispiä, voisin vaihtaa sen plantiin ja tosiaan vähän lisätä agar agaria. ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisella kerralla onnistui paremmin, kun tein nuo muutokset! Vieraat tykkäsivät yhtä paljon kuin juhlien emäntäkin ^_^ Kiitos vielä ihanan makuisesta kakkureseptistä!

      Poista
    2. Hienoa! Tosi kiva, että lopulta onnistui :)

      Poista
  13. Hei!
    Tässä juuri parhaillani aprikoin tuon glögikiilteen kanssa - osaatko sanoa, miksi täytteen appelsiinimehun kanssa agaria laitetaan 1 rkl mutta kiilteeseen vain 1/2 tl?
    Tiivisteessähän on enempi nestettä verrattuna appelsiinimehuun.
    Muutoin resepti vaikuttaa tosi hyvältä, voi olla että teen tuon kiilteen vähän enempi soveltaen. Kiitos suuresti!

    VastaaPoista
  14. Moi! Agaria tarvitaan täytteeseen enemmän siksi, että täytettä on paljon enemmän kuin kiillettä. Se ei siis liity nesteen määrään vaan hyydytettävän asian tilavuuteen :)

    VastaaPoista
  15. Ahaa, noniin, tämähän käy ihan järkeen. :D
    Kiitos vastauksesta, tänään tehtiin jo toinen kakku syntymäpäiväjuhliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään! Kiva, että kakku oli noin tykätty :)

      Poista
  16. Hyvää tuli!
    Pohjaan laitoin valmiita luomu piparkakkuja mutta jouduin lähes triplaamaan niiden määrän sillä margariinia tuntui tässä olevan aivan hirveästi. Pohja myös mössööntyi vielä jääkaapissa lisää. Kiilteen määrän tuplasin myös koska eka satsi hädin tuskin peitti täytteen. Täytteestä tuli hyvän makuinen, mutta liian makea. Tomusokerin määrää vähentäisin ensi kerralla varmaan puoleen. Marlin glögitiiviste värjäsi kiilteen sopivan punaiseksi, joten värin käyttäminen olisi ollut turhaa itsellä. Täyte ei oikein hyytynyt itselläni edes 24 tunnissa, vaan meni kaksi päivää että kakusta sai siistihköjä palasia.
    Ensi jouluna kokeilen uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tästä tuli kuitenkin hyvää! Harmi, että resepti ei ihan sellaisenaan toiminut sulle :/ Hyydykekakut on välillä myös vähän hankalia saada hyytymään, kun muuttuvia tekijöitä on aika paljon, koska kaikki vispit ja tuorejuustot ei toimi ihan samalla tavalla keskenään.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu