perjantai 8. joulukuuta 2017

Kamomillan koekeittiö ja vihreäkuulajuustokakku


Vihreät kuulat ovat tänä jouluna leivonnan hittituote. Niistä on jo ehditty tehdä joulutorttuja, piparkakun koristeita ja ties mitä. Minä keksin hyödyntää niitä juustokakun kiilteessä. Saattaa olla, että en ollut ensimmäinen, mutta ne ensimmäiset totesivat vihreäkuulakiilteen hankalaksi ja jättivät reseptinsä julkaisematta. Koska nyt ollaan Kamomillan koekeittiössä, haluan kuitenkin julkaista reseptin.

Leipominen omalla vastuulla!

Tein kaksi erilaista juustokakkua. Molempien kakkujen ohjeet löytyvät tästä kirjoituksesta. Ensimmäinen oli versio Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakusta eli kakusta, jota ei tarvitse paistaa ja jota ei tarvitse hyydyttää millään, koska sen ainekset ovat jo itsessään tarpeeksi jämptejä. Vihreäkuulakiille kuitenkin vähän ikävästi teki kakun valkoiseen osioon railoja. Toiseen versioon käytin Alpron vispiä ja Oatlyn påMackan-kauratuorejuustoa eli löysempiä aineksia, joten hyydytin kakun Vegegelillä. Olin pikkuisen hidas Vegegelin sekoittamisessa, joten kakun täytteestä tuli vähän rakeinen. Kakusta tuli myös aika löysä.

Kiille on tosi helppo tehdä, sillä vihreät kuulat vain sulatetaan mikrossa veden kera tasaiseksi tahnaksi ja kaadetaan juustokakun pinnalle. Se, mikä ei sitten olekaan niin helppoa, on valmiin kakun leikkaaminen. Vihreäkuulakiille on melko elastinen ja ektoplasmamainen, joten se saattaa alkaa liukua kokonaisuudessaan pois kakun päältä ja yli reunojen. Sen leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi. Suosittelen myös olemaan välittämättä siitä, miltä kakku näyttää, kun siitä on alettu leikata paloja.

Vinkki: Kuvassa näkyvä kakku on tehty 16-senttiseen vuokaan. Kakkuvuoan koolla ei ole kuitenkaan ihan kauheasti merkitystä. Mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku ja toisin päin.


Hyydyttämätön vihreäkuulajuustokakku, 8:lle
pohja
täyte
  • 2 prk Plantin kauravispiä
  • 2 pkt maustamatonta Violife-tuorejuustoa
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 1/4 tl vaniljajauhetta, 1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl raastettua sitruunan kuorta
kiille
  • 16 vihreää kuulaa (n. 300 g)
  • 1 1/2 dl vettä
  1. Leikkaa n. 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Murskaa piparkakut. Sulata margariini. Sekoita margariini piparkakkumurskaan ja painele pohjataikina vuoan pohjalle.
  2. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Notkista tuorejuusto. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Kaada massa pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Mitä tasaisempi kakun pinta on, sitä siistimmältä saat kiilteen näyttämään. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi. Voit laittaa kakun pakastimeen puoleksi tunniksi ennen kuin lisäät kiilteen.
  3. Halkaise vihreät kuulat ja laita ne veden kera mikron kestävään, korkeaan astiaan. Kuumenna, kunnes vesi kiehuu. Sekoita ja jatka kuumentamista puolen minuutin jaksoissa, kunnes kaikki vihreät kuulat ovat sulaneet ja seos on tasaista.
  4. Anna kiilteen vähän jäähtyä, mutta sekoita sitä hiljalleen koko ajan. Kaada seos kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin jähmettymään.
  5. Irrota kakku vuoasta ja koristele vasta juuri ennen tarjoilua.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan tätä kakkua.

Hyydytettävä vihreäkuulajuustokakku, 8:lle
pohja
täyte
  • 1 prk Alpron soijavispiä
  • 2 prk Oatly påMackan-tuorejuustoa
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1/4 dl sitruunamehua
  •  1/4 tl vaniljajauhetta, 1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vettä
  • 2 pss Vegegeliä (Dr. Oetker)
kiille
  • 16 vihreää kuulaa (n. 300 g)
  • 1 1/2 dl vettä
  1. Leikkaa n. 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Murskaa piparkakut. Sulata margariini. Sekoita margariini piparkakkumurskaan ja painele pohjataikina vuoan pohjalle.
  2. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi mahdollisimman kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita kauratuorejuusto, tomusokeri, sitruunamehu sekä vaniljajauhe soijavispin sekaan.
  3. Laita vesi ja Vegegel kattilaan ja käännä levy päälle. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Kaada seos täytemassan sekaan koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella sekoittaen.
  4. Kaada massa pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Mitä tasaisempi kakun pinta on, sitä siistimmältä saat kiilteen näyttämään. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Voit laittaa kakun pakastimeen puoleksi tunniksi ennen kuin lisäät kiilteen.
  5. Halkaise vihreät kuulat ja laita ne veden kera mikron kestävään, korkeaan astiaan. Kuumenna, kunnes vesi kiehuu. Sekoita ja jatka kuumentamista puolen minuutin jaksoissa, kunnes kaikki vihreät kuulat ovat sulaneet ja seos on tasaista.
  6. Anna kiilteen vähän jäähtyä, mutta sekoita sitä hiljalleen koko ajan. Kaada seos kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin jähmettymään.
  7. Irrota kakku vuoasta ja koristele vasta juuri ennen tarjoilua.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan tätä kakkua.

Vinkki: Vihreät kuulat kannattaa ostaa irtokarkkiosastolta, jos haluaa maksaa niistä vain puolet valmiiksi pakattujen kuulien hinnasta.


Erikoisruokavaliot
  • Jos valitset soijalesitiinittömät piparkakut, on ykköskakku soijaton. (Tarkista, että Plantin vispi on uudistetulla reseptillä tehty eli että siinä ei ole soijalesitiiniä.)
  • Kakun voi tehdä myös gluteenittomana. Valitse pohjaan gluteenittomat piparkakut. Kauratuotteet sopivat Keliakialiiton mukaan joillekin keliaakikoille. Jos tuotteet eivät sovi, käytä niiden tilalla Alpron vispiä ja Violifen tai Tofutin tuorejuustoa.

6 kommenttia:

  1. Hei,
    hyytyykö vihreät kuulat vain viileässä? Ilman mitään hyytelösokeria tai liivatetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ne hyytyy hyvin, vaikka niihin lisätäänkin tuossa sulatusvaiheessa vettä :)

      Poista
  2. Onko kokemusta kaurattomasta versiosta? Eli onnistuuko violifen tuorejuuston ja soijavispin yhdistäminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ei ole juuri tuosta kombosta kokemusta tässä kakussa. Kyllä se varmaankin onnistuu, mutta saattaa jäädä pikkuisen pehmeäksi, koska soijavispi on vähän sellaista. Kannattaa laittaa vain yksi purkki soijavispiä, tuon ohjeessa mainitun kahden kauravispipurkin tilalle, koska soijavispi on rakenteeltaan höttöisempää.

      Poista
  3. Oi vitsit mikä kiille! En ole kovin innokas leipuri, mutta tässä on niin hauska idea että sitä kyllä melkein tekisi mieli kokeilla. Minulta löytyy fileerausveitsi, sen luulisi olevan tarpeeksi terävä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kakku oli tosiaan hyvää, mutta vähän hankalasti käsiteltävää :D En suosittele tätä mihinkään tärkeisiin juhliin, vaan ennemmin sellaisiin tilanteisiin, joissa suttuisuus ei haittaa.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu