sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Mehevä raparperipiirakka


Facebookissa on näkynyt viime päivinä niin paljon raparperia, että arvelin uuden raparperipiirakkareseptin olevan paikallaan. Viime kesänähän tein amerikkalaistyyppisen piirakan, jossa raparperi mehevöityy rapean murotaikinakannen alla. Ohjeen tuolle ihanalle piirakalle löydät tästä linkistä. Tämän kesän piirakka on avonainen ja täytetty raparperin lisäksi kaurajogurtilla.

Testailin, miten Yosan Greek Style -kaurajogurtti toimii piirakan täytteessä. Lopputulos oli oikein mainio, sillä kaurajogurtti ei ollut moksiskaan paistamisesta. Piirakkatäyte on hyydytetty maissitärkkelyksellä eli mitään kikkailuainesosia ei tarvita kananmunan tilalle.

Raparperipiirakka, 8 palaa
pohja
  • 150 g margariinia (Suosittelen tummansinistä Keijua. Täältä löydät lisää vaihtoehtoja.)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
täyte
  • 2 prk Yosa* Greek Style -kaurajogurttia (yht. 300 g)
  • 1/2 dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1/4 dl sokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 600 g raparperia (kolme isoa vartta)
  1. Rasvaa ja jauhota 24-senttinen piirakkavuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita margariini, sokeri, leivinjauhe ja suola haarukalla tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita käsin tasaiseksi, keksitaikinamaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Esipaista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 15 minuuttia. Ota pohja pois uunista, mutta jätä uuni päälle. Pohja kannattaa painella esim. juomalasilla tasaiseksi heti paistamisen jälkeen, jotta siihen mahtuu enemmän täytettä.
  3. Valmista täyte esipaistamisen aikana. Sekoita kaurajogurtti, maissitärkkelys, sokeri ja vaniljajauhe tasaiseksi. Kuori ja pilko raparperit. Kaada jogurttiseos esipaistetun pohjan päälle ja ripottele raparperit täytteen pinnalle. Jatka paistamista vielä 25 minuuttia. Piirakan täyte saa olla hyllyvä, sillä se jähmettyy jäähtyessään.
  4. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.
*Täyte onnistuu melkeinpä millä tahansa maustamattomalla vegejogurtilla tai soijarahkalla.

Yosan Greek Style on mielestäni paras tällä hetkellä saatavilla olevista maustamattomista vegaanisista jogurteista. Se on rakenteeltaan sileää ja maultaan kivan hapanta. Käytän sitä enemmän suolaisiin kuin makeisiin ruokiin, vaikka se on hyvää myös vaikka banaanin kanssa. Se sopii tosi hyvin dippikastikkeen pohjaksi. Teen siitä usein kastiketta esim. pitaleipiin lisäämällä siihen kuivattua tilliä, ruohosipulia ja persiljaa sekä valkosipuli- ja sipulijauhetta. Jos et ole vielä sitä kokeillut, niin suosittelen lämpimästi!

Gluteeniton versio: Jos haluat tehdä piirakan gluteenittomana, käytä pohjana tätä varsin samanlaista gluteenitonta puolukkapiirakkaa.

9 kommenttia:

  1. Kumpi sun mielestä toimii näissä makeissa piirakoissa (lähinnä maun puolesta) paremmin, tää Yosa vai Alpron Go on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä molemmat toimii yhtä hyvin. Jos ei oo tottunut vegaanisiin rahkoihin ja jogurtteihin, niin kaura on makuna todennäköisesti tutumpi ja siksi parempi. Ulkonäöllisesti soijarahka toimii mun mielestä paremmin, koska kaurajogurteista tulee vähän sellainen läpikuultava. Se ei tietty vaikuta makuun mitenkään :)

      Poista
  2. Tein tällä ohjeella tämän kesän ekan raparperipiirakan. Aivan taivaallista! Myös mieheni sanoi, että parasta raparperipiirakkaa mitä hän on ikinä syönyt (ja olen tehnyt vuosien varrella useampia :)

    VastaaPoista
  3. Hei, toimiiko tämä gluteenittomana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä myös gluteenittomana, ja lisäsinkin reseptin perään nyt linkin vähän vastaavaan puolukkapiirakkaan, josta voi katsoa mallia gluteenittomalle versiolle :)

      Poista
  4. Piti tulla kiittämään täydellisestä reseptistä! Tämä on ollut mun ehdoton luottopiirakka nyt jo vuosien ajan! Niin simppeli ja hyvä ohje ja täytteeseen sopii myös marjat, omena ym. Plantin sour dream kasvipohjainen vaihtoehto kermaviilille toimii muuten tässä myös tosi hyvin 😊 Joten kiitos vielä tästä ja muistakin hyvistä resepteistä!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu