maanantai 10. joulukuuta 2012

Appelsiinitiikerikakku


Sen jälkeen, kun maailma keksi cupcaket, whoopie piet, moussetäytekakut ja muut jännääkin jännemmät leivonnaiset, ovat kuivakakut kärsineet aika kovan inflaation. Onneksi kuivakakku voi olla muutakin kuin kuivaa kakkua, esimerkiksi tässä tapauksessa oikein mehevää ja maistuvaista.

Yhdestä appelsiinin kuoresta tulee jo melkoisen voimakas appelsiinin maku kakkuun, joten voit käyttää myös vaikka vain puolet appelsiinin kuoresta. Jos et halua tehdä appelsiininmakuista tiikerikakkua, voit jättää appelsiinit raastamatta ja tehdä ihan tavallista tiikerikakkua.

Appelsiinitiikerikakku
  • 1 appelsiinin kuori
  • 200 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl omenasosetta (tai maustamatonta soijajogurttia)
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 0,25 tl suolaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 2 rkl vettä
  1. Pese ja kuivaa appelsiini huolellisesti. Raasta kuoren oranssi osa.
  2. Rasvaa ja jauhota vähintään 1,5 litran vetoinen kuivakakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  4. Sekoita margariinivaahdon joukkoon omenasose, appelsiinin kuori, vanilja ja suola.
  5. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne ensin hyvin keskenään ja sen jälkeen margariiniseokseen.
  6. Siirrä kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon. Mittaa sen joukkoon vesi ja siivilöi kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
  7. Levitä noin puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Levitä kaakaotaikina vaalean taikinan päälle. Levitä loput vaaleat taikinat lopuksi kaakaotaikinan päälle. Tiikerinraidat saat tehtyä työntämällä taikinan sisään haarukan ja pyöräyttämällä haarukan kertaalleen kakkuvuoan ympäri.
  8. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla tunnin ajan. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta se ei pala.
  9. Anna kakun levätä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Voit koristella jäähtyneen kakun ripottelemalla sen pinnalle tomusokeria.
Ohje on päivitetty versio parin vuoden takaisesta tiikerikakusta.

14 kommenttia:

  1. Heippa! Mietin carob-jauheen käyttämistä kaakaojauheen sijaan. Pitäisikö sillä korvata sokeriakin? Jos tekisi yksivärisen kakun. :)

    VastaaPoista
  2. Carobilla tästä voi tulla kyllä kivanmakuinen :) Vaikka carob onkin makeampaa kuin kaakao, niin en ehkä kuitenkaan korvaisi sokeria sillä. Sokeri tekee omalta osaltaan kakusta kuohkean ja kostean, eikä carobjauheella ole samanlaista vaikutusta taikinaan. Carob ennemmin kiinteyttää taikinaa, koska se on hyvin imukykyistä ainetta. Aina voi tietysti kokeilla, jos haluaa testailla keittiökemiaa :)

    VastaaPoista
  3. Kokeilin hakusanalla "carob" blogistasi löytämääni kakkureseptiä. Se oli perusvegaanikakkuresepti tms. :) Ihan hyvää tuli, vaikka soodaa ei sitten kaapista löytynytkään. Carob on minulle ihan uusi tuote ja aluksi vähän pisti kieleen se, että kakku näytti kaakaokakulta, mutta maistui joltain muulta. Mutta kaikki meni kuitenkin! :) Kiitos resepteistä!

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla! Carobiin piti minunkin tottua aluksi juuri siksi, että odotin sen maistuvan suklaalta :D

    VastaaPoista
  5. Käytin tätä tiikerikakun reseptiä pohjana sitruunakakkuun. Laitoin vahingossa 5 dl vehnäjauhoja 3,5 sijasta ja yritin erehdykseni huomattuani ohentaa tönkköä taikinaa lisäämällä omenasosetta ja lorottamalla desin verran mantelikermaa joukkoon. Kyllä tuo kovan onnen kaakku näyttäisi hyvin silti kohoavan, eikä tuoksukaan ole pöllömpi :) Toivottavasti vielä irtoaa nätisti vuoasta ;)
    T

    VastaaPoista
  6. Tämä on ihan järjettömän hyvää! NIIN paljon parempaa kuin "perinteinen" tiikerikakku, yksi pienen appelsiinin kuori just passeli, työpaikan kakkuun lisäsin vielä tummasuklaarouhetta kaakao-taikinaan. :) Kiitos, blogisi on mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Omastakin mielestä tää on tosi hyvää kuivakakkua. Suklaarouhe kuulostaa kyllä tosi hyvältä lisältä :)

      Poista
  7. :´( Komeasti kohoava kaakkuni lätsähti, kun puolessa välissä avasin uuninluukun laittaakseni folion päälle. Tästä tuli muutenkin vähän sovellusversio. Meinasin nimittäin tehdä kakusta vielä tiikerimmän keltaisella väriaineella. Avasin pullon ja kippasin taikinaan. Ajattelin ensin, että olisi pitänyt ensin ravistaa pulloa, koska neste ei ollutkaan keltaista vaan kirkasta. Sitten leijui tuoksu sieraimiin ja totesin että kaadoin taikinaan karvasmanteliaromia... Perhanan Dr Oetker! Onko pakko käyttää samanlaista pulloa sekä väriaineissa että karvasmantelissa!? Sain kyllä suurimman osan siitä pois, mutta tietty sitä jäi. Nyt tuijottelen täällä jäähtyvää kakkuani ja mietin, uskallanko maistaa... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi :D Itse tykkään kyllä karvasmantelista, mutta voi se silti maistua kummalta tiikerikakussa. Toivottavasti homma kuitenkin onnistui!

      Poista
  8. Omaan makuuni kakku ei iskenyt, mutta siitä on jo puolet kadonnut perheen miespuolisten suihin. Kaikesta oppii. Tästä läksynä: Älä luota pullon ulkonäköön vaan lue mitä etiketissä seisoo... Leivoskelin eilen myös suklaakeksejä (minttusuklaakeksien ohje tavallisella suklaalla) ja tein ihan oman päätöksen: Mies ja poika jakavat keskenään lättänäisen karvastiikerin ja minä saan syödä kaikki suklaahippukeksit. Jooko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että se karvasmantelista huolimatta löysi tiensä sitten muiden vatsoihin :) Ja kiva myös, että sait itsellesi keksejä!

      Poista
  9. Kiitos ohjeesta. Kakusta tuli oikein hyvää ja se oli helppo tehdä. Ihanaa kun löysin lempikakulleni vegaanisen ohjeen. Kakkuni ei kaivannut 'peittoa' kesken paiston. Nam!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu