sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kamomillan ihmeboksi ja minibanoffeet


Olipa kiva ja pyörryttävän nopeasti vilahtanut ravintolapäivä tänään! Vietin eilisen keittiössä taikinoita vatkaten ja kuorrutteita pursotellen. Tänään pakkasin leivonnaiset laatikkoihin, kuskasin ne Keskustorille ja pystytin Kamomillan ihmeboksin vajaaksi puoleksi tunniksi. Kaikki kuusikymmentä leivoslaatikkoa myytiin siis ihan ennätysajassa loppuun!


Ihmeboksien tuotto sekä ylimääräiset lahjoitukset, yhteensä 210,60 euroa, on siirretty Eläinsuojelukeskus Tuulispään tilille. Kiitos valtavasti kaikille Ihmeboksin ostaneille Tuulispään asukkaiden puolesta!


Ihmebokseissa oli neljä leivonnaista: mustikka-sitruunawhoopie, porkkanakakku, kinuskipikkukakkunen ja minibanoffee. Porkkanakakku on viimekesäinen resepti täältä blogista, jonka kuorrutteen tein tällä kertaa Oatlyn kauratuorejuustosta. Pikkukakkunen on sellaisenaan Tuulispään leivontakirjan resepti ja julkaistu myös Vegaanihaasteen reseptipankissa. Whoopie- ja banoffeereseptejä muovasin hieman Tuulispään leivontakirjan ohjeesta vuodenaikaan ja tähän tapahtumaan paremmin sopiviksi eli vaihdoin whoopien mansikat mustikoihin ja banoffeet kutistin.

Tämänpäiväisistä leivonnaisista minibanoffee oli oma suosikkini. Se kuulostaa jopa ällöttävän makealta karamellikastikkeineen, vispeineen ja banaaneineen, mutta todellisuudessa kyseessä on varsin ilmavan maukas kokonaisuus. Tämän leivonnaisen kaikki osaset sopivat yhteen ihan mahtavasti! Originaalissa banoffeessa taitaa yleensä olla keksimuruista tehty pohja, mutta omassa versiossani pohja on rapeaa suklaakeksiä, koska rapea suklaakeksi nyt vain on hyvä juttu.

Minibanoffeet, 12 kpl

pohjat
  • 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/4 dl kaakaojauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
täyte
  • 1 dl karamellikastiketta
  • 1 banaani
  • 1 prk kaura- tai 1/2 prk soijavispiä (Planti tai Alpro)
  • 1 tl tomusokeria
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • koristeluun kaakaojauhetta
  1. Valmista karamellikastike valmiiksi vähintään kuusi tuntia ennen leivonnaisten kokoamista, jotta se on riittävän paksua.
  2. Sekoita margariini, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljajauhe haarukalla tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita käsin tasaiseksi. Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää hieman jauhoja tai laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. 
  3. Jaa taikina kahteentoista yhtä suureen osaan. Painele taikina pienten foliovuokien* pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Pistele pohjat haarukalla. 
  4. Paista 190-asteisen uunin keskitasolla 8 minuuttia. Jos pohjat pullistuvat paistamisen aikana, painele ne heti lämpiminä litteiksi. Anna pohjien jäähtyä.
  5. Lusikoi banoffeepohjaan maun mukaan karamellikastiketta ja viipaloi karamellikastikkeen päälle banaania. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi kuohkeaksi ja mausta se tomusokerilla, vaniljajauheella ja suolalla. Pursota tai lusikoi kauravispi banaaniviipaleiden päälle. Lisää kauravispin päälle vielä banaaniviipale ja siivilöi kaiken päälle pikkuisen kaakaojauhetta.
  6. Säilytä valmiit leivonnaiset jääkaapissa ja tarjoile mahdollisimman pian.
*Foliovuokien sijasta voi käyttää pieniä, metallisia leivosvuokia, kartonkivuokia, silikonivuokia tai paperisia muffinssivuokia yhdessä muffinssipellin kanssa. Tärkeintä on siis se, että vuoka pitää muotonsa, vaikka siihen painelisi taikinaa.

Pohjat ja karamellikastikkeen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä tai sitä edellisenä päivänä tarjoilusta. Minibanoffeet kannattaa kuitenkin koota vasta vähän ennen tarjoilua, koska banaaneilla on ikävä taipumus tummua hapen vaikutuksesta. Jos kaipaat vinkkejä kasvipohjaisten vispien valintaan ja vaahdottamiseen, löydät niitä täältä.

Gluteeniton versio: Vaihdoin vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisäsin taikinaan teelusikallisen vettä ja 1/4 tl ksantaania. Muuten tein nämä samalla tavalla kuin gluteenilliset versiot. Kirjassa näiden gluteeniton versio on leivottu Viljatuotteen vaalealla jauhoseoksella, joten nämä onnistuvat myös sillä.


Koska tämmöinen take away -tyyli nähtävästi tuntui kiinnostavan niin monia, tulen todennäköisesti joskus tulevaisuuden ravintolapäivässä toistamaan saman tempauksen.

Kiitos vielä kaikille!

8 kommenttia:

  1. Kiitos! Erityisesti porkkanakku ja banoffee hiveli omia makunystyröitä! Menee kyllä varmasti nuo banoffeet joku kerta omaankin kokeiluun (:

    VastaaPoista
  2. Kiitos herkuista! Oma suosikki oli ehdottomasti whoopie.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä :)! Enemmänkin olisi saanut porukka noista maksaa! Saivatko asiakkaat siis itse päättää maksun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, M! Suositushinta oli viisi euroa, mutta enemmän sai halutessaan maksaa. Kahvilahintoihin verrattuna laatikko oli kyllä tosi halpa, mutta tuollakin hinnalla siitä meni iso siivu Tuulispään eläimille :)

      Poista
  4. Hei. Jos tuosta pohjasta paistaa yhden piirakan niin onko paistolämpötila sama 190 astetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lämpötila on sama mutta paistoaika pidempi. Tuolla taikinamäärällä tekisin itse ehkä n. 16-senttiseen vuokaan. Jos taikinan tuplaa, riittää se 24-senttiseen vuokaan.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu