lauantai 17. elokuuta 2019

Pistaasiwhoopiet


Leivoin muutamia vuosia sitten syntymäpäivilleni todella herkullista suklaatäytekakkua, josta puhuttiin vielä kuukausia synttäreiden jälkeenkin. Päätin tehdä siitä whoopie-versioinnin, jossa ovat mukana kaikki tuon legendaarisen kakun oleelliset elementit: pehmeä suklaakakku, suklaamousse, suklaakuorrute sekä rapeat ja suolaiset pistaasipähkinät. Näistä tuli ihania!

Nämäkin whoopiet ovat yksi Tuulispään leivontakirjan resepteistä. Julkaisen kaikki reseptit blogissa aivan lähiaikoina, ja suurin osa niistä on jo täällä. Niitä voi näppärästi selata kirjan oman sivun kautta.

Pistaasiwhoopiet, 12 kpl

pohja
  • 1 dl sokeria
  • 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 3/4 dl omena- tai päärynäsosetta tai maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1 1/2 tl ruokasoodaa
pinnalle
täyte
  • 50 g vegaanista suklaata
  • 1/2 prk Alpron soija- tai Kaslinkin kauravispiä tai 1 prk Plantin kauravispiä
  • 1 rkl tomusokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1/2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Ota kaikki pohjien ainesosat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen leipomisen aloittamista. Tämä auttaa pohjia leviämään paistamisen aikana sopivasti.
  2. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Sekoita sokeri, kauramaito, öljy, omenasose, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi vehnäjauhot, kaakaojauhe sekä ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  4. Lusikoi taikinasta toiselle leivinpaperille kaksitoista yhden ruokalusikallisen kokoista kasaa. Jätä taikinakasojen välille hyvin tilaa. Kasoja ei tarvitse levittää, sillä ne leviävät paistettaessa.
  5. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 11 minuuttia. Lusikoi loput taikinat toiselle uunipellille ja paista myös ne. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen niiden täyttämistä ja kuorruttamista.
  6. Sulata pinnalle tarkoitettu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaata kahdentoista pohjan kaarevalle puolelle. Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne terävällä veitsellä. Ripottele pistaasimurska suklaan päälle. Laita pohjat puoleksi tunniksi jääkaappiin tai kymmeneksi minuutiksi pakastimeen, jotta suklaa kovettuu.
  7. Sulata täytteen suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Mausta se tomusokerilla, vaniljalla ja suolalla. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota loppujen pohjien tasaiselle puolelle tai lusikoi täyte pohjien päälle. Paina aiemmin kuorruttamasi kannet varovaisesti täytteen päälle. 
  8. Anna leivonnaisten tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran ennen tarjoilua. Tämän jälkeen ne voi tarjota heti tai parin päivän sisällä. Säilytä valmiit whoopiet jääkaapissa.
Pakastaminen: Whoopiet voi pakastaa. Älä sulata niitä lämmittämällä, vaan anna niiden mieluiten sulaa hitaasti jääkaapissa.
Gluteeniton versio: En ole testannut ohjetta gluteenittomana, mutta se todennäköisesti onnistuu vaihtamalla jauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on lisätty 1/4 tl ksantaania. Alpron ja Kaslinkin vispit ovat gluteenittomia, ja Plantin vispi on vähägluteeninen.

Soijaton versio: Valitse soijattomat ainesosat. Tarkista, että käyttämässäsi suklaassa ei ole soijalesitiiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu