keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Ihana pekaanikakku


Pekaanipähkinät ovat ehdottomasti omia lempipähkinöitäni, ja vaahterasiirappi puolestaan parhain makeutusasia maailmassa. Yhdessä ne maistuvat taivaalliselle. Tein niistä tehosekoittimella tahmeaa kuorrutetta, jonka maustoin suolalla ja levitin vaniljaisen kakkupohjan päälle. Sain ehkä aikaan uuden lempileivonnaiseni. Aion kohta istahtaa kakkupalan kera sohvalle ja ihastella joulukuustani.

Joulukuusi

Halusin tänä vuonna koristella joulukuusen. Edellisen kerran olen tehnyt sen, kun asuin vielä kotona eli se ei todellakaan ole kuulunut omiin jouluperinteisiini. Jotenkin sitä vain tänä vuonna tuli olo, että haluan sellaisen olohuoneeseeni. Luulen, että se johtuu siitä, että elän tällä hetkellä vähän niin kuin kahden kulttuurin välissä kuulumatta täysin kumpaankaan. Suomi on liian kaukana, että se olisi konkreettinen osa elämääni päivittäin. Amerikka taas tulee varmasti olemaan jatkossakin paikka, jonka kaikkia ulottuvuuksia en vain käsitä enkä edes osaa ajatella. Koska sekä Suomessa että Amerikassa joulukuusi kuuluu monen ihmisen joulun ajan perinteisiin, se tuntui minullekin eräänlaiselta ankkurilta.

Jos miettii keskivertosuomalaista joulukuusta (millaista ei tietenkään ole olemassakaan) ja vertaa sitä amerikkalaiseen joulupuukulttuuriin, eroja on aika paljon. Amerikkalainen joulupuu näyttää omaan silmääni muhkealta ja isolta, kun taas suomalaiset joulukuuset ovat usein hentoja, vakaita ja hiljaisia. Olen jonkin verran katsellut myös kauppojen muovipuuvalikoimaa. Puiden joukossa on kaikenlaisia värejä ja materiaaleja, vilkkuvia valoja ja tekolunta. Ehkä erikoisimmat näkemäni joulupuut olivat tällaisia päättömiä ja kädettömiä ihmishahmoja.


Omasta kuusestani tuli kauhean söpö! Sen oksilla on muun muassa kenguru, jääkarhu, Han Solo sekä Millennium Falcon. Kuuseni ilahduttaa minua joka kerta, kun sen näen.




Kuusiuutiset päättyvät tähän ja nyt voi alkaa leipoa.

Lue tämä ensin!
  • Kokeilin tällä kertaa paistaa kakun siten, että laitoin sen kylmään uuniin. Testasin, kohoaako kakku näin tasaisemmin. Tästä huolimatta kakusta tuli vähän kukkulamainen, mutta minua se ei haittaa. Voit toki halutessasi paistaa kakun myös esilämmitetyssä uunissa, mutta paistoaika voi tällöin olla eri.
  • Etikan tarkoituksena on tehostaa nostatusaineiden vaikutusta. Kakku onnistuu varmasti myös ilman etikkaa.
  • Jos haluat erityisen herkullista kuorrutetta, paahda pähkinöitä ensin kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen, kunnes niistä irtoaa paahtunut mutta ei palanut aromi.
  • Kakusta tulee keskeltä noin viisi senttiä korkea ja reunoilta tätä matalampi. Kakun voi leikata kahtia ja täyttää. Jos etsit nimenomaan täytekakkureseptiä, suosittelen tätä vaaleaa kakkupohjaa.
  • Jos käytät ohjeessa mainittua suurempaa vuokaa, tulee kakusta litteämpi ja se paistuu nopeammin. Jos vuokasi on pienempi, kakusta tulee korkeampi ja sen paistoaika pitenee.

Pekaanikakku, 10 palaa

pohja
  • 3 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallinen rypsiöljy)
  • 1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 2 dl (n. 85 g) pekaanipähkinöitä (+ lisää koristeluun)
  • 3/4 dl vaahterasiirappia
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl vettä
  1. Rasvaa ja jauhota n. 24-senttinen irtopohjavuoka tai muu vastaavankokoinen vuoka.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, etikka, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita. Lisää jauhot nesteiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja laita se uuniin keskitasolle. 
  3. Käännä uuni päälle 190 asteeseen ja tarkkaile, milloin uuni ilmoittaa olevansa kuuma. Aloita ajan mittaaminen, kun uuni on kuuma. Paista kakkua n. 30 minuuttia tai kunnes siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. 
  4. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ja irrota se sitten. Painele kakkuun n. 20 reikää sormella (varo polttamasta itseäsi!) tai turvallisemmin kauhan varrella. Anna kakun jäähtyä kokonaan.
  5. Valmista kuorrute. Hienonna ensin pähkinät tehosekoittimessa. Lisää vaahterasiirappi, suola sekä vesi ja käytä konetta, kunnes kuorrute on mahdollisimman sileää. Pysäytä tehosekoitin tarvittaessa ja kaavi reunoille nousseet pähkinämurut takaisin terien lähelle.
  6. Kuorruta kakku siten, että täytä ensin kolot. Levitä loppu täyte kakun pinnalle. Koristele kakku lopuksi pähkinöillä.
  7. Säilytä valmis kakku jääkaapissa. 
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa, mutta kuorrute voi vähän kärsiä sulatuksesta. Anna kakun sulaa mieluiten hitaasti yön yli jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Onnistuuko tämä gluteenittomana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti onnistuu :) Suosittelen gluteenittomista jauhoseoksista Viljatuotteen vaaleaa tai Semper Fin Mix Hieno jauhoseos -tuotetta. Vehnätärkkelysjauhoilla (esim. Sunnuntai) tämän tyyppisistä leivonnaisista voi tulla pesusienimäistä, joten en suosittele niitä. Kannattaa myös lisätä jauhojen sekaan 1/4 tl ksantaania, niin kakusta ei tule mureneva.

      (En pääse itse testailemaan gluteenitonta reseptiä, koska en tällä hetkellä saa käsiini Suomessa myytäviä jauhoseoksia.)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu