sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Mustikkapullat


Halusin yllättää laskiaispullan haukkaajat hauskan värisellä pullalla, joten käytin taikinan nesteenä mustikkamehua. Mustikka ei juuri maistu pullissa itsessään, joten laitoin lisää mustikoita pullien täytteeseen. Näistä tuli mielestäni tosi kiva vähän erilainen vaihtoehto perinteiselle laskiaispullalle.

Näiden mustikkaisten laskiaispullien lisäksi blogissa on paljon muitakin laskiaispullareseptejä:
 

Mustikkapullat, 12–24 kpl
  • 2 dl mustikoita + vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia (ks. lista täältä)
lisäksi
  • kaura- tai soijavispiä
  • mustikoita
  1. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne. Soseuta mustikat tasaiseksi sauva- tai tehosekoittimella ja siivilöi ne hyvin. Lisää mustikkasoseen sekaan niin paljon vettä, että saat on yhteensä 2 1/2 dl mustikkamehua. 
  2. Lämmitä mustikkamehu 42-asteiseksi. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä neste kädenlämpöiseksi.) Sekoita mustikkamehun joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma ja suola sekä puolet vehnäjauhoista. Ala vaivata taikinaa ja lisää margariini sekä niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä enää tartu sormiin. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.
  3. Vaivaa taikina uudelleen ja jaa se 12–24 yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna pullien kohota vielä liinan alla puolisen tuntia.
  4. Voitele kohonneet pullat sokerivedellä, kahvilla tai kauramaidolla. Voit myös jättää pullat kokonaan voitelematta ja tarvittaessa peittää ne paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 12–16 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin väriset. (Taikinan violetti väri voi vähän haitata pullan kypsyyden tunnistamista, sillä pullista tulee normaalipullia tummempia.) Anna pullien jäähtyä hyvin ennen niiden leikkaamista ja täyttämistä.
  6. Vaahdota jääkaappikylmä vispi ja mausta se halutessasi tomusokerilla, vaniljalla ja pienellä ripauksella suolaa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata niitä vähän. Kokoa pullat leikkaamalla ne puoliksi, pursottamalla tai lusikoimalla vispiä pullan puolikkaan päälle ja lusikoimalla mustikoita vispin päälle. Paina pullan hattu kanneksi ja viimeistele halutessasi siivilöimällä tomusokeria pullan päälle.
  7. Säilytä valmiit pullat jääkaapissa.
Pakastaminen: Pullat voi pakastaa. Ne kannattaa kuitenkin täyttää vasta ennen tarjoilua.

1 kommentti:

  1. Tosi mainio idea!
    Ja muutenkin erittäin kattava tuo laskiaispulla valikoima blogissasi :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu