lauantai 30. marraskuuta 2013

Vaniljacupcaket kirpeällä yllätystäytteellä


Nämä näyttävät ihan tavallisilta vaniljakakkusilta, joiden päällä on soijavispiä. Kun näitä haukkaa, paljastuukin sisältä kirpeä sitruunainen ja vadelmainen yllätys. Idean täytettyihin pikkukakkusiin sain tästä Chloe Coscarellin videosta, jossa tehdään ihan törkeän hyvännäköisiä suklaakakkusia. Kannattaa muuten katsoa tämä Cupcake Wars -ohjelman jakso, jossa voittajaksi valitaan henkilö, jonka ei yleisen käsityksen mukaan pitäisi voittaa. Hmm, kukakohan voittaja mahtaisi olla?







Sitruuna-vadelmatahna
  • 100 g silken eli pehmeää tofua
  • 0,75 dl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vadelmia
  • 1 rkl perunajauhoja
  1. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. (Jos sinulla ei ole kumpaakaan noista laitteista, soseuta tofu ensin yksistään sähkövatkaimella, ja yritä saada siitä mahdollisimman sileää. Lisää muut aineet tofun sekaan ja sekoita tasaiseksi.)
  2. Kuumenna aineksia kattilassa koko ajan sekoitellen, kunnes seos kuplahtaa eli kunnes siinä näkyvät pari ensimmäistä kiehumiskuplaa.
  3. Siirrä kattila pois liedeltä ja laita tahna jäähtymään joko kylmään vesihauteeseen tai talvella ulos. 
Tällä ohjeella tahnaa tulee enemmän kuin tarvitset kakkusten täytteeksi, koska isommasta määrästä on helpompi pursottaa kuin täsmällisestä määrästä. Säilytä ylijäänyt tahna jääkaapissa ja käytä viikon sisällä. Voit syödä sitä sellaisenaan, käyttää levitteenä tai hillon tapaan.


Vaniljakakkuset (12 kpl)
  • 2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 2 tl omenaviinietikkaa (ei pakollinen)
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa 
  1. Vuoraa muffinssipelti paperisilla muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä kartonki-, folio-, amerikan- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, omenaviinietikka, rypsiöljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe.
  3. Siivilöi niiden sekaan vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu, sillä et halua kumisia kakkusia.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa 20–22 minuuttia.
    Kakkuset ovat valmiit, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa, kun ne näyttävät kauniin ruskeilta ja kun niiden pinta pompsahtaa takaisin ylös niitä sormella varovaisesti painettaessa.
  5. Heti paistamisen jälkeen kakkuset ovat hyvin pehmeitä, joten anna niiden levätä viisi minuuttia muffinssipellillä ja siirrä ne vasta sitten jäähtymään esim. jäähdytysritilälle. Anna kakkusten jäähtyä täysin ennen kuin täytät ja kuorrutat ne.


Kuorrute
  • 1 prk soija-, kaura-, kookos tai riisivispiä (esim. SoyaToo!, Alpro, Sunnuntai tai GoGreen)
  • 4 tl sitruuna- tai limettimehua
  • 0,5 dl tomusokeria
  1. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi.
  2. Sekoita sen sekaan sitruunamehu ja tomusokeri.
  3. Vispi kannattaa tässä vaiheessa laittaa jääkaappiin jähmettymään hetkeksi, jotta siitä saa kauniita pursotuksia.


Koristesydämet
  • 50 g vegaanista valkosuklaata (suosittelen Sweet Williamia)
  • vegaanista elintarvikeväriä (esim. Terre Exotique tai Wilton)
  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa ja värjää se.
  2. Laita sulanut suklaa pieneen pursotuspussiin, pursotuskynään tms. ja pursota leivinpaperin päälle sydämiä tai muita kuvioita. 
  3. Anna sydänten jäähtyä hyvin, irrota ne varovasti ja käytä koristeena.

Kun kakkuset ja täytetahna ovat molemmat jäähtyneet, on aika täyttää ja kuorruttaa kakkuset. Jos sinulla ei ole käytössäsi pursotusvehkeitä ja sopivaa tyllaa, voit vain kaivaa pienellä veitsellä kolon kakkusen pintaan ja täyttää kolon sitruunavadelmatahnalla. Jos haluat tehdä kakkusista yllätysversioita, toimi allaolevien ohjeiden mukaan.

Kakkusten kokoaminen
  • pursotuspussi
  • munkkitylla tai muu ohutkärkinen pursotusterä
  1. Laita sitruuna-vadelmatahna pursotuspussiin.
  2. Työnnä pursotusterää noin sentin verran kakkusen sisään varoen, ettei terä mene liian syvälle ja puhko muffinssivuoan pohjaa. Pursota hitaasti ja rauhallisesti yhden tai kahden teelusikallisen verran täytettä kakkusen sisälle. Voit kuulla pienen rahisevan ja natisevan äänen, kun tahna menee kakkusen sisään. Jos pidät kakkusta kädessäsi, voit myös tuntea kakkusen pohjassa, kuinka kakkunen hieman laajenee. 
  3. Kun otat pursotusterän pois kakkusesta, pursuaa täytettä todennäköisesti hieman ulos, mutta älä anna sen haitata. Voit lopuksi pyyhkäistä ylipursuilleet tahnat pois.
  4. Täytä kaikki kakkuset ja laita ne jääkaappiin hetkeksi viilentymään.
  5. Pursota seuraavaksi vaahdotettu soijavispi kakkusen päälle.
  6. Viimeistele vegaanisella valkosuklaakoristeella.

2 kommenttia:

  1. Hei,
    kivan näköisiä kakkuja!
    Onnistuisiko tämä kakku irtopohjavuoassa, eli saisinko yhden ison kakun Marcell poikani synttärille?
    Miten pitkään paistaisit uunissa?
    T. Ildi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinasta tuskin riittää isoon kakkuun eli kannattaa puolitoistakertaistaa tai tuplata taikina :) Jos pitää hatusta heittää, niin paistaisin tätä 175-asteisessa uunissa 25-45 minuuttia. (Paistoaika riippuu siis paljon vuoan koosta eli siitä, miten paksuna kerroksena taikina vuoassa on.)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu