maanantai 29. heinäkuuta 2019

Mansikka-limehyydykekakku


Mansikka ja lime ovat klassinen yhdistelmä, joiden maut käyvät hyvin yhteen myös tässä juhlavassa kakussa. Resepti on peräisin Tuulispään leivontakirjasta, jonka kaikki reseptit lisään tänne blogiin seuraavan parin kuukauden aikana. Kaikki jo julkaistut reseptit ovat selattavissa kätevästi kirjan omalta sivulta.

Kakku hyydytetään agar agarilla, jonka käytöstä ja ostopaikoista voit lukea lisää täältä. Agar agar on minulla suht ahkerassa käytössä, kun leivon. Teen sillä soijavispistä jämäkämpää ja sen avulla pulliin saa tosi hyvän kiillon. Koska agar agarin käyttö ja oikeanlainen annostelu on joskus vähän hankalaa ja halusin kirjan reseptien olevan helppoja, en halunnut kirjaan kovin montaa reseptiä, joihin sitä tarvitaan. Agar agar on kuitenkin toimiessaan sen verran kiva juttu, että koin muutaman perusreseptin olevan paikallaan myös kirjassa.

Mittaathan agar agarin tarkasti, mielellään virallisen kokoisilla mittalusikoilla, jotta saat sitä oikean määrän ja kakku hyytyy hyvin!

Tarvikkeet: 24-senttinen irtopohjavuoka, sauva- tai tehosekoitin


Mansikka-limehyydykekakku, 12 palaa

keksipohja
täyte
  • 3 dl mansikoita
  • 2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl agar agar -jauhetta tai 2 rkl agar agar -hiutaleita
  • 1 tl raastettua limen kuorta
  • 1 dl limemehua (n. 4 limen mehu)
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
kiille
  • 2 1/2 dl punaista mehua
  • 1/2 tl agar agar -jauhetta tai 3/4 tl agar agar -hiutaleita
  1. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopiva pala leivinpaperia. Leikkaa leivinpaperista suikaleet myös irtopohjavuoan reunoille tai öljyä vuoan reunat kevyesti.
  2. Murustele keksit joko käsin tai tehosekoittimella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele keksipohja tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Soseuta mansikat sauva- tai tehosekoittimella. Laita ne kauramaidon, sokerin ja agar agarin kanssa kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Laske hieman lämpöä ja anna kiehua 3 minuuttia. Sekoita aina välillä vispilällä, jotta täyte ei pala pohjaan. Jos käytät agar agar -hiutaleita, on keittoaika pidempi. Keitä seosta tällöin niin kauan, että hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen kokonaan.
  4. Sekoita limen kuori, limemehu, kookosmaito, perunajauhot sekä vaniljajauhe toisessa kulhossa. Kaada seos mansikkaseoksen joukkoon kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna vielä niin kauan, että seos kuplahtaa eli kunnes sen pintaan nousevat ensimmäiset kiehumiskuplat. Kaada seos keksipohjan päälle. Anna kakun hyytyä huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan.
  5. Mittaa kiilteen ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehuu. Anna kiehua kolme minuuttia välillä vispilällä sekoittaen. Jos käytät agar agar -hiutaleita, keitä seosta niin kauan, että hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen. Kaada varovasti kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.
  6. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai mieluiten yön yli. Irrota kakku vuoasta varovasti. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan tätä kakkua.
Gluteeniton versio: Käytä pohjassa gluteenittomia keksejä ja täytteessä soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa.

Vinkki: Jos haluat kiilteestä oikein punaisen, kuten kuvassa, voit lisätä siihen elintarvikeväriä. Useimmissa kauppojen elintarvikeväreissä punainen väriaine on kuitenkin peräisin jauhetuista kilpikirvoista. Tämän värin nimi on karmiini ja sen e-koodi on E120. Vegaanisia punaisia värejä löytyy kuitenkin useimmista leivontatarvikeliikkeistä ja verkkokaupoista.

2 kommenttia:

  1. Onnistuuko tämä kaku pakastemansikoista vai tarvitseeko mansikoiden olla tuoreita?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu