keskiviikko 7. elokuuta 2019

Nunnun juustokakku


Juustokakku on klassikkojälkkäri, jota voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi marjoilla koristeltuna. Resepti on tällä kertaa valitettavasti vähän tuotespesifi, sillä suosittelen juustokakkuun ensisijaisesti Tofutin soijatuorejuustoa sen maun ja rakenteen vuoksi. Sheesen tuorejuustolla juustokakun rakenne onnistuu hyvin, mutta sen maku ei mielestäni ole paras mahdollinen juustokakkuun, sillä se on omasta mielestäni liian hapan ja suolainen. Violifen tuorejuusto ei myöskään toimi, sillä paistettaessa se muuttuu purkkamaiseksi. Epäilen myös, että Oatlyn påMackan ei toimi paistettuna kovin hyvin. Maku siinä on ok eli jos kokeilet, niin kerro kommenteissa, miten onnistui!

Tofutin saatavuutta voi tutkia Foodiesta. Juustokakku onnistunee myös, jos vaihtaa soijatuorejuuston valutettuun soijajogurttiin: laita 500 gramman purkillinen soijajogurttia valumaan kahvinsuodatinpussiin tai juustokankaalla vuorattuun siivilään jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi. Jos et saa käsiisi Tofuttia etkä jaksa valutella soijajogurttia, mutta juustokakkua tekisi mieli, suosittelen esimerkiksi valkosuklaajuustokakkua mansikoilla, maapähkinävoijuustokakkua, pistaasi-suklaajuustokakkua tai hasselpähkinäistä suklaajuustokakkua.

Juustokakkuresepti on alunperin Tuulispään leivontakirjasta. Julkaisen sen kaikki reseptit blogissa lähiaikoina. Jo julkaistuja reseptejä pääset kätevästi selaamaan kirjan omalta sivulta.

Tarvikkeet: 16-senttinen irtopohjavuoka, sähkövatkain

Huom! Jos haluat tehdä kakun isompaan n. 24-senttiseen vuokaan, tuplaa resepti. Paista kakkua tällöin 1 h 15 min. Peitä kakku 45 minuutin paistamisen jälkeen leivinpaperilla, jotta sen pinta ei tummu liikaa.

Nunnun pieni juustokakku, 8 palaa

keksipohja
täyte
  • 225 g Tofutin maustamatonta soijatuorejuustoa
  • 2 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  1. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Murskaa keksit muruiksi joko käsin tai tehosekoittimella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Seoksesta on tarkoitus tulla melko irtonaista. Painele keksipohja vuoan pohjalle tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi.
  3. Mittaa soijatuorejuusto kulhoon ja notkista se sähkövatkaimella. Lisää soijatuorejuuston sekaan soijajogurtti, sitruunamehu, sokeri, vehnäjauhot sekä vaniljajauhe ja sekoita sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista. Kaada tuorejuustotäyte keksipohjan päälle ja tasoita sen pinta.
  4. Paista juustokakkua esilämmitetyn uunin keskitasolla 45 minuuttia. Valmis juustokakku on hyllyvä ja se kiinteytyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Siirrä se sitten jääkaappiin ja anna sen tekeytyä vähintään kuusi tuntia tai mielellään seuraavaan päivään. Jotta kakku ei jää kiinni vuoan reunoihin vuokaa irrotettaessa, käy kakun reunat ensin läpi varovaisesti veitsellä.
  5. Tarjoile juustokakku kylmänä. Säilytä valmis juustokakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Juustokakun voi pakastaa, mutta sen rakenne ja ulkonäkö voi vähän kärsiä sulatuksessa. En siis suosittele pakastamaan tätä, jos tätä on tarkoitus tarjoilla tärkeissä juhlissa tms. Sulata juustokakku joka tapauksessa hitaasti jääkaapissa eli älä lämmitä sitä.
Gluteeniton versio: Käytä pohjaan gluteenittomia keksejä. Vaihda täytteen vehnäjauhot perunajauhoihin ja lisää siihen vielä 1/8 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.

Sain olla paikalla, kun Nunnu saapui Tuulispäähän. Se ei ensimmäisen vuorokauden aikana syönyt tai nukkunut juuri ollenkaan. Se vain huusi emonsa perään, koska sillä oli niin valtava ikävä. Koska Nunnu on poika eikä se näin ollen tuota maitoa, ilman Tuulispäätä sen määränpäänä olisi ollut teurastamo.

2 kommenttia:

  1. Moi! Olen käyttänyt Påmackania paistettavassa juustokakkublondiesissa ja toimii kerrassaan mainiosti. Olen tehnyt myös epävegaanituorejuustosta samaa, ja käyttäytyvät ihan samalla tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että se toimii! En oo tosiaan itse sitä juuri paistellut, mutta jotenkin sen rakenne tuntuu siltä, että se ei tykkäis paistamisesta. Kiva, jos oon väärässä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu