sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Suklaamoussetorttu


Kaverilleni järkättiin puistopiknikin malliset yllätyssynttärit ja tein sinne raakatorttua. En ole aikaisemmin leiponut näin monimutkaista raakaleivonnaista, mutta siitä huolimatta tästä tuli oikein hyvä torttu. En myöskään ole koskaan ennen käyttänyt avokadoa makean leivonnaisen pääraaka-aineena, koska se ei vain kuulosta hyvältä idealta.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Koska niin moni on kehunut avokadopohjaisia suklaamousseja, uskaltauduin minäkin testaamaan. Sain todeta, että ihan huippukamaahan se on tähän tarkoitukseen. Avokado ei maistu avokadolta valmiissa moussessa, mutta se antaa kuitenkin ihanaa kermaisuutta ja paksuutta mousselle. Jopa avomieheni, jonka mielestä avokado maistuu käsivoiteelle, antoi hyväksyvän arvosanan avokadomousselle. Ja se on iso myönnytys se!

Tortun pohja
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 1 dl taateleita
  • 0,5 dl vettä
  • ripaus suolaa
  1. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa ja kaada kulhoon odottamaan. Pähkinät saavat olla melkein jauhoa, mutta mukana saa olla pieniä sattumia.
  2. Hienonna seuraavaksi taatelit veden kera. Taatelit voi myös liottaa ennen hienontamista, jolloin hienontaminen käy näppärämmin.
  3. Yhdistä kaikki aineet tasaiseksi massaksi.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (tai muu sopiva vuoka) leivinpaperilla ja painele massa vuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytettä.
Avokadosuklaamousse
  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 banaani
  • 0,75 dl (raaka)kaakaojauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 2 rkl agavesiirappia tai muuta makeutusta
  • 0,5 dl vettä
  1. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Leikkaa ja/tai lusikoi avokadon hedelmäliha tehosekoittimeen.
  2. Kuori ja pilko banaani mukaan tehosekoittimeen.
  3. Lisää muut aineet ja soseuta kuohkeaksi ja tasaiseksi massaksi. Soseuttaminen saattaa kestää jonkin aikaa, mikäli moussen aineksia pitää välillä tökkiä sopivalla välineellä lähemmäs tehosekoittimen teriä. (Muista kuitenkin sammuttaa laite tämän operaation ajaksi.) Maista, tarvitseeko massa lisää makeutusta tai muuta makua ja lisää sitä tarvittaessa.
  4. Levitä valmis mousse pohjan päälle, tasoita pinta ja koristele esimerkiksi mansikoilla. Anna moussetortun jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Tästä tortusta sai leikattua siistejä siivuja, vaikka mousse ei varsinaisesti hyydykään. Käytin 24-senttistä vuokaa, ja tortusta ei tullut kauhean korkea. Tortun voi ilman muuta valmistaa myös toisenkokoisiin vuokiin, jos haluat paksumman tortun tai esimerkiksi valmiit annosvuoat torttua. Moussen voi syödä myös sellaisenaan jälkiruokana.

4 kommenttia:

  1. Tätä pitää ehdottomasti joskus kokeilla! Minäkin nimittäin olen aina ollut sitä mieltä, että avocado ei kuulu makeiden leivonnaisten raaka-aineeksi, ajatus siitä on tuntunut oudolta. Nyt voisi uskaltautua kokeilemaan, kun jopa tuo kakun raaka-ainelista kuulostaa niin terveelliseltä :)

    Minun teini-ikäinen poikanikaan ei ole avocadon ylin ystävä, mutta tuollainen mousse-kakku varmasti maistuisi, avocadosta huolimatta ;)

    VastaaPoista
  2. Tätä kannattaa kyllä kokeilla, jos on epäilyksiä avokadon suhteen makeissa jutuissa. Post Punk Kitchenissä oli joulun alla ohje vegaaniselle munatotille, jonka yksi raaka-aine oli avokado. Sekin kuulosti tosi omituiselta, mutta tämän tortun jälkeen olen ihan varma, että sekin on tosi hyvää. http://www.theppk.com/2010/12/matrioshka-eggnog/

    VastaaPoista
  3. Tämä oli hyvää. Aivan parasta. Nyt kokeiluun pekaanimuffinssit. Kiitos taas! :)

    VastaaPoista
  4. Oo, kiitos Tiina H. Jälleen kerran :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu