perjantai 17. helmikuuta 2017

Vadelmaiset laskiaispullat


Tänään on Kamomillan konditorian 8-vuotispäivä! On aika hurjaa, että blogi on ollut olemassa jo näin kauan ja että sen arkistoista löytyy jo yli kuusisataa reseptiä. Synttäreiden kunniaksi leivoin söpön vadelmaisia laskiaispullia.


Synttäreitä juhlistetaan myös blogin Facebook-sivulla, jossa käynnistyy nyt perjantain aikana kirja-arvonta. Käyhän siis siellä tykkäilemässä ja kommentoimassa, jos sinulta ei vielä löydy omaa Tuulispään leivontakirjaa.

Huom! Löydät tekstin lopusta ohjeet gluteenittomiin, soijattomiin ja palmuöljyttömiin versioihin.

Vadelmaiset laskiaispullat, 8 isoa pullaa
pullataikina
  • 2 1/2 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia
voiteluun
  • sokerivettä, kahvia, vaniljasoijavanukasta tai agar-agar-hyytelöä (voit myös jättää pullat kokonaan voitelematta)
vadelmatäyte
  • 1/2 prk Alpron soijavispiä tai 1 prk Plantin kauravispiä
  • 1 pkt Violife- tai Tofutti-tuorejuustoa
  • 1 dl vadelmia (ei tarvitse sulattaa)
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. (Kuivahiivaa käytettäessä vielä vähän lämpöisemmäksi.) Sekoita kauramaidon sekaan hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää puolet vehnäjauhosta ja sekoita lusikalla. Lisää loppu vehnäjauho sekä margariini ja vaivaa taikina kimmoisaksi käsin. Saatat tarvita vehnäjauhoja vähän vähemmän tai enemmän kuin ohjeessa riippuen mm. siitä, miten hyvin jaksat vaivata. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin puolen tunnin ajan.
  2. Vaivaa taikina uudelleen ja jaa se kahdeksaan yhtä isoon palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja aseta leivinpaperille. Anna pullien kohota uudelleen noin puolen tunnin ajan. Voitele pullat niin halutessasi.
  3. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 14 minuuttia eli kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Anna pullien jäähtyä. Leikkaa niiltä pieni "hattu" pois ja kaiverra pullaan pieni kolo kuorrutetta varten.
  4. Valmista vadelmatäyte vaahdottamalla jääkaappikylmä soija- tai kauravispi mahdollisimman kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon tuorejuusto, vadelmat, tomusokeri, sitruunamehu ja vaniljajauhe. Vatkaa mahdollisimman kuohkeaksi. Lusikoi tai pursota täyte pullien päälle.
  5. Tarjoile heti. Säilytä valmiit pullat jääkaapissa.


Erikoisruokavalioversiot 
  • Jos haluat pullista kokonaan soijattomat, käytä kasvimaitona jotain muuta kuin soijamaitoa. Tuorejuustoksi kannattaa valita Violife, sillä Oatlyn tuorejuusto on rakenteeltaan löysää, joten se ei välttämättä toimi tässä kuorrutteessa. Plantin vispi sisältää soijalesitiiniä, joten jos soijalesitiini ei käy, niin suosittelen SoyaToo!-merkin riisi- tai kookosvispiä, sillä GoGreenin vispi on vähän kehno pysymään muodossaan.
  • Gluteenittoman pullareseptin löydät täältä. Plantin vispi (entinen Sunnuntai) käy Keliakialiiton mukaan keliaakikoille.
  • Jos haluat syödä pullat ilman palmuöljyä, käytä taikinaan joko ei-kylmäpuristettua rypsiöljyä tai sitten Keijun lisäaineetonta (ja myös palmuöljytöntä) juoksevaa margariinia. Tuorejuustoista Violife on palmyöljytön, mutta vispeistä ei tällä hetkellä löydy palmuöljytöntä versiota. Voitkin valmiin vispin ostamisen sijaan muokata tämän cashew-kookosvispiohjeen vadelmaiseksi vaihtamalla ohjeen kauramaidon vadelmiin. Tällöin voit jättää tuorejuuston kokonaan pois niin halutessasi.

4 kommenttia:

  1. Onnea lemppari-leivontablogille! Leivontakirja on ahkerassa käytössä ja täältä saadut ohjeet myös. Pullataikina on juuri kohoamassa, iltapäiväksi laskiaispullia ��

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Pullantäyteistä iltaa siis teille!

      Poista
  2. Tää pullataikinan ohje ei oo musta hyvä sen takia, että siinä kehotetaan laittamaan koko 8 dl jauhoja jo ennen vaivaamista. Tää tekee pullista turhan kovia. Olisi parempi laitaa ensin esim. 6 dl ja katsoa vasta vähän vaivaamisen jälkeen, tarvitseeko enää lisätä jauhoja. Pullataikinanhan pitäisi jäädä vähän löysäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanamuodot ei ehkä oo tuossa ihan niin täsmälliset kuin yleensä mun resepteissä, mutta uskon silti, että lukemalla reseptin tarkkaan ja noudattamalla ohjetta onnistuu kyllä :)

      Kaikilla pullanleipojilla on oma tyyli vaivata, ja jauhojen määrä liittyykin eniten siihen. Näillä mun reseptin mittasuhteilla tulee mun käsissä tosi hyvää eli pehmeää ja kuohkeaa pullaa. Kokeneet pullaleipurit osaavat varmasti itse arvioida, milloin jauhoja on tarpeeksi. Vähemmän kokeneet voivat leipoa pullaa valmiiden reseptien mukaan, ja jos tekee tällä mun ohjeella, niin tuskin menee ihan kauheasti pieleen :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu